БАН търси близо 4 млн. лв. за пенсионирането на 500 учени

Около 3.8 млн. лв. са необходими на БАН за пенсионирането на близо 500 учени. Средствата са за плащане на шестте заплати, които всеки от тях ще получи в края на кариерата си. Около 300 хил. лв. ще са за обезщетения за неползван отпуск. Това заяви председателят на академията Николай Съботинов в интервю за БТА.


С освобождаването на навършилите пенсионна възраст изследователи ще започне дълго чаканата реформа на академията, целта на която е да се закрият неефективните институти и да се увеличи броят на младите учени. Според шефа й обаче тя ще се забави, ако парите не бъдат преведени до 15 януари. По първоначални изчисления съкращаването на възрастните изследователи ще спести около 8 млн. лв. Преди няколко месеца Съботинов увери, че парите ще се използват за повишаването на заплатите и за наемането на млади кадри. 


Ще предложим старши научните сътрудници втора степен или доцентите да могат да продължат да работят в БАН до 67 години, но само с разрешение за това, каза Съботинов. Друго предложение е старши научните сътрудници първа степен или професорите да могат да се трудят до 68 години. "Целта е да запазим тези ценни учени, които работят по проекти", обясни председателят на академията.
Той добави, че вероятно ще бъде закрит Центърът по архитектурознание, който получи най-ниската оценка "D" при международното оценяване, резултатите от което бяха обявени в края на ноември 2009 г. Тези 10-12 института, които получиха оценка "С", ще се обединят с други звена, за да станат по-ефективни.


Днес Съботинов ще запознае премиера Бойко Борисов с дейността на Института по металознание, който получи слаба оценка, и на Геофизичния институт, който беше оценен високо при външния одит.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK