Читателски клуб "Евала бе, митница": История 1

Читателски клуб "Евала бе, митница": История 1

© Еленко ЕленковВчера Дневник публикува разказа на нашия колега Еленко Еленков за премеждията, през които е минал, за да освободи от митницата в София пакет тениски, поръчани онлайн. Призовахме читателите да ни пишат дали са се сблъсквали с подобен проблем. Ето какво пише Цветанка Чипилова:


Мдааа много позната история.... Вече 3-та година ми се налага да освобождавам учебници във връзка с изпит за CFA (Chartered Financial Analyst) на 3 нива, които пристигат от САЩ, след електронно плащане и записване за изпита.


Аз не си знам правата и не познавам законите и наредбите толкова добре, но така или иначе съм разбрала, че с тези хорица, оплетени в разни процедурки, няма смисъл да се спори.
Първата година бях като гръмната, защото не можех да повярвам, че за освобождаване на няколко книжки трябва да се разправям толкова много. Отидох в митницата на аерогара София, до която ми отнема минимум половин час да стигна. И да, като чух за превода, който трябвало да изчакам да мине, естествено не можах да повярвам, че това е възможно.


После се порових из форумите, в които пишеше, че митниците нямали вяра на собствената си банка изпълнител, не знам по каква причина... и да, таксите са ненормално високи и това е злоупотреба с положение на единствен доставчик на услугата.


Освен това има и 2 гишета на частни фирми, които попълват митническите декларации и ти казват, че трябва да отидеш при тях, струва около 15 лв. Както бяха писали коментари – и аз предпочитам да има декларацията на сайта и да си я попълня електронно, но...


Втората година вече си мислех, че знам процедурата, но не би... Бяха си измислили нещо друго, вече не си спомням, гледам да забравям подобни истории и вземане даване с бюрокрация.


И вече за 3-ти път - през септември 2009 г., си мислех, че вече няма с какво да ме изненадат, знам къде точно трябва да мина и колко време ще ми отнеме – около 1 час процедури, връщане с такси до работа за около 30 мин., изчакване на 1-2 часа да минат парите, после връщане с такси до митницата, взимане на подписаните документи, отиване до офиса на UPS и връщане на работа за около 1-1.30 часа.


Но не би... тази година ново 20... EORI номер. В пълна степен пародията описана в статията. Не помня гишетата, но си беше 2 часа разкарване из сградата на митницата.


Най-много се издразних на абсолютното безумие на попълване на безсмислени бланки. В бланката, която трябваше да се попълни на ръка, отново като старовремските бланки има "дата на раждане" и ЕГН.


Естествено не попълних дата на раждане, не бях попълнила и други глупости и подадох с нескрита досада бланката на служителката. Тя ме накара да си попълня датата. При въвеждането в електронен вариант след това от другия служител на другото гише (естествено пълно безумие - по-добре да ми бяха дали да си нащракам данните, вместо да си губим времето) датата ми на раждане беше въведена грешно.


Както може да се очаква, на служителя и през ум не му е минало, като не разчита почерка ми (нарочно го надрасках възможно най-грозно и нечетливо, за да се види безумието на разните му там хартийки) да го сравни с ЕГН-то.


Но все едно – на крайната напечатана бланка си стоеше различна дата на раждане и ЕГН, което доказва безумието и на бланката и на целия процес на ръчно и електронно въвеждане.


Не бях написала и пощенски код на квартала, в който живея. Какъв е смисълът? Трябвало да го напиша, но аз не го знам. Накрая естествено минах и без него.


Имаше и още – трябваше да напиша МОЛБА за издаване на временен номер - поредната ненужна хартийка. Не бях писала молба от не знам колко време, а и мислех, че тази форма отдавна е отпаднала. На кого и за какво да се моля?


Отделно, след като отидеш на гишето, където от надраскания от мен формуляр трябва да се произведе напечатана бланка, се връщаш отново на първото гише и чакаш да ми пристигне напечатаният формуляр с генериран EORI номер.


Чудех се как ще дойде формулярът и дали извикват по име чакащите. Представях си, че по вътрешната мрежа след въвеждане на данните в системата ще получат информацията електронно.... Да бе!!!! За целта има наето младо девойче с къса пола, което трябва да слезе на долния етаж, да вземе хартията и да я качи на втория етаж - пред гишето, където чакаме. Естествено девойчето едва ли служи за нещо друго освен за разнообразяване на пейзажа от лелки, но това е друга тема, нека да се изхрани още едно гърло от безумната раздута бюрокрация.


После - чрез извикване, отиваш да си получиш заветния номер...и продължаваш да се бориш с останалите гишета.


Да спомена и лелката от гишето на банката, която едвам си служи с клавиатурата и я чакам, докато девойчето от съседното гише на банката казва:" Ами аз не извършвам преводи по митнически декларации" и продължава да си чете вестника. Интересно какви ли други операции извършват на митница... Не знам.


Като видях цялото разкарване из гишета и чакане, естествено прецених, че няма да мога да отида до работа. А и после пак трябваше да се върна, след като се уверят, че парите сa минали. Следователно си взех целия работен ден отпуска. И за какво? Защото имам неблагоразумието да искам да се образовам допълнително, тъй като образованието в тази идиотска държава така или иначе не струва.


Вместо да има някакви улеснения, всяка година се създава ново безумие. Подкрепям подобни статии, но не вярвам да помогнат. Вече трета година се уверявам в това. Виждам все същите хорица, настанили се удобно зад гишенцата, които се крият зад процедури и ти говорят все едно си малоумник.


Естествено, като видях всичко това, и аз бях надъхана да пиша на Дянков – млад човек, идва от чужбина. Но, честно казано, не вярвам нещо да се промени и не го направих. И сега искам да се извиня, че напълних вашата поща с глупости, които и без това се знаят, но на които никой не обръща или не иска да обърне внимание.


Все пак се радвам, че публикувахте статията. Явно медиите са единственият начин в тази държава някой да се сети, че нещо не е наред. И да се размърда.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Айде продължаваме да ревем, колко е гадно в България. Абе не е бе ВЕРВАЙТЕ МИ. Промиха мозъците на целия народ, че и на младите с техните статий и примери и т.н.
  Едва ли някой може да се замисли, че тия всичките процедури идват от ЕС. А скрития замисъл е да се ограничи вноса от САЩ, защото долара е евтин и всичко в САЩ е по-евтино от ЕС. Затова ДДС-то изкуствено оскъпява вноса, а бюрокрацията усложнява процеса.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 2. 2 Профил на Wizard
  *****
  Неутрално

  За тези неща трябва да се пише, не за "журналиста" Боби Цанков. Медиите трябва да се корегират, защото на нормалните хора ни писна от безмислени медиини бомби, които след причитане те карат да се обесиш. Трябва да се шуми за решимите проблеми, не за чалгата, глупаците и бандитите....нищо че последните три групи в България са 90 %.

  Благодаря!

 3. 3 Профил на инж. филип се бламира
  *****
  Неутрално

  Инж. Филип, за какви процеси от ЕС говориш. Освобождавал ли си пратка от САЩ за Германия. Отнема не повече от 20 минути. Няма редене по гишета, митничарят цъка в компа, въвежда данните от фактурата, която стои в пакета, дава ти бележка със сумата, която трябва да платиш, отиваш на едно гише, там има ПОС терминал за да платиш с дебитна карта, ако не носиш пари на ръка, и си готов. Държавата си прибира ДДС-то независимо как пазаруваш, дали от щатите или от местния магазин. Да не говорим, че често и двете стоки са произведени на едно и също място.

 4. 4 Профил на и още
  *****
  Неутрално

  Инж. Филип, или да обясня колко лесно се регистрира кола в Германия? Отнема 30 минути, занимаваш се само с един чиновник. Номерата на автомобила не ги правят в общината, а частници, чиновникът ти слага лепенка на номера, с което удостоверява, че номерът е валиден. Дори чиновникът дойде до колата ми, вдигна се от столчето, разходи се до двора, погледна ми номера на рамата и ми сложи стикерчето на номера. Пожела ми приятен ден и приятно каране. Чакай такава вежливост в БГ. А и забравих да спомена, таксите се плащат на гише, където пак има ПОС терминал. Не се плащат такси за превода.

 5. 5 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: 660 Весело

  Помните ли как обещаваха, че всичко ще става "на едно гише", даже усвоиха ЕС-помощите за това?

  "На нож препасан и на звяр, на тиха бара, на женски поглед и на цар да нямаш вяра." - Панчатантра
 6. 6 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Че тука не е Германия спор няма. Но тъй като Германия винаги има търговски излишък може да си позволи пратки от САЩ, дори да не им вземе ДДС-то. Но България има търговски дефицит от както е създадена, защото очите на Ганя са все в западното и лъскавото и неговата кочинка не си я ще. Всяка смяна на правителство носи нови началници, всеки началник си знае че е там 4г., а това води до големи злоупотреби, нулева заинтересованост и нулева активност. Тези неща могат да се променят единствено с политиците, само че Вие гласувате на всеки 4г. за някой друг, а резултата е липса на политическа върхушка, а от там и проблема с чиновниците.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 7. 7 Профил на :::::
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "Минаващ":

  ДЪРЖА ако можете, Дневник, да питате това ли са му постиженията на Николай Василев?

 8. 8 Профил на :::::
  *****
  Неутрално

  Това е отговорът за ниските заплати и ниската производителност на труда в БГ.


 9. 9 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЦВЕТАНКЕ, да ти кажа в случаи като този добра работа върши Питон 357 .Има филм със същото име - гледай го макар,че е стар и не забравяй БОЖИЕТО ЦАРСТВО СЪС СИЛА СЕ ВЗЕМА - В Библията го пише.

 10. 10 Профил на Хомо Еректус
  *****
  Неутрално

  Каква Германия, какви пет лева?
  Нали трябва разни тъпунгери да си драпат макарите по цял ден и да те тормозят!
  Тук е БАЛКАНСКИЯТ ПОЛУОСТРОВ.
  Познай какви същества се въдят на него, ососбено на територията, наречена България!

 11. 11 Профил на andreevphil
  andreevphil
  Рейтинг: Гневно

  До инж., язък за кетапа ти. Я попрочети процедурите в ЕС какви са и не се изказвай неподготвен. Никъде няма минимум необлагаем митнически внос от 15 евро. Просто нашите хубостници пак се правят на УМНИ и са махнали едната 0 като се надяват да мине номера. Но няма как да стане защото в целият ЕС минималната ставка е 150 евро! Ще стане като с митата за автомобили нов внос над 163 к.с. които нашите калпазани обмитяваха в пълно противоречие пак със законите на ЕС и се намери човек (българин и то) който осъди държавата и благодарение на него от 01.01.2010г. всеки може да си внесе кола каквато пожелае от ЕС. Евала на човека, но трябва ли за всяка простотия която се приеме, някой да съди държавата и да ставаме за смях прец целия свят???? Нека Бойко Мойко и компания се стегнат в кръста че напоследък само глупости правят.

 12. 12 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Мдааа - темата се изтърка....

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 13. 13 Профил на Karla Miyagi
  Karla Miyagi
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Адски ми е неприятно , но съм напълно съгласна с дебила инж. Филип...

  Klaatu Barada Nikto!
 14. 14 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#11] от "Анонимен":

  Целта на държавата е да ограничи износа на пари в чужбина. Както казах очите на Ганя са в лъскавото и западното. Всяка стока непроизведена в България нарушава търговския баланс и води до заробването на нацията, било то и с кредити към чужди банки. Тъй като всеки иска да пазарува от ебей и мощни немски автомобили, единствения изход на държавата е сложната и тромава бюрокрацията.
  Аз лично съм възмутен че масово се погазват основни закони в държавата. Реално погледнато личната карта ти я снимат навсякъде от банката(дори само да си откриеш сметка) до ВиК и енергото. Друг основен закон е конституцията, по която всеки има право на независим съдебен процес т.е. има право да се съди за щяло и нещяло, а по закона за дв. по пътищата 'глоби до 50лв. нямат право да се обжалват, което е държавен рекет.
  Една историйка от Вашингтон ДиСи, Дистрикт Корт: Опашка около 15-20 души на гишето за завеждане на дела с иск над 5,000$. Работи едно гише с голяма мъка, отваря второ гише (общо са 4-ри), на второто гише застава една добре облечена млада черна адвокатка и извика шефката, защото никой не работи. Дойде бранд мениджърката, пак една засукана черна и й каза че има доста работа и хората са заети. Адвокатката й вика че ядяли кифли и нищо не правили. Мениджърката каза че ще я обслужи лично да мине по-бързо, както и стана, само че липсваше едно копие и беше ми приятно. Адвокатката псува, псува и си тръгна. След като си тръгна всички служители в съда, включително и мениджърката обсъждаха 'ква пък е тая'. По принцип обслужването е добро, по интересно е че в цялата сграда има три публични ксерокса и нито един не работи. Добре че поне янките са печени и за 5-6 листа няма проблеми, за жалост в БГ ще те одерат поне 2лв.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 15. 15 Профил на svoi
  *****
  Неутрално

  Кой ще храни роднините и любовниците на висше управляващите ако не държавата.Погледнете че навсякъде на държавна работа и то неотговорна се назначават само приближени на богоизбраните.

 16. 16 Профил на Да
  *****
  Неутрално

  Баси инж.-а, баси класово- партийния мозък! Докато не научи как се пише "статий", да си преговаря Ленин и да си наляга парцалите! Да не пазарува от "ебей", да не го наебат. Тъпак!

 17. 17 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 502 Неутрално

  Свършиха турските серали и антигългаристите веднага се активираха да плюят по малкото реалисти останали в държавата.

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 18. 18 Профил на lud
  *****
  Неутрално

  Ето така прагът стана от 150 на 15 евро.

  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТО ЗАСЕДАНИЕ
  София, сряда, 25 ноември 2009 г.
  ……..
  ДОКЛАДЧИК МЕНДА СТОЯНОВА: Постъпило е предложение от народния представител Менда Стоянова за нов § 14.
  Комисията подкрепя по принцип предложението и предлага да се създаде нов § 14 със следния текст: "§ 14. В чл. 58, ал. 1, т. 12 се правят следните изменения и допълнения:
  1. Буква "а" се изменя така:
  "а) внасят стоки на обща стойност не повече от 30 лв.;"….
  ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Моля да гласуваме редакцията на § 14 съгласно предложението на комисията.
  Гласували 136 народни представители: за 121, против 2, въздържали се 13.

 19. 19 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Поне Карла е съгласна с мен. )

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 20. 20 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До авторката

  Пиленце, защо не си знаеш пощенския код? Това е едно допълнително знание, от което не боли. Нали си много образована... чартирана финансова аналюзерка... (фръц-фръц).. та образовай се и за пощенския си код. Само 4 цифри е.

  Иначе другото, което си написала, е ОК.

 21. 21 Профил на kpucu
  kpucu
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Sir Humphrey, някакъв проблем ли имаш?

 22. 22 Профил на SIN
  *****
  Неутрално

  Боже колко мъка има по този свят.
  В Сингапур всичката тази процедура е он-лайн и никъде не е нужно да се ходи защото пратката ти се носи в къщи от любезния пощенски служител.

 23. 23 Профил на Гражданин
  *****
  Весело

  инж. Филип,
  МЕИто не прощава.
  Или просто сте садо-мазухист.

 24. 24 Профил на ха ха
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "Karla":

  луди мади що не се вземете тогава

 25. 25 Профил на WOW
  *****
  Любопитно

  Всичко това е така и все някак си сме оцелели при допира ни с това малоумие. Потресаяващо е когато ти се наложи да попълваш документи зад граница. Дори да си свършил работа за 2-3 минути, съвеста почва да те гризе.... Не може да е толкова лесно, сигурно има нещо недогледено, недомислено - Ама няма...

  ....Микроклимата на МИТНИЦАТА на летището е уникален....
  ...Сложете една скрита камера....

  1. Непрекъснато през вратите изкачат служители и се прегръщат с добре облечени хора (хадали толова си обият шефовете)

  2. На всяка втора крачка са ръкостискания със служители и
  шушукане отпред на по цигарка.

  ...
  ...

  Все нормални работи

 26. 26 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#21] от "kpucu":

  Да. Че съграждани са ми хора, които са с големите претенции, пък ги мързи да си запомнят пощенския код.

 27. 27 Профил на slu4aen
  *****
  Неутрално

  До коментар [#26] от "Sir Humphrey":

  интересно в днешно време за какво точно ти е пощенски код, ако не получаваш естествено някакви специални пратки...веднъж годишно? аз получавам цялата си кореспонденция на електронен адрес, извлечението ми за кредитна карта също, фактурата на Глобул е електронна, останалите компании за комунални услуги трябва да направят същото...даже коледните картички и за рожден ден са електронни или чрез смс ....ти в кой век живееш?

 28. 28 Профил на до Филип инж.
  *****
  Неутрално

  Инж. е техническа квалификация и това си проличава като се изказвате по икономически теми. Цялата теза, че това се прави за да се ограничат паричните потоци излизащи от страната е неправилна. Без да влизаме в подробности само помислете - когато Еленко или който и да е друг отива да си вземе тениските от митницата, плащането е било извършено поне седмица преди това...

 29. 29 Профил на ..
  *****
  Неутрално

  ами бате Бойко да се вземе в ръце и да се замисли, че след като една администрация е издала един документ, друга трябва да го свери или ако е същата да не го иска повече.
  Данните за еори-то ги има в агенцията по вписванията, но Орешарски написа нескопосана наредба и ето сега има безумие. Ама и агенцията иска 30 000 лв! за цялата база.. чака митница да плати ли?
  а данните за физическите лица са в полицията
  можеше просто да ни информират по мейла че имаме и такъв номер

  по-интересното е с какви мотиви депутатаката е намалила прага на нискостойностния внос?
  защо журналистите не спретнат и едно интервю с нея?

 30. 30 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#28] от "до Филип инж.":

  То аз може да не маг. икономика, ама явно доста са само на книга.
  Поста ти е пълна глупост.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 31. 31 Профил на Криви сметки
  *****
  Неутрално

  Абе, Филипов, а сега сметни (нали си инженер и използваш математически анализ) колко пари ще спечели държавата от това допълнително ДДС и колко пари ще изгуби от данъци върху продукта, който тези хора НЯМА да могат да произведат, докато си губят времето в митницата. Също така изчисли колко хора ще решат да зарежат родината (качествени хора, с компютърна грамотност и пари да си купуват неща от чужбина), защото за пореден път някой иска да ги откъсне от цивилизованият сват. Накрая вземи ни информирай за резултата.

  Някой определено има сметка от това, но не е държавата, а лобистите на големите търговски фирми, които плащат на дупедатите, за да накарат хората да си купуват неща с 300% надценка от родните търговци, вместо да си ги купуват на нормални цени от чужбина.

 32. 32 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#31] от "Криви сметки":

  Айде ит и пък помисли малко защо ЕС ще се занимава с тази директива и ще залага задължително облагане с ДДС на стоки с цена над 22евро и защо точно тази малка сума. Защото целта е очевадно проста ограничаване на покупките от САЩ, защото в САЩ абсолютно всичко е с поне 30% по-евтино от Европа. Мога да се съглася с това което казваш за българските вносители и тяхната 300% надценка, но реално всеки пазарува от интернет неща които са около 50% по евтини от магазина, само че в интернет няма ДДС, няма наем и други разходи. Но като заложиш 20% ДДС и малко разкарване и ще секне пазаруването от САЩ. ЕС няма капацитета да води търговска война със САЩ, затова открития пазар ще е блян още дълги години.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 33. 33 Профил на сдфасдф
  *****
  Неутрално

  За съжаление инж. Филип е много прав. Но не съм съгласен, че ние гражданите трябва да си мълчим и да допускаме това да се случва, защото е в наш ущърб. Мисля, че за нас като граждани е наи-добре да купуваме стоките от възможно най-евтините места, защото така ще ни остават повече пари за харчене за други неща. Примерно, купуваме си музикални инструменти от И-бей на цена двойно по-ниска от тези в EU или у нас. Тези пари които ни остават отгоре, ние ги харчим за други стоки в нашата страна, и стимулираме икономиката в други отрасли, и самите ние ставаме по-богати, защото вместо да си купя една китара, имам китара и още нещо. А тези ДДС и протекционистки глупости, водят само до нашето обедняване, за сметка на имагинерни ползи. Тва е елементарна икономика де, ама все пак някой може да не се е замислил. ДОЛУ МИТАТА И ДАНЪЦИТЕ!!!!

 34. 34 Профил на Анонимна
  *****
  Весело

  Макар, че скоро може да ми се наложи да си освободя някой колет на митницата, само като прочетох коментарите и ми стана едно весело...
  Аз пазарувам онлайн. И не защото искам да се възползвам от евтиния долар или да се изфукам с нещо немско- просто в нашата държава прекупвачите са доста, всеки се е настроил да спечели максимално, понякога стоките, които се продават са остарели или произведени в съседна Турция, а малкото качествена бългалска продукция се изнася извън България! Купувям си етеричне масла от Америка, защото в България розово масло почте не може да се купи, или ако може то е в едни претенциозни дървени мускалчета и в конценрация на розово масло по-малко от 50% за 1,5 мл. на цена 14 лв. За това си купувам Българско розово масло! от Америка. Мога още примери да дам, но мисля, че успях да опиша мотивите си.

 35. 35 Профил на Ale
  *****
  Неутрално

  ЕС да се бори със стоките внос от САЩ - смях в залата. В нормалните ЕС страни няма кой да ти утрепе 1/2 ден за една пратка щото просто ще стане революция, а в коптора наречен България това е не само за митниците, това е на всеки километър.

  И статистиката накрая го показва - брутен продукт на глава от населението в БГ е най-малкия в ЕС. Еми то като ти утрепят всеки ден по 1-2 часа в процедури, глупости и т.н.

  Аман от разни инжИнери кат седят в интернет и си избиват комплексите като се правят на интересни и размишляват срещу недоволството на хора вместо да създадат нещо стойностно и полезно за обществото.

 36. 36 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе аз няма цял живот да разливам с черпака, който е хванал нещо хванал. Единствено държавите със силен износ са силни, другите са просто работна ръка.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 37. 37 Профил на Brooto
  *****
  Неутрално

  Fилмчето с Астерикс, посветено на бюрокрацията : http://vbox7.com/play:93f5c748
  Филма е "The Twelve Tasks of Asterix" (1976) и може да се намери в интернет

 38. 38 Профил на НоАйдия
  *****
  Неутрално

  Не знам как е в България и какви са тези процедури, но аз сега като четох всичките статии, се чуствам глупаво, че исках тук в Германия да пускам оплакване до митническата служителка, за това, че ме кара да и пращам емайли със сметката за 2 ДВД-та, след като подробна разписка, интернет страницата и дори сумата си бяха описани в кашона

  А иначе обикновено ти пращат 1 сметка, плащаш си парите и ддс-то и всичко е наред. Ако си под сумата - пращаш един емайл с линк до страницата, от където са купени нещата и до 2-3 часа са пуснати за доставка.
  А тези суми не са българска презумица - има ги навсякъде, защото по този начин се спира безмитното внасяне на стоки извън ЕУ. То ако нямаше мита и ДДС щяхме всички от Щатите да пазарим....не става...
  Само дето процедурите са си български...

 39. 39 Профил на НоАйдия
  *****
  Неутрално

  Да добавя и още нещо, че сега видях компетентни мнения пак. В България както винаги все всички много разбират - едно време беше така и за мобилните оператори (най-скъпи, най-скъпи пък за 5 лв говориш 1000 минути на месец...).
  Няма такова нещо като единна ставка за целия ЕУ, всяка държава си решава сама, и за пратки от различни държави сумите са различни. Да не говорим, че минимална сума от 150 Евро е смехотворно,дори се очудвам как така в България е била толкова много.
  За пратки от Щатите в Германия сумата е 22 Евро (или долар не съм сигурен, ако е долар то са си пак близо 15Евро...) и то цена с таксите за пращане. Няма начин да си под тази сума в 99% от случаите. А отделно ДДС (без мито) се плаща и за канални острови, които уж са част от Британия, но които имат някакъв друг статут.

  Не е зле и авторите на текста да се информират обаче, защото един път говорят за ДДС, друг път за мито и имат предвид едно и също нещо, а те не са!

 40. 40 Профил на ТТ
  *****
  Неутрално

  Абе мушмороци нали знаете кой е шефа на митниците-ченге-нещо да му е ясно от тази материя

 41. 41 Профил на С една подробност-
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "инж. Филип":

  Ами ок,нека да си има ДДС,всеки сам си преценя дали му е изгодно да поръчва от САЩ,но няма нужда от цялата тази бюрокрация,която се храни от нашите данъци.Ако щат и 1 евро да сложат лимит за необлагаеми пратки,само да не ми пилеят цял ден,когато отида си ги освобождавам от мито!!!

 42. 42 Профил на стига бе
  *****
  Неутрално

  До коментар [#22] от "SIN":

  Стига бе, вярно ? Искаш да ми кажеш, че Сингапур са по-добре от нас ?

 43. 43 Профил на MITNICA-FAN
  *****
  Гневно

  Инжинера да си вземе кукумицина и да ляга да спи...

 44. 44 Профил на НЕПОСЛУШКО
  *****
  Неутрално

  ЕЛАТЕ В БУРГАС ДА ВИДИТЕ КАК ПРИШПОРВАМЕ С АВТОМОБИЛИ ОТ МИТНИЦАТА НА ПРИСТАНИЩЕТО ДО МИТНИЦА БУРГАС,КЪДЕТО СЕ НАМИРАТ КОРИФЕИТЕ НА ТАРИФИРАНЕ И МИТН.СТОЙНОСТ ЗА ПЕЧАТ.СЛЕД ТОВА ПАК КИЛОМЕТРИ НАЗАД КЪМ ПРИСТАНИЩЕТО.

 45. 45 Профил на ЗАЕДНО!
  *****
  Гневно

  Моля, присъединете се и подкрепете групата, целяща да спре своеволията в Разменната пощенска станция към митницата в гр. София.
  НЕКА ЗАЕДНО СПРЕМ ГРУБИТЕ НАРУШЕНИЯ НА БГ ПОЩИ !
  http://www.facebook.com/group.php?v=app_2373072738&ref=search&gid=287178641884#/group.php?v=wall&ref=search&gid=287178641884

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK