Показно убийство по обяд в центъра на София

Показно убийство по обяд в центъра на София

© Анелия Николова



Около 15* изстрела отекват на булевард "Александър Стамболийски" и ъгала с ул. "Самуил". Мястото е в сърцето на София - на две пресечки от сградата на Върховния административен съд, по диагонал на централата на ДПС, на стотина метра от министерството на здравеопазването, където  в този момент е примиерът Бойко Борисов на среща с лекари. Часът е около 12:30. Стрелящите се изтеглят към площад "Неделя". Чуват се писъците на пърите очевидци. В безистена остават да лежат трима мъже. Единият от тях е Борис Николов Цанков.


Мишената


Целта на нападението очевидно е Цанков и тя е изпълнена. Той е застрелян от упор и почива на място. За другите простреляни се твърди, че са неговата охрана. Гардовете Б.Л. (24 г.) с две огнестрелни рани в лявата предмишница и шията и Л.Л. (48 г.) с куршум в лявата тазобедрена става и засегнати два прешлена на гръбначния стълб, са откарани във Военно-медицинска академия.




Боби Цанков винаги е представян като "скандалният радиоводещ" (виж портрета му). Последните му изяви в медиите обаче са в жълтата преса с публикации за престъпния свят. От септември 2009г. той публикува поредицата "Подземните босове" във вестник "Уикенд", през ноември издава и книгата "Тайните на мутрите" и е готвил нова с работно заглавие "Войната за наркотиците", която трябвало да излезе през следващата седмица.


Връзките


Според източник, пожелал анонимност, вчера Цанков е отивал при адвоката си, който работи в кантората на Лъчезар Таков, адвокат на Златомир Иванов - Златко Баретата. Тази версия беше съобщена и от capital.bg. Източници на "Капитал" от разследващите органи са разказали, че по настояване на адвокат Таков, Цанков е дал показания по делото срещу Златомир Иванов. В тях той твърдял, че Баретата е честен бизнесмен.


Очаквало се скоро Цанков да бъде разпитан и пред съдия. Пак по информация на capital.bg паркираният на местопрестъплението брониран джип, който се е използвал от Цанков, е собственост на Златко Баретата. Златомир Иванов-Златко Баретата. Последният се предаде на МВР на 9 февруари миналата година и от тогава е с постоянна мярка задържане под стража. Срещу Иванов има обвинение за създаване и ръководена на организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества. Миналата седмица, съдия Петя Крънчева от Софийския градски съд, не уважи поредното искане на Баретата за промяна на мярката му в по-лека.


Според БТА охранителите също са били от фирма, близка до Баретата. (Градският прокурор Николай Кокинов съобщи само, че един от ранените е с прякор Куцият, преди 30 години е имал повдигнато обвинение за измама.) Съиздателят на "Уикенд" Мартин Радославов коментира пред БНР, че охраната на Цанков е била осигурена именно от Баретата. Появиха се информации, че застреленият се е срещал с Баретата неотдавна, но на практика това няма как да се е случило законно, защото Иванов е в следствения арест.


Медийните изяви на Цанков, който е осъден за изама, вървяха в две направления - той атакуваше едновременно свидетелите по делото срещу Златомир Иванов (сред които е и Димитър Вучев-Демби) и в същото време правеше "разкрития" за хора, които според МВР са близки до обявения за издирване Христофорос Аманатидис-Таки, свързан с ВИС.


Последният сблъсък


В средата на ноември полицията задържа столичния наркобос Стефан Бонев, известен с прякора Сако, заради сигнал на Цанков, че Сако го преследвал с колата си и се е заканвал да го убие, ако не спре да пише за изчезналия Методи Методиев - Мето Илиенски. От прокуратурата дори заявиха, че Сако е наследник на Таки. По-късно Цанков обяви, че поводът за нападението е предстоящото излизане на първата му книга "Тайните на мутрите: Пряка линия с подземния свят".


Според публикация в "Уикенд" от края на декември, арестуваният Сако, който тогава беше освободен срещу 6 хил. лв. гаранция, е издал бандата за отвличания, заловена при операцията "Наглите".
Последната публикация на Цанков в седмичника е в броя от 1 януари и е със заглавие "Мето Илиенски поръчал убийството на Жоро Илиев (бившият шеф на ВИС - бел. ред.) под друга самоличност".


В нея той пише за непознат мъж, който му разказал, че изчезналият безследно преди години бос на ВИС Методи Методиев е станал агент на американската Агенция за борба с наркотрафика (ДЕА) и че в момента отново е в София. Задачата на Мето Илиенски, който си направил пластична операция на лицето в Гърция, била да използва старите си контакти и да проучва наркоканалите в България. В края на текста Цанков обяснява за своя среща с човек от българските служби, който му е показал разработка, потвърждаваща версията му за връщането на Илиенски.


Нов тест за МВР


Разстрелът на Боби Цанков беше сравнен с показното убийството на Георги Стоев - той също пишеше в "Уикенд", издаваше книги за мафията и беше разстрелян недалеч от хотел "Плиска" през април 2008г. За разлика от Стоев обаче, вчерашното нападение срешу Цанков е поредното след неколкократни опити за атентани срещу него.


Това обаче е първото показно убийство откакто Бойко Борисов стана премиер.
Малко повече от час след престрелката вътрешният министър Цветан Цветанов свика работно съвещание при главния прокурор. На сбирката, която продължи над три часа, пристигнаха и зам.-градският прокурор Роман Василев, директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Валентин Йорданов.


Малко преди 18 часа от МВР и прокуратурата съобщиха, че вече имат заподозрени и работят по поне три версии. Градският прокурор Николай Кокинов посочи, че в момента тече акция на МВР и се разпитват свидетели на четири или пет места в столицата. Допълни, че нападателите са били двама или трима, като са използвали пистолети с деветмилиметров калибър. Н Директорът на Столичната дирекция на вътрешните работи Валентин Йорданов посочи, че всички лица в района се разпитват. Той каза, че ще бъдат прегледани всички камери, които може би са заснели престъплението. И двамата потвърдиха, че Цанков не се е оплаквал от заплаха за живота си в прокуратурата.


* Работещите в сервиз за мобилни телефони на ул. "Самуил" казаха, че не са видели нищо, но са чули 3-4 изстрела, но разследващите съобщиха, че са открили 15 гилзи.



Какво казваше Цанков


- В България няма мафия. Има едни хора, които изскачат отнякъде, набират скорост, след това някой ги гръмва и приключват. Защото когато има мафия, има ред, а в България е анархия. През годините аз се запознах с тези хора по много неведоми пътища.


- Бях техен близък приятел (на хора от подземния свят - бел.ред.), пред когото те не се притесняваха да обсъждат, коментират. Аз стоях, слушах и гледах.


- Аз, Клюна, Демби, Косьо, предполагам и Ковачки, имахме една група телефони с четири осмици отпред, на които само последните цифри се различаваха. За да се знае, че по тези телефони може да се говори чисто.


- 2002 г. края на мен ми се обади един от зам.-шефовете на една от най-нашумелите агенции в момента. Каза ми, че тече секретна разработка, че Манол Велев пере пари чрез радиоигрите, които аз водих. Манол казваше кои хора да спечелят. Тези хора пращали пари, за да вземат два пъти по-голяма сума. Започнах да си водя записки и излезе, че два милиона са раздадени за един месец. Попитах Велев, той каза: "Малко невинно пране на пари."


- Един ден ми звънна Косьо Самоковеца. Поръча ми да вземе нещо от един човек и да го дам на друг. Получих от бодигард на Косьо паспорт и плик с пари. Оказа се, че получателят на пратката е Мето Илиенски. След няколко дни из София тръгна слухът, че Илиенски е убит. Косьо подсигури паспорта и парите на Илиенски, за да изчезне.


- С времето виждах Клюна с какво се занимава. Не съм виждал никога наркотиците на масата сложени, но чувах какво си говори. Идваха хора, отчитаха торби с пари, те ги носиха в радиото (радио "Вива", бел.ред.). Седмично едни 100-200 хил. лв. се разнасяха.


- За Иван Тодоров-Доктора: Запознах се с него покрай Косьо. Един ден той поиска да разглася някои информации срещу тогава главния секретар на МВР Бойко Борисов срещу солидна сума пари. Отказах.


Из предаването "Горещо" по "Нова телевизия", излъчено в края на ноември



Мартин Радославов, в. "Уикенд": Тази игра е опасна


"Знаехме, че това, което предлага, е опасно и го предупредихме, защото вече имаме опит със случая на Георги Стоев. Той обаче не се вслуша в предупрежденията ни и сякаш всичко приемаше като игра." Така коментира пред "Дневник" убийството на Боби Цанков главният редактор и съиздател на седмичника "Уикенд" Мартин Радославов (на снимката той е на погребението на убития на 26 септември миналата година Георги Стоев, известен като автор на книги и публикации в пресата за групировките у нас). През последните месеци "Уикенд" публикуваше версии на Цанков за събития от престъпния свят. Преди да бъде застрелян, рубрика в изданието имаше и Георги Стоев. Радославов заяви, че във вестника повече няма да има подобни публикации, свързани с подземния свят.


"Боби Цанков дойде в редакцията на "Уикенд" още през септември миналата година. Каза ни, че има срещи с интересни хора и връзки с подземния свят, че си води записки и иска да напише текстове... Тази игра обаче е опасна. Когато започнеш да вадиш информация от подземния свят и с нея да се опитваш да ставаш журналист, нещата стават фатални", каза още Радославов. По-късно в интервю за БНР той уточни, че в новата книга на Боби Цанков ставало въпрос за акцията "Наглите" и се проследявал "целият път на кокаина и на наркобизнеса в България".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Човек
  *****
  Гневно

  А дали е така , кой ще ни каже?ДС ги създаде, пак те си ги чистят щом вече са ненужни.А кога ли ще дойде големият чистач?

 2. 2 Профил на bat-plamen
  *****
  Неутрално

  Личното ми мнение е,че още един "боклук",коѝто се е забъркал в мафиотски игри вече не е между живите!Не вярвам,че поръчителите ще бъдат намерени и наказани!

 3. 3 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Играта е опасна ,но ВЪЛНУВАЩА - няма правила, няма закони. В нея царят коварство ,подлост, предателство. Оцелява добре подготвеният.Мир на това дете Боби Цанков.

 4. 4 Профил на Колко много истини
  *****
  Гневно

  Заркова каза, че Боби е убит не за това което е писал и казал, а за това което още не е. Райкова час преди убийството е договорила нови разкрития на Цанков за съботното предаване. Първоначално се говореше за престрелка, а в същност се оказва че престрелка не е имало а чисто убийство от засада. Говори се за улица и местопроизшевствие пред блок, а официално се споделя че убийството е станало в антре във входа на сградата. Дали ще научим истината и дали ще и повярваме? Събитието е ли предупреждение за тези които много говорят? Бориславова печели търг за венетки, а Борисов нарушава интересите на престъпно богатеещите олигарси, като им ограничава възможностите за кражби. Колко ли още варианти са причина за това убийство?

 5. 5 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Мила ми Венето-създаваш митове за престъпния свят!Сега кого ще каниш на гости?

 6. 6 Профил на Faflio
  *****
  Весело

  Венета Райкова............Аи аи аи.. сополива история...няма ли кой да покажат ами баш нея!! Уфсъ !!!!!!!!!

 7. 8 Профил на 88888
  *****
  Неутрално

  Слабата стрна на човека е насилието..То е характерно в коропираните държави.

 8. 9 Профил на baj huj
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Faflio":
  iskam da mi lapa jasmina a pak venetka moje bi i tja minetka e dobra po minetkite

 9. 10 Профил на chepov
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "baj huj":

  Veneto ti si takava diva selinka pokaji malko uvajenie kam gosti te si!!Ti si takava vulgarna kurva zashto ne napravish show za sebe si i da kajesh na Balgaria kolko darvet si otsekla!!!Tupa si kato gadulka!!Mnogo ti e beden rechnika i triabva da porabotidsh varxu tozi fakt bich!!Tova ne e show tova e parodia na selska sedinka na peika i odumvane na rezachkite!!Ti ako si v Amerika she umresh ot glat bich!!Zduhana kurva!

 10. 11 Профил на Ehooo
  *****
  Гневно

  Алооо, Дневник! Вие четете ли си глупостите. Този Стоев хем бил убит април 2008, хем бил убит на 26 Септември. Хайде поне се обединете около една версия и коя е тази снимка, на която е Радославов на погребението на Стоев, че аз виждам само една от местопрестъплението вчера на Стамболийски.

 11. 12 Профил на еее
  *****
  Неутрално

  Гардовете Б.Л. (24 г.) с две огнестрелни рани в лявата предмишница и шията и Л.Л. (48 г.) с куршум в лявата тазобедрена става и засегнати два прешлена на гръбначния стълб, са откарани във Военно-медицинска академия.?????
  защо не в Пирогов става ли ви ясно.

 12. 13 Профил на Истината
  *****
  Неутрално

  " Скандалният" ... Защо журналистите, които представят факти, различни от официалните /тези на властта/ и при които да кажем има някаква доза истинност, биват наричани "скандални"? Нима всеки, който прояви смелост, заеме позиция, различна от налаганото статукво, трябва да е "скандален"? Моля, посочете ми някакъв скандал, предизвикан от застреляния като бездомно куче човек... Накрая - в БГ май никой не е по-голям от / не от хляба, разбира се/ мафията. А всъщност дали Цанков е разстрелян от "подземния" свят ... никой никога няма да узнае.

 13. 14 Профил на Момчил89
  Момчил89
  Рейтинг: 631 Разстроено

  До коментар [#13] от "Истината":

  Истината са неговите измами за стотици хиляди левове! Много дела се водеха срещу него и сега ес измъкна. Не че иначе нямаше, но поне нещо щеше да плати на засегнатите!

  Драконови закони ще оправят държавата!
 14. 15 Профил на Captain Cook
  Captain Cook
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#10] от "chepov":

  Голям си селяк! Като ти е смотано едно предаване, просто не го гледай! И... by the way, пише се - bitch

 15. 16 Профил на chepov
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "Captain Cook":
  Много добре зная как се пише BITCH , motherfucker! А ти как разбра ,че сам селяк- да не сме пасли козите с баща ти ,sucker.Като ти е смотана една статия-недей пиши.Аnd by the way ...You fucking looser ,why don,t you do me a favor... Just go and kill yourself motherfucker!!! Put the gun to your head. Pull the fucking trigger ,die...Sucker!!!

 16. 17 Профил на Captain Cook
  Captain Cook
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#16] от "chepov":

  Брей..... много се засегна... явно съм те уцелил че си голям селяк

 17. 18 Профил на chepov
  *****
  Весело

  До коментар [#17] от "Captain Cook":

  Много ме възбуди...Аз се възбуждам от простотии ,проститутки и прости путки..., затова и гледам предаването на Вена( познавах я отблизо на времето) по интернет. А общината където живея носи твоето име

 18. 19 Профил на Гост
  *****
  Неутрално

  Както казваше един друг, вече покойник-Добър ден за българската демокрация

 19. 20 Профил на Dp
  *****
  Любопитно

  Убийците са избягали към пл. "Св. Неделя", ББ е бил в М-во на здравеопазването - в същата посока, но по-близо от пл. "Св. Неделя"... Значи те са били даже не на 100, а вероятно на по-малко от 50 м. от ББ...

 20. 21 Профил на Daniela
  *****
  Неутрално

  Дневник, журналистите ви не знаят как се пише думата ъгЪл!!!!

 21. 22 Профил на realno
  *****
  Неутрално

  След като овладя държавата , напълно и може би за вечни времена , гущера си къса опашката.Всеизвестна тайна е че преди /имам в предвид 89 г./ така и сега /в настоящето /каналите за дрогата че и производството /каптагона/ се контролират от "хамелиона" който цветът си може да сменя но нрава си никога. А сега борбата е още по-жестока и безскруполна защото и пазара е по-голям и по-платежоспособен а и лакомията им по-ненаситна .Единственото спасение е отвращението към дрогата.

 22. 23 Профил на fghdj
  *****
  Неутрално

  До коментар [#16] от "chepov":

  a za tebe da ne govorim kav selqnin si ,aide edin v ystata i edin v gaza i na maikati v pytkata bitch





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK