МВР ще се откаже от интернет следенето чрез интерфейс, но срещу гаранции от операторите

МВР ще се откаже от интернет следенето чрез интерфейс, но срещу гаранции от операторите

© ДневникМВР обсъжда вариант да се лиши от възможността на интерфейса за следене на трафика в интернет. Това обяви министър Цветан Цветанов след среща с инициативния комитет, който подготвя граждански протест срещу законовите промени за следене на трафичните данни.


"Ние сме заявили още преди няколко дни, че МВР обсъжда варианта да се лиши от възможността на този интерфейс, но някой трябва да гарантира, че в кратки срокове, не по-големи от два часа, ще можем да получим информацията, която е необходима от съответните оператори, за да можем да документираме и да си свършим нашата работа", заяви министърът.


Според Цветанов това, което е предизвикало недоволството на гражданите срещу следенето в интернет е, че в последните 20 години в държавата са се случвали "само голи обещания и реално нарушаване на човешките права".
В същия ден премиерът Бойко Борисов заяви, че няма защо да има протести срещу следенето в интернет. "Въпросът е решен и няма да се навлиза в личното пространство на гражданите, а тази възможност ще се ползва при разследването на тежки престъпления", допълни той.


Предложенията за промени ще бъдат обсъдени във вторник на заседание на разширена работна група в парламента, съобщи Мария Капон, председател на Единната народна партия, който участва в срещата с Цветанов. От думите й се разбра, че намеренията на МВР да се откажат от най-спорната поправка в закона, няма да отменят подготовката за граждански протест в четвъртък. "През следващата седмица предвиждаме протест, ще направим и информационно уведомление на хората за рисковете от готвените промени, ще изискаме президентът да наложи вето, ще поискаме среща с омбудсмана за атакуване на текстовете в Конституционния съд и дело в Страсбург", каза Капон. Сред организаторите на демонстрацията са партия "Зелените", "България е наша", Единната народна партия, асоциация на свободното слово "Анна Политковская", Електронно общество и други.


Вътрешният министър анонсира готовност МВР да се откаже от интерфейса още в началото на седмицата. Освен задължението операторите да предоставят данни до 2 часа след искане от МВР, той предложи да се въведат сериозни санкции - за първо нарушение - до 100 хил. лв., при следващо - до 500 хил. лв., а след това дори и отнемане на лиценза. Мобилните оператори обаче реагираха, че няма да могат толкова бързо да предоставят информация. Единствено от "Виваком" заявиха, че ще се съобразят с всяко искане на МВР, докато "Глобул и "М-тел" настояха, че 2 часа няма да са им достатъчни, без да посочат какъв срок би бил реалистичен.


На дискусията по промените в Закона за електронните съобщения ще се обсъдят и други теми, по които от МВР вече дадоха знак, че биха отстъпили пред исканията на гражданския сектор. В средата на декември зам.-министър Веселин Вучков каза, че МВР би се съобразило с критиките към промяната, според която достъпът до данните трябва да става не само за тежки престъпления (наказвани със затвор над 5 години), а за всички, за които е предвидено лишаване от свобода от 2.5 години. Той обяви, че е склонен да остане текстът само за тежките престъпления, като обаче се добавят и някои конкретни "сериозни престъпления като отвличания, детска порнография".


От МВР обещаха, че ще запишат срок, в който операторите ще трябва да се съхраняват данните, в случай че са били поискани от ведомството, какъвто в момента няма. Според Вучков може да се фиксират и правомощия на държавен орган да уведомява лицата, до данни за които е имало нерегламентиран достъп.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK