Минко Герджиков: Трябва да бъдем по-смирени пред снега

Граждани чакат смирено градския транспорт на една от спирките в София. Автобусите, тролеите и трамваите закъсняват с до 100 минути

© Асен Тонев

Граждани чакат смирено градския транспорт на една от спирките в София. Автобусите, тролеите и трамваите закъсняват с до 100 минути"Природните стихии не могат да се предвиждат. Трябва да сме малко по-смирени пред тези природни събития." Тази препоръка отправи заместник-кметът на София Минко Герджиков на пресконференция след поредното заседание на оперативния щаб за справяне със снега. Герджиков в момента изпълнява функциите на кмет, тъй като Йорданка Фандъкова е в отпуск.


Герджиков не пожела да даде оценка на работата на фирмите по чистотата, тъй като тя все още продължава. За усилията на администрацията обаче каза: "Заслужаваме добра оценка. Уверени сме, че днес и утре ще успеем да овладеем ситуацията."


По информация на общината снегът в София започнал да вали към 7 часа сутринта. Снегорините на фирмите обаче излезли твърде късно по улиците - към 8 часа и за това едва към 11 часа всички улици с градски транспорт били обработени против заледяване. Чак тогава започнало и избутването на снега, като към 13.30 часа по данни на общината в града работят 198 снегорина, които са изчистили правителственото трасе, което включва булевардите "Цариградско шосе", "България" и "Брюксел", и районите "Нови Искър", "Люлин", "Кремиковци", "Надежда", "Сердика" и "Витоша".
Основният проблем при работата на фирмите според администрацията бил, че силният снеговалеж съвпаднал с пиковия час за движение. "За това снегорините се движеха трудно", обясни Герджиков. Освен това дружествата не успели да организират добре работата си. "За свършената работа ще им се плати, а зе несвършената - не", каза директорът на Столичния инспекторат Веска Георгиева.


За да може да се почистят най-натоварените улици, се наложило полицията да спира движението по тях. Това се случило на бул. "Драган Цанков" при Телевизионната кула. В момента имало проблеми при Владая в посока Перник. "На място е изпратена верижна машина на Гражданска защита, която да помага при евентуални произшествия", каза Валери Младенов от Гражданска защита - София.


Големи проблеми имало още на бул. "Черни връх" при строежа на метрото, където също се очаква движението да бъде спряно, за да се изчисти. Подобна е ситуацията на ул. "Свети Наум", както и по бул. "Яворов". Проблеми имало на моста "Чавдар", в Банкя и в "Бъкстон".


Заради заснежените улици и булеварди от сутринта към 13.30 часа станали над 180 катастрофи, като в някои от тях участвали и коли на градския транспорт. "Закъсненията на колите по някои маршрути достигнаха 100 минути", каза шефът на Центъра за градска мобилност Николай Костов. "Средно колите закъсняват с около 30 минути", добави зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Автобусите на градския транспорт не могат да стигнат до Клисура, тъй като теренът бил стръмен и за това пътуват само до Банкя.


Според администрацията има достатъчно средства за зимното чистене. "За първите два снеговалежа от декември миналата година платихме 1.5 млн. лв. при предвидени 3 млн. лв.", каза зам.-кметът по екологията Мария Бояджийска. Хората от администрацията обаче се объркаха при въпроса колко пари са предвидени за зимното чистене до края на зимата. Зам.-кметът по финансите Герджиков първо обясни, че за първите три месеца на 2010 г. има 3.5 млн. лв. След въпрос от репортерите как ще стигнат средствата, при положение че за два снежни дни са платени 1.5 млн. лв., колегата му Бояджийска уточни, че в план-сметката за чистотата са заложени около 17 млн. лв. за цялата 2010 г. След няколко минути и едно телефонно обаждане Герджиков заяви, че сумата за годината е 12.5 млн. лв. и 60% от тях са заделени до март. В план-сметката, приета на 17 декември, е записано, че за чистене на снега са предвидени 16.9 млн. лв. за цялата година. Преди това Герджиков обясни на репортерите, че не задават коректни въпроси и не разбирали от икономика и финанси.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK