ВАС срещу Еврокомисията - рунд първи

Тричленен състав не откри нарушения в приетия устройтвен план за Царево, заради който Брюксел откри наказателна процедура

ВАС срещу Еврокомисията - рунд първиТричленен състав не откри нарушения в приетия устройтвен план за Царево, заради който Брюксел откри наказателна процедура

Новият общ устройствен план на Царево, който предвижда застрояване на десетки квадратни километри от черноморското крайбрежие, попадащи в природен парк "Странджа", е бил приет със законни процедури. Това заключи тричленен състав (първа инстанция) на Върховния административен съд (ВАС) по делото, заведено от три екоорганизации - Асоциацията на парковете в България, сдружение "Балкани" и фондация "Биоразнообразие", срещу решението на предишния екоминистър Джевдет Чакъров от миналата година да одобри екологичната оценка на устройствения план, както и оценката за съвместимост със защитените зони от "Натура 2000", с което беше дадена зелена светлина за приемането му.


В началото на октомври Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България за
нарушения в процедурите за екологичната оценка на плана на Царево


и за оценката му за съвместимост с "Натура 2000". Според тричленката на ВАС обаче такива нарушения няма. Екоорганизациите ще обжалват пред петчленен състав, обяви шефът на асоциацията на парковете Тома Белев, който напомни, че ако ситуацията не се промени, наказателната процедура ще продължи.


В хода на делото новият екоминистър Нона Караджова поиска да оттегли подписаната от Чакъров екологична оценка, която да бъде разгледана наново. Това обаче не можеше да стане без съгласието на регионалното министерство. Ведомството на Росен Плевнелиев обаче не пожела да се оттегли от делото и планът да се върне за преразглеждане.


Зам.-министърът Екатерина Захариева обясни, че принципно са съгласни с екоминистерството, но формално ще бъдат опозиция, защото от това дело зависи изходът на друг паралелен процес – срещу крайното решение, с което МРРБ е одобрило плана. "Ако строителното ведомство се оттегли от защитата по двете дела, ще бъде съдено от различни собственици с вече одобрени подробни устройствени планове в района на Царево", каза тя. Според юристите на МОСВ екоминистерството не може и да обжалва решението на тричленката на ВАС, тъй като би изпаднало в ситуация да съди себе си.


Пред "Дневник" зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева изрази недоумение защо въпреки официално изразеното становище срещу екооценката в решението си ВАС е посочил, че министерството поддържа становището си за неоснователност на жалбите. "Това е много странно, защото сме изпратили писмено искане да се оттеглим, тъй като смятаме, че жалбите са основателни", коментира зам.-министърът. Преди време тя разказа, че


дирекциите на министерството са били принуждавани от предишното ръководство


да дадат положителни становища за плана на Царево, а отрицателните са им били връщани "с крясъци". Този аргумент не е бил представен на съда, но ако делото продължи, ще бъде обявен, каза още Манева. 


Съдът е отхвърлил всички посочени от екоорганизациите нарушения в процедурата по екооценките, сред които и съществени противоречия между основната част на доклада за оценка на съвместимостта със защитените зони от "Натура" и изводите в него. "В доклада например пише, че планът може да навреди на над 30% от ценни видове и местообитания в района, а в заключението се казва, че той няма да окаже сериозно влияние в "Натура" зоните", посочи Тома Белев.


Според жалбоподателите авторите на оценката за съвместимост с "Натура" не са имали и задължителния експертен ценз, а освен това двама от тях са съпрузи, което компрометира независимостта на становищата им. Според ВАС обаче дори да е в нарушение, подборът на оценителите няма отношение към крайното решение на екоминистерството, с което докладите им са одобрени.


В мотивите си съдът посочва още, че устройственият план не засяга вече извършено строителство и проблем на контролните органи ще е дали и как ще допускат строежи в новата курортна зона. Дори последната инстанция на съда да потвърди това решение, държавата пак ще може да контролира строителството там, каза зам.-министър Манева. "Ако това се случи, ще издадем специални указания към бургаската екоинспекция да подлага на сериозни екооценки (ОВОС) всички инвестиционни намерения.


Опасявам се обаче, че ако


проектите там се раздробяват на малки сгради


основанията ни да ги отхвърляме ще са уязвими", коментира тя, давайки пример с множество подобни казуси и при курортното строителство, и при изграждането на ветрогенератори. Такъв е бил подходът и при нашумелия случай с незаконното вилно селище "Златна перла", също в парк "Странджа" - тъй като ОВОС е задължителна само за курортни проекти над 10 декара, за да мине без нея, селището е разделено на няколко съседни парцела.


Според Манева решението на съда по устройствения план на Царево


може да доведе и до узаконяване на комплекса "Златна перла"


за който има окончателно решение на ВАС, че е незаконно построен и подлежи на събаряне. Въпреки това Дирекцията за национален строителен контрол още не е разпоредила това. "Говорих с шефа на ДНСК Иван Симидчиев по този въпрос и той заяви, че изчаква изхода на тези две дела, въпреки че няма законова възможност селището да се узакони впоследствие", каза Манева.


Сега ситуацията се повтаря - изходът отново е в ръцете на втората инстанция на ВАС. Ако тя потвърди решението на първата, Европейската комисия ще се окаже единственият институционален защитник  на природен парк "Странджа". Тричленен състав не откри нарушения в приетия устройтвен план за Царево, заради който Брюксел откри наказателна процедура

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK