ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Дянков за митническия казус: Ужасно, процедурите са ужасни

"Наредил съм проверки на всички тези неща. В митниците определено трябва да има огромни реформи и планирам в най-скоро време", коментира финансовият министър Симеон Дянков

© Надежда Чипева

"Наредил съм проверки на всички тези неща. В митниците определено трябва да има огромни реформи и планирам в най-скоро време", коментира финансовият министър Симеон ДянковПреди да дойдат да си вземат пратките, хората би трябвало да се информират за това, което ги очаква. Идват тук неподготвени и след това недоволстват". Така троснато отхвърли въпросите ни каква точно е процедурата за получаване например на пратка книги, митническа служителка в управлението на ул. "Веслец" №84. Тя обясни само, че процесът не е описан в един документ, а в редица регламенти и наредби. Повод за питането ни на 7 януари по обяд беше историята на Еленко Еленков от предния ден (сряда - 6 януари).


Свидетел на разговора ни с нея (началникът на районна дирекция "Митница София" Юлия Йорданова беше в командировка, а заместникът й Цветелин Нешев отказа да разговаря и ни препрати към пресцентъра на агенция "Митници" - бел.ред) стана поредният чакащ за подпис от началника на дирекцията потребител, дошъл да си прибере онлайн покупките. "Тук съм от час и половина, а още не съм стигнала дори до средата на процедурата", обясни с досада гражданката.


Реакции
"Ужасно, процедурите са ужасни", това пък беше първата реакция на финансовия министър Симеон Дянков часове по-късно, когато го попитахме за препятствията по освобождаване на пратки, които всеки ден преодоляват десетки българи в митническите служби в цялата страна. Дянков каза, че е чел материала още рано сутринта. "Аз това го знаех, защото Института за пазарна икономика беше направил такъв анализ на тези процедури преди около 2 месеца", допълни министърът и добавя, че "в митниците определено трябва да има огромни реформи и планирам в най-скоро време".


"Агенция "Митници" търси законни механизми за подобряване на организацията за освобождаване на пратки, за да е по-удобно на гражданите", увериха от ведомството на Ваньо Танов също следобед, след като се запознаха със случая. От агенцията признават, че системата може да бъде много по-добра и именно затова се правят реформи. От митниците твърдят, че не взимат никакви такси, освен за дискета, върху която е попълнена митническата декларация. "Обмисляме декларациите да се попълват он-лайн, но засега е невъзможно", споделиха те и уточниха, че всички останали такси се плащат на "Български пощи" - такива са "такса ценности" и "ксерокопирането на документи".


Потърсени за коментар от "Български пощи" пък отговориха, че като член на "Всемирния пощенски съюз" имат определени задължения към тази организация и претендират, че заплащаната такса от 4 лева "ценности", всъщност не е такса. Според тях това е е възнаграждение за предоставена услуга.


Промяната от 1 януари


Проучихме каква е процедурута: Върху пратките от страни извън Евросъюза се начисляват мито и ДДС. Митото се плаща, само ако стойността на колета надвишава 150 евро (300 лв.) според регламент 1186/2009 г. на Европейската общност. Данък върху добавената стойност се плаща за пратка над 15 евро (30 лв.) Според Директива 88/331/ЕИО стоките с обща стойност повече от 10 екю, но не повече от 22 екю подлежат на облагане с ДДС, затова и в България е въведен праг за облагането с ДДС от 30 лв. или 15 евро. Това обясниха от финансовото ведомство.
Какво се е променило: До края на 2009г. законът за ДДС предвиждаше данъкът да се налага за пратки над 150 евро. Но вече е за пратки над 15 евро, заради евроизискаванията (те били заложени в Директива 88/331/ЕИО).


От финансовото министерство не можаха да отговорят какви допълнителни приходи ще донесе на бюджета тази промяна.


Обърквания с митото


"В случая на Вашия колега, при основа за начисляване на митото от 184.95 лв. без ДДС, не би трябвало да се плаща мито и не се знае защо е направено", обясниха от Агенция "Митници", след като се запознаха с конкретния казус. Еленко Еленков е бил накаран да плати 4,62 лева мито. Не е ясно дали служителите са използвали незнанието на получателя или самите те не познават добре изискванията.


Не получихме обаче ясен отговор на въпроса защо се налага отваряне на пратките от митническите служители. "Пощенските пратки у нас, както и в целия ЕС, са поставени под строг контрол, заради съмнението, че чрез тях може да има контрабанден внос или износ", беше лаконичният коментар от митниците. С това те обясняват и цялата тромавост на процедурата.


EORI...какво?


"Наясно сме, че с въвеждането на EORI номер от юли 2009г., а и с последната промяна на Закона за ДДС от началото на тази година създава неудобство на гражданите", признават от митниците. И двете поправки са направени заради изисквания ЕС, за пореден път уточняват от министерството на финансите.


EORI е обща системата за регистрация и идентификация на икономически оператори на територията на цялата Европейска общност. В случаите на освобождаване на пощенска пратка обикновено се издава еднократен номер. В последно време се наблюдава и практика гражданите, които често получават пратки, да притежават постоянен EORI номер, който да използват всеки път, разказаха от митниците. За издаване на EORI номер на физически лица е необходима попълнена регистрационна бланка и представяне на лична карти. Издаването на номер EORI в случая на Еленков "по изключение" е подписано от управителя на столичната митница и би трябвало да се парафира от същия служител, който го издава, казаха от митниците. Изключението било свързано с преструктурирането на митниците, което е наложило съкращаване на служители и в момента не е ясно кой точно трябва да го подпише, допълниха още оттам.


Незаконно


От Агенция "Митници" не обясниха и защо са взели копие на личната карта на Еленков. Потърсени за коментар обаче от Комисията за защита на личните данни казаха, че това не само не е необходимо, но и незаконно. "Има нарушение по Закона за защита на личните данни - изискването за копиране на документа надхвърля целите на обработката и затова аз ще настоявам комисията да се самосезира", коментира пред "Дневник" председателят й Венета Шопова. Нарушението не е в най-грубия си вариант, но служителите в агенцията е трябвало да сравнят попълнените данни с тези от личната карта, но не е трябвало да преснимат документа. Според Шопова смущаващото, е че това е широко разпространена практика в работата на държавните органи. Ако комисията се самосезира ще започне административно производство. Шопова заяви, че ще бъдат максимално експедитивни и за няколко седмици ще разгледат въпроса. Тя изброи три варианта: да не се открие нарушение. Вторият е ако такова се установи - да бъдат преустановени действията на нарушителите и определени документи да бъдат унищожени. Третият вариант е да бъде наложена глоба, която според Шопова ще бъде "в границите на разумното".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK