Още 380 000 може да отпаднат от здравната система

След 1 март неосигурените ще плащат и глоби от 500 до 1000 лв.

Още 380 000 може да отпаднат от здравната системаДопускат се максимум 3 неплатени вноски за последните 36 месеца


След 1 март неосигурените ще плащат и глоби от 500 до 1000 лв.

Още 380 хил. души са застрашени да отпаднат от здравната система, съобщи в сряда Катя Кашъмова, началник-отдел "Осигурителна методология" в Националната агенция за приходите (НАП). Причина са влезлите в сила от 1 януари промени в закона за здравното осигуряване, според които здравната каса няма да покрива лечението на хората с повече от 3 неплатени вноски за последните 36 месеца. Досега достъпът до услугите на касата зависеше от платените вноски през последните 12 месеца.
Изчисленията на НАП са направени към 1 декември 2009 г. Към тази дата 380 хил. души имат повече от 3 неплатени вноски за последните 36 месеца. Възможно е през последния месец на миналата година част от хората да са внесли дължимите суми и числото да се окаже по-малко, уточниха от приходната агенция. До 1 март е преходният период, в който загубилите права могат да ги възстановят, като  платят всички дължими суми заедно с лихвите. В противен случай след тази дата ще бъдат глобени с 500 до 1000 лв., предвиждат още поправките в закона. Досега възстановяването на права ставаше с погасяването на вноските за 12 месеца, а глоби не се предвиждаха.


Големият брой неосигурени винаги е бил сериозен проблем за здравната система. През последните няколко месеца хората, които не си плащат вноските, се увеличиха заради кризата и нарастващата безработица. Сега здравно неосигурени са около 1 млн. души, което означава, че със затягането на правилата броят им ще се увеличи с 40 на сто. За сравнение - по данни на националната статистика заетите в страната са 3.280 млн. души.


От НАП вчера обясниха, че не са правили профил на хората, които не си внасят редовно вноските, и не са наясно дали те са самоосигуряващи се или са безработни, които няма да могат да си платят и ще останат извън системата. От институцията се надяват хората да се издължат навреме. Според Министерството на здравеопазването приетите от парламента промени в закона целят да се повиши събираемостта на здравните вноски и да се дисциплинира системата.


"Здравното осигуряване в България е задължително и е изградено на солидарен принцип. Това означава, че всички граждани трябва да внасят своите осигуровки и когато имат нужда, да ползват съответната медицинска помощ. Несправедливо е човек да не се осигурява редовно, а да иска да ползва безплатно лечение, гарантирано със средствата на останалите платци", заявиха от ведомството пред "Дневник" вчера.


От пресцентъра припомниха, че за всички социално слаби хора, деца, военнослужещи здравните вноски се плащат от държавата. Освен това, ако работодателите не са внасяли осигуровки за служителите си, работниците не губят здравноосигурителните си права. В края на миналата година депутати от "Синята коалиция" изнесоха данни, че стотици фирми са натрупали дългове за общо над 200 млн. лв. от неплатени здравни осигуровки.


Шефовете на здравната каса отказаха да коментират как отпадането на още хора от системата ще се отрази на финансирането й. По принцип бюджетът на НЗОК е изчислен при 6.6 млн. осигурени граждани, тоест е предвидено около 1 млн. души да не плащат вноски. Експертите на касата смятат, че увеличените вноски за самоосигуряващите се от 10.40 лв. на 16.80 лв. месечно (заради по-високия осигурителен праг от 1 януари) ще увеличат и приходите на касата.


Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването изрази сериозни съмнения, че новите правила ще доведат до по-добра събираемост. Според него извън системата са предимно самоосигуряващи се, които ще трябва наведнъж да платят доста сериозни суми за 3 години назад. Тези хора ще останат проблем на здравната система, защото болниците нямат право да връщат неосигурени пациенти, каза Кацаров. Според него, за да се подобри събираемостта, здравната вноска трябва да се намали, а не да се увеличава, като даде за пример размера на данъците.


Според Кацаров, както и според Българския лекарски съюз недостигът на средства за здравеопазване основно е заради държавата. Причината е, че тя не плаща редовно вноските на хората, които осигурява по закон. Така само работещите и работодателите издържат цялата система, каза Кацаров. От лекарския съюз допълниха, че държавните трансфери отиват директно в резерва на касата в БНБ и не се използват за финансиране на медицински дейности.


От началото на тази година самоосигуряващите се трябва да подадат еднократно и нова декларация - Образец 7, с която обявяват, че задължението им да внасят здравни осигуровки за своя сметка е възникнало. Това трябва да стане до края на месеца, следващ този, в който статутът на самоосигуряващ се е придобит. Глобата за неподаден документ е от 500 до 1000 лв., а при повторно нарушение - от 1000 до 3000 лв.

Коментари (138)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Дръндер
  *****
  Неутрално

  Имаме си хубаво дясно правителство,да си изкара мандата,че и още един-два,докато се оправи държавата!

 2. 2 Профил на Размисли и страсти
  *****
  Неутрално

  Това е правителство е толкова дясно, колкото беше и Костовото преди 10 години. А Костовото правителство стана известно и с това, че прие най - феодализираното и крепостническо трудово законодателство на изток от Урал. Тотю Младенов като виден представител на онова управление явно нищо ново не е научил и като гледам как пак се отпочва война с дребния бизнес аналогиите стават малко в повече. Вярно, че правителството на ОДС тогава постигна стабилност, но на едно много ниско ниво. А съдбата на онова правителство всички я знаят.

 3. 3 Профил на неотпаднил
  *****
  Неутрално

  е, като отпаднат отздравното осигуряване, какво ? какво сте заревали. Да си платят и ще влязат в здравното осигуряване. Гиди тарикати, все неплатили, а искат доктор без пари.
  какви ще ми ги приказва Стойчо Кацаров - болниците да не връщат здравнонеосигурени пациенти. Тогава ние останалите защо ще плащаме ? Да не сме по-будали от социално слабите търтеи и мангалите ?
  Ако смятат пак да пиремат без платена вноска и пак по комунистически - по-добре отменете здравното осигуряване- Докога ще издържаме хрантутници и непълнолетни Сортези.

 4. 4 Профил на консилуере
  *****
  Неутрално

  ВМЕСТО ДА РАБОТЯТ ПО СПРАВЕДЛИВА ПЕНСИОННА ФОРМУЛА, ДА СЕ БОРЯТ ЗА НЕЩО РАЦИОНАЛНО ПРОФСЪЮЗИТЕ НА ТРЕНЧО СПЯТ И ПРАВЯТ ТАЙНИ МАСОНСКИ ЗБИРКИ. ДОКАТО ВИСШИ МАГИСТРАТИ, ПРОКУРОРИ , МИНИСТРИ --БИВШИ И ДНЕШНИ СА В ЕДНО ТАЙНО ОБЩЕСТВО И ТАМ ЗАЕДНО С РАЗБОЙНИЦИ И НЕГОДЯИ РЕШАВАТ СЪДБИНИТЕ НА БЪЛГАРИЯ НЯМА ДА ИМА СПРАВЕДЛИВОСТ ЗА БЪЛГАРИТЕ.

 5. 5 Профил на Редовен
  *****
  Неутрално

  Лошото е, че аз нямам нито една пропусната вноска от 6 години насам (началото на трудовия ми стаж). Е, и? Като отида на лекар, пак ме карат да си плащам всичко. Живял съм 4 години в Германия и знам много добре, какво е, да си здравнооСИГУРЕН. Това тук е абсолютна пародия и няма никакъв смисъл. За да накараш хората да си купят една услуга, първо трябва да я направиш атрактивна, а не да ги караш, да си плащат два пъти, за едно и също нещо. Ако имаше начин, щях да се откажа от здравната каса и да си заделям дължимите сметки на банкова сметка. Пак би имало повече смисъл от тези пари, отколкото ПОЛОВИНАТА пломба годишно, която ми покриват при осигуровки върху 1000 лева.

 6. 6 Профил на Музар
  *****
  Неутрално

  Е, дойде ред да оплюя и аз действия на това правителство. Не гласувах за ГЕРБ, но доста дълго се опитвах да запазя надеждата, че ще правят нормални неща.

  Първото, идващо ми наум, е връщане на соцсистемата "всички да са на работа". На практика с въвеждането на глоба всеки е задължен или да работи, или да е регистриран в бюрото по труда, или да е на издръжка на работещи роднини. Няма възможност да си намери друг начин за осигуряване на медицинско обслужване и да не дължи данък на държавата.

  Следващото е, че въпреки тази глоба, не малко хора ще предпочетат да не плащат за една неработеща здравна система. С тази мярка фактически ще намалеят приходите. Има алтернативни начини за осигуряване, вкл. и здравно, тъй че реални възможности има.

  Няма и намек, че този здравен данък ще се превърне в обозримо бъдеще в осигуряване. При второто всеки има партида, възможност някакво време да намали или прекъсне вноските си, но без да губи правото. Така е при чужбинските пенсионно и здравно-осигурителни фондове.

  При сегашната схема напълно е възможно човек да се е осигурявал най-редовно 10 години, при това в млада и здрава възраст и без да ползва медицинско обслужване, а в късен етап да се окаже без тази възможност. Тогава само за 3 месеца липса на осигуровки губи всичко, което е плащал през изминалите години.

 7. 7 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  Дневник ,
  380 хиляди от първото ви заглавие В 13:43 на 07 яну 2010
  + още 380 хиляди от второто ви заглавие в 20:50 на 07 яну 2010

  Та станаха 760 хиляди...

 8. 8 Профил на golio
  *****
  Разстроено

  До#4 Какви профсаязи бе братле? Тренчев--- мижитурка. Желяско Христов-- алкохолик та дрънка. И двамата в по десеттина борда, отделно парите от членски вноски на балъци като нас, и "Бог високо цар далеко" не че като беше близо фаида някаква!!!!!

 9. 9 Профил на Nikolla
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Музар":

  100% правилно!

 10. 10 Профил на Мда
  *****
  Неутрално

  Музар, много точно казано!

 11. 11 Профил на М. Капустин
  *****
  Весело

  Най - големите пирамиди са държавното здравно и пенсионно осигуряване. Особено второто.

 12. 12 Профил на baba
  *****
  Неутрално

  Конси,то е ясно и си прав,ама кажи как да ги накараш описаните от Алеко още МАСКАРИ(политиците)да ти харесат и на теб и на мен,па да си и свършат народната работа?

 13. 13 Профил на Jeni
  *****
  Неутрално

  все пак е време да влезнат малко в здравната система нали искаме хубави болници и добро обслужване ? Аз си плащам нека всички да си плащат !

  ------------------------------
  http://tq-jenata.com/

 14. 14 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Е, а ся де, нали уж се смеехме на американците, как нямали здравеопазване, как имало 50 млн души дето не били застраховани (от 300 млн), пък се оказа че ние, с нашето социално и общо здравеопазване, ще имаме 1.3 млн неосигурени.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 15. 15 Профил на mm40
  *****
  Неутрално

  С ПЛАТЕНИ здравни осигуровки през март 2009 ми се наложи да постъпя в болница Шейново за операция и познайте какво-

  Под формата на ИЗБОР НА ЕКИП те ПРИНУЖАВАТ докторята да си платиш операцията сам , освен че те си прибират парите по здравна каса, понеже тези операции се плащат от касата, а аз олекнах с почти 1000 лева.

  Може ли някой да ми цитира основателна причина да продължавам да плащам , за да издържам корумпираните и нагли докторчета и администрация .
  Само погледнете автопарка на всяка болница и после ми кажете, че няма корупция в здравеопазването.

  От мен повече лев няма да получите гадове алчни!

 16. 16 Профил на Nikolla
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "mm40":

  Има врачки,баячки,ша ти гледат на боб,на кафе,с касмичски лъчи ше ти "лекуват" апандисита...НЕ БОЙ СЕ!

 17. 17 Профил на НЗОК
  *****
  Неутрално

  за последните 15 години все съм се осигурявал (или съм бил осигурен от работодателите си), плащам и данъци. И за този период не съм ползвал и 1 лев "безплатно здравеопазване"... Отделно - давам по 2 месечни пенсии на родителите ми... Не виждам смисъл да плащам "данък труд", който да потъва в здравни каси, пенсионни фондове и т.н.

 18. 18 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#2] от "Размисли и страсти":

  Впечатли ме, че не си допуснал правописни грешки, дори запетайките са по местата си.
  Това като техническо изпълнение.

  Обаче следното твърдение:
  - "А Костовото правителство стана известно и с това, че прие най - феодализираното и крепостническо трудово законодателство на изток от Урал."
  ме озадачи!
  Би ли разяснил що си шибнал "феодализирано" и "крепостническо" едно до друго? Малко пред Урал?
  И най-вече - какво е сгафил Костов преди 12 години?
  Щото, доколкото схващам, е сътворил нещо кръвопийско, напълно в своя стил?

  Пък ако обясниш на туземците те това:
  - "Тотю Младенов като виден представител на онова управление явно нищо ново не е научил и като гледам как пак се отпочва война с дребния бизнес аналогиите стават малко в повече"
  направо ще си безценен!
  Какъв виден представител на онова(очевидно Костовото) управление е бил гусин Тотю? В какво се е изразявала видността му?
  И как "отпочва"(вие, комунишките гащници, умирате да се дръгнете с тъпанарските клишета на своя тато) наново войната?
  Демек, навремето Костов погнал дребния бизнес, ама сили не му достигнали да го съсипе, но сега - ей го следовникът Тотю - напънал се е и като нищо ще довърши започнатото!

  Ще ли обясниш?
  Ама като ти гледам ника - май няма!

  pump it!
 19. 19 Профил на ast
  *****
  Неутрално

  ами какво става ако сте работили за в чужбина и се върнете тук? като начало 700 лв глоба и едва тогава си плащате осигоровките с лихфите... бравос на таквиз умове...

 20. 20 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Въпрос от реалността:
  Поради безработица и поради следваща от нея липса на пари, човек не си плаща през 2009 здравните и осигурителни вноски няколко месеца/4-5-6-няма значение/. Ако до март не успее да си намери работа и да се разплати, ще бъде глобен и с 500 до 1000 лева? И колко време ще трябва да работи/да лишава семейство и деца от доход/, след като си намери работа, за да се издължи на ДОО и здравните осигуровки и за глобата?

 21. 21 Профил на Което си е истина...
  *****
  Неутрално

  аст, ако докажеш, че в чужбина си се осигурявал, нямаш проблем.

 22. 22 Профил на dd
  *****
  Гневно

  Отказвам да плащам на система, от която не съм получил и една адекватна услуга - винаги когато ми има нещо отивам и си плащам прилични суми и получавам адекватни медицински услуги - добро отношение, запазен час при специалист, ясни резултати.... това в държавните болници не се случва - да си оптимизират и подобрят услугата. Липсва ви, Дами и Господа държавни чиновници "добър мениджмънт" (словосъчетание което не сте и чували) защо не си предвидят в закона да има изравняване на този данък и това, което си платил в частна болница за да ти свършат работа....
  Това с тази система е безобразно - да се зкрие и да се проектира нова с адекватните управтиели и мениджъри....
  Много скоро още млади хора ще напуснат тази страна - заради здравната ви и десетки други (не)системи...

 23. 23 Профил на Вастеко
  *****
  Неутрално

  Какво излиза-ние плащаме,гнусните мангали ползват здравните грижи,каквито и да са .Е га си управлението.От всекиго според възможностите,на всекиму според нуждите-да ви напомня този лозунг нещо.Един лев няма да им дам повече.

 24. 24 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Да са живи и здрави цингарелите,защото всички я карат на помощи от държавата,което е факт.Те раждат по рано от българките още на 12г.Жалкото е ,че хиляди българи няма да имат достъп до здравеопазване,по простата причина,че трябва да си платят кредита към банката.Защото като умножим 3*365*16лв. са много пари.Сори,доста българи ще се затрият преди да си платят вноската по кредита.Ама номера е да пълним здравната каса и други да я източват,и никой не си зададе въпроса кой открадна парите от касата и защо близо 380000 БЪЛГАРИ останаха без здравни вноски за сметка на циганите.Няма да се сещам за лидия шулева,която лиши 521 300 български семейства от детски за сметка на циганските помощи за безработни.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 25. 25 Профил на Размисли и страсти
  *****
  Неутрално

  До коментар [#18] от "pump it!":

  Феодализирано, защото не беше като американското - либерално. Т.е. задължителни трудови договори ; който мине на трудов договор - става уволняем само с дисциплинарно уволнение. Липса на гъвкаво работно време и никаква възможност за такова - освен сезонна заетост.
  Крепостническо - поради горната причина - веднъж минал работника на трудов договор - се закрепостява към работодателя, който трябва да доказва, че при проблеми с работата и печалбата, няма друг начин освен да съкрати работното място барабар с бизнеса. Обещенията за уволнени и съкратени работници - колосални / ако си малка фирма /.
  Не искам да давам примери, но Кодекса на труда приет по Костово време за мен е СОЦИАЛИСТИЧЕСКИ.
  Беше стигнало дотам, че НЕ МОЖЕ да си безработен, защото няма легален начин да си платиш здравните осигуровки. Това го промени НДСВ.
  Аз съм за много по - либерално трудово законодателство.
  Тотю Младенов съм се объркал, защото става въпрос за един пост, който заема по - късно през 2002 г.
  Войната с дребния бизнес - По Костово време се почна войната с касовите апарати, касовите бележки, фактурите и т.н.
  Аз съм за пълна подкрепа на ДРЕБНИЯ бизнес, която нито едно правителство досега не е провело.
  Със съжаление ще трябва да призная, че и аз бях поддръжник на Костов на времето с надеждата, че ще станем нормална държава по западен модел, но под прикритието, че се въвеждал модел на принципа на Конрад Аденауер-овото управление в Германия, всъщност се въведе един доста по - клонящ към СОЦИАЛИЗМА модел, от който, според мен, още не можем да се измъкнем.
  По принцип съм десен, но явно по - десен от Костов. За съжаление има малко десни партии в страната, които да гледат по - далече от контитенталния европейски модел на социална политика, така че явно съм и утопист.
  За Урал - исках да разгранича Европа от Азия, мислено разделяйки Русия на европейска и азиатска част.
  На мен ми харесва американския модел, в който няма синдикати и Кодекс на труда, огромна бюрокрация и задруги - на архитектите, на зъболекарите, на строителните надзорници, на обущарите и т.н. феодални образувания.
  С това далече не изчерпвам нещата, които не ХАРЕСАХ в Костовото управление навремето, но и всеки човек може сам да се замисли и да види за себе си всъщност ЛЯВ ли е или ДЕСЕН и какво означава това.

 26. 26 Профил на Редовен
  *****
  Неутрално

  А защо не се допуснат повече частни здравни каси, които да работят с ВСИЧКИ болници? Както е в Германия примерно. Някой да си е задавал въпроса? Нека имаме право на избор. Какво е лошото?

 27. 27 Профил на Николчо Дем...
  *****
  Неутрално

  До 14-Според доклада на Обама до конгреса на САЩ във връзка с предложените от него радикални промени в здравната осигурителна система броя на ЗДРАВНО НЕОСИГУРЕНИТЕ американски граждани е 50,000,000/милиона/ ,драги,а не 50,000.Именно това е предизвикало тревогата на новия американски президент.А това е приблизително 1/6 от гражданите.У нас здравно неосигурените са приблизително около 1 мил. и 100 хил.-процентно почти колкото в САЩ.Но тук тревога особена не се забелязва.

 28. 28 Профил на ДОКТОР
  *****
  Гневно

  До коментар [#24] от "ARRI":

  Арри,много си прав ,че хиляди българи ще загубят достъп до здравеопазване.А дали не е това целта?Ти си наясно с отговора,ама дано и другите проумеят за какво иде реч.Лека им пръст на българите.Повечето ме разбират за какво говоря,достъпът е ограничен.Още много хора не раазбират за какво им говорят,ама като отидат на лекар,ще се усетят.

 29. 29 Профил на да не си искал екип
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "mm40":

  като не си искал да плащаш, защо си направил ИЗБОР НА ЕКИП ? Насила ли те накараха, или ти сам пожела еди кое си светило да те оперира. Като е така, ще си платиш. Защото светилото специално за теб ще дойде, а това за него е допълнителен труд и той се плаща. Какво ти пречеше да си изчакаш и да те оперира лекарят, който е в момента в операционната ?
  70 : от възмущаващите се, че са им поискали пари всъщностсами се натискат за това и си търсят определени лекари и екипи. Тогава ще си платите за капризите.Здравната вноска осигурява нормално здравеопазване, не капризно.
  Според вас светилата в медицината да ви работят денем и нощем нон-стоп за потребителска такса от 2 и 40.

 30. 30 Профил на стига
  *****
  Неутрално

  До коментар [#19] от "ast":

  не лъжи и не изопачавай. здравните вноски в чужбина се признават за такива и в България. Хайде стига простотии и измислици

 31. 31 Профил на Sas
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "читател":

  При мен нещата са аналогични.

  Май пак никой не е мислил докато са приемали закона и в крайна сметка държавата ще глоби безработните за това, че са безработни. Ако това се случи, от пръв подръжник май ще стана пръв враг на това правителство.

 32. 32 Профил на nero
  *****
  Неутрално

  Защо едно право дадено от Конституцията, беше вменено като задължение? Кой представлява здравно неосигурените?

 33. 33 Профил на Wunderkind
  *****
  Неутрално

  До : Размисли и страсти
  Между другото, дясната ръка на Костов - Е. Чачев, си е чиста проба ДС-ар. Заемал е пост в посолството на НРБ в Куба още на 25-годишна възраст. И с това съмнителните връзки на Костов с комунистите не свършват. По негово време рязко вдигнаха пенсиите на всички бивши полковници, генерали и т.н. ДС-ари, военни от РУ на ГЩ и т.н. - под мотото " стабилност ". Обяснението е, че или самия Костов не знае какъв е - десен или ляв, или влага различен смисъл в тези думи. Всъщност в България никога не е имало истинско дясно управление. Дори и НДСВ много - много не смееше да пипа законите в това отношение.
  Моят извод : много малко българи знаят какво всъщност значи дясно и в най - добрия случай си представят Развития Социализъм от 1987 - 89 г., но с частни корпорации вместо държавни учреждения.

 34. 34 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#28] от "ДОКТОР":

  Мълчи и гледай,как като се усетим ще изревем,ама ще е за пореден път късно.Не се обаждай,чакай.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 35. 35 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  Това е най-голямата простотия на ГЕРБ. ГЕРБ е враг на народа!!! В последните 12 месеца плащах здравните вноски на един човек, за да му възстановят правата. Значи ме прецакват мене с парите и човека няма да има здравни права, ако не е платил за 36 месеца назад заедно с лихвите. Какви здравни услуги е получил този човек от скапаната държава, че да искат пари? ГЕРБ е гнусна МАФИЯ !!! МАФИЯ !!! Няма да плащам повече здравни вноски на мафиотското правителство. Боклуци!

 36. 36 Профил на DareDebil
  DareDebil
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#27] от "Николчо Дем...":

  драги, айде върни се малко по нагоре и прочети пак, много ясно съм написал 50 млн от 300 млн, откъде ги взе тия 50 000??? Защо мислиш че ще го пища това ако не е 1:1 със ситуацията в бзлгария, 1/6 от населението е без здравни осигуровки.

  Конкурсно начало не означава конкурсен край, другарки и другари.
 37. 37 Профил на за революция
  *****
  Неутрално

  ГЕРБ са една шайка/банда РЕКЕТЬОРИ !!!

 38. 38 Профил на Асоциация Защита
  *****
  Гневно

  Крайно време е да се основе Асоциация за защита на дребния бизнес. Който е запознат знае за какво става въпрос. Трябва да спрем унищожението на дребния бизнес, който е абсолютно неравнопоставен и за който / смешно и жалко / важат същите закони, наредби и правила, както и за едрия. Не може от едно малко кафене да се искат НАССР, планове за евакуация и други безподобни щуротии, които се искат и от големите хипер - маркети. Примерите не са малко и са от всички отрасли на икономиката. Нека всички дребни бизнесмени най - накрая се събудят и предявят правата си. Докато още има дребен бизнес в България !

 39. 39 Профил на Да спрем !
  *****
  Гневно

  Да спрем чиновническия и държавно - мафиотски произвол и гаври над дребния бизнес на България. Това са отрудени хора, които са останали в някой етап от живота си безработни и които с много труд и пот се опитват да изкарат прехраната си. А не като Плевнелиев - милионера и Цецо - шестте апартемента !

 40. 40 Профил на ЕТ
  *****
  Весело

  Пожелавам на всички ояли се държавни чиновници някой ден да се захванат с честен дребен бизнес, например магазинче. Искрено им го пожелавам !

 41. 41 Профил на Miorrris
  *****
  Неутрално

  До коментар [#38] от "Асоциация Защита":

  Голяма глупост измислиха новата реколта кратуни с този закон!

  Май трябва да има асоциация за защита на безработните от държавата и даже асоциация за защита на хората от държавата.

 42. 42 Профил на До ЕТ
  *****
  Весело

  От тази година не съм ЕТ. И аз минавам към групата на наетите. Това ги очаква май и повечето. Дянков прави грешката на Костов
  да дере само дребните. Но този път ножа е опрял до кокала.

 43. 43 Профил на чиновник
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "ЕТ":

  ще,ще,ще се захванем, лошо няма. Вие от зората на демокрацията ревете, че загивате от данъци и осигуровки, ама тръгнахте от гаражните клетки, малките магазинчета и стигнахте до супермаркети. Тези магазинчета така изнемогват, че от дребни търговци и магазинчета човек не може да се обърне по кварталите. Все повече ставате, а уж загивате.
  Като не искате и не ви изнася, не плащайте здравни вноски. Нокато клекнете пред болницата сиплатете лечението по пазарни цени. Щото и в магазинчетата искате пазарни цени.

 44. 44 Профил на До Асоциация Защита
  *****
  Весело

  На мен ми искаха план за евакуация на кафе от 15 кв.м. с 1 / една / врата и 3 / три / маси. Като се опитах да се пошегувам дървените глави дори се и разгневиха. Положението става все по - лошо от тази гледна точка с всяка година. То не бяха европейски изисквания, то не бяха чудесии. И аз като колегата от по - горе по - скоро ще се откажа. Всички ще работим за мутрите.

 45. 45 Профил на До чиновник
  *****
  Гневно

  Ти ако не правиш разлика между обикновени хорица ЕТта и мутри значи си много зле. И въобще не става въпрос за осигуровките само, докато ти си седиш на топло на трудов договор.

 46. 46 Профил на Lenny
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "читател":

  Ето това е истинската драма в този закон.

 47. 47 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 221 Весело

  Поради късния час няма да да анализирам написаното, което, разбира се, категорично не приемам.

  Само че това твърдение:
  - "На мен ми харесва американския модел, в който няма синдикати и Кодекс на труда, огромна бюрокрация и задруги - на архитектите, на зъболекарите, на строителните надзорници, на обущарите и т.н. феодални образувания. "
  трябва да коригираш!
  Задължително!
  Защото е груба лъжа, най-меко казано!
  Не че човек не може да лъже - защо не, като му е кеф?
  И като са такива кефовете му!

  А, да не забравя, аз също много харесвам Америка, но Костов си беше наумил да вкара България в ЕС, не в САЩ.
  Което не пречим да го ругаем за каквото се сетим!
  Егати, някакъв си Костов ще ни учи нас кое-как...
  Нали?

  pump it!
 48. 48 Профил на Размисли и страсти
  *****
  Неутрално

  До коментар [#47] от "pump it!":

  Не разбрах смисъла на това, което си написал, но ако живееш в България и си над 30 години може би ще ме разбереш. Освен ако не си върл Евро-фил.

 49. 49 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  ‘ми к’ъв е проблема дами и господа ? Който не дава дан в солидарната здравна система ,ще си плаща кеш. Или проблема е че все пак въобще ще трябва да се плаща ? Ами свикайте референдум по типа здравно осигуряване солидарно или персонално. Ще приемем всяко решение от двете възможни. Ама да ви работят лекари за жълти стотинки няма да стане. При вас нали не е безплатно това което вършите?

 50. 50 Профил на чиновник
  *****
  Неутрално

  До коментар [#45] от "До чиновник":

  а, бе, мърльо, като си искал да стоиш на топло да беше станал чиновник. Авма на чиновника заплатата е ограничена, не е като в магазина, все чекмедже да те удря по шкембака. Почнахте с близалки и дъвки в зората на демокрацията и стигнахте до търговски вериги. Колко данъци скри досега ? Колко осигуровки, в това число и здравни , не плати ? Ама ямата свърши, дай боже.
  Пак ти казвам, като искаш не плащай за здраве. Но ще си платиш реалната цена на престоя си в болницата и на лечението и на лекарствата. Няма да ти плащам аз тарикатлъците.

 51. 51 Профил на До чиновник
  *****
  Весело

  Ще те намеря аз тебе да знайш.

 52. 52 Профил на SOLAR
  *****
  Разстроено

  Работих с мой колега към естонски клон на датска фирма. Съответно и здравните ни осигуровки бяха в Естония. Имаме международни здравно осигурителни карти. Моя колега заплащаше здравни осигуровки и в България. Т.е. имаше българска и естонска международни здравно осигурителни карти. Наложи се да направи спешна операция на крака в Германия. когато показа българската карта, получи отрицателем отговор и трябваше да заплати всички разходи ... Но показа и естонската карта ... и чудо, всичко бе безплатно, операцията и таксито което го караше след това на контролни прегледи от квартирата до поликлиниката.

  Тогава си зададох следниЙО вАпрос /като ТапанчеФ/ :
  ШТо при нас нищо не работи, Що нас нЪ имат за циганите на Европа. Що още сме много назаТ. ДЪл Ша ги стигнем нявга тия.
  ОТГОВОР :
  Ни ШЪ им стигнем и т`ва ниво НИВГЪШ.
  А сега да заплащаме и за нещо което НЕРАБОТИ - ЗАЩО ? ? ?

 53. 53 Профил на pump it!
  pump it!
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#48] от "Размисли и страсти":

  О, не става въпрос за разбиране, още по-малко пък за взаимно харесване!
  За истината идеше реч. Вече посочих къде в постенга ти крещи откровена лъжа.

  И отделно, че бидейки кандидат за член на ЕС, България трябваше за хармонизира законодателството си с Европейското.

  Ма що пък Костов да не му е било кеф да убие дребния бизнес, ей така, о поради роденото си злодейство?

  pump it!
 54. 54 Профил на WHO
  *****
  Неутрално

  До коментар [#52] от "SOLAR":

  Ами защото българската НЗОК не плаща не само на българските лекари, ами и на германските за положения труд.

 55. 55 Профил на чиновник
  *****
  Неутрално

  До коментар [#51] от "До чиновник":

  ела,ела, чекам те ! Ама донеси нещо и от магазинчето, но да не е от дъвките, с които започна.
  "само да те гепна ....."

 56. 56 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  1.Аз не разбирам до кога ЗДРАВНИЯ ДАНЪК в България ще се нарича ЗДРАВНА ОСИГУРОВКА ?
  2.Така наречениете "Частни фондове" в България ще си бъдат като едни застрахователни дружества с тази привилегия, че НАП ще им събира приходите и ще им глобява нередовните платци.
  Я някой бачкал в Германия да обясни какво е частен ЗОФ в Германия и дали има някакво подобие на българската измишльотина която ни се готви ?
  Според мен се готви поредната голяма далавера и кражба ( подобно на доброзорните частни пенсионни фондове ).
  Най-големите кражби по света стават с пенсионни и здравни фондове - и като изгориш - няма гаранции.

 57. 57 Профил на stenli
  stenli
  Рейтинг: Неутрално

  ами аз си ги плащам и пак не ми дават направления и си плащам на още 10 места бе боклуци,ко сте се зарадвали.приемат закони да се намират на работа.трябва да се разболявам със заявка или наи-късно до 10 число на месеца че да ме огрее.или сега казвате като си платят бедните хорица и аз ще стана по-добре с тяхните пари.тука само тъпаци.плащам работя ако не работя от къде да ги извадя питам аз?тия дето не работят трябва да си ги платят,аз имам за 1 година невнесени и няма да ги внеса НИКОГА.

 58. 58 Профил на платил
  *****
  Неутрално

  До коментар [#57] от "stenli":

  ако щеш си ги внасяй. Тъкмо няма да те лекуват и ще освободиш места за нас , дето сме платили

 59. 59 Профил на Тракиец
  *****
  Неутрално

  България не е просто скапана държава, а бивша държава, начело с пожарникар.

 60. 60 Профил на бай манго
  *****
  Неутрално

  "Ен хаш, А -едно" -птичи вирос ееееий.
  Който яде птичи крак, той за мене е бунак!

 61. 61 Профил на Работник с потник
  *****
  Неутрално

  А така трябва да станеме като хамериканците 1/3 от населението да не е осихурено и да не стъпва по болниците за да се шириме ние в 1-ва работничека ...
  Всеки мингиал за болничен ще ми ходи!

 62. 62 Профил на mm40
  *****
  Неутрално

  1.Изборът на екип за който писах е задължителен, просто те (лекарите) те принуждават да си ги избереш ,аз не ги познавам и не искам да ги познавам, но когато от всякъде започнат да ти намекват и натъртват ти ставам ясно, че трябва да се бръкнеш и платиш....Болниците са като банки-само за пари се говори.

  2.Вие овци български до кога ще търпите всички тези издевателства, много се съмнявам, че плащащите си ЗО са доволни от "услугата".

  А щом сте толкова доволни- продължавайте да си плащате по 2 пъти за една много нискокачествена услуга + идиотско отношение .

 63. 63 Профил на до
  *****
  Неутрално

  До коментар [#62] от "mm40":

  изборът на екип не е нито задължителен, нито могат да те накарат насила. Ако не си избереш екип, какво ? Не те оперират ли ? Това, че са тинамеснали не означава, че си трябвола да приемеш. Като си балък, твой си проблем. Да не си приемал. Сега се хапеш от яд, ама ние не сме ти виновни. И заради такива като теб се носят легенди за корумпираността на докторите. Бас ловя, чесам си търсил и избирал екип.

 64. 64 Профил на мм40
  *****
  Неутрално

  вскички с които бях в болницата бяха "избрали" екип и всички бяха във възторг от корпуцията там, а ти сигурно си някой алчен чичко-доктор ,който си пази бизнеса и се парви на света вода ненапита.

 65. 65 Профил на до
  *****
  Неутрално

  До коментар [#64] от "мм40":

  не е мярно, лъжеш и понеже си се прекарал, сега другите са ти виновни. Да не си се прецаквал. Пак питам - ако не си беше избарл екип, какво ? Нямаше ли да те оперират ?
  Опасни сте българските пациенти , веднага щом прекрачите прага на болницата и почват търсене на връзки, да се докопате до този и онзи, болнични слухоме, навиране, а после докторите ви виновни. В коя клиника си се оперирал ? Защо си плати за екип ? Ако не си бе платил за екип и какво - щяха да те върнат ?
  Престанете да лъжете и да си измисляте.

 66. 66 Профил на Боко
  *****
  Неутрално

  НЕ ИСКАМ да ползвам това здравно осигуряване. НЕ ИСКАМ да стъпвам в държавна болница. НЕ ИСКАМ да давам и 1 лева за туй "солидарно" здравеопазване. Кой ще ме опази от здравеопазването?

 67. 67 Профил на JOHN
  JOHN
  Рейтинг: Неутрално

  http://yphalachev.blogspot.com/2010/01/blog-post_07.html
  Здравната система у нас е феномен ,който никой не харесва, всички са съгласни, че трябва да се промени, но нищо не се случва.
  Като цяло здравната система трябва се характеризира с конкуренция , минимална държавна намеса, частна собственост. Точно обратно на българската система – в която няма конкуренция, има монопол на здравната каса, държавна намеса и държавна собственост.
  Грешката е в избора на системата на здравно осигуряване, в липсата на капацитет за осъществяването на толкова амбициозна задача в трудните условия и във факта, че тя се движи от интереси, различни от тези на пациентите.

 68. 68 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Стана ли ви ясно защо върнаха вечните социални помощи за вечните правоимащи - единственият им източник на доходи. Защото иначе при този безумен закон за здравно осигуряване на Лъчо Мозъка вечните правоимащи щяха да загубят здравно осигурителни права. Държавата щеше да бъде съдена и осъдена за пореден път от разни дружества за защита на правата на човека.
  Хак ни е да ни дисциплинират по милиционерски, за да осигурим правата на социално слабите.
  И кого ще дисциплинират. Безработните, които не търсят социални помощи или не могат да се вредят за тях. Хората, които не желаят да спонсорират вечните социално слаби. Емигрантите, които не желаят да се поддадат на рекета на държавата. Браво. Дисциплина да има.

 69. 69 Профил на ....
  *****
  Неутрално

  А който следва в чужбина и не е бил в страната няколко години, какво....
  Ако иска да се осугирява да плати със задна дата - ок, но да плати и глоби и лихви.... Не е възможно.... Това трябва да са към 3000 лева и повече.... Е как точно ще стане това, дори при най-добро желание е невъзможно......... сори...

 70. 70 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  До коментар [#66] от "Боко":
  няма не искам... задължен си...
  това е абсурд с една дума...

 71. 71 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Ама тя НЗОК абдикира от здравеопазването - все няма
  След като хора които я управляват си позволиха да казват как за раково болни нямало да има лекарства защото така или иначе нямало било смисъл да се лекуват, да се плати 17 лв на месец за НИЩО направо е абсурдно.
  И за какво да се плаща?
  да ида 2 пъти годишно на една лекарка която ми казва да си полатя защото пътеките се били свършили ли?
  да си платя на зъболекар също ли?
  ай сиктир
  Ходор Факих, шефа на лицево-челюстна в МА кара чистак бърсак нов VWфаетон за 120К, вади зъб в Пулс за 200 лв не дава фискален бон, никой не го контролира а аз ще плащам 2 пъти за едно и също?
  Да не би по свинския грип да внесоха ваксини навреме? Грипа тръгна през октомври, а ваксини дойдоха тия дни. Това ли струва 17 лв на месец? Да бе да.

  The biggest risk in life is not taking one.
 72. 72 Профил на serdinka
  serdinka
  Рейтинг: 434 Любопитно

  проба, проба, 1,2,3,4...първи пост с новият user...на живо ли сме?... здравеи мамо...1,2,3,4

 73. 73 Профил на Прекрасна страна,трудолюбив народ , стара държава
  *****
  Неутрално

  ЗДРАВ СЪМ , ОЩЕ ПОНЕ 10 ГОД. НЯМА ДА ХОДЯ НА ЛЕКАР !! ТА КОЙ ЖЕЛАЕ СИЛНО МОИТЕ ПАРИЧКИ ?? ЧИИ ДЕЦА ЩЕ СЛЕДВАТ В ЖЕНЕВА С МОИТЕ ВНОСКИ , НЕ РАЗБРАХ ??? АЗ , БЕЗРАБОТНИЯ ?? А МОЖЕ ЛИ ЧЕРВЕНАТА БУРЖОАЗИЯ ДА ВЪРНЕ ОТКРАДНАТОТО ОТ МАМА И ТАТКО ЗА 45 год, И ДА СИ КУПЯ ДЖИП ТУРБО ??

 74. 74 Профил на ПЕШО ФИЛИБЕТО
  *****
  Неутрално

  ДА ПРОЩАВАТЕ , АМА ДЖИП ТУРБО С НАФТА ЛИ ВЪРВИ , ИЛИ НА БЕНЗИН ??ЩОТО НА ГАЗ Е НАЙ ЕВТИНО , НАЛИ ?? ИЛИ ВМЕСТО ПЕНЦИЯ , ДА МИ ДАДЕТЕ ДЖИП С ДВИГАТЕЛ ОТ "ТРАБАНТ " !! А ГУМИТЕ КАТО СЕ ИЗНОСЯТ , СТАВАТ ЛИ , ИЗВИНЕТЕ ,ЗА КАРУЦАТА ??

 75. 75 Профил на АЛ. ЛИЛОВ __ФУНКЦИОНЕР
  *****
  Неутрално

  Извинявам се много , обаче тази зима в хотела на бат БОЙКО в Пампорово ще почиват ли пенционери ?? А има ли рейс всеки ден ?? И ЗАКУСВАЛНЯ ??

 76. 76 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 838 Любопитно

  Втората тема за днес! Тук обаче умопомрачението е масово, няма разсъждения и градивна критика, а голяма част от коментарите дори не се базират на реална информация! Поставят се купища малоумни въпроси и най-интересното, че няма и адекватни отговори! Само омраза струи от всички постове!
  Ето няколко въпроса и логичните им отговори:
  1) Като не работя и нямам пари как да платя - или сте социално слаб или безработен, в тези случаи държавата поема вноските. Също така учащ до 26 години, пенсионери, инвалиди и др.
  2) Не искам да плащам, гнус ме е от "безплатното" здравеопазване - За съжаление някак трябва да се финансира и спешната помощ и предполагам на всички е известно, че дори и тя е трагична. Това включва и приемането по спешност и може да представлява няколкодневно лечение! С тази услуги и "половин" пломбата, вноската от 10лева месечно тотално изчерпва възможностите си и това трябва да е ясно и на най-скептичните! За толкова пари - толкова! Естествено тя покрива доста други "екстри", което може да се каже са бонус.
  3) Плащам по 150 лева вноски месечно, а нищо не получавам, за такава сума трябва да ме носят на ръце - еми за това се казва, че е на солидарен принцип! Днес внасяш 150 лева, утре нищо не внасяш, животът се завърта! За да могат всички да ползват минималния пакет, който е задължителен е наложен този солидарен принцип! Това по никакъв начин не ви задължава да ползвате услугите му!
  4) Защо трябва да плащам 36 месеца назад - защото така или иначе сте длъжни да плащате ако не фигурирате в първата точка, т.е. правили сте се на тарикати и сте разчитали да не ви връхлети миналото - шанс, не стана!
  5) Как да съм сигурен, че дори плащайки с години в един момент няма да попадна в неплатежоспособно положение и да не мога да плащам и това да доведе до прекъсването на правата ми - доколкото ми е известно 3 месеца е срока да сте в такова положение и имате време да се регистрирате по някое от положенията в точка едно и държавата да поеме тежеста на вашите вноски!
  6) Няма да дам нито лев, ГЕРБ са комунисти здравеопазването не струва, само ми крадат парите - всъщност тези пари са жълти стотинки за здравни услуги! Няма как здравеопазването да се подобри без пари, които съответно трябва да дойдат от някаде и то по-точно от осигурителни вноски! Винаги ще има твърди глави, но този път съм почти сигурен, че няма да мине номера просто, защото г-н Дянков цеди от камък вода, така че просто ще си платите и глобите...
  7) Бахти скапаната държава емигрирам навън няма да ме карат да плащам за циганите да се лекуват! Не само, че ще плащате ами то и доста по солено! И това с циганите е един мит, който ни се насажда незнам поради какви причини! Всъщност се досещам и много други може би се досещат....

 77. 77 Профил на ИСТОРИКЪ
  *****
  Неутрално

  "Здравното осигуряване в България е задължително и е изградено на солидарен принцип. Това означава, че всички граждани трябва да внасят своите осигуровки и когато имат нужда, да ползват съответната медицинска помощ. Несправедливо е човек да не се осигурява редовно, а да иска да ползва безплатно лечение, гарантирано със средствата на останалите платци", заявиха от ведомството пред "Дневник" вчера." Ами циганите?Обадете се, дойда да гледам как ще им вземете пари за здравни вноски!

 78. 78 Профил на ПИЧА ОТ МАРОКО
  *****
  Неутрално

  МОЛЯ -- ОТ 1989 г НЕ СЪМ СТЪПИЛ В ЗДРАВНАТА СЛУЖБА НА СЕЛО , А ДОКТОРА ПОЛУЧАВА ПАРИ ОТ МОЕ ИМЕ ВСЕКИ МЕСЕЦ --20 ГОД !! СКОРО СИ ВАДИХ МЕДИЦИНСКО - СТРУВАШЕ МИ 10 ЛЕВА --1 ЛИСТ ХАРТИЯ !! А ПОСЕЩЕНИЯТА ПО ДОМОВЕТЕ ?? НЯМА ТАКЪВ ФИЛМ - БЕЗПЛАТНО !! НИЕ СИ ПЛАЩАМЕ ПОД РАЗНИ ФОРМИ !! АМИ МАЙ ДОКТОРИТЕ ПОЛУЧАВАТ ДВОЙНО ТИЯ ГОДИНИ , А , КАК МИСЛИТЕ !!

 79. 79 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 838 Весело

  Много е модерно да се сравнява у нас с циганите:
  "Вижте циганите не плащат осигуровки" - да ама плащат!
  "Вижте циганите не си плащат тока" - да ама плащат!
  "Вижте циганите са неграмотни" - то пък българите направо цепят мрака по тоя критерии.
  Въобще циганите са светило на българите и главен еталон за подражание, винаги с тях се сравняваме! Разбира се и от тях има успели, но те не попадат в полезрението, както и българите, които обикалят по кофите също....
  Естествено това е дълга тема и едва ли е толкова лесно да убедиш някой, че когато се чувстваш над някой е по-добре да му помогнеш отколкото да му стъпваш на врата. Това води естествено да два варианта - първия от натискането надолу да потънеш с него, защото всъщност сте вързани макар да не го осъзнавате и втория в един момент може да се окаже,че не вие него, а той вас дърпа нагоре!

 80. 80 Профил на лолен здрав носи
  *****
  Неутрално

  След всичките идиотщини и пунтамари дето се пускат в пространството ще ви кажа едно, РОБОТЕЩИТЕ ХОРА В ТАЯ ДЪРЖАВА НЕ СА ЗДРАВНО ОСИГУРЕНИ.Осигурени са пенсионерите,децата и търтеите дет са на държавна работа все още.Всички тия гореизброените правят някъде по груби сметки над ПЕТ МИЛИОНА човека.Да драснем чертата и да извадим от седем милионното население на държавата тия пет милиона по горе дето държавата ги осигурява,остават някъде около два милиона.ТИЯ ДВА МИЛИОНА ГОРЕ ДОЛО ДАВАТ БРУТНИЯТ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ НА СТРАНАТА,само че ако статистиката е вярна че над милион са неосигурените лица,то излиза че над половината от лицата които осигуряват брутният вътрешен продукт са здрано неосигурени,тоес пуснати са на пързалката,или директно казано изпързаляни са.НАЙ ГАДНОТО Е ЧЕ ТИЯ НЕ ПОЛУЧАВАЩИ АДЕКВАТНА ЗДРАВНА ПОМОЩ ХОРА МНОГО СКОРО ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНАТ В РАЗВАЛИНИ.

 81. 81 Профил на tyrel
  tyrel
  Рейтинг: 221 Гневно
 82. 82 Профил на QQ
  *****
  Неутрално
 83. 83 Профил на Stoiank
  *****
  Неутрално

  До 69
  Ако следваш редовно, накрая на годината си я заверяваш, носиш документа в НАП или Здравната каса и нищо не плащаш. Не се набутвай да плащаш, като не е необходимо.

 84. 84 Профил на Шумкаров
  *****
  Неутрално

  "за всички социално слаби хора, деца, военнослужещи здравните вноски се плащат от държавата."

  "Дневник", коя държава ще плаща бе? Да не би Боко и Дянков да бъркат в джобчетата си? Това е пак за сметка на нашите данъци ще осигуряваме т. нер. социално слаби, и МВР и МО, които се пенсионират на 45г.! А някой, който по някаква причина не бил платил вноска преди 2 години, ще го гоните навън ли?
  Е.ах ти лайняната държава!

 85. 85 Профил на спиро
  *****
  Неутрално

  Циганизация, циганизация му е майката. Не етническа, а поведенческа. Пълна и всеобхватна. Свършат ли помощите на борсата минаваш на социални помощи. Прави, струвай, но задължително мини на вечни социални помощи. Безработните идиоти, които не са минали на социални помощи, да се учат от братята роми.

 86. 86 Профил на Перко Наумов
  *****
  Неутрално

  С този измислен закон, целта на който е по всякакъв начин пълнене на хазната, държавата си осигурява фалита на здравната система в България. Може би това е и целта?! Още първото тримесечие "корифеите" на здравната реформа ще видят на босия цървулите, защото над 50% от здравноосигуряващите се ще отпаднат от системата. Защо ли?

 87. 87 Профил на спиро
  *****
  Неутрално

  Има виртуален резерв в БНБ. С него касата ще изкара до средата на годината. За това време от ГЕРБ ще имат възможност да преценят ефективността на дисциплиниращите мерки и, ако не работят, да добавят изпращане в трудово-възпитателно общежитие - концлагер - за наказване на неплащането на здравни вноски.

 88. 88 Профил на selo
  *****
  Неутрално

  вноските на безработните не се поемат от държавата, а от самите тях-ако има с каво да платят 16.80 + 2.00 за банката. отделно и тези санкции,ако не плати6. та4а 4е бг не мисли за безработните-само вноските се вдигат всяка година. не може безработен да се с4ита за самоосигуряващ се и да се приравнява на ет или адвокати и др. гадна държава-кръвопийца. очаква вси4ки да измрем- но кой ще покрие разходите?

 89. 89 Профил на Dilyana Borisova Stoyanova
  Dilyana Borisova Stoyanova
  Рейтинг: 8 Неутрално

  От този 1 000 000 души сигурно 80% са роми. Нека ги да си платят осигуровиките, ама едва ли някой от тях чете пресата.Много ми е интересно, ако те не си платят дължимите суми с лихвите, както не си плащат всичко останало, дали ще има глоби и за тях?

 90. 90 Профил на Павел
  *****
  Неутрално

  До коментар [#76] от "nqma zna4ka koi":

  Безработен съм от началото на миналата година.
  Бях регистриран от януари до септември 2009 в бюрото по труда. Здравните осигуровки са ми платени само за първите 4 месеца на 2009.

  За т.1
  Може ли да ми кажеш защо след като съм безработен държавата не ми е платила вноските дори за месеците в които бях регистриран в бюрото по труда?
  За т.5
  Все още съм безработен. Как и къде да се регистрирам за да може държавата да ми плати здравните вноски?

 91. 91 Профил на stenli
  stenli
  Рейтинг: Неутрално

  ами дето много приказвате ще ви питам аз като останете без работа как ще си ги плащате и дали тогава няма да запеете друга песен.къде на запад има такава здравна система питам.1 като работи цялото семеиство има право на лечение,а тука всеки се бори сам за себе си.и работодателите дали ще се съглсят да плащат повече,както беше на времето?ами аз няма да отпадна 58 не се радваи имам за 2000 г невнесени не се радваи

 92. 92 Профил на гудю
  *****
  Неутрално

  То бива неграмотност, ама.
  Вноската не е нито 16 лв, нито досега е била 10.40. Това са вноските за безработни, които са наполовина от тези на самоосигуряващите се.
  Много е просто Умножава се 420х0.08=33лв. Досега 260х0.08=20,80.

 93. 93 Профил на ...
  *****
  Гневно

  Един съвет към всички отпаднали от здравното осигуряване...
  Всички колективно да си сменят личните документи и при смяната да се пишат ЦИГАНИ...и хоп - ето ти безплатен достъп до здравните услуги.


  Почти никой от ттози етнос не плаща здравни вноски а болниците са пълни със тях...в родния ми град в болницата е пълно с тях и какво плащат - нищо. И не ме разбирайте погрешно - не мраза всички цигани - омразна ми е системата, която позволява това безобразие - българите са най-онеправдани в сомбсттвената си държава...

 94. 94 Профил на 94
  *****
  Неутрално

  93 - идеята ти е супер! Всяко абсурдно действие изисква абсурдно противодействие!

 95. 95 Профил на Aman
  *****
  Неутрално

  Айде ново двайсе!
  Ми да питам няколко неща
  1) Преди време се оказа че дължа 2 здравни вноски от 3 години. Убеден съм че парите са преведени, тъй като работех в международна компания която кара по устав и освен това ставаше дума за 2 вноски за несъседни месеци, при условие че за 5 години работа в тази компания нямаше други липси! Обясниха ми че ако искам мога да ида да ги търся тези вноски и ще се намерят но е по-лесно да си ги платя пак. Така и направих,но според новата умна наредба ще трябва да си платя и 500 лева глоба, което пък ще рече че няма да я платя и ще трябва да ида да вися по гешета и да рева на бившите си работодатели да ми изкарват разпечатки какво са ми превели... плаша се само като си помисля.
  2) Като ида при лекар, как точно ще разбере дали имам осигуровки или не? Дали с прочутата информационна система на касата? Съмнявам се.
  Изобщо думата ми е че може да си плащаш като поп, да си изряден и като отидеш на лекър, да ти кажат ОПА дай тука едни кинти щото ти липсват 3 вноси от преди 4 години и както се казва иди доказвай че нямаш сестра

  Аман вече от глупости, да се маха тая здравна каса, да се приема закон за здравноосигурителните фондове и да си плаща кой къде иска - Алианц, ДЗИ, Доверие било къде!
  Срамота е бе г-да управляващи застраховките на колите ни са по-добре уредени от здравното ни застраховане.
  Да ама не, щото бая народ цоца от НЗОК и ше спре кранчето

 96. 96 Профил на бонбон
  *****
  Неутрално

  "Големият брой неосигурени винаги е бил сериозен проблем за здравната система. "

  Това е проблем на неосигурените, не на системата. От работещите се взимат осигуровки за децата и пенсионерите. Който не работи, да побърза да си намери работа. Имаше такава народна приказка, "който не работи не трябва да яде". Ами и за здравето важи.

 97. 97 Профил на ivan
  *****
  Неутрално

  това е поредното безумие на управляващите и страшно много сэжалявам че гласувах за тях не може да искат да плащаш 15 ммесеца назад вчера и днес да искат да плащаш за 36 месеца назад този малоумник трайччо да си ебе майката до гуша ни дойде от него тевекел гаден не стига че искат да плащаш 36 месеца назад а и лихви нищо че през този период съм плащал частно на лекари изследвания и по 50 ллева за специалисти без да съм ползувал услугите на погребалната каса само за една заверка на рецептурна книжка има по две чиновнички в стаята и удрят печат при тази съвременна имейл поща и т,н,вдигнете се всички братя и сестри и не давайте на тунеядите от здравната реформа да ни дерат кожите че и глоби измислили за какво като никой няма пари и за ядене осигурете работа ще има и вноски и то от момента в който ззаявя желанието си да ползувам усругету на касата ззащо е задължително нека и погребалните услуги станат задължителни от тях не можеш да избягаш помислете си господа управляващи и депутати днеиска сте вие но утре идват нови избори и няма да сте пак на върха 15 месеца назад е разумно помислете и въведете запазването на този срок иначе ви е ебана мамата не само от ромите турците арменците но и от всички българи до 1 ммарт имате още време да се осъзнанете какво направихте с бедния народ дда се инициира подписка всенародна и референдум за решаване на въпроса

 98. 98 Профил на Mitko
  *****
  Неутрално

  До коментар [#96] от "бонбон":

  Не съм съгласен. Работил съм 6 години и нямах пропуски във вноските за здравно осигуряване. Заплатата ми е била между 1000 и 2000 лв. и винаги съм се осигурявал на пълната сума. От една година не работя. Спрях работа по здравословни причини и може би точно поради несъвършенствата на здравната система. Имам температура от години а лекарите даже не успяха да ми поставят диагноза. Сега вече съм с прекъснати права и даже и глоба ще ми сложат. Мислех си, че ще платя липсващите вноски след като пак започна да работя, но не, правителството иска да ги платя сега, докато нямам никакви доходи.

  Къде е логиката?

 99. 99 Профил на Съли
  *****
  Неутрално

  Според мен всеки осигуряващ се трябва да има собствена партида в която внася пари и да се знае колко е внесъл и колко и какво може да ползва. Какъв е тоя комунизъм и безотчетност с тази каса. Бедните, безработните и тези които внасят малко трябва задължително да могат да ползват основните услуги, но дотук със солидарността. Тези които внасят повече трябва могат да ползват повече и по-луксозни здравни услуги. Иначе всеки който може ще се осигурява на минимума и нещата няма да вървят.

 100. 100 Профил на Kyp1954
  Kyp1954
  Рейтинг: Неутрално

  Не разбирам как един безработен ще внася по 16.80 лева на месец?
  На каква база го задължават да плаща при приход НУЛА? При това дръстично увеличение от 10.40 на 16.80 лева дори тези, които с много усилия са успявали да платят здравното си осигуряване миналата година дори да искат, сега вече няма да могат! От къде ще дръпне държавата пари за здравеопазване. От работещите. Не е ли по-добре да има дефиренциално заплащане на здравните осигуровки? 16.80 или по-висока ставка за работещите и 10.40 или по-малко неработещите. Така няма да изгубят част от неработещите граждани и селяни. По-добре е държавата да вземе по-малка сума от многото безработни, вместо по-голяма от малкото такива. Здравната система в България е ГЕНОЦИД! Вдигат ти задължителната осигуровка, лекарствата които купуваш като хронично болен са с някъква мижава отстъпка от стотинки до няколко лева в зависимост от медикаментите. Дори в някои аптеки ако изпратиш пенсионер да ти вземе необходимите лекарства със съответната пенсионерска отстъпка ти излизат по-евтино! Като прибавим и 2.40 на личния лекар става една....... , нямам думи. В заключение: В Родината ни България да си жив е много трудно. Вероятно не трябва жалим по мъртвите, а да им завиждаме, че са се оттървали от деветия кръг на ада, наречен България!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK