БАН ще внедрява продуктите си във военната индустрия

БАН ще внедрява продуктите си във военната индустрия

© Надежда ЧипеваОбмисля се прототипи на Българската академия на науките (БАН) да бъдат внедрени във военната индустрия и МВР. Това заяви премиера Бойко Борисов, след като посети институтите по металознание и геофизика на академията. 


Според Борисов е по-добре българските военни ведомства да купят разработки на БАН. Той даде пример със Сърбия, която не е изпратила нито един войник в Ирак, но е осъществила съществени продажби. "А пък ние имаме загинали войници, а сме продали само патрони за "Калашников".


Борисов смята, че учените от БАН трябва да бъдат по-активни в предлагането на своите научни разработки. От своя страна държавата трябва да ги подпомага с контактите, които има навън. Премиерът посочи, че в академията вече се правят реформи и от БАН са наясно с това, което трябва да правят.


"Не трябва да си припомняме всеки ден минали неща. Между правителството и БАН цари колегиална обстановка и това трябва да се толерира. Ние с академик Съботинов си разделихме вината на две", заяви още Борисов.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK