Организаторите на протеста "България не е Биг брадър" ще обсъдят с МВР следенето в интернет

Организаторите на протеста "България не е Биг брадър" ще обсъдят с МВР следенето в интернет

© Георги КожухаровПредставители на обединения щаб на протеста "България не е Биг брадър! 2010 не е 1984" ще се срещнат днес с ръководството на МВР във връзка с приетите на първо четене изменения в закона за електронните съобщения, които дават възможност за достъп до трафични данни (телефонни разпечатки и интернет) чрез интерфейс. Това съобщиха инициаторите на протеста, насрочен за 14 януари пред сградата на Народното събрание.


Зад демонстрацията застават "Електронна граница", Единната народна партия на Мария Капон, партия "Зелените", групата блогъри "България е наша", Асоциацията за свободно слово "Анна Политковская". Основното и единствено искане на организаторите е промяна в законопроекта за електронните съобщения, която да гарантира човешките права на всички в България, ползващи интернет и телекомуникационни услуги като мобилен телефон.


По време на срещата днес, инициирана от обединения щаб на протеста, ще бъдат обсъдени текстовете в закона, които представляват заплаха за основни свободи на българските граждани.
Смятаме за логично в режим на диалог да представим исканията си на ръководството на МВР в качеството му на вносител на закона от името на правителството и ще дадем своите аргументи в защита на конституционните ни права, посочват организаторите на протеста.

Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1417 Разстроено

  В полицейската държава,
  МВР-то да ме прощава,
  точно така става...
  Нищо добро не се задава!

  www.berbenkov.hit.bg
 2. 2 Профил на ...
  *****
  Неутрално

  Да не би тия да имат присъди над две години та ще протестират ?

 3. 3 Профил на Чичо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "чичо...":
  Сега за присъдите над две години, а до нова година и за всички. Информацията е власт!

 4. 4 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  бой по кухите каски на праволюбивите малоумници!

 5. 5 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Мдаа, само 4 коментара за 1 час под такава важна статия...показателно.... А, и номер 2 и номер 4 - идиоти сте, идиоти ще си останете.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Много ме кефи мисленето тип - аз нямам какво да крия, нека си събират информация. Кви хора има по тоя свят...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на IRONIC
  *****
  Неутрално

  Ползата от всички досегашни "обсъждания" е че разединява протестиращите, а постигнатите резултати остават САМО на хартия

 8. 8 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  МВР ще ви манипулира и пак ще си ПОДСЛУШВА!

  Представители на гражданите, не се връзвайте на Полицейщината.
  Излезте на 14-ти. Не предавайте отсега Гражданската кауза, както стана след миналогодишния 14-ти, когато дойде Шкумбата и някои от организаторите на Протеста се натискаха да ги снимат как се ръкуват с Бойко...

 9. 9 Профил на Alcek
  *****
  Неутрално

  Специално за откриване на местоположението по мобилния телефон - не виждам големия проблем къде е! И сега въпросния
  директен интерфейс съществува ,но е в ръцете на мобилните оператори. Те са много по уязвими на корпоративен натиск и
  пачки в брой,за да разкриятна лицето Х разговорите и местоположението ми. И никой не ги контролира. За нета обаче
  много трудно ще стане.Там контролът хич го нямаме и не виждам как МВР ще се справи.Не са дорасли още за толкова прозрачна и "неуязвима" процедура,по която да го правят и рано или късно ще се издънят.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Е що не виждаш къде е проблема с местоположението? Аз престъпник ли съм нещо, нямам ли право да отида до кенефа, без мвр да знае за това?

  А относно интерфейса, така или иначе той ще си остане в операторите, единственото, което ще се промени е, че мвр ще имат безконтролен достъп до него.

  Контролирането в нета и сега се прави, тук пък не виждам никаква трудност.. биг брадър отсекъде

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  като гледам как се разкодкудякахте от едно пикливо подслушване, много ми се ще да ви видя когато любимата ви демокрацийка рухне и дойде истинския фашизъм.

 12. 12 Профил на avtor
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Alcek":

  говориш глупости, мобилните оператори имат чужди собственици, които се подчиняват и на чужди закони, системите им се одитират редовно и от български, и от чужди одитори, спазват различни стандарти и закони и освен това имат шефове, които искат да израстват и печелят, което става без скандали. за сметка на това мвр не се отчита пред никого и никой не го следи, скандалите са нещо приятно за тях, а и всеки полицай с достъп до тези данни има много по-голяма възможност да ги използва за лични облаги и незаконни действия без никакви последствия за него от някой системен администратор в телеком.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Онбаши, лошо няма да си се напил като куче в 10 сутринта, но все пак фашизма няма как да се върне..

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 619 Неутрално

  ЗЕЛЕНИТЕ пък какво общо имат с предмета на протеста?

 15. 15 Профил на Mики Маус
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Alcek":
  Проблема с местополежението теб няма какво да те притеснява, да му мислят тези на които им е дошъл реда, ако ме разбираш.

  Другия въпрос е как така виждат само тафични данни с директния интефейс, как става това без да се види съдържанието на майла да речем, че на мен хич не ми е ясно.

  Третия въпрос е ако си разследваш журналист или устат политик в опозиция занимаващ се с по пиперливи въпроси, като корупция да речем, как ще опазиш източниците си.

  Иначе пълна тъпотия, всеки който има познанията, нуждата и финансовата свобода ще го подслушват на кукуво лято ако не иска, оставаме ние останлите, които нямаме време и желание да се крием от МВР.

  Господа милиционери, нямам какво да крия, но нищо не искам да ви показвам!!!

 16. 16 Профил на Българофил
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Тони!":

  Как какви - ПРОСТИ! Хеле пък тук простотията и мързела са издигнати в религия от някоИ!

 17. 17 Профил на GreenDay
  *****
  Весело

  Зелените имат мисленето на граждани на света.
  За разлика от тези момчета и момичета, ти никога няма да можеш да излезеш от нищожните собствено наложени рамчици, по-тесни от тези на обикновен торен червей, забит дълбоко в купчината оборски тор, представляващ целия му околен свят...

 18. 18 Профил на Flady
  Flady
  Рейтинг: 238 Весело

  Да вземем да направим няколко обиколки на 14-ти, както миналата година, пак ще видим дали ББ ползва тежковъоръжени барети срещу хилави блогъри! Полицаите да не пишат в блога!

  Viva la Re.... rual development!
 19. 19 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  онбашията - истинският фашизъм/комунизъм идва, когато една малка клика почне да прави каквото си иска, а такива като тебе блеят възторжено докато не ги заколят.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 20. 20 Профил на потиснат
  *****
  Неутрално

  До Тони:"Какви хора...?
  Това е материалът и не искам да си представя бъдещето.Всичко се свежда до:Аз да се оправя ,а на другите -тук се споменават майки/Както казват компетентни учени,в България всичко се свежда до прасенцето с лимонче в уста.

 21. 21 Профил на ,,,
  *****
  Неутрално

  Демокрация???...Къде е??? че не я виждам!!!
  Винаги е било и винаги ще бъде въпрос на контрол.
  Само дето едно време е било само контрол над определени територии, а с развитието на науката и технологиите - се увеличават и възможностите за контрол...контрол над ресурсите, контрол ако щеш и над самата наука, а вече и контрол и над съзнанието човешко - и така по цял свят. Демокрация???...една хубава но неосъществима мечта. Демокрация???...демокрация няма никъде - още по-малко в България. Толкова сме малки и незначителни...Протести???...ищо няма да излезе... решението е вече взето ... и то не в София.

 22. 22 Профил на WhatTheFuck
  *****
  Неутрално

  SSL, TSL, TOR и така...

  Явно от МВР изобщо не са запознати с техническата част. Ама така е като за консултанти са им лица от рода на Азер Меликов...

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Не бъди много сигурен, че не са запознати. МВР ги няма никакви, когато става въпрос за разкриване на престъпления, съвсем им е непонятна думата превенция, но стане ли въпрос за типично ченгеджийски работи като подслушване, разработване на компромати и манипулация на обществено мнение са ненадминати.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на WhatTheFuck
  *****
  Неутрално

  Възможно е

  Даже се чу че американците пуснали техни TOR gateways (благодарение на "отворения код" на системата) само и само да прихващат и четат безпроблемно иначе криптирания трафик...

  Абе важното е ако човек иска да убива някой, по-добре да си направи дълъг списък с олигарси, политици, "бизнесмени" и всякаква измет и да я изпрати наведнъж с едно съобщение до килъра. Като ще те затварят/застрелват поне преди това да си освободил хората от присъствието на повечеко лайняри...

  Прочетохте ли ме, Мие-Вие-Рие-тоооооо ??????

 25. 25 Профил на Rado
  *****
  Неутрално

  Този закон прецаква всички, но не всички разбират това.
  Наистина никой няма интерес да следи 99% от интернет потребителите. Ще се следят само бизнес конкуренти, опозицията и журналистите, а може би и някой друг престъпник. От това обаче, ще пострадат всички, защото няма да има реална конкуренция и реална демокрация.

 26. 26 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Номер 21 - напротив, винаги е имало противопоставяне и точно то е донесло края на инквизицията, робството, абсолютната монархия, комунизма...

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 27. 27 Профил на точно така
  *****
  Неутрално

  Точно така, в следенето, слухтенето, съсипването на живота на хората мвр са ненадминати, истински професионалисти.
  Не ги подценявайте.

 28. 28 Профил на mr.Fox
  *****
  Неутрално

  Наи накрая и аз реших да се махна от България ! Всичките ми приятели излязоха аз не...тук....Развивах няколко и различни бизнеса и продължавам да развивам , но чесно казано ми писна от това че държава мачка с високи данъци .Всичко е по скъпо - храна ,бензин , мобилни телефони ...За капак подсушване и следене в интернет -мен не ме притеснява защото нямам какво да крия , но е гадно защото създава усещането за непрекъснат контрол над личноста .Желая успешна година на всички .......а от мен довиждане отивам в бяла държава !

 29. 29 Профил на какво крие мвр?
  *****
  Любопитно

  Някои казват - " аз нямам какво да крия", а мвр?
  А ако на мвр целите наистина бяха чисти - разкриване на престъпления и работа в полза на обществото, съдебното разрешение нямаше да им пречи.
  Защо тогава искат тотално слухтене и следене, без никакъв контрол и гаранции?
  Какво има да крие мвр?

 30. 30 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Ако бяхме нормална държава, а особено ако бяхме и демократична такава, не разни НПО-та щяха да се молят на МВР за разговор, а МВР, преди дори да предложат закон, щяха да ги помолят да се срещнат и обсъдят. Обаче...

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 31. 31 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Една от основните дейности на МВР е чисто и просто продажбата на тази информация. Големите търговски компании отдавна са клиенти за такива сделки и плащат добре за всякакви данни. После да не ви е чудно как така някой утрепан търговец ви звъни на телефона, дето уж само вие си го знаете и започва да ви предлага неща и се оказва, че знае всичко за вас.

  А самите МВР използват тази информация за налагане на силови решения над обществото. Тук престъпник или не няма значение. Престъпниците не си организират престъпленията по скайпа...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 32. 32 Профил на ,,,
  *****
  Неутрално

  до 26
  За противопоставянето - съгласен съм.
  Инквизицията - наистина има край, но винаги ще си остане, като едно грозно петно на "западната цивилизация"
  За робството...не съм сигурен...все повече се убеждавам, че се заменя със някаква съвременна форма...
  Що се отнася за комунизма - мисля, че в ИДЕЯТА има и НЕЩО хубаво, изпълнението на тази идея, беше меко казано грозно...

  п.п. Аз лично съм за свободата, но такава не е имало, няма, и най-жалкото е че няма и да има - просто има заблудени хора...

 33. 33 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Само да те поправя - като цяло си прав, но идеята за комунизма е също толкова смотана и изостанала, колкото и реализацията му. Изначално противоречаща на човешките ценности, нарушаваща права и самообявяваща се за идолопоклоннически строй - не, мерси.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 34. 34 Профил на germanka
  *****
  Любопитно

  До коментар [#28] от "mr.Fox":

  кой ли те е информирал така неправилно? в "белите държави" методите са много по-перфидни - не се заблуждавай - за твое добро е!

 35. 35 Профил на ,,,
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "Тони!":

  Наблегнах на НЕЩО, не всичко. На мен лично ми допада идеята за това всички да имат равен достъп до здравеопаване и образование...както и някои други неща...
  В съвременната, особено българската демокрация какво се наблюдава? Имаш пари - ще учиш, колкото повече - толкова по добро образование - другите да духат супата...
  Имаш пари - имаш доктор, нямаш пари - умираш на улицата като куче...пардон - извинявам се на кучетата - у нас те са по добре...
  Къде тука е човешкото...къде е цивилизацията - хищници сме и то от най-лошите... свободен си докато не те изядат...

 36. 36 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Хм, това, което ти харесва пак не го одобрявам. Като първо, то е част от социализма, не от комунизма. Като второ обаче, пак е изостанало мислене по тия проблеми.

  В едни по-развити държави образованието, здравеопазването не се считат за социални дейности, а за инвестиция. И точно заради това се държи много на крайния резултат и той е добър. Щото при социализма, това са социални дейности, които в края на краищата съвсем естествено стават просто за отбиване на номера - което виждаш и при нас.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 37. 37 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 929 Неутрално

  Какво има да обсъждат?
  Закона няма да влезе в действие и толкова!
  Освен ако думата"обсъждане" има синоним....

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 38. 38 Профил на Master of Puppets
  Master of Puppets
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  до 32 - да, инквизицията е останала като черно петно, но ние сме си виновни, че 90 % не знаят кой е Джордано Бруно, например. А освен инквизицията Европа има и Да Винчи, Моцарт, Пинк Флойд. За съвременните форми на робство мога да кажа същото - ние сме си виновни, че допускаме алчни психопати да ни превръщат в роботи. Виж, за комунизма хич не съм съгласен. "От всекиму според възможностите, всекиму според потребностите" за мен е една от най-големите глупости, изричани някога.

  "Master of puppets is pulling your strings, twisting your minds, smashing your dreams"
 39. 39 Профил на ,,,
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "Тони!":

  Човека е социална единица, всеки един зависи от другите...купуваш хляб - някой го е омесил, друг е произвел сърното,трети е произвел горивото за да бъде ожънато...и така за всяко нещо до което се докосваш...всяко действие на индивида влияе на останалите...Не може всичко да минава през "инвистиции" ...И ако комунизма беше едната крайност - то другата е чистия капитализъм...крайностите никога не са довеждали човечеството до нещо хубаво. А иначе истина можеш да намериш във всяка една идея...
  По темата - интернет трафика е следен откакто има интернет....следили са го и до сега, просто са решили да го направят законно...това че нещо не го знаеш не означава, че го няма...

 40. 40 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Разбира се, че човека е социална единица. Просто подхода на по-развитите страни от нас се е оказал по-правилен и по-добър. те разсъждават така - аз искам работника ми да е здрав и образован, за да ми дава добър продукт. И инвеститора следи за резултата. Каквито и да са подбутите му, резултата е добър за всички. При социализма рано или късно се стига до - абе треа там да даваме едни кинти за здраве, ше им дадем по 300 кинта да спрат да мрънкат, пък никой не го грее кво ще стане с образованието например.


  И по темата - да, следи се. Ама сега ще е несравнимо по-лесно, което означава и по-безконтролно. Ще ни остава само да се надяваме полицаите да са некорумнирани. (ахихихиххихх)

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 41. 41 Профил на ,,,
  *****
  Неутрално

  До коментар [#40] от "Тони!

  "И по темата - да, следи се. Ама сега ще е несравнимо по-лесно, което означава и по-безконтролно."

  За това мисля, че ако има протест - той не трябва да се изразява само в "спрете да ме следите"(или нещо от сорта). А трябва да има конкретни предложения...да се предизвика диалог (все някой, някъде там ще каже нещо умно, което да бъде от полза за всички) които да се отстояват (до край). Че ще ни следят, ще ни следят, но защо това да не зависи от повече от една институция и при конкретни, макар и косвени подозрения...

 42. 42 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  А защо трябва да ни следят, след като това не е практика никъде другаде? А защо в новите лични карти ще има пръстови отпечатъци, след като няма друга такава европейска страна, в която мвр ще има пръстовите отпечатъци на всичките си граждани, а не само на престъпниците?

  Аз не съм съгласен.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 43. 43 Профил на онбашията
  *****
  Неутрално

  аве, праволюбци насрани, я да ви питам нещо. защо когато мангалите свършат някакъв зулум, веднага забравяте за човешки права и вдигате пара, а когато става въпрос за собствените ви правца, изведнъж ставате големи хелзингаджии? не си правете труда да ми отговаряте, въпроса е риторичен и отговора е един: защото сте тъпи. има само един от вас, дето е полутъп, оня мунчо ли беше. и той е полутъп, защото поне е последователен и защитава човешките права на всички, а не само своите.

 44. 44 Профил на ssssssssss
  *****
  Неутрално

  Защо трябва да имаме ЕГН-та?
  Защо трябва да се регистрират автомобилите ?
  Защо трябва да се регистрираме по местоживеене?
  Защо трябва да имаме въобще лични документи?

  Пичове, мога да ви задам още много такива защо.

  Отговорът - не може душата в рая и хуя до края.

  Като искаш да да ползваш такива екстри като сигурност, здравеопазване, държавни и общински услуги - така ще е.
  Иначе се записваш в ултимате сурвивер и джиткаш сам.

 45. 45 Профил на ,,,
  *****
  Неутрално

  До коментар [#42] от "Тони!":

  Правила...респективно закони за всички (у нас някои са над правилата, респективно законите - но това е за друга тема), това е част от демокрацията. Имайки пръстовите отпечатъци на всички - там ще са и тези на престъпните елементи (сега и в бъдеще). Идеята, лично на мен не ми се струва толкова лоша, но все си мисля, че и това ще го оплескаме при изпълнението - чисто по нашенски.
  Да...аз не искам да ме следят...но повече от това не искам до мен да гърмят бомби...аз не искам повече от това синът ми (дъщеря ми) да взима наркотици, аз не искам повече от това да ме обират по улиците, че дори и в дома ми....и ако това ще сложи край на тези престъпления - нека да го има, но да става по правила, ясни...правила които да спазват от и за всички...и да няма богопомазани...
  Е...изразих личното си мнение - благодаря на демокрацията...

 46. 46 Профил на Коко
  *****
  Неутрално

  В съседна статия за митниците от редакцията прецениха,че дискусията не била градивна и могат да продължат само регистрирани.
  Искам да кажа ,че §14 ми прилича на ограничението от 70-те год.,когато като ходиш в чужбина на екскурзия имаше право да носиш само 30 лв. сакън да не си купиш нещо повече.

 47. 47 Профил на изчерлан
  *****
  Неутрално

  Тук форума е почти изчерпан.Погледнете в АНАЛИЗИ - ЦИТАТ /Цецка/НА ДЕНЯ и ще се хванете заглавата.

 48. 48 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  Е добре де, и как така в останалите държави се справят с тези проблеми, без да са им необходими същите мерки?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 49. 49 Профил на Burg
  *****
  Весело

  Накой всъщност са му нужни данните за всеки един от нас ????????? На МВР ли мислите ???? Упажняването на власт и на контрол над мислите всъщност е всяване на страх. Кой има нужда от това братлета ??? Е , никой не може да знае какво мисля но мислейки го гласно ставам опасен за ония които се страхуван от идеите които бих могъл да разпространя. Което иде да рече че тоя дето иска контрол го прави от страх....е като се замисли човек , ние човеците сме най страхливото животно на тая планета , но селектираики "видовете....РАСИТЕ..." има едно племе в което стрхът преобладава и май всички си ги знаем нашите братя човекоподобни е в р е й ч е т а

 50. 50 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 796 Гневно

  "Който заменя свобода за сигурност - губи и двете!"
  А. Линкълн.

  Най-добрата политика е да накараш робите сами да изберат веригите!

  Гледайте "Zeitgeist"

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 51. 51 Профил на qwerty
  *****
  Гневно

  Кога ще мирясат с това слухтене? Не се ли наиграха?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK