Управляващите щели да се откажат от интернет следенето

Управляващите щели да се откажат от интернет следенето

© Красимир Юскеселиев
Ще се съобразим с всяко искане на МВР. Ще опитаме да се справим до 2 часа
"Виваком"


Към момента "Глобул" не разполага с ресурсите, които биха позволили предоставяне на информация в рамките на 2 часа от поискването във всички случаи. Не можем да гарантираме, че ще намерим информацията до 2 часа
"Глобул"


Мобилтел няма технически капацитет за осигуряването на необходимите данни за толкова кратко време
"Мобилтел"


МВР ще се откаже от най-оспорваната промяна в закона за електронните съобщения, с която искаше пряк достъп до телефонни разпечатки и интернет трафика чрез интерфейс, популярно като интернет следене. Според политици от управляващата партия това било 99 на сто сигурно. Обяснението, което дават, е, че МВР и ГЕРБ искат да избегнат обвинения в нарушаване на граждански права, което може да накърни имиджа им. Представители на неправителствени организации разказаха пред "Дневник", че в последните дни преди Нова година техни представители са се обърнали към премиера Бойко Борисов и хора от неговия кабинет и са подчертали, че към промените в закона ще има негативни обществени реакции.


Силно вероятно е да се откажем от "пасивния достъп" до данните, ще намерим други варианти, така че хем да не се затруднява работата на полицията, но и да няма съмнения за правата на гражданите, казаха пред "Дневник" депутати от ГЕРБ, участвали в среща с представители на вътрешното министерство в края на миналата година. Окончателно решение ще бъде взето, след като другата седмица неформалната работна група избистри в детайли с какви мерки да бъде заменен интерфейсът. За 20 години е натрупано сериозно недоверие към МВР, не можем да го преодолеем бързо и да убедим обществото в правотата на поправката, както и че ще бъдат спазени гражданските им права, обясни председателят на вътрешната комисия Анастас Анастатов (ГЕРБ).
За възможна отстъпка намекна във вторник и вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНТ. Той лансира идеята директният достъп да бъде заменен например с въвеждане на задължение операторите да предоставят данни до 2 часа след искане от министерството. В противен случай да им бъдат налагани сериозни санкции - за първо нарушение - до 100 хил. лв., при следващо - до 500 хил. лв., а след това дори и отнемане на лиценза. С практиката да получава бавно сведения от операторите, което затруднявало разследвания, МВР аргументира проектопоправките. "Например при един случай в Ямбол имаше 3 месеца, където не беше получена разпечатката от мобилния оператор", каза във вторник Цветанов.


Докато представителите на гражданските организации одобряват най-общо отстъпката на МВР, мобилните оператори заявиха, че няма да могат толкова бързо да предоставят информация. Единствено от "Виваком" заявиха, че ще се съобразят с всяко искане на МВР и ще опитат да се справят за 2 часа, докато "Глобул и "М-тел" настояха, че 2 часа няма да са им достатъчни. От двата оператора обаче не казаха колко време ще им е необходимо.


"Операторите трябва да спрат да шикалкавят, трябва да започнат да гледат не само интереса и печалбата си, а да се замислят за гражданските права", коментира пред "Дневник" Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации и директор на алтернативния телеком "Спектър нет". Според него е задължително операторите да дават данните в рамките на два часа и това не би следвало да представлява сериозен проблем за тях. Вярно е, че на тях по-лесно би им било чрез интерфейс, допълни той.


По думите му може лесно да се намери автоматизиран начин за бързо даване на информацията, като обаче МВР няма директна, пряка и неконтролируема връзка. Той обаче смята глобите, споменати от вътрешния министър, за твърде сериозни, а между 5 и 10 хил. лв. е предостатъчно.


Отстъпката на МВР е много сериозна, важни са обаче и детайлите на мерките, с които ще бъде заменен интерфейсът, каза Александър Кашъмов от "Програма достъп до информация". Внесените от министерството промени в момента предвиждат, ако няма интерфейс, операторите да дават информацията до 8 часа и според него не е ясно защо този срок трябва да бъде скъсен. "Работата по т.нар. горещи следи, претърсването и изземването изобщо не трябва да е по реда на Закона за електронните съобщения, по тези текстове е само събирането на оперативна информация, кое налага чак такава спешност?", попита Кашъмов.


По думите му реалистичният срок би бил до 8 часа след постъпване на искането от МВР. Кашъмов не изключи вариант да се поставят нереалистични изисквания пред операторите, за да се види, че те не могат да ги спазят, и тогава отново да се постави въпроса за достъп чрез интерфейс. От "Програма достъп до информация" подготвят и алтернативни текстове, които да предложат на управляващите.


Отворени сме за диалог, тепърва работната група в парламента, сформирана след одобряването на първо четене на промените, ще обсъжда вариантите както за сроковете, така и за санкциите, коментира Анастас Анастасов. По време на дискусиите ще се обсъдят и другите теми от промените в Закона за електронните съобщения, по които от МВР вече дадоха знак, че биха отстъпили пред исканията на гражданския сектор.


В средата на декември зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков каза, че МВР би се съобразило с критиките към промяната, според която достъпът до данните трябва да става не само за тежки престъпления (наказвани със затвор над 5 години), а за всички, за които е предвидено лишаване от свобода от 2.5 години. Той обяви, че е склонен да остане текстът само за тежките престъпления, като обаче се добавят и някои конкретни "сериозни престъпления като отвличания, детска порнография".


От МВР обещаха, че ще запишат срок, в който операторите ще трябва да се съхраняват данните, в случай че са били поискани от ведомството, какъвто в момента няма. Според Вучков може да се фиксират и правомощия на държавен орган да уведомява лицата, до данни за които е имало нерегламентиран достъп. Тогава зам.-министърът не беше склонен да оттегли текста за т.нар. пасивен достъп до данните чрез интерфейс.


Ще се съобразим с всяко искане на МВР. Ще опитаме да се справим до 2 часа
"Виваком"


Към момента "Глобул" не разполага с ресурсите, които биха позволили предоставяне на информация в рамките на 2 часа от поискването във всички случаи. Не можем да гарантираме, че ще намерим информацията до 2 часа
"Глобул"


Мобилтел няма технически капацитет за осигуряването на необходимите данни за толкова кратко време
"Мобилтел"

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Похвално!


  Пак че се вслушвате!

 2. 2 Профил на mashine
  mashine
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  по добре сами се откажете за дане ви откажат на 14 ти

  Quid est veritas ?
 3. 3 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Поздрави!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 4. 4 Профил на Верен на режима
  *****
  Неутрално

  Мъжа с табелата и вдигнатата за прикритие яка, веднага, арестувайте го!

 5. 5 Профил на Cadillac
  *****
  Разстроено

  Излиза, че ако управляващите се откажат от интернет следенето ще е само и само да не им се накърни имиджа, а не щото им пука за правата на гражданите. Малко грозно прозвуча това....

 6. 6 Профил на Swan lake
  *****
  Любопитно

  Който заменя принципите си за имидж, накрая губи и двете!

 7. 7 Профил на не съм милиционер
  *****
  Неутрално

  шерлок Холмс е имал само акъл , а нашите имат всичко останало......но не стига

 8. 8 Профил на до 6
  *****
  Неутрално

  Защо си мислите, че управляващите ни имат някакви принципи?
  Имат само КУХ имидж!

 9. 9 Профил на Al Bundi
  *****
  Гневно

  Първо ни чукнаха в он-лайн търговията.

  Да ги чукнем и ние мощно.....

 10. 10 Профил на Apo
  *****
  Неутрално

  Цялата държава е пропита с корупцич, измами и престъпност. Дори тези дето не си плащат данъците са престъпници (образно казано) Та, за какво толкова тайно си говорим в България та ни е страх от подслушване. Старх ни е да кажем на "брачеда" къде има дърва са изсичане, или как сме преметнали съседа като сме му взели 7/12 от парцела без да разберем как пък той си краде ток. Или ще ни е страх от това да си кажем къде е новото незаконно сметище, та да си изхвърлим помията там, или как профучах пред "ченгето" с 200 км/ч. , а то дори не разбра, че съм минал, защото броеше пореднич рушвет.
  И още хиляди (безбандеролни цигари и алкохол, митнически далавери и т.н.) Ами нека слушат....

 11. 11 Профил на Свободата
  *****
  Неутрално

  не е хляб да я изядеш. Затова повечето българи не я разбират. Особено с тази престъпност и отвличания. НО : когато се изгуби свободата - веднага се разбира.

 12. 12 Профил на baba
  *****
  Неутрално

  Абе те и сега ви гледат и слушат,просто искат доказателство,че са ви хванали за к............(компютъра)

 13. 13 Профил на Jim Stark
  Jim Stark
  Рейтинг: 1348 Весело

  значи все пак е иамло смисъл да се правят групи във ФБ и да се пишат коментари по форумите и по подобен род статии

  БИВШ ТАРИКАТ... ВЯРНО, ЧЕ ТУЙ НЕ Е ДЪРЖАВА, НО ДОКАТО ИМА БАЛАМИ, ЩЕ ИМА И ТАРИКАТИ...
 14. 14 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1719 Любопитно

  Не им пука за гражданските права. Не им пука въобще за човешките права. Не им пука и за имиджа! Техният имидж е ИНТЕРФИЕЙСА!
  Всъщност милиционерщината шикалкави.
  Протакат и симулират "търсене на консеснсус" до пълно морално изтощение на "противната" страна. За тях гражданинът с права е противен!
  За пореден път!

 15. 15 Профил на Андрей Ралев
  Андрей Ралев
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ако искате да се чуе вашето мнение:

  Национален протест: БЪЛГАРИЯ НЕ Е БИГ БРАДЪР! 2010 НЕ Е 1984!

  http://www.zelenite.bg/2325

  www.balkani.org www.bulgariangreens.org
 16. 16 Профил на луд
  *****
  Неутрално

  Абе това МВР и ГЕРБ голяма наглост! Сякаш плащаме на операторите не за да получаваме услуги, а за да обслужват МВР. Щели сме да бъдем по-сигурни, ами от и ако ни накарат да ходим с номер жигосан на челото пак ще сме по-сигурни най-вероятно. Хората си купили карти-спират им ги, що за държава стана България!

 17. 17 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 890 Неутрално

  Има нещо гнило в....
  Управляващите.
  Курви!
  Един път така....един път онака.
  Питам аз.
  Излизам от Бг през юни,не знам кога ще имам възможност да се прибера и да си регистрирам номера. Тези...технически...айде да не ги обиждам....защо не им мина на ума за мен?
  Тези дето са завършили "журналистика",защо не помислиха з амен ....ами пишат глупсти,кой оператор колко е декларилар.... трънки и глогинки!
  Нито един "инженер" изпълняващ ролята на икономист не се е сетил за това.
  Но това не е началото ...ами я вижте здравната каса....как се отнася с нас.
  С най-големият инвеститор в България!
  Е...тогава.... що не ви... и!
  Некадърници!
  Единствената ви реализация е в Бг поради некадърностави!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 18. 18 Профил на гад
  *****
  Неутрално

  Отново бой по тъпите студентски кратуни на 14!

 19. 19 Профил на ooopaaaa
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Свободата":

  тя престьпноста иде от горе 'пьрво тях си да подслшватно за тях законите не важат..............................................

 20. 20 Профил на Klikatilo
  *****
  Неутрално

  До кога ще слагаме на постове мижитурки?
  Няма ли истински държавници в страната?

 21. 21 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Проформа може и да се откажат, ама дефакто знаеш ли дали не те следят?

 22. 22 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  педераси, знаех си аз че бойко само се прави на мъж, иначе и той е мекушавец, като предходните интелектуалчета. нищо, така е по-добре, колкото повече човешки права и разложение, толкова по-бързо демокрацията ще остане в миналото.

 23. 23 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  имало един случай в ямбол, в който чакали 3 месеца...
  а някой случай да цитира, когато такива данни са довели до осъждане на някого? за нещо сериозно, като корупция, изнудване, наркотици? много е лесно да намериш едно отрицателно изключение, за да прикриеш липсата на подкрепящи примери.

 24. 24 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1446 Любопитно

  Брях... Да не би да прожожда гражданското об6тество у нас!!! Или някой от ЕС зад кулисите е скръцнал със зъби на родните милиционери (те не са полицаи, мисленето е от преди 40 години!).

  Добра новина, стига да не е пи6илка и поредно отвличане на вниманието!

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 25. 25 Профил на Сторн
  *****
  Неутрално

  Не забравяйте, че в НС само Синята коалиция защити правата ни

 26. 26 Профил на Осъмнен
  *****
  Неутрално

  Не ви ли се струва, че след като им го разрешиха, това привидно отказване е само за замазване на очите? Един вид: "Ние вече имаме законовото основание да ви следим, сега ще ви кажем, че се отказваме, за да не сте на тръни, ама пак ще си ви следим. И без това го правим".

 27. 27 Профил на Аарон Русо
  *****
  Неутрално

  Силно ви препоръчвам да изгледате това интервю с холивудкият продуцент Аарон Русо, за да разберете кой и как дърпа конците в Америка (и в Европа) и какво ни очаква ако не се събудим от робския си сън.

  Интервюто е на английски, ако не разбирате намерете човек, който да ви помогне. Приятно гледане.
  http://video.google.com/videoplay?docid=-3254488777215293198#

 28. 28 Профил на обикновен човек
  *****
  Неутрално

  Какво ви пука от следенето. не виждате ли ,че всичко е демагогия и манипулация
  просто трябва се защитят бандите .АЗ няма какво да крия . ВСички обикновени хора няма от какво да се страхуваме ,а патардията и шумотевицата около този въпрос е нарочна с цел защита на всички престъпници и престъпления и всички вие мислете ,че ви се накърняват интересите .Те и без това винаги ви знаят всичките тайни и по специално такива като мен не ни признават за хора вече 65 години.

 29. 29 Профил на верни коментари
  *****
  Неутрално

  само това са правилните коментари ,посочващи истината
  коментар [#8] от "до 6":
  коментар [#10] от "Apo":
  коментар [#14] от "AzDebil":
  коментар [#19] от "ooopaaaa":
  коментар [#28] от "обикновен човек":

 30. 30 Профил на хм...
  *****
  Неутрално

  Не бързайте да се радвате. Тези хора нямат скрупули, за тях морал е непозната категория. Изобщо не им пука за гражданските и човешки права или общественото мнение.
  В момента шикалкавят само за да приспят вниманието на обществото. Не са се отказали от целите си.

 31. 31 Профил на юнак
  *****
  Неутрално

  До коментар [#30] от "хм...":
  съгласен съм с вас и ще добавя:
  Защо си въобразявате ,че имате права.Всичко е направено за защита правата на престъпниците и най-вече на престъпните групировки и каквато е и БСП и разклонения. За нас обикновенните хора е задължението да си плащаме колкото може повече данъци ,да бъдем рекетирани от държавата (правителствата) и мачкани повече и да търпим безобразия.Ако ти трябва работа –търсиш връзки или даваш рушвет, трябва ти услуга държавна - търсиш връзки или даваш рушвет ,трябва ти лекар - търсиш връзки или даваш рушвет,трябва ти къде да учиш- търсиш връзки или даваш рушвет,трябва ти справедливо съдебно решение -търсиш връзки или даваш рушвет,искаш да си намериш работа като журналист- търсиш връзки или даваш рушвет .......и така до “края на света”.А ааа ... има и конкурси ....да ама не.....все некадърници се нареждат .А Ааа не е вярно .Ами що тогава сме последни в развитието и сме все бедна държава пък много богати има ,много банки ,много мутри .......е ... и ...!1!!!!Ние сме номер 1 .”Българи юнаци”!!!”

 32. 32 Профил на Velin
  *****
  Неутрално

  ЩЕ СЕ ОТАКЖАТ ДРЪЖКИ!!

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на ?!
  *****
  Неутрално

  Аз не им вярвам...Това трябва да бъде спряно...Иначе кой ми гарантира че няма да има лов на вещици,както преди 20 години?!

  А за господина дето иска да бие студенти...Пробвай се с мен а!!!

 35. 35 Профил на В щатите
  *****
  Неутрално

  затягат контрола ние ревем. За да влезеш в САЩ те сабличат чисто гол на едни скенери и ти правят на нищо каквито и да е граждански права а Б-я е страната на свободията. Интересно акоутре има един терористичен акт кой ще поеме отговорността и къде ще са тогава тия организации?

  Ето Израел вече ни предупреди че има нова клетка на Ал Кайда на балканите!

 36. 36 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  Ама, че те не са казали, че няма да ни следят, а просто няма да е в реално време така, че реална ще се събира информация кой какви сайтове е посещавал и такива, а при телефоните това си го има от край време.

  ПП:
  Не забравяйте, че като ви дойде сметката по-принцип идва и разпечатка с кой сте говорили, кога и колко време. Операторите не са съгласни и това е ясно защото най-големите им клиенти с най-тлъсти сметки са точно престъпниците и ако ги опандизят ще губят не малко пари.

 37. 37 Профил на Аз
  *****
  Неутрално

  "В щатите" това на кои филм го гледа? За някой подозрителен може и да го поотупат малко ама ти пък изкара, че всички ги събличат голи и ги обарват да не са скрили нещо. Има си скенери там за това който виждат под дрехити, но те са нещо като ренген и са само за да откриват скрити оръжия, бомби и такива.

  Прекаляваш с телевизията човек, а и в Америка не е нужно да вкараш бомба или друго защото можеш дори и атомна бомба да си купиш нищо, че в крайна сметка може с нея да гръмнеш някой град в Америка. То се и видя от 11 септември. Терористите са обучавани на каране на сомолет от самите американци, а и върви слух, че точно военните са им осигурили всичко с цел с този атентат да вдигнат всички и да им отпуснат повече пари и права за Анти-Терористични действия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK