Съдът отмени наредбата за обществения ред в София

Наредбата за обществения ред забранява и пиенето на алкохол в паркове и градини.

© Анелия Николова

Наредбата за обществения ред забранява и пиенето на алкохол в паркове и градини.Избори 2022

Административният съд София-град отмени наредбата на Столичната община за обществения ред, съобщиха от съда. Причината за решението е, че в наредбата има текстове, които са уредени в закони или в други наредби. Освен това документът е приет, без към него да има ясни мотиви защо се налага да бъде подменен изцяло, както и защо е нужно увеличение на глобите за нарушение на разпоредбите в нея.


Наредбата беше обжалвана от Сдружението на собствениците на заведения в Студентския град и от още шест фирми - "Йолита"Д, "Триумф 2007", Младежка кооперация "Ялта", "Парти плейс", "Догма" и "Космополитен М". Те са атакували целия документ, както и отделни текстове в наредбата като този, които забранява на шумните заведения в радиус от 30 метра от блокове и кооперации да работят след 22 часа.


Според съда част от разпоредбите в наредбата са уредени в Закона за движение по пътищата, закона за шума, както и в Закона за етажната собственост. За това общинският съвет нямал правомощия да се произнася по тях. Разпоредбата за работното време на шумните заведения до жилищни сгради пък присъствала в наредбата за търговската дейност, която е приета преди тази за обществения ред.


Решението на съда може да се обжалва в 14-дневен срок. От общинския съвет съобщиха за "Дневник", че ще го обжалват. Междувременно обаче ще се разгледа възможността за промяна на незаконосъобразните текстове. Според юристите на съвета наредбата за обществения ред продължава да действа до окончателното приключване на делото. Освен това дублираните в други общински наредби текстове ще продължат да действат дори и документът за обществения ред да бъде отменен изцяло от последната съдебна инстанция.

Избори 2022

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK