Читателски клуб "Евала бе, митница": История 2

Читателски клуб "Евала бе, митница": История 2

© Еленко ЕленковВчера "Дневник" публикува разказа на нашия колега Еленко Еленков за премеждията, през които е минал, за да освободи от митницата в София пакет тениски, поръчани онлайн. Призовахме читателите да ни пишат дали са се сблъсквали с подобен проблем. Ето какво пише Деси Христова:


Пиша Ви по повод на Вашата статия "Eвала бе, митница", публикувана на 6 януари. Тъй като моите преживявания на митницата на аерогарата изключително напомнят абсурда, през който сте преминали, реших да споделя и моята история.


Споделям и с надеждата, че заемането на позиция ще има и последствия към определени промени, а не само с цел да се почувстваме, че не сме сами в хаоса от бюрократични изисквания и административен произвол. А също така и спазвам обещанието си към мен, дадено тогава, че ще направя нещо по въпроса.
Моят случай не касае пазаруване онлайн, а необходимостта да освободя пратка от Канада пратена по Fedex, остойностена на 100 канадски долара - съответно надвърляща лимита за пратки извън страни от ЕС.


Тъй като посоченият адрес на пратката бе адресът на моя офис, съответно на т.нар. цесия бе написано името на организацията. Това наложи изискването за издаване на EORI номер на съответната организация, за която се изискват всички съдебни документи като БУЛСТАТ, актуално
състояние, нотариално заверено пълномощно и т.н и 10 дни за издаването му.


Разбира се за този срок тече и допълнителна такса магазинаж...


Затова по консултация (срещу съответната сума) от едно от 2-те бюра отстрани на двуетажната сграда поех по пътя на освобождаването като физическо лице. За целта ми бе необходима декларация от изпълнителния директор, че той не възразява да получа пратката си като физическо лице, копие на личната ми карта и молба до началника на митницата, който да разреши аз да си получа пратката по
именно този начин, въпреки че изрично е посочено моето име, но тъй като служителят, издал цесията е видя адреса на организацията, за по-лесно е посочил именно нея за получател.


Няма да навлизам в подробности за соц-реалността, която те посреща в сградата....


След 20-минутно чакане, въпросният началник разреши с усмивка моята молба с определена резолюция. Но за нея малко по-късно.....Сега за EORI номера.....


С въпросния все по-набъбващ наръч документи се отправих към въпросната стая (съжалявам но вече не помня номера), където сред цигарен дим и особена административна "любезност" ми се заяви да отида на долния етаж и да предам попълнен формуляр за въпросния номер в стая 4.


Отидох, разбира се....Сред особено информативни разкази, една от служителките ми обърна внимание, накара ме сама да снимам личната си карта и ми каза: "Това е!".


Обнадеждена, попитах: "Сега къде трябва да си получа пратката?"


Отговорът на моя доста наивен въпрос, беше: "А, не. Трябва пак да отидете на горния етаж, за да си подадете заявление за EORI номер, тук само регистрирахме, че сте подали молбата и че имате право да си получите пратката като физическо лице".


Разбира се, като принципно добронамерен човек, се завърнах в горната стая и заявих, че са регистрирали молбата ми и съвсем приятелски попитах каква е следващата стъпка за получаване на прословутия номер. Доста раздразнено и без обяснения ми подадоха друг формуляр с цел регистриране на временен номер, тъй като ако съм искала постоянен, ще трябва да чакам поне 3 работни дни.


След това трябваше да отнеса формуляра в стая без номер на долния етаж, където по мои наблюдения бяха хората от информационното обслужване и ми казаха да оставя формуляра и отново да се кача в горепосочената стая и да изчакам около 30 минути докато донесат номерата....Зададох си въпроса за локална мрежа, за онлайн формуляри, за ето такива неща, които биха направили процедурата по-ефективна и бърза, но след следващата стъпка реших, че ефективността явно не е цел в този цирк на абсурда.


След изчакване от около 45 минути, получих своя временен и еднократен EORI номер и се отправих към едно от двете места, където можеха да ми попълнят митническата декларация - споменатите 2 гишета - които по-скоро приличат на фургони, отколкото работни места. Сред още облаци цигарен дим и 18 лева за услугата се сдобих и с този документ.


Оказа се, че поради това остойностяване на пратката - примерно посочено от подателя от 100 канадски долара, аз трябваше да платя мито от 42 лева към вече споменатите.... Към тях се прибави и банковата такса за платежно нареждане от 2 лева.


С вече платени такси, мита, получени документи и т.н. се отправих към заветното последно гише, където би трябвало най-накрая да освободя пратката и да се насоча към централния офис на Fedex и да я получа....


Забравих да спомена, че пристигнах към 14ч., а вече е към 17ч.....


Трябва да отбележа отдадеността на въпросния служител в тази брънка на абсурда - той единствен се бе научил да разчита почерка на началника - иначе неразбираем за никого по веригата до момента и да съзре в резолюцията необходимостта преди да я освободи пратката, да мине физически митнически контрол.


Едва ли бе умишлено проява от страна на началника, но това преля чашата на моето търпение. Това
преведено на разбираем език, беше - аз да отида с тази резолюция и всички документи до офиса на Fedex, където след заплащане на цесията от 12 лева, митнически служител трябваше да отвори пратката и да опише съдържанието, след което аз да върна всички документи обратно на служителя в работното му време, той да освободи пратката и аз да отида още веднъж до Fedex и да си взема съдържанието.


Излишно е да споменавам допълнителните разходи за такси, за да мога да отида в офиса на Fedex до 17:30 и след това обратно до митницата до 18. И разбира се, не успях да си взема пратката този ден....


Оставих документите на летището, откъдето куриер на Fedex трябваше да ги вземе и да донесе пратката до мен. И това отне още няколко дни.


Не мисля, че има някаква умисъл в така уредените процедури. Но през цялото време си мислех: "За това ли плащаме данъци и заплати на администрацията, за да ни подлагат на подобен абсурд?".


Само като допълнение - същото безумие цари и при желание да поканите граждани на трети страни, които имат нужда от визи на посещение в България - пътечката в Дирекция Миграция на бул. "Мария Луиза" е подобен "Параграф 22" - през необходимите формуляри, данни, нотариални заверки и
документи, които трябва да предоставите, таксата от 20 лева на покана и чакането.


Но явно позволяваме прекалено много абсурди...


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на честито!
  *****
  Неутрално

  Всякакви контакти на българите с цивилизацията са максимално усложнени -та дано се откажем!

 2. 2 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Абе що не изтърва 50 кинта на земята още с влизането си и да питаш: "Извинявайте тези пари ваши ли са?", като преди това казваш за какво си там?
  Ще оревете света с тая митница тази седмица.
  В този конкретен пример, не става ясно какво е имало в пакета. Отделно става ясно че е явно на стойност над 100долара, защото преди лимита е бил 100 долара и явно някой е хитрувал.
  За мен лично всички бюрократични спънки са напълно приемливи, когато се извършват такива анти-български действия, като канене на чужденци (на които им трябват визи, на американото не им трябват) или износ на твърда валута за вужди стоки.
  Българските държавни институции извървяват един дълъг и труден път, към осигуряване на най-добрата услуга за данъкоплатците(въпреки че сме далеч от този термин засега). Като позитивни примери ще дам възможността да се подавата декларации към нап и нои по електронен път, което реално спестява здраво чакане с часове на много хора. В редица структури, включително КАТ и НАП има системи с номерца, което донякъде те освобождава от задължението да си пазеш реда. Като негативни примери, ще дам всички усилия на силните на деня да наложат 'прекупвачи' на всяко плащане към държавата. Като почнеш от СиБанк и стигнеш до пенсийте и заплатите през Пощенска и ОББ.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 3. 3 Профил на пешо
  *****
  Неутрално

  Почти съм убеден че цялата тая абсурдна система се поддържа нарочно като музейна инсталация за действащ на живо социалистически механизъм, а таксите дето се плащат тук и там са за да се насладите на отделни уникални фрагменти от инсталацията. Трябва грижливо да пазим това културно наследство и да развиваме соц туризъма приоритетно, понеже уникални гледки от този род са сериозен принос в световната култура и изкуство.

 4. 4 Профил на zaza
  zaza
  Рейтинг: 581 Неутрално

  НЯМА НИКАКЪВ УМИСЪЛ - всъщност НЯМА НИКАКВА МИСЪЛ!!!

  След като прочетох няколко подобни статии преди 2 години реших какви са най-добрите начини за пазаруване от САЩ!

  1. Намираш си някой приятел, роднина, познат, негов приятел и т.н. в САЩ. Купуваш каквото ти е необходимо на неговия адрес и го молиш да ти го препрати към България. По този начин имаш шанс да пропуснеш плащане на мита, ддс, такси и т.н.

  2. Отиваш на място в САЩ и си купуваш необходимите неща.

  Аз направих второто Въпросът е, че вече на дали ще имам много такива възможности, така че си търся хора, които да ходят лятото на бригада и да изпълняват точка 1.

  Няма по-глух от този, който не иска да чуе и по-сляп от този, който не иска да види!
 5. 5 Профил на simeonz
  simeonz
  Рейтинг: 8 Разстроено

  има много места, където има такива процедури ........ или по точно подобни не само там данъчна администрация, болници, пощи и много много чиновници. Всички стоят и или бият печати или се подписват или одобряват или какво ли още правят

 6. 6 Профил на Т.Тонев
  *****
  Неутрално

  Не знам как е с Fedex, но знам че други куриери носят пратки със стойност, подлежаща на обмитяване от страни извън ЕС, директно на адреса. Те правят митническото оформяне. Предполагам че и с Fedex е така, но нали не сме будали да плащаме такса на куриерите, като можем да си го свършим сами без пари. Резултатът е описан горе.

  Така наречения обикновен гражданин се шокира от процедурата, но това са формалностите по извършване на редовен внос и са били такива поне последните 18 години. Откак влезнахме в ЕС в някои отношения се усложни, в други се опрости, но това е което правят всички вносители - естествено ЕОРИ номер се вади само веднъж.

  Друг е въпросът дали 15+ евро стойност трябва да се подлага на толкова сложна и скъпа процедура. И за малките пратки освен специална ставка за мито не трябва да се създаде и специална опростена процедура.

 7. 7 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Адйе стига с тези статии за митници - Дневник, защо не съберете и публикувате събрани изтории в кгнига с тираж - колото за депутатите и министрите на ГЕРБ да стигне И им ги подарете... а на читателите може да ги продавате

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 8. 8 Профил на Таралежът
  *****
  Неутрално

  "България - страната на абсурдите".
  Елате ни вижте!
  Ако сте мазохисти-елата пак!

 9. 9 Профил на mira20010
  mira20010
  Рейтинг: Неутрално

  Спешно търся някой с положителен опит при получаване на пратки от чужбина. Искам да изпратя нещо на родителите си от САЩ, но при мисълта, че ще обрека възрастни и болни хора да минат през този ад, сигурно ще се въздържа.

  Някой? Поне един? Трябва да има надежда, нали?

 10. 10 Профил на Сандо
  *****
  Неутрално

  За ваше сведение това са изисквания на европейския съюз а не наши и хич и не си мислете че е остатък от соца За визи също
  така наречения ЕОРИ си европеиска работа

 11. 11 Профил на sjuwork2
  sjuwork2
  Рейтинг: Неутрално

  Любов към хартията. След като големи печатни издания постепенно се ориентират към електронен вид, някак смешно изглежда и реда в българските пощи. Едни големи жълти раздърпани тетрадки се попълват, пишат, плюнчат ъгълчетата на страниците, за да ги разгърнат и когато препоръчана пратка от един български град до друг се изгуби срещу бележката, която пазиш получаваш проверка от този "журнал". Данните от него са въведени от друг чиновник след това по веригата в "единна система", която ти показва, че писмото ти е било качено на влака. "Но информациата ни стига до тук- писмото е тръгнало. Къде е- не можем да ви кажем. "

 12. 12 Профил на MM
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Анонимен":

  1. Прати ги на по-млад познат. Той да ги вземе от Митницата и да ги занесе докъдето трябва.

  2. Или пишете стойност "0" - подарък/ или 10 долара. Не би трябвало да има проблем тогава.

  За по-сигурно и двете.

 13. 13 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Не се Шокирайте - ДЕМОКРАЦИЯТА Е ПОСЛЕДНИЯ НАЙ ВИСШ СТАДИЙ НА РАЗВИТИЕ НА СОЦИАЛИСТИЧЕСКОТО ОБЩЕСТВО.
  Древно предание казва ,че дълго чаканият Комунизъм ще дойде през 2012 година. Даже филм направиха за идването на комунизма. Какво да правиш - съдба.

  Конфуций имал страшна клетва :
  Проклинам те да живееш във времена на промени.

  А, стрелките на часовника се въртят и отброяват последните часове на Демокрацията.
  Колелото на Историята няма заден ход, като часовника - върти се надясно.

 14. 14 Профил на neuda4nica
  neuda4nica
  Рейтинг: Разстроено

  То че нашето не е живот, не е, ами и като има такива като инж. Филип, съвсем ще си загубим чувството за хумор. Интересно ми е какво ще каже по въпроса новият ни финансов министър, който по налудничавото си поведение надминава Ники Василев. И сигурно като него ще постои на министерски постове по-дългичко. Ужасен абсурдистан - макар, че вече е клише този израз. Но той няма нищо да каже, нищо, така е по-лесно.

 15. 15 Профил на %%%
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "инж. Филип":

  Млъкни бе !

 16. 16 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#14] от "Анонимен":

  Indian student named Chandrasekhar Subramanian entered the fourth grade.The teacher said, ‘Let’s begin by reviewing some American History.
  Who said ‘Give me Liberty, or give me Death’?
  She saw a sea of blank faces, except for Chandrasekhar, who had his hand up: ‘Patrick Henry, 1775′ he said.
  ‘Very good!’
  Who said ‘Government of the People, by the People, for the People, shall not perish from the Earth?’
  Again, no response except from Chandrasekhar.
  ‘Abraham Lincoln, 1863′ said Chandrasekhar.
  The teacher snapped at the class, ‘Class, you should be ashamed. Chandrasekhar, who is new to our country, knows more about its history than you do.’
  She heard a loud whisper: ‘F**k the Indians,’
  ‘Who said that?’ she demanded. Chandrasekhar put his
  hand up. ‘General Custer, 1862.’
  At that point, a student in the back said, ‘I’m gonna puke.’
  The teacher glares around and asks ‘All right! Now, who said that?’
  Again, Chandrasekhar says, ‘George Bush to the Japanese Prime Minister, 1991.’
  Now furious, another student yells, ‘Oh yeah? Suck this!’
  Chandrasekhar jumps out of his chair waving his hand and shouts to the teacher, ‘Bill Clinton, to Monica Lewinsky, 1997!’
  Now with almost mob hysteria someone said: ‘You little sh*t. If you say anything else, I’ll kill you.’
  Chandrasekhar frantically yells at the top of his voice, ‘Michael Jackson to the child witnesses testifying against him – 2004.’
  The teacher fainted.
  And as the class gathered around the teacher on the floor, someone said, ‘Oh shit, we’re f**ked!’

  And Chandrasekhar said quietly, ‘I think it was Сергей Станишев, 2008.’

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 17. 17 Профил на boi
  *****
  Гневно
 18. 18 Профил на lordcris
  lordcris
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#2] от "инж. Филип":

  Свиньо мръсна, марш!

 19. 19 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Безмислени са всички тези разкази.

  Искам да кажа - има ли някой, дето да не знае за какво става дума?

  Или просто хората изпитват наслада в усещането, че и другите около тях са подложени на същия тормоз?

  Къде е рационалното в цялото начинание?

  Питам съвсем сериозно - Еленко и редакцията на Дневник.

  Не се заяждам.

 20. 20 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  Много болен министър на финансите в много перверзно правителство може да измисли стойност за обмитяване 15 евро.

 21. 21 Профил на Gosho
  *****
  Неутрално

  Ами Танов обеща реформа в митниците.Не само увеличаване на събираемостта.Така, че чакаме я тази реформа.

 22. 22 Профил на Pocky
  *****
  Неутрално

  По спешност в болница за да влезеш в Булгария се изисква да направиш преди това 100 падания за лицеви опори, 20 челни стойки по 5 мин. и после стойка свещ за половин час. Ако след това си жив те приемат.
  Вие тук за едни митници ще ми се лигавите!

 23. 23 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 241 Неутрално

  До коментар [#2] от "инж. Филип":

  Драги Инж., приятно ми е да Ви пиша. Но по същество:

  1. 1 CAD /канадски долар/ = 1.32 лева. 1 USD = 1.36 лв. Т.е. 100 CAD е по-малко от предишната 100 USD митническа облагаема стойност. И никой не хитрува.

  2. Писна ми разни полу-човеци от администрацията, с необезпечени претенции, да ми ВМЕНВЯВАТ вина до доказване на противното. И да се отнасят с мен, сякаш аз съм им виновен, че са поплювковци.

  Самият аз имах неприятното усещане, описано по-горе, в телефонен разговор с един от зам. директорите на Митница Бургас преди малко повече от година. След като проблема (за фирмата) беше очевиден, поради надутостта на този господин, последва "набиване на ток' от страна секретарката на бившия фин. министър Орешарски (моите шефове се намесиха), и "О, ЧУДЕСА", след малко съчия плужек се мазнеше по телефона и се извиняваше, сякаш искаше да ми направи и една свирка, така, за извинение.
  А ЗАЩО просто не си вършат работата, за което им се плаща?!? Най-елементарното - защо трабвя да се вади само временен ЕОРИ номер, и защо "удобно" постоянния ЕОРИ отнема 3 дни? Може би, за да се симулира работа за горните плужеци?

  Та тук е момента и да се попита, къде са резултатите от консулатциите на Краун Ейджънтс? Колко парички гушнаха? Електронно правителство/държава? 2-та лева такса превод са навсякъде - митници, МВР (документи за самоличност), държавни такси, прочие...

  Мислех да кандидатствам за митничар навремето /МИО, англ., немси, руски/, казаха ми цифрите, разбрах, че съм безумно наивен... А ситуацията не е променена!!!

  Антиваксър=деб*л!
 24. 24 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 491 Неутрално

  До коментар [#23] от "Bai M.":
  Бил си наясно със ситуацията, не си се вредил и сега ревеш на всички

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 25. 25 Профил на Анархист
  *****
  Неутрално

  Ако българският народ беше буден като гръцкия, историята на тази барака щеше да приключи с една тенекия газ и една кибиртена клечка. По възможност в момент, в който повечето шефчета са вътре

 26. 26 Профил на Жени
  *****
  Неутрално

  Всички стоят и бият печати или одобряват или какво ли още правят ....

  ----------------
  http://tq-jenata.com/

 27. 27 Профил на Ron Paul
  *****
  Неутрално

  В цялата човешка история се е видяло, че бюрократите нищо качествено не могат да направят и елементарното решение е огромната маса от тях да бъдат съкратени и да се оставят свободните пазари да работят! България има особено лоша бюрокрация и справянето с тези проблеми както и с корупцията започва точно от там!

 28. 28 Профил на BTG
  *****
  Неутрално

  На Митница "Аерогара" е така. Ако служителят е кисел, щото жена му не му пуска, ще ви натресе един ФК (физически контрол), че да се размотавате по-дълго. Определено е време отделни индивиди да бъдат строени до стената и...

 29. 29 Профил на mun4o
  *****
  Гневно

  и аз минах презтози ад впловдив,като от по6тата ми казаха,4е колета е пратен в митницата-на 7 км.!!,и там 6те ми ги омитат по цени от интернет!а това бежа употребавани не6та!!направо отка4их,вдигнаж скандал,отказах и писмено заавих,че отказвам и го вра6там,но след вече месец не се е варнал!!!! дали изоб6то 6те се варне,или е експроприиран некаде за наказание?!

 30. 30 Профил на mun4o
  *****
  Гневно

  и аз минах презтози ад впловдив,като от по6тата ми казаха,4е колета е пратен в митницата-на 7 км.!!,и там 6те ми ги омитат по цени от интернет!а това бежа употребавани не6та!!направо отка4их,вдигнаж скандал,отказах и писмено заавих,че отказвам и го вра6там,но след вече месец не се е варнал!!!! дали изоб6то 6те се варне,или е експроприиран некаде за наказание?!

 31. 31 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Цялата система работи , за да се осигури работа на всевъзможни роднини. Цялата тая бюрокрация бие печати, вписва в дебели книги, за да се намира работа на снахи , дъщери, свати, кумове, баджанаци - все с едно средно образование, дето нищо не могат и не щат да учат. Това всичкото е чукане на вода в хаванче.
  Едно време в нотариата зад Попа имаше една архива, в която ходех понякога. Там имаше 6-7 моми, от които работеше само една. Другите само разнасяха кафета и цигари и никога не доближиха до гишетата.

 32. 32 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1409 Неутрално

  Цялата система работи , за да се осигури работа на всевъзможни роднини. Цялата тая бюрокрация бие печати, вписва в дебели книги, за да се намира работа на снахи , дъщери, свати, кумове, баджанаци - все с едно средно образование, дето нищо не могат и не щат да учат. Това всичкото е чукане на вода в хаванче.
  Едно време в нотариата зад Попа имаше една архива, в която ходех понякога. Там имаше 6-7 моми, от които работеше само една. Другите само разнасяха кафета и цигари и никога не доближиха до гишетата.

 33. 33 Профил на КАФ
  КАФ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Анонимен #32 - И аз да ти кажа ;

  2007 Септември - гр.Русе - Данъчното - Подавам декларация по чл.14 от не знам кой закон - чакам от 08 30 влизам в 11 : 15 макар, че съм втори на опашката - Декларацията е заведена под № 2 за съответната дата. - По време на подаването влиза охранителя - отвън пред вратата е кавга - охранителя казва на служител на гишето зад гърба ми ,, Поне се правете ,че работите" - В стаята има 6 гишета.

  Не се нуждае от коментар - но коммент

 34. 34 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 448 Неутрално

  До коментар [#32] от "Анонимен":

  Длъжен съм да се съглася. 1/3 от работещите работят пряко за държавата. В Япония 1/10, а в САЩ и запада 1/4.
  Във всеки случай всички проблеми с колети започват от ЕС, минавата през ЕК и ЕП, а им сърбат попарата обикновенните хора. Между другото аз имам приятели, които се скъсаха да пазаруват от ебей и така и не са ходили в митницата. Да не говорим за множеството малки компютърни фирми откъде се зареждат с чаркалаци.
  За 100-те долара го намекнах, защото в статията се крие какво има в колета, а се казва че е на оценен на 100 долара и то канадски, защото се знае че прага е 100 долара (а аз залагам всичко че колета е бил за доста над 100). Само че оплакващия се в разказа си крие доста неяснотии, което опорочава цялата история 2, в предните истории беше ясно каква е стоката.
  Аз лично съм изтървал 30$ и си минаваш без проблем, че си е подкуп, подкуп си е - плащаш за реално свършена услуга, за мен загубите само от път(защото не съм от София) покриват рушвета. Но по ме беше яд че куфарите ми бяха натрошени и то не нашето летище, защото ги видях в какво окаяно състояние са когато ги разтоварваха, дори разтоварача ми гони едно флаконче по пистата да го сложи обратно вътре. А след като дадох 30кинта, митничаря чинно ми обясни че мога да подам оплакване на еди кое си гише за счупените куфари, ама си викам айде стига толкоз нема ми побеляват косите заради неква бюрокрация. Аз само знам че бюрокрацията е една и съща навсякъде, само дето в БГ се злоупотребява за лична облага. Някой от вас запита ли се какво ще стане ако не ти проверят колета, а просто мине? На кой чиновник му се е доработило да се занимава с колетите на хората.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 35. 35 Профил на lud
  *****
  Неутрално

  Ето така прагът стана от 150 на 15 евро.

  ЧЕТИРИДЕСЕТ И ПЕТО ЗАСЕДАНИЕ
  София, сряда, 25 ноември 2009 г.
  ……..
  ДОКЛАДЧИК МЕНДА СТОЯНОВА: Постъпило е предложение от народния представител Менда Стоянова за нов § 14.
  Комисията подкрепя по принцип предложението и предлага да се създаде нов § 14 със следния текст: "§ 14. В чл. 58, ал. 1, т. 12 се правят следните изменения и допълнения:
  1. Буква "а" се изменя така:
  "а) внасят стоки на обща стойност не повече от 30 лв.;"….
  ПРЕДСЕДАТЕЛ ЦЕЦКА ЦАЧЕВА: Моля да гласуваме редакцията на § 14 съгласно предложението на комисията.
  Гласували 136 народни представители: за 121, против 2, въздържали се 13.

 36. 36 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 448 Неутрално

  Само, като погледна колко минуси сте ми нацвъкали на вица и ми стана ясно колко необразовани коне с капаци пише у форумо на дневник.
  До 35. Абе братче като са ги настъпили от ЕС, какво да направят хората. Навремето от Москва нареждаха, сега от Брюксел. Той българина и в личния си живот не мечтае за самоуправление, все гледа да си намери работа и да му плащат, то затова се напълни и с миячи на чинии по форумите да си избиват комплексчетата. Какъвто народа такава и държавата. Един САЩ го създадоха разбойници, убийци и крадци, но техните поколения тръгнаха напред и направиха държава, дето още 1000г. ще има да се цоца от нея.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 37. 37 Профил на kol4ooo
  *****
  Неутрално

  Тези одисеи много ми напомнят на едно анимационно филмче с Астерикс и Обеликс, където двамата герой всячески обикаляха една сграда за Формуляр, не помня вече кой номер.

  Искрено се надявам да не ми се накага да ползвам тези услуги.

 38. 38 Профил на thegift
  *****
  Неутрално

  Г-н Инженер, по въпроса с минусчетата на вица ви:
  1. Вицът е стар. Имам предвид, СТАР.
  2. Аз лично по навик цъкам минус само като видя името ви. Предполагам, че много други хора правят същото.

  И не по въпроса с минусчетата:
  Вие, като един явно изтънко запознат с тематиката Инженер, били ли сте в българска и чужда митница, и ако да, къде и колко пъти?

 39. 39 Профил на Bah ti
  *****
  Неутрално

  Еее.. Ходихте всички да гласувате за милиционерите -а сега кво?
  Не видяхте ли че на изборите за кметове на всякъде избрахме милиционери и военни - на ви ГЕРБ - и Супербойко!
  Бах ти - като гледам кво сам писал се едно гледам ТВ СКАТ секи ден ма не! Гледам че милиционерите купуват по павилионите презервативи пак и бабите питат... нова МИТНИЦА след 4 години!!

 40. 40 Профил на Al Bundi
  *****
  Весело

  Нали сме в криза, защо трябва да стоят
  безчет служители работещи като бюро
  информация и препращащи граждани от гише
  на гише. (Може да рият сняг, нали им плащаме ние тези направени на маймуни, нека сега се разменим)

  Ако се реформира системата
  и всичко става на едно гише за 5 мин,
  или он-лайн с е-подпис.

  За какво са ни Български Пощи, с тази
  такса 4 лева. Щом куриерска фирма ще
  ни го достави до вратата в София за 8 лева.

  Държавата, ако във всяка данъчна служба се
  сложи КАСИЕРКА а не клон на БАНКА. След
  реформа и намалени кадри все ще остане за
  две заплати за касиерки. А това ще усети веднага
  от всички нас.

  До кога унжението на гражданите ще
  е самоцел на администрацията.

  Този закон за защита на личните данни,
  спокойно може да се отмени. Той беше
  варварски потъпкан от електронния
  регистър www.brra.bg Това продължава
  две години.

  Ако имаче читав конституционен съд,
  половината закони щяха да падат от
  самосеби си защото со противоречат.

  Наглостта на администрацията няма край....

 41. 41 Профил на :)
  *****
  Весело


  Просто е кошмарно ако приятели ти пратят подаръци от вън за коледа. Оставете процедурата малоумна е спор няма.....

  ....какво става когато липсва фактура или касова бележка,
  за кукла барби, звезда за елха, или вибратор за станишев...
  ...... почва се една 20 левова сага с митничаря..

  Или трябва да идеш обратно у вас:
  1. да искаш да ти пратят копие от фактурите за подаръците
  2. В тези фактури има лични данни на други хора и банкова информация

  3. Кой може да гарантира какво се случва с тази информация - Е па я пак отговори задавам......

 42. 42 Профил на ONLINE
  *****
  Весело
 43. 43 Профил на boiko
  *****
  Неутрално
 44. 44 Профил на ДН
  *****
  Неутрално

  Подкрепям и заставам зад написаното (макар че едва ли някой се съмнява, че написаното отговаря на истината!), абсолютно същия абсурд преживях и аз, на същото място!

 45. 45 Профил на Traio
  *****
  Неутрално

  Стига ривали от митницата. Идете се оправяйте с комисия за защита на лични данни.

 46. 46 Профил на ХЕИ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "честито!":

  Всякакви контакти на българите с цивилизацията са максимално усложнени -та дано се откажем!

  И всякакви контакти на цивилизацията с българите са строго забранени, карантина!

 47. 47 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  До коментар [#36] от "инж. Филип":

  Г-н Инженер,

  Много хора Ви го казаха, да се пробвам и аз:

  Има 2 въпроса: първо, защо взимат пари и, второ, защо се ебават. Да кажем (макар че е спорно), че взимат пари заради ЕС.

  ОБАЧЕ! остава въпросът защо не ги взимат по-бързо?! Напр. на 1 гише като не може он-лайн. И за това ли ЕС е виновен?!

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 48. 48 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Веднага ти отговарям на двата въпроса: вземат пари, щото могат; ебават се, защото българският манталитет е такъв.
  Да е нещо по-различно в разни други инстУтУции? А случайно да познавате хора (българи, в България), които да не са с въпросния манталитет? Митничар, продавач, лекар, шофьор, съсед, все тая!

 49. 49 Профил на Анонимна
  *****
  Любопитно

  Г-н Филипов, вие да не сте част от митническата система, да работите в нея или нещо свързано? Ние не сме нито прекалено млади, нито прекалено глупави, та да трябва да ни обяснявате нещата като на лекция в университета! Аз лично съм за поощряване на нашата икономика, на нека порво да се появи такава! И нека всеки да седне и да се свърши работата качествено, като помисли, че и слад него остават хора. В България повече време ни се пречи да работим и живеем, отколкото да се върши нещо конкретно и полезно за обществото и състоянието на държавата като такава.

 50. 50 Профил на Фън Фън Фън
  *****
  Неутрално

  Не сте прави! Изобщо, отношението на всички коментиращи е тотално погрешно. Вместо да се ядосвате и да критикувате, трябва да се наслаждавате и удивявате на безграничността на Българската изобретателност и талант. Толкова ли не виждате, че макар бюрокрация да има навсякъде по света, то в България този феномен е усъвършенстван до такава степен, че не е само начин на живот, а е и форма на изкуство. Замислете се, вместо да давате няколко лева да гледате "Бразилия" на DVD, само за нищожно малко по-голяма сума, можете да гледате 3D версия в реално време, с реални хора и то съвсем наблизо до вас - най-близкия пункт на агенция Митници. Не можете ли да се абстрахирате от мисълта че отивате в митниците, и да си представите че отивате все едно на опера и парите които плащате за подкупи и такси, са все едно цената на билетчето за невероятния шедьовър които ви предстой да изгледате в следващите няколко часа. И като казвам шедьовър, имам в предвид, на световна величина, защото както казах, Българските чиновници отдавна са задминали техните колеги от чужбина и са запознати и имат дългогодишен опит в занаята, така че могат да направят един невероятен спектакъл. Представете си следния мюзикъл на Broadway - "Фантомът от Митницата" - задавате ли си въпроса че само Българин може да бъде в главната роля? Трябва да се гордеете с подобни културни феномени, а не да ги плюете все едно че са поп-фолк звезди. Българските чудеса в изкуството на бюрокрацията трябва да се популяризират и преподават в най-висшите учебни заведения. Защо само ние да се възползваме от нашите гении - Агенцията по туризма трябва да рекламира тези наши невероятни успехи и в чужбина, за да може чужденците да дойдат и да се наслаждават и те на нашите майстори чиновници, които са толкова уникални и неповторими. Ако Джордж Оруел беше жив, до сега да е написал "Bulgarian House", а вие заради някакво малко неудобство не можете да се оставите да се потопите в магията на тази нова и авангардна форма за масажиране на сетивата. Хек, сега ще си поръчам бързо и аз една фланелка за повече от 15 евро и нямам търпение да ме извикат в митниците че такова шоу не е за изпускане. Не само фотоапарат, а цяла HDTV камера ще си взема с мене. А вие като сте толкова закрепостени, купувайте си фланелки от кооперативния магазин и си стоите в къщи - нямате си представа какъв кеф и какво зрелище изпускате. Само след няколко месеца като увеличат пак таксите/входа, да не ми завиждате че съм гледал подобна продукция от световно равнище направо на аванта.

 51. 51 Профил на фен
  *****
  Неутрално

  Инж. Филип, вица ви е много добър! Напълно съм съгласен че този проблем идва от ЕС и че човек може да си спести много време и нерви ако изпусне една малка сума, която е все едно че си плащаш за ексресна услуга, макар и по малко по-нелегален път, но според мен, не давате достатъчен кредит на българския чиновник. Въпроса е, какво предлагате за да се подобри ситуацията или сте доволни както е сега?

 52. 52 Профил на Made in Bulgaria
  *****
  Любопитно

  Плюете по Америка за какви ли не но тук пощаджията ми носи колета от България направо в къщи без никаква такса.

 53. 53 Профил на Але
  *****
  Неутрално

  Ужааас, супер зле сме... трябват спешни мерки и то да се реже здраво - да се разкарат всички такива измислени процедури (не съм против да си платя ДДС-то), но да се сведе всичко до 1 гише - 1 човек - 1-2 минути и БЕЗ БЕЗУМНИ такси които се плащат на гише на някоя алчна банка...

 54. 54 Профил на а1
  *****
  Неутрално

  Докато всеки се опитва да свърши всичко сам, ще се сблъсква с куп проблеми за които не е и подозирал, ще си губи нервите, времето и парите.

  Как мислите, дали в развитите държави по които така се прехласваме тук, всеки прави всичко/

 55. 55 Профил на CIA Germany
  CIA Germany
  Рейтинг: 924 Весело

  До коментар [#2] от "инж. Филип":

  Филипе май си прекалил с парцуцата по празниците ха ха ха

  Hope is the first step on the road to disappointment.
 56. 56 Профил на TheSaint
  *****
  Неутрално

  ..По принцип най-добре е да се направи пълномощно на накой куриер и той да освободи пратката.. вярно, че се губят няколко дни и се плащюат такси "за склад на летището"(!?!?) както каза служителя на ФедЕкс.. и моля ви.. ако поръчвате от чужбина - никога не ползвайте ФедЕкс.. поръчах си стока с доставка "до врата".. от САЩ до БГ пратката пристигна за около 24ч... малоумниците от ФедЕкс първо ме уведомиха 1 седмица след пристигането на пратката, а звънях поне 7-8 пъти в представителството, защото по номера на пратката виждах, че е на летище Соф. .. та изпратих им аз пълномощно за пратката и платежно нареждане по код който те ми казаха.. оказа се че младежа с който контактувах объркал кода.. трябваше да им изпратя 5лв. за да могат да оправят платежното (аз съм във Варна, а контактувам с агенти в Соф... варненските пъпеши във офиса на ФедЕкс хабер си нямаха каков правят колегите им в Соф.. тия тук са само разносвачи май..) та пратих аз 5 лв. .. естествено след разправия, защото вината за объркания код на платежното не беше моя.. както и да е.. носят ми пратката.. на 3тата седмица.. и един младеж бледен ми я подава и ми иска 12лв... шок и ужас.. за какво питам аз.. платил съм си доста солена доставка от САЩ до врата... и се започна една разправия с всякакви мениджъри и управители на тая фирма.. варненски, софийски.. луд станах.. и всеки ми казваразлина причина за тия 12лв.. накрая явно се разбраха и казаха - 12лв. щото стояла на някакъв склад.. а казвам аз - доставката трябваще по дефолт да ми я направите за 3 работни дни, като услугата заплатена за доставка е и до врата.. ко ма интересува, че вие ми я носите на 3тата седмица.. като не може даработите като американци - плащайте си гяволъка.. но не би.. накрая казах, че искам фактура за тия 12лв.. те ми носят някаква фактура и бонче.. за куриерска доставка.. (!?!?) Отново обяснявам, ча аз фактура от американците дето съм си плати кур. дост. имам.. искам фактура за тия 12лв. от тоя тъп склад дето е стояла пратката.. е не се разбрахме.. а аз същевременно си бях взел пратката от ръцете на младежа и казах да си ходи и да не ме занимава с глупостите на тъпата си организация.. А той милия 2 часа стоя в коридорана офиса.. и чака..
  Стана ми мъчно.. дадох му 12-те лв... теглих една майна на фирмата им и толкова..
  После писах свъзмущение до ФедЕкс в САщ.. оказа се, че тия тук не са точно ФедЕкс, а някаква фирма, която договор за франчайз.. и .. извиниха ми се американците, но в случая нямало какво да направят.. и така

 57. 57 Профил на Brooto
  *****
  Весело

  @ 37: Ето филмчето с Астерикс, посветено на бюрокрацията : http://vbox7.com/play:93f5c748
  Филма е "The Twelve Tasks of Asterix" (1976) и може да се намери в интернет

 58. 58 Профил на cristely
  *****
  Гневно

  Псевдоинжинера е идиот и се взема за капак на всяка тенджера!

 59. 59 Профил на Бай Иван
  *****
  Неутрално

  Що вдигате толкоз гюрултия, бре гербери?? Нали вие ги избрахте тия да ни управляват? Ще си плащате сега 20--те лв. ДДС за китайските гащи, дето сте си ги купили от ибей. Нема начин.

 60. 60 Профил на !
  *****
  Гневно

  Моля, присъединете се и подкрепете групата, целяща да спре своеволията в Разменната пощенска станция към митницата в гр. София.
  НЕКА ЗАЕДНО СПРЕМ ГРУБИТЕ НАРУШЕНИЯ НА БГ ПОЩИ !
  http://www.facebook.com/group.php?v=app_2373072738&ref=search&gid=287178641884#/group.php?v=wall&ref=search&gid=287178641884

 61. 61 Профил на Anonymous
  *****
  Гневно

  инж. Филип толкова ли ви харесва да сте гъзолизец на правителството?

 62. 62 Профил на mauer
  mauer
  Рейтинг: Неутрално

  Здравейте, бих искал да споделя и своя опит от Пощенска разменна станция или както и да се казва там. Днес ми се наложи да посетя това отдалечено място за първи път. За себе си бих искал да кажа, че плащам редовно данъците си, не си изхвърлям боклука през прозореца и съм пътувал доста.

  Поръчах си сравнително евтина тенис ракета от САЩ (за запознатите е пределно ясно, че българските магазини продават тенис ракети с 200, 300 и дори 400% надценка и все още има хора, за които цена от 400 лв не е проблем и купуват, макар същата в интернет да може да бъде намерена за 100 и няколко лева с пощенските разходи!?). Правил съм това и преди. Последният път ракетата беше доставена първо в пощенската станция. Поради някаква причина не бях получил известие за това и реших, че пратката е загубена. Писах на сайта, от където поръчах. От там решиха да ми изпратят нова, безплатно, с куриер до вратата ми (?!). Междувременно от пощатата ми пратиха бележка (втора по техните думи) и така накрая се оказах с две ракети. Мисълта ми беше, че не се наложи да ходя до каквато и да било митница. Поради тази причина доста се учудих, когато вчера получих уведомление, че трябва да отида до ПРС на Веслец, за да получа пратка от САЩ с тегло 0.7 кг. Едва по-късно ще разбера за новите разпоредби.

  Речено-сторено. Появявам се на гише 13. Факт: ремонтирано и приветливо място. Видимо отегчена и сърдита на живота жена на пред-пенсионна възраст отсича "Започвайте да си попълвате данните!". Казвам: "Какво значи да започвам да си попълвам данните, вие вече сте ги попълнили?", с любезен и учуден тон. "Ето тук, отзад"...попълвам номер на лична карта и тн. Междувременно друго момче вече си е попълнило данните и чака отстрани. След кратко прехвърляне на нашите документи с друга служителка, първата излиза отпред и поглеждайки строго отново отсича "Хайде, сега след мен!". Аз и другият човек тръгваме след нея като някакви престъпници....след миг приветливата обстановка рязко се сменя и ние навлизаме в някакви складови помещения, вече описани в статията. Служителката ни вкарва в някаква стая (помещение), което всъщност е тяхното работно място. Ние не сме пред гишетата, а зад тях?! Това, което виждам е следното: 5 жени - една решава кръстословица, една пакетира нещо, трета попълва документи, други две взимат нашите документи, всяка по един ())) и изчезват в друго помещение, за да донесат нашите пратки. Междувременно, ние, клиентите, седим като някакви наказни тийнейджъри прави и чакаме. Наокло има облепени с фототапети стари шкафове, проснати кърпи, изтъркан балатум на минимум 30 години и тн. Някакси и аз не бих бил мотивиран да си върша добре работата в подобна обстановка.

  След около 5 минути двете служителки се връщат с нашите пратки - аз с ракета, другият човек с процесор за компютър. Както сигурно се досещате нямаше никаква конфиденциалност - аз разбрах какво точно си е поръчал другият човек и всички подробности....както и той за мен. След това едната седна да чете вестник, а другата се скри зад някакъв параван...През цялото време наокло обикаляше младо момче, чийто случай аз не разбрах какъв е - очевидно работеше там...попиваше пакетите и от време на време задваше безумни въпроси...Междувременно влезна жена с две малки деца да търси своята пратка. Върнаха я поне два пъти до различни гишета и накрая и дадоха грешен пакет, който старателно разкъсаха с макетно ножче...Когато стана ясно, че това не е нейният пакет, той просто го залепи криво-ляво и го прибра. След известно време той изчесна, всяка от дамите в стаята си намери занимание, а ние зачакахме....никой не ни обясни кой и какво чакаме. Попитах другият с надежадата, че той може би знае, но и той нямаше представа...След около 15 минути мистериозният мъж се върна с друг по-стар мъж, който явно беше или техен началини, или митничар или и аз не знам какъв.....Както сигурно се досещате никой от тях не носеше нито работно облекло, нито служебен бадж с име, позиция и тн. Възрастният мъж ме попита дали цената, посочена на разписката е това, което съм платил. Аз отговрих утвърдително. 69.90 Щ.д. + 27.85 Щ.д. пощенски разходи. Последва безумният въпрос дали си нося разпечатка от моя Pay Pal акаунт или кредитна карта, които да удостоверят, че именно толкова съм платил. Отговорих, че не нося такива разпечатло, защото не съм знаел, че се изисква да ги имам. Попитах защо трябва да платя ДДС на стока втора употреба (реално ракетата е чисто нова, с оригиналната опаковка и тн, но е купена от частно лице, което сега я продава на мен чрез ЕБей, следователно стоката би трябвало да се води втора ръка), произведена в друга държава, с платени данъци. Последва цитиране на някакви членове и наредби, които аз разбира се не знаех...."Шефът" завърши с думите: "Сега излизате пред митницата, принтирате си извлечението и отивате на еди кое си гише, плащате си ДДС и се връщате да си получите пратката"....

  През цялото това време си мисля какво се случва с мен и защо съм попаднал в тази ситуация. Първоначално реших, че явно няма да мога да си взема ракетата днес, защото подобно извлечение ще отнеме време. Затова решавам да се пробвам да изпробвам системата за грешки. )) Възрастният ми даде оригиналната разписка, на която пишеше цената. Без да губя време в разпечатки на личните си сметки, отидох директно да въпросното гише и с най-невинния глас казах: "Пратиха ме да платя тук едно ДДС върху тази сума". Трябва да призная, че митническата (не пощенска) служителка тук беше изключително любезна и ми обясни нагледно цялата процедура и нови разпоредби. За нея също е абсурдно да се плаща двойно ДДС и тн. За моя изненада тя не поиска никакви извлечения и тн. Напечата квитанцията със сумата, която трябваше да платя на гише.....13 )) Едва след това я попитах: "Нали не ми трабват никакви извлечения от кредитна карта и Пей Пал?" (направих го за да се подсигуря в случай, че все пак онзи ми ги поиска при взимането на пратката). Тогава, тя, видимо смутена, каза: "Уф...ами аз вече ви ги пуснах...нищо, давайте така". )) С всички платени такси - 30 лв. ДДС + 6 лв пощенска такса (не разбрах каква услуга са извършили за мен Български пощи, за да ми вземат 6 лв.) - отидох и си взех ракетата. Мисля, че прекарах около час там.

  Надявам се да съм полезен на някого с моята история. Искам да подчертая, че аз не бих могъл да обвиня самите служители директно. Ясно е, че те изпълняват разпоредби, работят за малки заплати и не са мотивирани, за да бъдат по-любезни. Затова ще реша кардинално проблема си с онлайн пазаруването си - ще поръчвам само от ЕС. Явно това е целта на цялото упражнение. Лек ден на всички.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK