Тройната коалиция харчила несъществуващ излишък

Пламен Орешарски<br />

© Надежда Чипева

Пламен ОрешарскиПрез 2008 г. не е имало никакво рекордно преизпълнение на приходите, както се хвалеше правителството на тройната коалиция, съобщава в днешния си брой в. "Сега". Според информацията във вестника тогава са събрани с 616 млн. лв. по-малко данъци от заложените в закона за държавния бюджет. И на практика тройната коалиция е харчила излишък, който не е съществувал. Данните са от доклад на Сметната палата, публикуван в петък.


През 2008 г. властта се хвалеше с нечувано преизпълнение на приходите от данъци, дошло като следствие от въвеждането на плоския данък и други мерки. Оказва се обаче, че са събрани с 4% под планираното, показват данните на одиторите.


Събраният ДДС например е със 705 млн. лв. по-малко, данъкът върху личните доходи - със 199 млн. лв. по-малко и т. н. Неизпълнението на данъците през все още силната за българската икономика 2008 г. е сигурен знак, че световната криза се е отразила чувствително дори на бюджет 2008 г. Това се е знаело от тогавашните управляващи, но въпреки това в края на годината те решиха да раздадат 1.5 млрд. лв. Тъй като излишък на практика не е имало, Министерството на финансите просто е прехвърляло пари от бюджетите на едни ведомства и общини към други. Така гласуваният със закон от депутатите бюджет за 2008 г. и реално разпределените пари се разминават с 2.5 млрд. лв., става ясно от одита. В него обаче не се коментира доколко законни са тези действия.
Освен това бившият финансов министър Пламен Орешарски е бил всички рекорди през 2008 г., като е коригирал бюджета със свои заповеди около 700 пъти, показва одитът на Сметната палата, цитиран от "Сега".


Прави впечатление, че ведомствата са дали с 1.3 млрд. лв. повече от гласуваното първоначално за ремонти, строителство и други капиталови разходи.


По бюджетите на общините са направени корекции чрез 187 заповеди на министъра на финансите, с които парите им са увеличени с 639 млн. лв. Седем общини са взели над 500% от определените със закона за тях пари за капиталови разходи. Това са Банско, Приморско, Бобов дол, Пловдив, Силистра, Смолян и София.Ако следваме логиката, че щом е криза, никой не трябва да харчи, досега икономиката да беше затворила, коментира пред "Фокус" бившият министър на финансите Пламен Орешарски. Според него по време на криза, когато частният инвеститор по силата на частния си интерес свива разходите, публичните власти са тези, които трябва да противодействат като политики, а не като пропагандни клишета. Упорито се опитвах да обясня, че за 2008 г. всички допълнителни разходи, които направихме – 1.2 млрд. лева по решение на парламента и поне още 400-500 млн. лева по решение на Министерски съвет – общо над 1.5 млрд. лева бяха изразходвани по съответния ред за сметка на неизвършени други разходи по бюджета, тоест реализирани икономии основно по програми на централния републикански бюджет. Това е даже достойнство, а не е минус. Според Орешарски общият размер на разходите за 2008 година не превишава гласувания размер на разходите от Народното събрание. Бившият финансов министър твърди, още че политиката, която се води в момента, задълбочава кризата. Той заяви, че се въздържа от детайлни прогнози за 2010 година, но е скептик за следващите месеци.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK