Мешани кандидати за завода за боклук на София

Местни строители на пътища и голф комплекси се насочват към отпадъците в консорциум с чужди фирми

Мешани кандидати за завода за боклук на София

© Юлия Лазарова
229 млн. лв. е прогнозната цена на завода

Строителят на завода за преработка на отпадъците на София ще бъде избран измежду девет фирми и обединения на български и чуждестранни дружества. В понеделник вечерта приключи подаването на офертите за проектирането и изграждането на съоръжението край село Яна с прогнозна стойност 229 млн. лв. "Документи за участие бяха купили над 40 дружества, но само тези подадоха оферти", каза пред "Дневник" заместник-кметът по екологията Мария Бояджийска.


Бояджийска обясни, че предложенията са основно на консорциуми, като във всички има и български фирми. Чуждестранните играчи са от Австрия, Белгия, Гърция, Германия, Полша, Италия и Испания. Фирмите в два от консорциумите засега остават неизвестни, тъй като обединенията са кръстени "Садината МБТ" и "МБТ Садината" (по името на местността, в която ще е заводът, и технологията на работата му). Участниците в тях ще станат ясни при отварянето на офертите на 4 януари 2010 г.
"Пликовете с предложенията са запечатани в стаята, в която ще бъдат отворени", каза Бояджийска.
Още при обявяването на конкурса стана ясно, че българските фирми трудно ще кандидатстват самостоятелно. Причината е, че от участниците се иска от 2004 г. досега да са построили поне един подобен завод с капацитет 200 хил. т боклук годишно или два с по 100 хил. т, а няма българска компания с такъв опит.


Въпреки изискването "Холдинг Пътища", контролиран от Васил Божков, е подал самостоятелна оферта. Дружеството се занимава основно със строителството на пътища и има изтичащ договор със Столичната община за текущо поддържане на част от улиците. От компанията обясниха пред "Дневник", че отговарят на условията за опит, тъй като от посочените подизпълнители - българска и две холандски фирми, чуждестранните са строили заводи в Европа. "Според тръжните условия опитът на подизпълнителите се признава", казаха от холдинга, без да уточняват кои са партньорите им.


В обединенията, подали оферти за поръчката, участват две от фирмите, които строят метрото - "Станилов" и "Валмекс". "Станилов" се занимава и с хидросъоръжения. Ръководството на дружеството не беше открито за коментар кои са партньорите му в обединението "Хут - Станилов". Според регистъра на камарата на строителите "Валмекс" се занимава и с жилищно строителство. Фирмата е в консорциум с италианската "Данеко", която изгражда инсталации за компостиране на отпадъци.


Разложката фирма "Балканстрой" също иска да спечели най-голямата столична поръчка. Тя вече има договор с общината за изграждане на две кръстовища на две нива, ще участва и в търга за магистрала "Тракия". Компанията е известна преди всичко със строителството на  ваканционни и голф комплекси, има собственост в СПА комплекса "Катарино" край Разлог. "Балканстрой" участва в търга за завода в консорциум с испанската "Сиес". Според сайта на фирмата тя е изградила завода за отпадъци на Валенсия с капацитет 450 хил. т.


Сред българските дружества е и "Риск инженеринг", чийто бизнес досега е основно в енергетиката. Фирмата е консултант по проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". "За завода за боклук участваме заедно с полската "Мостостал", която е правила такива съоръжения в Полша. Ние ще направим проекта, а другият участник в консорциума - "Енергоремонт", ще монтира съоръженията", каза пред "Дневник" собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев.


Българският клон на австрийската компания "Алпине бау", която изгражда хидровъзела "Цанков камък" и каскадата "Горна Арда", също е сред кандидатите. Според сайта на австрийското дружество то е направило завод за отпадъци в Цистерсдорф, Австрия. Няма информация какъв е неговият капацитет.
Друг играч в конкурса - фирмата WTT, със седалище в Австрия, е изграждала съоръжения за отпадъци в Испания, Великобритания, Италия, Германия и Австрия. Дружеството е в консорциум със строителната компания от Белгия "Кордеел". Тя има клон и в България, като е правила складове и офиси.


По информация на "Дневник" в един от консорциумите с неясни участници са гръцката фирма "Хелектор" и германската "Хохтив". Гръцкото дружество се интересува и от строителството на магистрала "Тракия". От сайта на немската компания става ясно, че тя има проекти в областта на отпадъците.
Очаква се победителят да бъде избран през февруари догодина. Той ще получи договор за три години, като за първите две трябва да проектира и построи съоръжението. През третата година заводът вече ще работи с пълен капацитет, като всички евентуални проблеми ще се отстраняват от изпълнителя.229 млн. лв. е прогнозната цена на завода

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Изумен
  *****
  Неутрално

  То и така Господ наспорил боклуци в тая държава, хайде сега и завод за тях, та да ги бълва!

 2. 2 Профил на балък
  *****
  Неутрално

  Поздравления Зорница! Много добра и подробна статия, вчера ме впечатли и една друга, макар и значително по-кратка от тази. Авторката й също беше младо момиче. Все по-добри ставате в "Дневник". Пожелавам ви успех през следващата година и дано шефовете ви да дават повече шансове за писане на младите журналисти.

 3. 3 Профил на dan
  *****
  Неутрално

  Мешани кандидати за мешан боклук, ядат мешана скара!

 4. 4 Профил на софийски боклук
  *****
  Неутрално

  Наистина сефте добър материал в Дневник. Да му дадат на момичето и някоя кинта за стимул.
  Завода няма да се строи поне още 2-3 години.Но все пак добре е ,че започна дебата около него.
  От всички цитирани - само две фирми ще останат при новите конкурсни условия .
  Айде, да е хаирлия.

 5. 5 Профил на Загадка
  *****
  Неутрално

  Статията е подробна по отношение на процедурата за избор на строителя на завода за преработка на отпадъците. Най-после стана ясна и площадката - край с. Яна. Но това, което ми е най-любопитно - каква ще е технологията за преработка - все още остава тайна. Ще ги горят ли (отпадъците), нещо друго ли ще ги правят. . . Може ли някой да каже?

 6. 6 Профил на риооо
  *****
  Весело

  Кандидатите са мешани, но избраният ще е дюс-това ще е ПРАВИЛНАТА фирма, от кръга на котараците! Санким, това са много пари, та да бъдат хвърлени на боклука....

 7. 7 Профил на muleto
  *****
  Неутрално

  хахахаха .......... а дано ама надали ..... се казва в един виц

 8. 8 Профил на Туриста
  *****
  Неутрално

  балите на снимката ме подсещат за ей тоя завод:

  http://vimeo.com/8313063


 9. 9 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Технологията?
  Въздействието върху околната среда? Заради ОВОЗ-а изменяха закон.
  Вторични "продукти", позволяващи намаляване на такса (по-точно данък) смет?
  Печалба от преработка на отпадъците на други селища, както до тогава София ще плаща за балите?
  Суходол?
  Загадка #5, ББ докато иронизира първата копка в Белене вече направи няколко първи копки, а ти едва сега чуваш за Яна.
  Всъщност първа копка не се ли прави след избор на строителя, който реално ще копа.

 10. 10 Профил на запознат
  *****
  Неутрално

  технологията която иска общината и всички документи за търга са качени на сайта й за свободно теглене, ако някой не е разбрал досега, нека се информира. Ще се прави основно RDF фракция за оползотворяване чрез изгаряне

 11. 11 Профил на Да уточним
  *****
  Неутрално

  "Хохтив" всъщност е Хохтийф /Hochtief/, много сериозна строителна фирма, бивша дъщерна на РВЕ /RWE/.

 12. 12 Профил на Kacke
  *****
  Неутрално

  "Очаква се победителят да бъде избран през февруари догодина. Той ще получи договор за три години, като за първите две трябва да проектира и построи съоръжението."

  Хайде малко реално, строежа на завода ще струва 200 млн. лева ( добър по западен образец завод ), и той след строежа ще му е гарантирано една година работа. След новият конкурс може и да не е победител, ами следващият завод. Ако на това се хванат алчните риби от Запада???
  Поне като срок виждам три години след построяване на завода, като срока за построяване не трябва да надвишава 2 години. За да се рентира.

 13. 13 Профил на doro
  *****
  Неутрално

  До коментар [#8] от "Туриста":

  много хубав линк

 14. 14 Профил на абв
  *****
  Неутрално

  Аиде бе още търг ли няма? Завода към 2020 ли да го чакаме?

 15. 15 Профил на Beholder
  *****
  Неутрално

  Нещо лекички ми св струват повечето участници в търга, дано спечели фирма с опит, а черепухата пак да пие една студена вода (след вдигането на данъците за хазарта)

 16. 16 Профил на jow
  *****
  Неутрално

  До коментар [#14] от "абв":

  Напълно съм съгласен с теб - за това се тръби нонстоп от поне 3 години.

 17. 17 Профил на Баста
  *****
  Неутрално

  Този Валмекс направи 200 м2 плочник пред Президентството за 500 000 лева.

 18. 18 Профил на Няма балами
  *****
  Неутрално

  Всичките са наши играчи, а участието на чужди фирми е фиктивно, с цел да се заобиколи изискването за притежаването на практически опит в строителството на такива съоръжения.
  Ако процедурата за избор на изпълнител започне с измама, жална ни майка за това какво ни очаква по-късно.

 19. 19 Профил на ИЦО
  *****
  Гневно

  Черепа ако играе под чуждо име със поставено лице , това ще е най голямото престъплние, Черепухата и групировките не трябва да си перат парите Те са за затвор и конфискуване на милионите откраднати от България.

 20. 20 Профил на # 19
  *****
  Неутрално
 21. 21 Профил на ivivsof2
  ivivsof2
  Рейтинг: Неутрално

  №18 за какво заобикаляне става въпрос след като ЗОП позволява да се използват подизпълнители, както и да участват физически лица и обединения, стига да отговарят на техническите и финансовите критерии, заложени в Документацията на Възложителя. Съгласно чл.56, ал.1, т.7 кандидатът(основният) посочва дела и тяхното участие. Освен това според чл.51а от ЗОП може просто да декларира, че ще използва ресурсите на други физически или юридически лица при изпълнение на поръчката, респ. една декларация за съгласие от тяхна страна, без да е необходимо прилагането на всички изискуеми документи за доказване на технически възможности и квалификация, както и финансови такива. Разбира се кандидатът носи отговорността за верността, както и негов е избора какъв подход ще избере, така че все пак Възложителя да го избере при първоначалния преглед на предложението и да го допусне до по-подробно разглеждане на техническото предложение.

 22. 22 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1595 Гневно

  Тоя завод трябваше да го направи още Софиянски и то през първия си мандат., но той се измъкна като мокър х... Не знаеше ли ,че Суходол има ограничени възможности и кога ще се напълни ? Ами ББ, вместо да балира глупости, що не го започна веднага ? Когато започна да го балира ,се запитах дали ще го стерилизират, защото основните компоненти на боклука са битови хранителни отпадъци, които като се разлагат отделят метан и ще пръскат балите. А ако има и някой луд да им драсне кибрита - егати миризливите пуканки ! Никога не съм си представял, че около боклука може да се въртят такива шашми !

 23. 23 Профил на зограф
  *****
  Неутрално

  Като четох за кандидатите, най-добъра ми се струва немската фирма "Хохтиф", която е една от най-големите и солидни в Европа.
  Австрийците доста се посрамиха, а и малка им е държавата и възможностите.
  Българските фирми са доста мутренски и неблагонадежни. При тях парите никога не стигат, а срокове изобщо няма.

 24. 24 Профил на Normalen
  *****
  Разстроено

  МЕШАНИ???? ДА НЕ СТЕ НАЗНАЧИЛИ ДРАСКАЧИ ОТ ТРУД???

 25. 25 Профил на Демократ
  *****
  Весело

  До коментар [#6] от "риооо": Разбира се, че трябва да е от кръга на котараците. Работят хората, това е! Тпябва да се примириш - отмина ерата на червените прашки - слава на Бога!

 26. 26 Профил на тъжно
  *****
  Неутрално

  Няма нито една фирма с читав опит в тази областллсамо авантюристи се явяват Черепът пак ще се спечели за съжаление

 27. 27 Профил на еколог
  *****
  Неутрално

  това беше много интересно филмче Турист! знаеш ли как мога да се свържа с създателя му - май е българин?
  До коментар [#8] от "Туриста":

 28. 28 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Процедурата до уникална. Първо плащаме 4-5 милиона на конултант, който не носи отговорност направените от него предложения. Едиственото предложение на консултанта се одобри от Общинският съвет, които като колективен орган е напълно безотговорен (освен при избори), има доклад за ОВОС (не ОВОЗ!) от експерти, които практически също не носят отговорност. Директорът на РИОСВ София издаде положително решение по доклада за ОВОС (и той не носи отговорност - за пример регистрацията на площадките за балите за които ни съди ЕС са направени от същия директор)
  Сега се избира кой да прави нещо. Той просто ще реализира поредицата от безотговорни действия и решения.
  Накрая ще имаме набор от скъпи инсталации, включително депо (около 50% от отпадъците се депонират), които преобразуват един вид отпадъци в друг вид отпадъци. Повечето хора си нямат представа, колко е точно заглавието "Завод ЗА отпадъци"!!!

 29. 29 Профил на Анонимен 9
  *****
  Неутрално

  Анонимен #28,
  Консултант, а не конултант, (който не носи отговорност ЗА ..)
  ОВОЗ е шеговито - виждаш, че преди това абревиатурата е разшифрована правилно. Нека оставим правописните закачки и си останем правописни маняци.
  Все пак не разбрах как Заводът с главно З ще облекчи софиянци при определянето на такса смет, събирана при това по крайно несправедлив принцип. Сигурно правя аналогия с несъстоялата се когенерация при централното отопление.
  За коментара ти +

 30. 30 Профил на Beholder
  *****
  Неутрално

  @няма балами - Единственото българско на консорциума Хелектор-Хохтийф е, че имат представителства в България. За другите кандидати не знам, но сигурно има и други чуждестранни. Не мятай гръмките декларации без да знаеш, само олекваш така

 31. 31 Профил на Гелето
  Гелето
  Рейтинг: 407 Весело

  На бас, че Номер 8. "Холдинг Пътища" АД ще спечели.

  крими.lookingfor.click
 32. 32 Профил на pitasht
  *****
  Неутрално

  Овос'а е в Съда - от Екогласност. За какъв търг тогава???

 33. 33 Профил на Beholder
  *****
  Неутрално

  Дано не си прав, Геле, но е възможно точно така да стане... Ще е жалко черепухата пак да се нареди на държавната цица, няма насищане тая ламя и това е

 34. 34 Профил на 4i40
  *****
  Весело


  Това ли е завода , дето мутрата го открива

  всека година откакто е кмет.

 35. 35 Профил на овос
  *****
  Неутрално

  овос-а е потвърден с влязло в сила решение

 36. 36 Профил на free
  *****
  Неутрално

  Една МЕШАНА скара за момето от УНСС-то !

  Това заглавие, както и "най-гледаните видеа" днес показват езиковата култура на младите "автори" от ДНЕВНИК.

  Прованс, прованс ти роден наш ...

 37. 37 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Прованс, прованс ти роден наш ...

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело

  Това рецепта за нова мешана салата от 9 вида зеленчуци ли е ?

 40. 40 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Весело
 41. 41 Профил на jhjh
  *****
  Неутрално
 42. 42 Профил на Технолог
  *****
  Неутрално

  До голяма степен съм запознат с проблематиката и задкулисната режисура.
  Действително технологията, а оттам и условията за търга - фа. Фихтнер, Германия са поръчкови и онговарят на стандартите от миналия век /т.н. "класически технологии"/.
  Във всеки случай. за един от участниците - консорциум "Кордеел - ВТТ" със сигурност знам, че не са казионни и ВТТ Холандия /а не Австрия/ са водещ инжинеринг за този тип технологии в Европа.

 43. 43 Профил на ky-ky
  *****
  Неутрално

  Досега трябваше да е готов

 44. 44 Профил на M/U REDOVETE !
  *****
  Любопитно

  А, бе ази си мисля, 4е играта ще спе4ели ,, Хут - Станилов''. защо- ами някаде 4етах скоро , 4е м/у ,,метрото и Б.Б. имаше някаква зака4ка'' - по- големия ,, бил шамар на по- малкия ''. за да се извини по- големия на по- малкия ще му дадем -ТЪРГА! + това метрото през 2010 год. трябва да завърши! така обеща Б.Б. на СОФИЯНЦИ !

 45. 45 Профил на merakliq za ,,T1RGA''
  *****
  Неутрално

  ,,РЕЦИКЛИРАНЕ - не влагаш много , но продаваш много! '' ,,ЗАВОД за отпадъци''-контейнер за пари . Идва времето на момчетата от ,,ТИМ'' .

 46. 46 Профил на До коментар [#35]
  *****
  Неутрално

  До коментар [#35] от "овос":
  Лъжец си, ако не ти е неизвестно дело номер 1/2009 в Административен съд-София град. Няма произнасяне на Съда и ОВОС не влязъл в сила!

 47. 47 Профил на До коментар [#46]
  *****
  Неутрално

  Решението е от края на 2008 г. и е положително

 48. 48 Профил на dinessa
  dinessa
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Офертите ще се отворят на 4-ти януари 2011, а не 2010! Дребна грешка е, но сваля нивото на Дневник...

  Като махнем заглавието, иначе добре написано.

  nikoga ne e kysno da stanesh za rezil
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK