Митниците обещават освобождаването на малките пратки да става на едно гише

Митниците обещават освобождаването на малките пратки да става на едно гише

© ДневникАгенция "Митници" през следващата седмица ще организира освобождававането на пратки с незначителна стойност да става на едно гише. Още в понеделник 11 януари шефът на агенцията Ваньо Танов и изпълнителният директор на "Български пощи" Милен Керемедчиев и експерти от двете ведомства ще анализират как да пускат бързо в обращение колетите на стойност над 15 евро, за които от 1 януари се дължи ДДС.


Съобщението от агенция "Митници" дойде ден след като "Дневник" публикува историята на Еленко Еленков, който разказа за премеждията, през които е минал, за да освободи от митницата в София пакет тениски, поръчани онлайн от САЩ. Вчера и финансовият министър Симеон Дянков се съгласи, че "процедурите са ужасни" и добави, че планира огромни реформи в митниците в най-скоро време.


Агенция "Митници" е наясно, че с влязлата в сила от 1 януари 2010 г. промяна в Закона за данък добавена стойност, която предвижда облагане на пратки над 30 лева, процедурата по освобождаване на пратки с незначителна стойност се усложнява и се създават неудобства за гражданите, информират оттам и допълват, че процедурата се прилага така, както и преди изменението на закона.
Цялостното решаване на проблема изисква промени в подзаконови нормативни актове и координация между няколко институции, посочват от агенцията.


Още по темата четете в утрешния брой на "Капитал".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK