Чуждата преса за убийството на Боби Цанков

Автор на книга за мафията застрелян в България


"Айриш таймс"


Известен български криминален писател, описал делата на местната мафия в излязла преди два месеца книга, беше застрелян посред бял ден на оживена улица в центъра на София. Убийството на Боби Цанков, познат като радиоводещ, последва нападението над друг криминален автор преди по-малко от две години. Покушението може да засили натиска от ЕС върху новото дясноцентристко правителство в България да изпълни ангажиментите си за обуздаване на подземния свят и на корупцията в публичния сектор. Откакто дойде на власт през юли, администрацията на премиера Борисов зае твърд курс, а миналия месец отбеляза необикновен успех срещу организираната престъпност, с ареста на над 20 предполагаеми похитители. През 2008 г. Европейската комисия блокира 220 млн. евро помощи за България заради опасенията от престъпността и корупцията в страната, която влезе в ЕС година по-рано. Георги Стоев, друг автор на книги за възникването на подземния свят в България през 90-те, беше застрелян недалеч от хотел в София през април 2008 г. От 2001 г. насам са били извършени повече от 150 мафиотски покушения в България.
Убийство на журналист разкрива слабостите на България

ЕurActiv


Противоречив журналист беше убит в центъра на София. Наглото деяние се случи само на 50 метра от централата на полицията и в близост до Съдебната палата. Боби Цанков, известен като "хроникьора на мафията", срещу когото се водеха няколко съдебни процеса за злоупотреби, беше застрелян по обяд, а премиерът Борисов е бил само на няколкостотин метра, когато е започнала стрелбата. Цанков, в миналото радио водещ, стана популярен напоследък със своите статии в жълтата преса, разкриващи детайли от опасния живот на висши фигури в подземния свят. Убийството му напомня това на писателя Георги Стоев, койт осе наричаше "писателя на мафията", чиято романи се радваха на значителен успех.
Публичните убийства са емблематични за прехода в България. Общо над 100 фигури от подземния свят или противоречиви бизнесмени бяха убити от 1995 г. насам. По правило убийците и поръчителите остават неразкрити.


Според някои анализатори организираната престъпност в България набра сила от ембаргото срещу бивша Югославия, наложено от Запада в средата на 90-те, което даде на престъпниците възможност да се включат в мащабни контрабандни схеми. Други виждат влиянието на могъщата руска мафия като главен фактор в развитието на организираната престъпност в страна, която никога преди това не е имала подобни "традиции". Смята се, че мнозина български "олигарси" са всъщност мениджъри на руски "мръсни пари".


Европейската комисия нееднократно упражняваше натиск върху България да пребори организираната престъпност и корупцията. Но Брюксел повече не може да разчита на този инструмент... Предпазната клауза, позволяваща на ЕС да откаже признаването на съдебни решения от София, изтича на 1 януари 2010, три години след присъединяването на страната към ЕС. Въпреки че Механизмът за сътрудничество и контрол продължава да е в сила, той скоро ще се окаже безпредметен без болезнената предпазна клауза.


Стрелец уби разследващ журналист


"Файненшъл таймс"


Български разследващ журналист и радиоводещ, писал за могъщите организирани престъпни групи, беше застрелян в центъра на София. Боби Цанков беше убит в гръб във входа на офис сграда, в първото мафиотско убийство, откакто през юни на власт дойде ново дясно центристко правителство, обещаващо да сложи край на мафиотската дейност. Убийството отново насочи вниманието към неуспеха на България да пребори организираната престъпност и да изправи мафиотските босове на съд. За нито едно от 150 знакови убийства не беше произнесена присъда според анализаторите в Центъра за изследване на демокрацията.


Българските мафиотски групировки, водени от бивши офицери от службите за сигурност, възникнаха през 90-те години, когато страната се превърна в международен център за трафик на хора, наркотици и оръжие. Вълната на мафиотски убийства в периода преди присъединяването към ЕС беше резултат от опитите на босовете на организираната престъпност да премахнат своите конкуренти, след като влязоха в легалния бизнес. Правителството на премиера Бойко Борисов, висш полицейски служител, преди да влезе в политиката, започна разследване на връзките между организираната престъпност и високопоставени политици по времето на предишното правителство, оглавявано от социалистите. Миналия месец полицията арестува над 20 предполагаеми членове на банди за отвличания.


Български журналист застрелян в София


"Ню Йорк таймс"


Известен радиожурналист и автор на книга за българските гангстери беше убит в българската столица София в първото показно убийство, откакто през юли беше избрано ново правителство, което обещава да се справи с организираната престъпност и корупцията. Стрелбата е поредният случай в дългия списък на поръчковите убийства, които помрачиха репутацията на страната, след като влезе в ЕС през 2007 г. То накара Европейската комисия да призове българските власти да изправят убийците на съд. "Престрелките продължават да са проблем, с който България спешно трябва да се справи. Всяка стрелба е неприемлива и ние се надяваме, че българските власти възможно най-скоро ще изправят пред правосъдието извършителите на този акт", каза говорителят на ЕК Марк Грей.


Въпреки ролята на Цанков за изобличаването на българския подземен свят има доста неясноти около мотивите за убийството му.


Евгений Дайнов, български политически коментатор, казва, че Цанков не е бил просто хроникьор на подземния свят, но и човек, който с удоволствие живее в него. "Той обичаше да обикаля из София с огромен джип, заобиколен от бодигардове, и да се хвали с връзките си с гангстери", казва Дайнов. "В крехка демокрация като България гангстерите са рок звезди и това, което Боби се опита да бъде." Дайнов добавя, че убийството е шамар за премиера Бойко Борисов, дясноцентристки лидер, чийто способности да пребори организираната престъпност са решаващ тест за правителството му.


Българският журналист Борис Цанков застрелян в София


Би Би Си


Борис "Боби" Цанков, известен криминален журналист, който пишеше за мафията в България, беше убит в столицата София. Тридесетгодишният Цанков, който беше и популярен радиоводещ, беше нападнат на оживена улица в центъра на града.


По подобен начин през 2008 г. беше убит и Георги Стоев, автор на няколко книги за българската организирана престъпност. Месеци по-късно България изгуби достъпа до над 500 млн. евро помощи от ЕС заради неуспеха си да се справи с корупцията и организираната престъпност.


След като книгата му "Тайните на мутрите" беше публикувана през ноември, Цанков обяви, че е получил много заплахи за живота си. В книгата, която се базира на неговите контакти с босове от подземния свят като наркодилъра Антон Милтенов (убит през 2005 г.), се говори и за връзки между мафиоти и бизнесмени.


Битката срещу престъпността в България ще трае години


"Дойче веле"


Политологът Хайнц Брам и бившият дипломат Клаус Шрамайер са категорични: битката срещу престъпността в България ще трае дълго - години, десетилетие дори. Според Хайнц Брам правителството на Бойко Борисов понякога се е самозаблуждавало:


"Това правителство сякаш си мислеше, че с един удар ще върне спокойствието в страната и престъпниците така ще се стреснат, че ще се мотаят само по кафенетата, скърбейки по някогашните хубави за тях времена. Това няма как да стане", казва германският политолог Хайнц Брам, който наблюдава положението в страната от години насам.


Бившият дипломат Клаус Шрамайер, който е бил заместник-посланик в България, побърза да уточни, че убийството на Боби Цанков може и да е първото, откакто управлява правителството "Борисов", но иначе: "Това не е първото убийство, а само едно от цяла поредица от 150-200 поръчкови убийства през последните 20 години. Не може да се очаква, че в рамките на пет месеца Бойко Борисов ще измъкне страната от блатото, в което беше затънала. Така че аз не бих отправял упреци към правителството заради вчерашното убийство. Бих изчакал да видя колко бързо ще бъде разнищен случаят", казва бившият германски дипломат Клаус Шрамайер.


Политологът Хайнц Брам не се съмнява в добрата воля на правителството да се справи с престъпността, само че: "То се захвана с прекалено много неща: ловът на вещици спрямо предишното правителство продължи прекалено дълго, към това се прибавят и икономическите проблеми на страната. Сега управляващите се захванаха с престъпността, но тази борба ще продължи много, много дълго", прогнозира Хайнц Брам.


Бившият дипломат Клаус Шрамайер също не се съмнява в добрата воля на правителството да овладее престъпността в страната. Според него обаче въпросът е доколко му е "позволено" това: "Така всъщност стигаме до въпроса за зависимостта, в която се намира Бойко Борисов заради миналото си. Това е много трудно да се прецени", казва Клаус Шрамайер.


Какво означава според него зависимост? "Борисов е поел определени задължения спрямо хора, които са го подкрепяли. Той не е човек, паднал от Марс, озовал се изведнъж в България. Не е човек без предистория. Знаем за някогашната му охранителна фирма, която беше доста известна. Говори се и за други познанства в миналото му. Много странен е и фактът, че назначи Божидар Димитров за министър", казва бившият германски дипломат Шрамайер.


И той, и политологът Брам обаче настояват да не се избързва с изводите, защото, първо, правителството на Бойко Борисов има нужда от кредит на доверие. И второ: "Трябва да сме наясно, че има нужда от доста работа и от много действия на полицията, докато се стигне до малко повече спокойствие в страната", казва Хайнц Брам.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 007
  *****
  Неутрално

  "Смята се, че мнозина български "олигарси" са всъщност мениджъри на руски "мръсни пари"."
  ББ мисли ли по въпроса?

 2. 2 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 506 Весело

  Няма ли кой да им обясни на тези че много са се объркали! Боби цанков не е журналист, а измамник плащащ 50% от заработеното от измами за охрана на мутри. От там са му връзките с мутрите, а много хора имат причина да го убият! И добре са направили, защото ако имахме правосъдие той щеше да е в категорията "в затвора, но жив".

 3. 3 Профил на didilota
  *****
  Весело

  ха, ха. пълна кретения, която обаче ще попълни списъците на репортери без граници. показателно за качеството на цитираните издания, особено като се има предвид, че коментара на файненшъл таймс го е писал не кой да е, а шефа на бюрото им в брюксел.

 4. 4 Профил на безплатна реклама
  *****
  Неутрално

  безплатна реклама! Да ни видят чужденците на какъв хал ни е държавата и нейното "правораздаване". И ние трябва да живеем тук.

 5. 5 Профил на Чукча не-писател
  *****
  Неутрално

  Известен български криминален писател...
  ...разследващ журналист...
  ...ролята на Цанков за изобличаването на българския подземен свят...

  Язък им за марката на "таймс"-овете, щом са допуснали такива глупости за печат (макар останалото да са го нацелили) - освен ако преводът е объркан...

  Май "ЕurActiv" са най-близо до обективната истина...

 6. 6 Профил на Alexander
  *****
  Весело

  Би Би Си направи същото!

  Ама и те - уж сериозни медии се изказват неподготвени! Че е убит - убит е 0 вярно. Че е показно и ужасно - вярно... Че е на пъпа на София - пак вярно!

  Ама какъв "разследващ журналист" е Цанков бе, хора? Като му слушаш стила на говорене, като му гледаш модела на поведение, този чичка плаче за внимание, няма никаква култура, няма изобщо и намек зая писателска и журналистическа дарба, а само нанвръзва клюки, които дори да са верни - не споря - не го правят герой и оплаквана жертва, освен за семейството му!

  Те го изкараха вече светец! А той не е!

  Няма кой да обясни на запдните медии, че Боби Цанков е ударен от свои, понеже играе курвенска игра!

  "И тук ми е добре, и там ми е добре"!

  Ами то не става така бре, момко!

  Цанков си етипичен български селяндур, вмернил си, че нещо значи! Моткал се насам-натам с бандюги, взел каквото можал и от когото могло, накрая - "гласът на истината"...

  Глупости на търкалета!

  Най-тъжното е, че никога нищо хубаво не съм чел в западната преса за България в последните поне 6 години, да не казвам в последните 10...

  Аман от идиотщини и глупости!

  Поне няма в България един читав говорител, който да владее адекватно езици, за да обясни на западните медии как стоят нещата???

  Цървулска история? И какво имаме всички ние - редовите българи - с войната на побърканите мутри и техните създатели - комунистите? Какво? Та трябва да се червим, щом се чуе името "България"..

  Тотално безхаберие...

  Простотия!

 7. 7 Профил на abv
  *****
  Неутрално

  Мале-е-е, колко глупости са написани.
  Боби Цанков не е журналист, а радио ди-джей. Още по-малко пък е разследващ, по-скоро е разследван.
  А колкото до това, че с убийството му е с цел да "удари шамар" на ББ, то далеч по-лесно би било да гръмнат един депутат.

 8. 8 Профил на Каранджулов
  *****
  Неутрално

  Чуждите медии едва ли са в състояние да схванат неразбираемата за нормалнато европейско мислене българска действителност. Но за това имат вина до голяма степен българските медии, които най-често насаждат това извратено мислене и представят престъпници и обикновени простаци като ВИП-персони. Така един обикновен измамник, изпълнявал между другото и определени поръчки, се представя за журналист. На малкото сериозни журналисти в България - честито за "колегите" - този и други като него! Ако не се разграничат, скоро явно те ще изчезнат, защото на мутренско-чалгаджийската култура в България явно няма кой да се противопостави.

 9. 9 Профил на тъй да бъде
  *****
  Неутрално

  Звучи силно"разследващ журналист"Демокрацията е в опасност.Вероятно това е целта.

 10. 10 Профил на xxx
  *****
  Неутрално

  Други виждат влиянието на могъщата руска мафия като главен фактор в развитието на организираната престъпност в страна, която никога преди това не е имала подобни "традиции". Смята се, че мнозина български "олигарси" са всъщност мениджъри на руски "мръсни пари".
  ----------------------------------------
  Някои мениджъри на руски "мръсни пари":
  Георги Първанов, Румен Овчаров, Валентин Златев, Васил Божков, Христо Ковачки, Манол Велев, групиривката ТИМ и т.н.

 11. 11 Профил на съд
  *****
  Неутрално

  Какво трябва да се направи за да се ометат от съдилищата червените подкупни и лакоми съдии?! Явно желанието на болшинството в БГ за бързи и реални промени се разбива в стена от защитени от закона дебелоглави и безочливи тарикати, които използват понятията "демокрация" и "човешки права" за запазване на статуквото! Ако нямаме друг избор: да променяме конституцията!!!

 12. 12 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  Направиха от мошеник мъчиник,и пак е обвиниха Русия.

 13. 13 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Само вижте как започва материалът горе:

  "Известен български криминален писател..."

  Известен? И писател?

  Ако Боби Цанков е писател - то тогава аз съм Уйлям Шекспир от плът и кръв!

  Тия съвсем полудяха! Дали някой от България ги лъже и и подава "надуто", неотгоаварящо на истината инфо, или на ония там им харесва всеки убит в България да е едва ли не носител на "Пулицър", идея нямам, но...

  Написаното няма много общо с истината освен, че Цанков е убит!

  Това е!

  Стига простотии бе, тате!

  О! Да! И е известен! Но с какаво всъщност???

  Иди и се обяснявай после, че "нямаш сестра"!

  Хахахаха!

  Пак станахме за резилите - и то пак за нищо! Или поне по неправилния начин...

 14. 14 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Жив изтормози и измами стотици - умрял изложи цяла България.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на Николчо Дем...
  *****
  Неутрално

  Браво бе,колеги-форумци!За пръв път от толкова време ви виждам почтки вкупом толкова умни,мислещи със собствените си глави,аналитични и прозорливи.Браво!!!България няма да загине,защото ние можем и да мислим.Най-радостното е ,че вече се ориентираме в мизерията на западната пропаганда,която пълни главите на своите читатели с извратена,тенденциозна,невярна представа за живота у нас.

 16. 16 Профил на aristotel7
  aristotel7
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Прочете внимателно следното:
  """Предпазната клауза, позволяваща на ЕС да откаже признаването на съдебни решения от София, изтича на 1 януари 2010, три години след присъединяването на страната към ЕС. Въпреки че Механизмът за сътрудничество и контрол продължава да е в сила, той скоро ще се окаже безпредметен без болезнената предпазна клауза."""
  Според Шарл Монтескьо, ДЪРЖАВНАТА влас се разделя на 3
  1. ЗАКОНОДАТЕЛНА
  2. ИЗПЪЛНИТЕЛНА
  3. СЪДЕБНА
  Ако я няма дори една част от тази ТРОЙКА мислите ли че има Държавна власт.
  ТОВА е жалкото и завършвам със стих.

  Законът, казват едни, е съдбата лукава.
  Законът, викат други, нашта дРЪЖАВА.
  Законът, трети гъгнат,
  Вече го няма.

  Аз съм страшен паяк, осмокрак, паяжината изплита пак. Тънки нишки аз редя за гадинки и мухи.
 17. 17 Профил на 66
  *****
  Неутрално

  Поздравявам нормално пишещите във форума. Не знам докога ще ни смятат за току що слезли от дърветата, но и ние сме си виновни с блюдолизнеченето. Цанков беше обикновен мошеник, но изведнаж стана писател, разследващ и дори го издигнаха до ранг "журналист". Няма ли българин, който да напише за техните простотии и да поиска санкции от ЕС.

 18. 18 Профил на Ехо-о-о
  *****
  Гневно

  Защо ни занимавате с глупости ? ПОРЕДНИЯТ мошеник и гангстер си намерил майстора - ТОВА Е В РЕДА НА НЕЩАТА ! ... Проблематични НЕ СА нито ОТВЛИЧАНИЯТА , нито УБИЙСТВАТА - ПРОБЛЕМАТИЧНИ са отвлечените и убитите ! С тях ПЪРВО трябва да се справи обществото !! А и ясно е , че само килърите в България си вършат професионално работата - изпълняват поръчките и изчезват безследно ! ...

 19. 19 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Пример как съдбата на 1 кално копеле благодарение отсъствието на правораздавателна система, може за
  пореден път да закопае и без това мизерния имидж на
  държавата.
  Много по-скандален в същност е факта,че десетки хора
  сумати години немогат да осъдят 1 доказан измамник
  и мошенник.
  Така че виновна в същност за станалото, е точно съдебната
  система. Друг е въпроса че доволните от станалото са
  далеч повече.

 20. 20 Профил на iz
  *****
  Неутрално

  боби измами мн хора с фалшиви обештаниа за реклами ...............

 21. 21 Профил на comentator
  *****
  Неутрално

  Коментарът на Дойче Веле ми се струва, че е от хора, които доста добре познават нашата действителност.

 22. 22 Профил на о кей
  *****
  Неутрално

  от коментариите излиза че ако аз съм измамен оклеветен обран или просто засегнат от измишльотините на някои - вадя патлака и бум просто щото той е крадец мошеник клеветник и т н и ако не съда обществото ще ми ръкопляска а и цяла европа а пък и съда толкова ще ме и осъди!!!!!!!
  но има нещо друголако не е верно каквото е говорил ако са навързани клюки ако пак казвам всичко е неистина що да го убиват а не го дадат засегнатите на съд бавен съд ама съд що да ставам убиец и така отърквайки се о този или онзи чул недочул все пак казвате всички интелигентно момче - навързвало е клюки и факти и се е досещало - ами така работят и в следствието л но явно макар и не факти а малки фактенчета имало ги е имало ги е -е как да го дадеш в съд като там ще ги изръси-ясна ли ви е картинката е затова го очистиха --то беше на ъгъла после стана вътре във входа--то бяха 2 бодигарда после един днес нито един бяха двама убийци без маскировка да видим какво ще остане от туй и ямикажете след като не са били маскирани как са оставили 2 макар и всъщнос леко ранени но свидетели------ранили са ги вм да ги убият както се следва щото и те са заедно с немаскираните убийци-ранили са ги за камуфлаж и въпросите са кой ги е изпратил тия четиримата и кои са те ха сега да видим не съдиите а следствие и прокуратура какво ще направят като засега само се аплитат и те в слухове и клюки ха ха ха

 23. 23 Профил на l
  *****
  Неутрално

  от охранител на комунага става генерал от симион направен а сега великиа геби и бегаи кои даде на цветелина банката боико хубавеца кои даде венетките и кои краде в бг.да кажат другарите мутрите милионерите мафиата на бг.какво прават престапниците и са60 ги пускат на свобода болни били а народа е по болен и беден и гладен а те са богата6ите с крадените куфари на а.луканов и и.костов комардйиите милионерите ресторандиите и хотилиерите на бг.сган голама

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK