София може да замени дела си в халите за градинка

Зам.-кметът Герджиков предлага сделка преди да е изчислена стойността на зелената площ до Руската църква

София може да замени дела си в халите за градинка

© Дневник
300 хил. лв. годишно получава общината от халите

Столичната община ще се опита да си върне собствеността върху градината до Руската църква, като предложи няколко варианта на притежателя на имота, съобщи зам.-кметът по финансите Минко Герджиков. Мястото е собственост на "Абротеа интернешънъл", която след съдебни дела получи разрешение да издигне ограда около терена от 1200 кв.м. Разрешението е издадено от архитекта на район "Средец" и вече е отменено от Районната дирекция за национален строителен контрол (РДНСК), каза Герджиков. Актът на РДНСК обаче може да бъде обжалван от фирмата.


Според Герджиков общината няма пари да отчужди имота, но ще търси друг начин за обезщетение на собствениците. "Може да им дадем дела си от 25% в Централните хали", предложи Герджиков. Останалата част от халите е собственост на фирмата "Ащром", а "Абротеа" е нейно дъщерно дружество. Като аргумент за евентуалната сделка Герджиков изтъкна това, че общината не може да влияе при вземането на решения за управлението на халите, тъй като делът й е малък.
"От друга страна, получаваме един нелош дивидент от 300 хил. лв. годишно", допълни зам.-кметът. Той обясни, че тепърва ще се преценява дали сделката ще е изгодна за общината, тъй като досега не е правена оценка на градината в центъра на София. "Ако делът ни в халите се окаже по-скъп, "Абротеа" може да доплати", каза Герджиков.


Другият вариант за обезщетяване на собствениците е да им се предостави равностоен терен. Засега обаче не са водени официални преговори с ръководството на "Абротеа интернешънъл". "Каквото и да стане, градината няма да бъде застроена, тъй като според общия устройствен план на София тя е със статут на зелена територия, върху която не може да се строи", каза Герджиков.


"Тъй като за това място няма градоустройствено решение, имотът е отреден за зелена площ и строителството е забранено, ценообразуването на терена може да се направи само на базата на договаряне между общината и собственика." Така управителят на фирмата за недвижими имоти "Шанс-96" Симеон Митев отговори на въпроса колко може да струва зелената площ до Руската църква.


"Общината ще възложи на лицензиран оценител да определи стойността на градинката и ще използва оценката при преговорите с "Абротеа". Статутът на имота като зелена площ ще намали цената", смята Герджиков. "Дневник" не успя да се свърже с ръководството на "Абротеа интернешънъл". Адвокатът, водещ делата на фирмата, заяви, че нейните представители ще дойдат в България на 11 януари и тогава ще коментират.


"Идеята за замяната на градината срещу дела на общината в халите е стара и мисля, че това е и желанието на "Ащром", каза съветникът от ДСБ Вили Лилков. Според него трябва да се прецени дали такава сделка ще е изгодна за София. "И без това общината не получава почти никакъв дивидент от халите, тъй като общото събрание може да реши и да не разпределя печалбата", обясни Лилков.


"Абротеа интернешънъл" имаше намерение да построи търговски център върху градината. Теренът беше реституиран през 1994 г. от наследниците на рода Балабанови. Те го продадоха за 1.5 млн. долара на "Абротеа". През 1999 г. тогавашният главен архитект Стоян Янев позволи застрояването на градината. После той отмени заповедта си, но фирмата атакува решението му в съда и спечели. Междувременно беше приет Общият устройствен план, който забрани строителството върху имота и така "Абротеа" единствено може да го огради и да не допуска хора в градинката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK