БАН търси близо 4 млн. лв. за пенсионирането на 500 учени

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (89)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на уй
  *****
  Неутрално

  по прости сметки дядовците взимат 1200лв/мес ... поправете ме ако греша

 2. 2 Профил на суьо
  *****
  Неутрално

  Въпрос с понижена трудност: Каква е ползата за държавата от тези 500 "учени"?
  нЕкаква (-);
  нИкаква (+).

 3. 3 Профил на Р
  *****
  Неутрално

  Не е въпросът във възрастта! Кампании по масово пенсиониране в БАН е имало и преди. Проблемът е в самата закостеняла структура... и в това че за съжаление няма друга...
  Дивите гъски летят в ято за да преодоляват заедно съпротивлението на въздуха. Водачите на ятото постоянно се сменят оттеглят по-назад. За съжаление, ние хората май искаме все да сме начело на ятото.

 4. 4 Профил на sendow
  *****
  Неутрално

  3800000-300000=3500000/500=700000/6=1166.67
  като се има предвид че са на над 65г. и имат над 40г стаж. смятайте колко им се добавя за прослужени години към 400лв

 5. 5 Профил на zlobar
  *****
  Неутрално

  Ако новия министър е умен може лесно да си изпълни задачата!
  Защото важното е не да се запази БАН , а да се запазят кадърните учени от БАН!
  и така:
  В БАН наистина има добри учени, около 500-700, но те често са подтискани от посредствени и завистливи директори! Освен това заплатите им са по-ниски.оъ тези във вуз
  Поглежда се в кои области в БАН има кадърни и се основават съответни звена (научни центрове) в подходящи университети! това се отнася особено в области, в които В БАН са по-силните учени! И се обявяват конкурси, но не само за млади, а и за професори, доценти..)! Понеже заплатите в университетите са по-високи кадърните учени от БАН ще се прехвърлят в тези центрове! И в БАН ще останат само тъпанарите! Прехвърляйки около 500-800 учени в подходящи университети, съотвенно щатът им от БАН се съкращава и прехвърля в университетите. Като се обере елита на БАН отпада аргумента че БАН е елитно научно учреждение. и се оставя на доизживяване с периодични съкращения и ниски заплати. Университетите изтеглят постепенно и случайно останалите кадърни в БАН!

 6. 6 Профил на BANдит
  *****
  Неутрално

  1. реформите в БАН задължително трябва да включват
  1.1. връщане мандатността, където има лице с повече от 2 мандата веднага да се проведе нов конкурс!
  1.2. промяна на начина на финансиране така че парите да отиват дирекно до учените, без междинни звена! да се увеличат заплатите в БАН, евентуално след умерени съкращения,
  1.3. промяна в устава - директори, зам.директори и н. секретари на институти да не могат да се избират за членове на общото събрание на БАН!”
  1.4. да се махнат специалните станишеви пари за академици. да се даде срок пр. 6 месеца академиците сами да се прочистят от слаби, избрани по политически причини учени! ако след това не са махнали поне 15-20 академици и член. кор. (от типа на споменатите тук) да се премахат тези титли и ДА СЕ ИЗБЕРА НОВИ АКАДЕМИЦИ ПО НОВА, ПО-ДЕМОКРАТИЧНА СЪСТЕМА - НАПР С ГЛАСУВАНЕ НА ВСИЧКИ ИМАЩИ ДОКТОРАТ В ОБЛАСТТА!
  1.5. да се СЪКРАТИ ПОНЕ НАПОЛОВИНА ЦЕНТРАЛНО УПРАВЛЕНИЕ, а освободените стаи да се дадат на институти които са натясно!
  1.6. Поне половината от БАН ( а защо не и от ВУЗ) ДА МИНАТ НА СРОЧНИ ДОГОВОРИ! напр. 2-3 години за нехабилитирани, 3-4 за хабилитирани. атастацията им да е според публикациите им, като главно се гледат дали са в престижни международни издания (с висок импакт фактор за точните науки и да са в ERIH при хуманитарни и обществени)
  1.7.,1,8....,1.n., ..... добавете още, знам че знаете!!

 7. 7 Профил на икономист
  *****
  Неутрално

  как си представяш комунист да прави добра наука?! особено в обществените - и философите и икономистите в БАН са гола вода!- червени до шия!!!!!!!
  преди 3-4 години бях още студент в УНСС и попаднах на научна конференция по политилоги,я пълна с философи от БАН! ТА там Б. Градинаров - философ (ДОЦЕНТ!!) от БАН като червена бабичка! развиваше "научната" теза за" създадено по време на комунизма богатство за 50-60 милиарда, което "лошите" от СДС разпродали за нищо"!!!! и това след ясните статии и в Дневник и от хора от института за пазарна илономика показващи хилядите икономически провали!!
  пак там акад. ! от БАН В.Проданов "доказваше че "не е имало тоталитарна система", а сталинските репресии били "силно преувеличени и социално оправдани"!!! бяха поканили и Янаки стоилов за подкрепа!!
  в интерес на истината имаше и 2-3 по-свестни доклада на хора от БАН - НА Кацарски,Табаков и още един не си спомням името, но бяха изключения!

 8. 8 Профил на axa
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "уй":

  Грешиш. Вземат средно между 900 и 1000лв. Но повечето от тях не вършат работа и за пет пари, за сметка на това са нагли и драпат да стоят на топлите си местенца до дупка.

 9. 9 Профил на Vodar
  *****
  Неутрално

  Хайде, юруш! Експертите по проблемите на БАН и науката започват поредната си атака> Има някои от тях досуш като един Химлер - чуят ли думата БАН и се хващат за "пистолета". Такива големи гафове има в България, но с тях не се занимават. Ноооо, БАН им е винаги в устата. И това не са само "братята" по коментари, а и много "мудри" политици и най-паче управляващи, за които никой не казва: Защо взимат заплати като само правят бели, плащани от данъкоплатците. За осветление на тези, които ще почнат да ме ругаят: Не съм от БАН. Живея и работя на запад от Мисисипи (ако знаят къде е тази река!) и работя в научен институт с бюджет надхвърлящ този на БАН и никой, ама никой не си позволява да ругае "учените".

 10. 10 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Съботинов пак хитрува. Какво може да се очаква от началник – плод на социализма. Дали е някакъв учен – трудно е да се каже. Доцентите предлага да стоят до 67 години. Професори до 68. Защо? Като нищо ще предложи член-кореспондентите да „присъстват” до 75 години, а академиците – посмъртно.
  Много скептично съм настроен да имаме академици в България. Ще се вдигне голям рев, че в света тук-там има академици. Съгласен съм – има. Но в най-престижните академии – те са строго определен брой и нов академик се става след освобождаване на място. Освен това сравнявайки населението на България, с това на Франция при нас трябва да има 5-6 академика. Добре – максимално 10. А ние колко имаме?

  Миша
 11. 11 Профил на Dani
  *****
  Неутрално

  "Около 3.8 млн. лв. са необходими на БАН за пенсионирането на близо 500 учени. Средствата са за плащане на шестте заплати, които всеки от тях ще получи в края на кариерата си. Около 300 хил. лв. ще са за обезщетения за неползван отпуск."

  А колко години те са получавали заплати НЕЗАКОННО?

 12. 12 Профил на yga39368758
  yga39368758
  Рейтинг: Неутрално

  Какви млади учени Боже Тия трябва да ги закрият изцяло а не да се регенерират Иначе за страците колкото и да са некдърни и да са нанесли вреда със социалистическите си теории някакви пари следва да им дадат да се разкарат.

 13. 13 Профил на Dr. biwsh chlen na BAN
  *****
  Неутрално

  В БАН трябва стриктно да се прилага конкурсната практика и да се отвори за външни и нови ръководни кадри. Цитираният институт по металознание е докаран до това състояние от ръководният си състав. Директор повече от 20 години, преценете колко мандата е изкарал, научен секретар и зам. директори със същите по продължителност мандати и раздаващи си един на друг титли, включително и академик, не водят до добри резултати. Жалкото в случая е че, потенциално добри учени се предадоха за ръководни длъжности и станаха част от тази самоизяждаща се система. Които имат договори могат да си ги завършат и без да са на ръководни длъжности, а например, на частичен работен ден итн,. Институти от такъв модел не би трябвало да имат повече място в БАН. Друг е въпросът че в ръководството на самата институция БАН се поддържа същият модел.

 14. 14 Профил на Гестапо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "zlobar":
  и аз съм на същото мнение - институтите (научни центрове) трябва да се развиват в университетите - там са младите хора. освен това ще позволи да се започне на чисто, като се изтеглят кадърните от БАН.
  ако реформата се свежда до пенсионирането на 500 феодали, то нищо не се променя - системата ще се регенерира. самата структура на научните звена е необходимо да се промени и да се обърне към бизнеса и европейските програми.

 15. 15 Профил на Б.Ве
  *****
  Неутрално

  3.8 млн. лв. са 13.57% от бонусите на невършещите никаква полезна работа от т.нар. съд-ебна власт

 16. 16 Профил на злобар
  *****
  Неутрално

  изтегли ме във вашият университет в Сирищник Пернишко или в международния в Учин Дол или в заемащият престижното 3992 място СУ.
  прошу

 17. 17 Профил на Сталинистка патка
  *****
  Весело

  Метафората ви не е съвсем коректна.

  Целта не е напред, а горе.
  Алтернативата не е отзад, а доле.

  Р
  * 3

  Проблемът е в самата закостеняла структура... и в това че за съжаление няма друга...

  Дивите гъски летят в ято за да преодоляват заедно съпротивлението на въздуха.

  Водачите на ятото постоянно се сменят оттеглят по-назад. За съжаление, ние хората май искаме все да сме начело на ятото.

 18. 18 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Не знам как е в Института по металознание, но в мазето на Геофизичния институт има барче, където предлагат чудесна шкембе чорба.
  Така че никакво закриване на БАН!

 19. 19 Профил на БАН
  *****
  Неутрално

  Комунешко, какъв Химлер?!?

  Хитлеризъм: 1933 1945.

  Марксизъм: 1848 1917 1923 1939 1944 1991 ...

  Vodar
  * 9

  Хайде, юруш! Експертите по проблемите на БАН и науката започват поредната си атака> Има някои от тях досуш като един Химлер - чуят ли думата БАН и се хващат за "пистолета".
  ...

 20. 20 Профил на Човек от университет
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "zlobar":
  Въпросът е дали университетите ще искат тези учени. Бюджетите зависят от броя на студентите и свободни пари за подържане на дори много добри учени няма

 21. 21 Профил на bari
  *****
  Неутрално

  БАН е важно място което никога нема да се оправи докато ~100 академици и още толкова чл=корове зимат по 2000лв=заплати \дадени им от Станишката| и нищо не правят----

 22. 22 Профил на Komentar na posta na zlobar
  *****
  Разстроено

  "Понеже заплатите в университетите са по-високи кадърните учени от БАН ще се прехвърлят в тези центрове! И в БАН ще останат само тъпанарите! "

  След като отидат в университетите, кадърните учени от БАН ще попаднат на още по-некадърните професори в университетите, които по право ще станат тяхни началници. След година работа под "вещото ръководство" на подобен началник, на кадърният от БАН ще му е писнало достатъчно и ще реши, че най-доброто, което може да направи, е да остави "реформаторите на Бг. науката" да се оправят сами. Ако е по млад ще задуе на Запад, където за кадърният човек все ще се намери място, ако е по-възрастен, да се сърди на Чърчил & Сталин и на хилядите знайни и незнайни "реформатори", които ни докараха с простотиите си до тук. С други думи и да се закрие БАН, и да не се закрие, крайният резултат ще е същият - Много вожд малко индианец.

 23. 23 Профил на уни
  *****
  Неутрално

  Института по металознание е на практика фирма. Да, има може би най-много привлечени средства от институтите на БАН, но е далеч от това да прави наука. Вижте в колко от топ списанията в тази област публикуват? И ги сравнете с института по математика, с факултета по физика в СУ и т.н. Сайтът му прилича (кгато работи) на сайт на оръжейна фирма, а всички знаят, че в този бизнес се печелят много пари. Много повече от да речем в института по философия. Не казвам, че философите са по-добри, но обективно това, че печелят пари не е достатъчен факт да ни убеди, че правят наука. Големият проблем на БАН (както и на университетите) е, че често се управляват от номенклатурчици, които не могат да правят наука, а само халтура. И някак си мотивацията да правиш наука в общност от халтураджии е представете си каква.

 24. 24 Профил на BAN
  *****
  Неутрално

  В БАН трябва стриктно да се прилага конкурсната практика и да се отвори за външни и нови ръководни кадри. Цитираният институт по металознание е докаран до това състояние от ръководния си състав. Бившият Директор изкара повече от около 25 години на поста - Директор, отстъпи директорското място преди около година и половина, (преценете колко мандата е изкарал и как е успял да удържи поста си), научен секретар и зам. директори са със същите по продължителност "мандати" и същите са и по научните съвети -раздаващи си един на друг титли. Така раздадените титли, включително и титлата академик на бившия вече директор, не водят до добри резултати. Жалкото в случая е че, потенциално добри учени се предадоха(или продадоха) за ръководни длъжности и станаха част от тази самоизяждаща се система.
  За пенсиониране не пречат договорите, които имат договори могат да си ги завършат и без да са на ръководни длъжности и пълен щат, а например, на частичен работен ден итн,. Институти от типа на Институт по металознание в сегашният си вид, не би трябвало да имат повече място в БАН. Друг е въпросът че в ръководството на самата институция БАН се поддържа същият модел.

 25. 25 Профил на Клечката
  *****
  Гневно

  Ректорът на Софийския Университет например е нанесъл щети от над 5 милиона лева плащайки заплати на преподаватели и служители във Физическия, Химическия, Богословския и други факултети, в които има много малък брой студенти, отклонявайки тези средства от приходите на други Факултети.
  Защо не е в затвора?  Трябва млад, енергичен и несвързан с академичната мафия реформатор. Ректорите на държавните университети да се назначават от министъра, а не да се избират.

  В момента ректора на СУ прехвърля по 5 милиона лева на факултети в които няма достатъчно студенти взимайки парите от факултети които печелят - пари се дават на Физически ф-т(2милиона и 300 хиляди), Химически ф-т (милион и триста хиляди), математиците на ФМИ паразитират на гърба на информатиците, Биологически ф-т, геолого-географски, Богословски факултет. Получаването на заплати без преподавателска дейност трябва да се спре. Ректорът е зависим от избралото го Общо събрание и не взима мерки. Общите събрания се израждат в говорилня на която факултетите без студенти искат противозаконно да получат привилегията да плащата заплати без да обучават студенти, а геронтокрацията се мъчи да измени правилника, за да може да управлява след навършването на 65 години. Всичко смърди, та се не трае. Самоуправлението се изродило в котерийност и корпоративни дребнави интереси. Необходимо е здраво управление!

  Университетът е ВУЗ - висше учебно заведение. Съгласно правилникът му преподавателите се занимават с подготовка на студенти и ако липсва учебна натовареност - се освобождават. Научната дейност също влиза в задълженията на преподавателите, но преподавателската е водеща. Ако даден преподавател иска да се занимава само с наука, то може да напусне СУ и да постъпи в БАН.

  Намерете желаещ да финансира наука в СУ и тогава всичко ще е наред. Наука със студентската субсидия не става, понеже изяжда бюджета!

 26. 26 Профил на petkova7
  petkova7
  Рейтинг: Неутрално

  "Като се обере елита на БАН отпада аргумента че БАН е елитно научно учреждение"

  Е това им е болката на всички тъпанари, "злобари" - всезнайковци по проблемите на науката -
  че БАН е наистина елитното научно звено в БГ , както го доказа безспорно и независимата европейска атестация.
  Та затова трябва тъкмо то да се "реформира" , т.е. ликвидира - да не разваля рахатлъка на измислените 50 "университета" , които си излъчиха и ликвидатори от техния дол дренки -
  Игнатов - Дянков.

 27. 27 Профил на Monitor
  Monitor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  БАН има много недостатъци, но на фона на останалата държава е първенец - в БАН работят 18% от учените в България а се произвежда 60% от МЕЖДУНАРОДНО признатата научна продукция на България. Има над 50 ВУЗ, от които повечето са печатници на дипломи, с тях трябва да се занимаваме, а не с БАН.
  Няма логика да се занимаваме с БАН, освен тази на Дянков в статия преди 2 години - да се закрие БАН, за да се вземат имотите.

  Monitor
 28. 28 Профил на Мечката
  *****
  Весело

  До коментар [#26] от "Анонимен":

  Елитно научно учреждение е такова, което носи полза на обществото, за което обществото го издържа.

  Обществото не вижда никаква (ама абсолютна никаква!) полза от БАН. Затворете изцяло БАН и никой години наред няма да забележи липсата му! Нито пък имотите му са негови - те са конфискувани имоти и според Съботинов се водят над 100 дела знаете за какво.

  Има нужни институти - геофизическия, хидро-метеорологичния и толкоз!

  Освен това закриването е необходимо за да се разкарат феодалите оттам. След това постепенно може да се откриват звена, но с достойни заплати, с малък състав и ясно формулирани задачи! От които се очакват добри резултати!

 29. 29 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Като няма пари да не им плащат.
  Толкова е просто.

  The biggest risk in life is not taking one.
 30. 30 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  И кво стана? Съботинов пак се готви да остави старците в БАН - старшите научни сътрудници да се пенсионирали на 67 -68 години! Въртя, сука, и пак на същото!

 31. 31 Профил на БРАВО
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "Анонимен":
  Браво на шкембе-чорбасътъ в БАН! Тези само за това стават и за нищо друго!Иронията е просто убийствена!

 32. 32 Профил на twisted truth
  *****
  Весело

  След като влезем в ЕРМ2 до 2011 г. и ЕС ще се спука да ни следи.Прибалтийските държави също имаха такива ТЪРТЕЙСКИ и НЕКАДЪРНИ организации като БАН, но малко след 2004 г. те се простиха с тях, защото им беше наложена работа по реални проекти - просто влезнаха в съответния валутен механизъм. Ако Съботинов си е въобразил, че ТЮФЛЕЦИ като например ИФИ - философията, където МАСОВО СЕ ПРЕПИСВА, Васето Проданов е съветник на Първанката и няма да се ходи на работа, то той просто е сгрешил фатално.Във въпросния институт около 60% са за пенсиониране.

 33. 33 Профил на лош
  *****
  Гневно

  До коментар [#25] от "Клечката":

  Абе, ПУТЬО-о-о-о-о, какво се работи в БАН, бе?!?!?!?!? Ебати вмирисаните на гранясала ампутация мозъци! НЕЩАСТНИК ДОЛЕН!

 34. 34 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  БАН не може да се реформира. Но държавата може да създаде правила - като нов закон за научните степени - чрез който да премахне званията доцент, страши научен сътрудник първа степен, старши научен сътудник втора степен и прочие соц. глупости. Така държавата ще лиши веднъж завинаги от претенции търтеите в БАН и ще остави науката в ръцете на конкурентноспособните. Да приемат англо-саксонския модел на научни степени и въпросът с БАН ще се реши от само себе си! Всички знаят колко продуктивна е науката в САЩ и УК, значи моделът им работи! Какво има да се мисли и дискутира въобще?! Ясно е, че не можещите нищо учени ще драпат до последно с пълни сили степените и званията от старата система да останат, защото само това им е останало, както се казва. Трябва държавата да си свърши най -накрая работата, която не е свършила от 15-20 години.

 35. 35 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  До коментар [#33] от "лош":

  Ти не можеш да разбереш, че не само БАН следва да се закрие! Подобни безобразия са налице и в държавните Университети.
  Това че критикувам СУ не значи, че подкрепям БАН!

 36. 36 Профил на Съвестен Гражданин
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с BANdit [#6], особено с това, че съкращенията трябва да се свържат с повишаване на възнагражденията на останалите. Трябва да се цели приближаване на заплатите до тези във ВУЗ. Иначе каква е ползата от реформи? Трябва много сериозно да се помисли за хората, които остават, тъй като ако не се повишат мизерните им заплати, техните пенсии ще бъдат също едно нищо.
  Другото, което е: не трябва да се допусне никакво оставане на никого в БАН след пенсионна възраст! Като някой е чак толкова ценен за даден проект, да му се плаща от средстват по проекта, както отбеляза финансовия министър Дянков
  в концептуалното си изказване за феодалните старци. Шом е дошло времето за пенсиониране на дадено лице - то да
  си минава в пенсия и толкоз, а не да се хитрува по всякакъв начин - имал докторанди, бил безценен, бил в съвети, ръководел звена, отговарял за не знам какво си, и т.н.
  Всеки опит за налагане на разни хватки за оставяне на възрастни хора и заобикаляне законите ще дава козове в ръцете на недоброжелателите на БАН, понеже се нарушават законите и приказките за БАН-автономията само дразнят
  обществото.
  Допълвам още и, че е крайно време да се разкрият всички доносници и сътрудниците на ДС в редовете на БАН, на всички нива, включително и сред вече пенсионираните, и да се предприемат съответни мерки срещу тях, напр. лишаване от каквото е необходимо.
  Нека да се има предвид, че това всъщност са най-агресивните, хитри и нагли апаратчици, повечето от които ст.н.с.I ст. и нагоре. Тези трябва да се изметат. Нали искаме да приличаме на нормалните държави? Е, къде ни е лустрацията. В ГДР това стана преди 20 години...
  Изтече информация, че някакво такова оповестяване ще се случи към средата на февруари, ще видим какво ще излезе...
  Не бива да се мисли, че атаките срещу БАН са отминали. Одитът на БАН практически не реши нищо, няма за какво да се вторачваме в резултатите от него.
  Трябва да се действа бързо, понеже враговете на БАН също кроят планчета.
  Цакането с рязане на бюджет и съкращения ще продължи.
  А също и коментарите тип [#5] от "zlobar"...

 37. 37 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  Момчета, не разбрахте ли, че в държавните Университети (особено в СУ) заплатите са мизерни (700 лева за доцент). Сержантите в полицията получават значително повече, а лейтенант (в МВР или МНО) е с две професорски заплати (за СУ говоря). Понеже често посещавам БАН нямам илюзията, че БАНаджиите искат да стават преподаватели. В СУ след две години задгранични приключения уволняват, в БАН това се заобикаля. Затова БАНаджиите бягат от университетите като дявол от тамян. Преподавателската дейност е "под достойнството ни" ми каза близък приятел от БАН ...

 38. 38 Профил на Monitor
  Monitor
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Все пак не разбирам защо се занимавате с БАН, а не с корумпираните ВУЗ - печатници на дипломи ?
  Каква е ползата от тях ?
  БАН дава поне престиж на държавата !
  Разбира се, това главно природонаучните интситути.
  Защо заради И-та по философия се ругае целия БАН ?

  Monitor
 39. 39 Профил на р
  *****
  Неутрално

  Приятели, само да не се окаже, че в случая прилягат думите на Настрадин Ходжа, когато се върнал в спалнята гол, след като бил излязъл завит с юрган да разбере за какво е кавгата на улицата : "Жено, кавгата беше за юргана!"
  В сумата от около 1267 на човек месечно за пенсиониращите се влизат и данъците и осигуровките им, удържани и от работодателя и от работника, защото в БАН няма практика да се работи на 240 лв заплата с по 500-1000 лева под масата. Реално пенсиониращите се са получавали 50-65% от тази сума - 600-850 лева на месец.
  Що се касае до феодалните старци и старици, те след месец или седмица ще бъдат преназначени по срочни договори. Чистката всъщност е за неугодните на ръководството в институтите.

 40. 40 Профил на science
  *****
  Неутрално

  До коментар [#25] от "Клечката":

  Те го оше един "специалист" по университетите и БАН!
  Клечка, в споменатите от теб факултети за сега има студенти и преподавателите изпълняват натовареността си, че имат и свръх-натовареност с часове.
  Понеже отдалеч личи, че не си и стъпвал в "природен факултет", да ти обясня: образованието там е СКЪПО и целия бюджет на факултета отива ПРИ СТУДЕНТИТЕ. Каква е вината на преподавателите, че държавата е тъпа да прецени, че на хуманитар му трябва стол, крушка, бяла дъска и маркер, докато в точните науки трябват скъпи апаратура и консумативи за провеждане на учебния процес? Когато дойде време за коледна премия (мизерни 100 лв), излиза че преподавателите от природните факултети са положили по-малко труд от колегите си хуманитари - не получават пари защото факултетите им са на червено.

 41. 41 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  до science
  Не се безпокой, и хуманитарите не получиха коледни премии! Освен това на хуманитарите им трябват компютри, пари за изследвания на общественото мнение, ама не такива, каквито правят демоскопските агенции, пари за програми за обработка на данни ( всичкте програми са ни незаконни, защото струват мн. пари). Иначе няма наука!

 42. 42 Профил на science
  *****
  Неутрално

  До коментар [#41] от "Анонимен":

  извинявам се, ако съм засегнал колеги хуманитари, просто исках да дам по-изчистен пример, като за несведущия форумец.
  и въпреки казаното от теб, нужните за обучение на физик, химик, биолог и т.н. пари са многократно повече.
  Миналата година ФзФ и ХФ не взеха коледни, докато за всички останали имаше, дори за администрацията.

 43. 43 Профил на Съвестен Гражданин
  *****
  Неутрално

  И да не забравяме, че има и старци-пенсионери, които си взимат пенсия, но все още се водят и като служители в институтите на БАН на половин (а някои и на цяла) заплата. Те са в ущърб на останалите в БАН, тъй като отнемат финансови ресурси.

 44. 44 Профил на ФИЛОСОФ
  *****
  Весело

  До коментар [#38] от "Monitor":
  Защото братче, оценката от международния одит е ААВ. Това е оценка, достойна за Оксфорд. Защото са дошли разни знайни и незнайни световно неизвестни учени, които не са никакви авторитети в никакви науки и са на опашката на университетите в техните си страни, но са дошли да оценяват дейността на ИФИ на БАН.БАН е платила 250000 евро от бюджета си за този одит. Аз собствено съм завършил философия и социология и не проумявам защо института по социология е с оценка от ВВВ при положение, че от страницата на БАН ясно се вижда, че има утвърдени два проекта на този институт за финансиране по 7 РП - най-значимото в науката в Европа. ИФИ не просто нямат проекти, там не просто БРУТАЛНО И АРОГАНТНО СЕ ПЛАГИАТСТВА И ПРЕПИСВА, не просто с английския са на "Вие", но и се прикриват всичките тези безобразия, а дори и на работа вече не се вясват. Защото точно ИФИ е за ясно и категорично ЗАТВАРЯНЕ. Защото като философ ви казвам, че това изобщо не е философия, там са математици, физици, химици и бивши комсомолски секретари и комунистически дейци. Защото ако ги оставаш само на проектна дейност, те ще се самозатворят за 15 дни, тъй като са ТОТАЛНО И ФУНДАМЕНТАЛНО НЕКАДЪРНИ да спечелят международен проект. Иначе В. Проданов парадира и РАЗПЪРДЯВА в общественото пространство що за гениален учен е, как например Цочо Бояджиев, Калин Янакиев и други са негодници, решили да съсипят института по философия. Защото той казва, че философия има само в ИФИ. НО АЗ ВИ КАЗВАМ - В ИФИ ИМА САМО ПРЕПИСВАНЕ И НИЩО ДРУГО. НАЙ-МАЛКО ПЪК ФИЛОСОФИЯ....


 45. 45 Профил на ha-ha
  *****
  Неутрално

  До коментар [#44] от "ФИЛОСОФ":


  ПРИЗОВАВАМЕ ВИ: АКО СТЕ КАДЪРНИ, ТО ВИЕ НЯМАТЕ РАБОТА В Института за Философски Изследвания НА БАН, АКО ЛИ ПЪК СА ВИ ИЗГОНИЛИ ОТВСЯКЪДЕ, СТАВАЙТЕ ДОКТОРАНТИ КЪМ ТОЗИ ОЛИГОФРЕНСКИ И ВОНЯЩ НА ПОТ И СПАРЕНИ КРАКА ИНСТИТУТ!
  НИКАКВИ КАНДИДАТУРИ ЗА ИФИ, А САМО ЗА СУ "СВ.КЛИМЕНТ ОХРИДСКИ"! ДА СПРЕМ БЕЗУМИЕТО ВЪВ ФИЛОСОФИЯТА, НАРЕЧЕНО ИФИ И ПОГУБВАНЕТО НА ГОДИНИТЕ НА МЛАДИ ХОРА!ЗАТВОРЕТЕ МЕСОМЕЛАЧКАТА, НАРЕЧЕНА ИФИ КЪМ БАН!

 46. 46 Профил на клуб "Овча мисъл"
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "twisted truth":

  Абе, ми на Първанов жената де ке бачка? Като ни наебат наеБАНа, тогава ко че прайм? Я да вземаме мизерни кинти без работа!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 47. 47 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  до философ
  Наистина васил Проданов преписва, както неотдавана с ужас установих. Ако се напъна мога и да намеря от къде точно е преписвал. Направете си този труд - изпратете копия от плагиатските му писания до издателите на оригиналните книги и статии в САЩ и УК и да видите какво ще стане! Ще го спукат от дела, които ще струват толкова, че и бюджета на целия БАН няма да му стигне да си ги плати! Само така веднъж завинаги ще се оттървем от разни измислени академици и прочие тъпаци.

 48. 48 Профил на Клечката
  *****
  Гневно

  До коментар [#40] от "science":

  Ти преиначаваш нещата. Аз твърдя, че броят на преподавателите във Физическият ф-т и в редица други факултети на СУ не съответства на броя на обучаваните студенти, а ти ми обясняваш как се различават разходите зя обучение в отделните направления факултети. И не е верно, че се различават драстично. Ако в Химическия и може би Физическия трябват реактиви и апаратура (което не може да оправдае свръх количеството преподаватели), това трябва да се отрази в издръжката на студентите, а не да се взимат от издръжката на други факултети. Защото и на юристи и на икономисти им трябват компютри, компютърни зали с много съвременни компютри, скъпи софтуерни продукти (Бази данни, системи за управление на предприятия, банков софтуер и др.). Колега, хайде стига спекулации, моята учебна натовареност стига до 13 часа високотехнологични лекции седмично, за чиято подготовка хвърлям огромни усилия и доставям техника (някак си!). Мнения на емоционални лаици не НИ трябват в този форум. Тук човек трябва да е поне честен!

 49. 49 Профил на ФИЛОСОФ
  *****
  Весело

  До коментар [#47] от "Анонимен":
  БРАВО!!!!! ТОЧНО ТАКА!!!!!!!!

 50. 50 Профил на represiran
  *****
  Гневно

  Не е възрастта, която трябва да бъде първият критерий. Поне до 68 години един умен и здрав човек може много да направи. Но- В БАН, СУ, ССа има много некадърни, мързеливи и неграмотни "учени" които кротко ще си дочакат пенсионирането; има и раздута администрация, заети от пенсионери места на специалисти и дори ръководители; има и много млади вишисти, които практически от години не работят.

 51. 51 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  До коментар [#50] от "represiran":

  Поздравления за коментара!

  Да, това е точно така! Но по-интересното е, че съм наблюдавал същото и в Западна Европа. Бюрократичността и държавното "управление" в науката и образованието изглежда подпомагат възникването на това ужасно явление

 52. 52 Профил на science
  *****
  Неутрално

  До коментар [#48] от "Клечката":

  В точните науки използваме компютри и софтуер ОСВЕН всичко останало. Ти да не мислеше, че ние нещо... не?
  Върни се при коментара си за пренасочване на средства, после пак прочети отговора ми, защото не си схванал. Ясно съм казал, че държавата предпоставя така нещата и няма защо да се пениш, все едно от джоба ти ги е взел ректора тия пари.
  Кой е "емоционален лаик", нека аудиторията тук прецени.
  И по-добре да не си мерим... хорариумите, че да не се посрамиш нещо... "високотехнологични лекции", а? "високотехнологични" ...

 53. 53 Профил на science
  *****
  Неутрално

  хм, ще се наложи още един път да прочетеш отговора ми, тоя път по повод "раздутия щат".
  Написал съм "преизпълнение на хорариума" - това как става без студенти и с "раздут щат"??? Сигурно, в компетентните ти представи, ние си четем "нискотехнологични" лекции един на друг?
  И между другото, средната заетост за ЕС е 240 приравнени часа, а аз говоря за българската - 360.

 54. 54 Профил на Реалист
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "суьо":

  Няма полза от тях, която се яде, суьо.
  Както и от старата ти майка. Само ти пречи.

 55. 55 Профил на Клечката
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "science":

  Не се оправдавай с държавата!
  Аз продължавам да твърдя, че ректорът МИ ГИ Е ВЗЕЛ ОТ ДЖОБА ТЕЗИ ПАРИ! ЗАЩОТО ТОЙ ПЛАЩА ЗАПЛАТА НА ПРЕПОДАВАТЕЛИ, КОИТО НЯМАТ НЕОБХОДИМАТА 240 ЧАСА АУДИТОРНА ЗАЕТОСТ И ОБЩО 360 ЧАСА ЗАЕТОСТ. Моята АУДИТОРНА ЗАЕТОСТ надхвърля 600 часа, а като добавя заетостта за изпитване, дипломни работи, курсови работи то надхвърля 800 часа.
  Как да ти го обясня по-ясно!

  И престани със спекулациите и лъжите!

  Аз ти говоря за преподаватели без студенти, а ти ми обясняваш колко струва издръжката на студент. Това са две съвсем различни неща и е все едно да сравняваш ябълки с велосипеди.
  Просто или си мошенник и демагог от класа или си една Университетска хлебарка, втренчила се трохата хляб на пода .... )))))

 56. 56 Профил на science
  *****
  Неутрално

  До коментар [#55] от "Клечката":

  спомена ли някой "емоционални лаици"?

 57. 57 Профил на Бай Хуй
  *****
  Неутрално

  На всеки пожизнен БАН-аджия:
  Включи си колонките на компютъра, усили звука и чуй това:
  http://www.youtube.com/watch?v=j9oJ8_yKCGk
  То е за теб!

 58. 58 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  До коментар [#56] от "science":

  Спомена ли някой мошенник и университетска хлебарка?

 59. 59 Профил на клечката
  *****
  Весело

  До коментар [#56] от "science":

  И нЕкакви факти, доводи, за да ме обориш?
  Един час размишляваш - и нищо!!

 60. 60 Профил на science
  *****
  Неутрално

  е що да правя усилие, като ти сам се оборваш? аз гледам сеир
  нали ти платиха наднормените часове? кво ривеш, не ми е ясно? 5 000 000 няма да ти дадат и 2 000 часа да направиш
  само да напомня: СУ е световно забележим предимно благодарение на научната продукция на мразените от теб факултети, та не ритай срещу ръжена. Не всички в тоя университет са изцяло даскали, има и учени - те си изпълняват и преподавателските задължения. Пак да кажа: около мен няма колега без свръхнатовареност, не знам от кой сън вадиш твърденията си.

 61. 61 Профил на ьь,,
  *****
  Неутрално

  СУ не е световно забележим .

 62. 62 Профил на аа
  *****
  Неутрално

  До коментар [#61] от "ьь,,":

  СУ е единствения български ВУЗ, който присъства в световните класации на университетите.

 63. 63 Профил на Nota Bene
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с [#6] и [#50]. Ако се въведат срочни договори за болшинството (поне 80% от научните сътрудници), то проблемът с това кой да остане, кой да се пенсионире ще се реши от само себе си.

  Работих преди време в Европейския Институт по Биоинформатика в Кеймбридж (www.ebi.ac.uk) - там от над 300 души персонал има само 11 души с безсрочни договори. Останалите са на най-много три-годишни договори. Сред тези на срочен договор има много по-големи учени от тези в БАН. На всеки три години се прави преценка за твоя принос и ако си се отпуснал си ходиш - това е. Ако това се направи и в БАН няма да има значение дали някой е на 60 години или на 26 - приносът ще е определящ.

  А приносът трябва да се определя както предлага #5 според публикациите, но аз бих добавил и според цитатите. Ако публикациите никой не ти ги цитира значи или се изпреварил времето си или си изостанал от него (второто е по-вероятно). Ако за три години нямаш поне три цитата от несвързани с тебе автори, според мен е редно да си ходиш.

 64. 64 Профил на science
  *****
  Неутрално

  До коментар [#63] от "Nota Bene":

  Сега отдели малко време и опиши материалната база, условията за труд и заплатите в Европейския Институт по Биоинформатика в Кеймбридж, пък да ги сравним с тези в БАН и университетите в БГ.
  Не може само да се иска, да се гонят вещици и да се уволнява поголовно, трябва успоредно и да се дава.
  Да не говорим, че всяка държава, освен нашата, отделя подобаващо внимание на точните науки, защото те правят икономиката. При нас управляват и пишат закони твърде користни хора, тясно обвързани с ЛЕСНОТО печелене на пари от образование и наука. Лесното е в хуманитарната област.
  Новината с 3-годишните бакалавърски степени направо ме довърши - поредния удар по тежките и трудни точни науки.
  И нищо не се прави за ограничаване на броя на университетите.

 65. 65 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  До коментар [#60] от "science":

  Доста лъжеш! Аз не искам заплащане на наднормените, а ти да бъдеш уволнен!
  ТОВА СКОРО ЩЕ СТАНЕ!
  След БАН е редът на феодалния СУ!


  Университетът е ВУЗ - висше учебно заведение. Съгласно правилникът му преподавателите се занимават с подготовка на студенти и ако липсва учебна натовареност - се освобождават. Научната дейност също влиза в задълженията на преподавателите, но преподавателската е водеща. Ако даден преподавател иска да се занимава само с наука, то може да напусне СУ и да постъпи в БАН.

 66. 66 Профил на science
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "Клечката":

  пак ли ти бе?
  да ти дам координати, та да дойдеш да ме уволниш?
  взимай си хапчетата и бързо под завивките, че утре те чакат "високотехнологични" лекции.

 67. 67 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  До коментар [#64] от "science":

  Първо намери студенти да се запишат при теб Профан, а те ще ти донесат парите

 68. 68 Профил на Пешо
  *****
  Разстроено

  За мене е голямо безобразие да се дават такива огромни пенсии на академиците-пенсионери - над 2000лв!!!!!!!!. Те като ги вземат сигурно се чудят какво да ги правят, а има хора които са не-по-малко интелегентни, но бъркат по кофите за боклук.

 69. 69 Профил на БАН
  *****
  Неутрално

  Абе Умници, Вие не разбрахте ли, че всичко в една държава е функция на икономиката, ако нешата продължават така, след една година ще трябва да закрием не само БАН и СУ, ами цялата държава!!!

 70. 70 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  До коментар [#69] от "БАН":

  Прав си! Затова децата ни са в Америка, а ние работим в западни фирми ...... Нали знаеш ... библията ..... 40 години пустиня ... а след това ново начало ... с нови хора Амин

 71. 71 Профил на Клюводървец
  Клюводървец
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Интересно науката по цял свят е наука за да носи пари.Тези господа какво са допринесли за да получат пенсия.Сетих се-академици,назначени от БКП,клатили крака цял живот зад някое бюро.За пенсия трябват вноски.Де ги?

  Ръй! Ръй!
 72. 72 Профил на БКПБСП
  *****
  Разстроено

  Голяма радост, др. Комунешко, няма що...

  Обитавахме социалистически концлагер, после /друга/ пустиня,
  сега децата ти работят далече в чужбина, а ти работиш тук - за чужденци.

  Клечката
  Весело
  * 70

  До коментар [#69] от "БАН":

  Прав си! Затова децата ни са в Америка, а ние работим в западни фирми ...... Нали знаеш ... библията ..... 40 години пустиня ... а след това ново начало ... с нови хора Амин

 73. 73 Профил на уточнение
  *****
  Весело

  А ти мой описваш бездънна яма в която непрекъснато да се налива.

  Освен това се правиш на луд нечул невидял или наистина си.

  Още до следата на 1970те година Сендов реформира висшето математическо образование в СУ в така наречени блокове - 3 години, плюс 2 години...

  science
  * 64

  До коментар [#63] от "Nota Bene":

  Сега отдели малко време и опиши материалната база, условията за труд и заплатите в Европейския Институт по Биоинформатика в Кеймбридж, пък да ги сравним с тези в БАН и университетите в БГ.
  Не може само да се иска, да се гонят вещици и да се уволнява поголовно, трябва успоредно и да се дава.
  Да не говорим, че всяка държава, освен нашата, отделя подобаващо внимание на точните науки, защото те правят икономиката. При нас управляват и пишат закони твърде користни хора, тясно обвързани с ЛЕСНОТО печелене на пари от образование и наука. Лесното е в хуманитарната област.

  Новината с 3-годишните бакалавърски степени направо ме довърши - поредния удар по тежките и трудни точни науки.

 74. 74 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  До коментар [#72] от "БКПБСП":

  алтернативата е да си клатя циците в БАН и нищо да не работя .... или същото в Университета

 75. 75 Профил на До#1 (уй)
  *****
  Неутрално

  Аз пък ги сметнах над 1600 /мес., ако се дават 6 пълни заплати при пенсиониране. Нищо, може и аз да съм в грешка ...

 76. 76 Профил на smetki
  *****
  Неутрално

  Да де, ама в тези 1200 влизат и вноските към бюджета, дето ги прави "работодателя" в случая, нали така?

 77. 77 Профил на ЛАМБО
  *****
  Неутрално

  Отидоха си феодалните старци ...

 78. 78 Профил на вяра
  *****
  Любопитно

  След като изчетох всички мнения относно БАН и ВУЗ- останах с впечетлението че всички участници във форума желаете едно и то е промяна в тези институции към по добро.Остава хората от които зависи тази промяна да си свършат съвестно работата.Да се даде път на младото поколение водено от опита на по възрастното и заедно с него да превземат хоризонта пред тях .Нека всички повярваме в това.Защото дългият ми стаж ми е показал че сред младите инженери има доста талантливи и то от провинциалните вузове.Много малко време им е необходимо и с опита на възррастните бързо влизат в час . На добър път млади хора вярваме във вас и във вашите знаниа

 79. 79 Профил на атипова
  атипова
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Аз бих искала да даря пари за тази кауза. Кажете ми каква им е банковата сметка, моля!

 80. 80 Профил на uni
  *****
  Неутрално

  До коментар [#70] от "Клечката":
  как не те е срам да говориш за Библията с малка буква и да пишеш ("нали я знаеш", ясно ми е какво знаеш и като преподавател. Само името си пишеш с главна буква... ти си просто един нещастник, който се фука и се лези. На какво ли можеш да научиш студентите, освен на името си?

 81. 81 Профил на isavov
  isavov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Този филм за обединението на БАН с ВУЗ-овете го гледахме през 70-е години на миналия век.Слаб филм.Акад.Съботинов започва да шикалкави.Защо не ликвидира и тези академични звена с оценка "С"?Защо ще "прибави" лош материал в що-годе добри звена.Като Щентъра по архитектурознание са и Института по компютърни и комуникационни технологии, Лабораторията по телематика и още някои, които "се таят в гащите на БАН" не без участието на академичното ръководство.Да попитам ли колко ефективни са Централната лаборатория по приложна физика в Пловдив, Централната лаборатория по слънчева енергия и нови енергийни източници, Институтът по електрохимия и електрохимични системи и още някои други?Злоупотребява се с "необходимостта" от хабилитираните за изпълнението на проектите.Те просто могат да бъдат наети за изпълнение на даден проект по преценка на неговия ръководител без да са щатни служители на БАН. Само трябва да са полезни за успешното изпълнение на работата.С този мижитурски подход на председателя на БАН няма да се извърши необходимата промяна на БАН и тя ще си остане същата.Нали му се иска нов мандат. А идеята за ликвидирането на Академията и предаването на активите й на ВУЗ-овете е най-лошото нещо,което мже да се направи в този момент.А пък може днешните управници искат да влязат в Историята на България или в Световната история на абсурдите със ликвидирането на БАН?

  isavov
 82. 82 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Много сте зле!

 83. 83 Профил на учен
  *****
  Гневно

  Приятел който работи в института по металознание ми каза че директора на института го е превърнал в феодално имение и ако някой надигне глас бива изхвърлян веднага.Там не се прави никаква наука още по малко пък разработки за отбранителната промишленост но понеже това не е в компетентността на Бойко Борисов му показват съоръжения на военната промишленост създадени от специалисти от военните ни заводи.Въпроса е защо му показват неща които нямат нищо общо с тематиката на БАН.Ако се разбутат нещата в този институт ще излезнат наяве страшни злоупотреби.

 84. 84 Профил на Buden
  *****
  Гневно

  Профори и доценти само с личен бизнес използжат институтите.Ти го пенсионираш, но пофесора му дава там нещо да се занимава само да им върви бизнеса.Източват институти те.Виж те Техническия и ще разбере те за какво иде реч.Който е гребал от държавата няма насита.То са часни фирми на фамили и, няма оправия.Направе те проверка и ще види те кой има обрачи от фирми - професори и диценти, дори и пенсионирани.

 85. 85 Профил на Мара
  *****
  Гневно

  Тия феодални старци много алчни, бе? Какви 6 заплати, за какви заслуги?! Стига с тези привилегии за червени дядовци и баби!

 86. 86 Профил на учен
  *****
  Неутрално

  Прави обаче впечатление че там където коментарите съобщават за обръчи от фирми които източват институти оценките са отрицателни.Интересно защо след като това е повече от ясно?Най-вероятно доста от тези мафиоти от БАН са в сайта!

 87. 87 Профил на Клечката
  *****
  Весело

  До коментар [#80] от "uni":

  Ти си идиот! Говори по същество за изнесените факти.
  Да, но гледаш да избягаш от постинга 25 и 48. Страшно точни са , нали така?

 88. 88 Профил на ohmibod
  ohmibod
  Рейтинг: Неутрално

  Това е пулна глупост с идеята пенсионерите да се държат до 67 и дори 68 години. Работя в БАН и ви уверявам, че положението със старците наистина е ужасно. По коридорите смърди на тамян, мотат се престарели напикаващи се псевдоучени, гушнали босиляка с едната ръка и каращи се за ред пред тоалетната. Най-лошото е че се мъчат (и успяват с подкрепата на ръкожодството на БАН) да управляват и решават съдбините на младите. В противоречие със жсякакви законови норми заемат ръководни длъжности (напр. голям % от завеждащ секциите са навършили пенсионна възраст, научният секретар сущо). Членовете на научния съвет са пенсионери и сами си гласуват удължаване на договорите и т.н. Цял живот нищо смислено не са направили, но като навършат пенсиоона възраст, всички ги избива на идеи...

 89. 89 Профил на Златан
  *****
  Гневно

  В института по металознание не се правят никакви военни разработки.Правят се някои дребни неща само за камуфлаж.В същност директора на този институт го е превърнал в своя частна фирма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK