Агенция "Митници" обеща обслужване на едно гише

От ведомството реагираха за ден на публикувана в "Дневник" история за освобождаване на пратки

Агенция "Митници" ще подготви през тази седмица процедура за обслужването на едно гише, съобщиха от ведомството в петък. Реакцията дойде ден след публикацията на "Дневник" "Евала бе, митница", която разказва как пакет с 15 тениски, купени от онлайн магазин от САЩ, отне четири часа, за да бъде "освободен" от Столичната митница.


"По случайност в четвъртък събирах ръководството на митниците и съм им дал задача до понеделник следобед (днес - бел. ред.) да ми представят решение. В събота се чух с ген. Танов - вече са предложили план за действие - в една стъпка, в една компютърна система да съберат всичко и в понеделник е срещата с пощите, защото другата такса е тяхна и трябва да се съберат нещата", обясни пред "Дневник" ресорният министър Симеон Дянков. Той каза, че е предупредил митниците, че лично ще мине през процеса, за да го провери, и вече си е поръчал неща, но на името на друг човек.


Срещата днес ще бъде между шефа на митниците ген. Ваньо Танов и главния изпълнителен директор на "Български пощи" Милен Керемедчиев, както и експерти от двете ведомства.
"Цялостното решаване на проблема изисква промени в подзаконови нормативни актове и координация между няколко институции", обясниха още от митниците. От ведомството, оглавявано от Ваньо Танов, ще инициират съгласувателна процедура, за да бъде променен редът, по който се внасят стоки с незначителна стойност. За такива се считат тези с цена под 150 евро. Над тази стойност върху стоките се налага вносно мито. До края на 2009 г. същият праг важеше и за изчисляването на ДДС, но от началото на 2010 г. основата стана 15 евро.


*Историята "Евала бе, митница" се превърна в най-четения материал в историята на dnevnik.bg. До неделя, 19.30 часа текстът беше прочетен 73 022 пъти и имаше над 820 коментара.
Колегите от "Капитал" също публикуваха казуса, направиха анализ на проблемите и нарушенията в процедурата и заеха позиция, че ще работят по темата, докато се намери решение.


Следете темата на dnevnik.bg и в специално създадената рубрика на capital.bg Това ли е бъдещето?
Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  Хайде сега да видим какво ще се случи и дали изобщо нещо ще се случи или пак само ни баламосват...

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 2. 2 Профил на Al Bundi
  *****
  Весело

  Досега се чудех защо извънземте се крият?

  -Ако трябва да декларират чинията на митницата,
  времевия портал за скок ще се е затворил....

 3. 3 Профил на Простосмъртен гражданин
  *****
  Гневно

  Тея от митниците пак не са налучкали верния начин за обработка на пратките до 150 еур. Бе колко нещо се изписа по въпроса и пак тъпотии се канят да праят.
  Казаха ви го хората как трябва да стане - просто е като фасул...
  пратки до 150 еур пращани по пощата се получават в пощата и ако има начислено ДДС се пуска един пощенски запис за дължимата сума, и си получаваш колета . Ако пратката е пратена с куриер отиваш в някоя банка и правиш превод, носиш платежното на куриера /или пък плашаш направо на куриера/ и си получаваш пратката. Какви митници, какви гищета или декларации незнам какво си още. Ако закона или някоя смахната наредба пречи, ми променете ги бе.

 4. 4 Профил на Митничар
  *****
  Неутрално

  А недей за бентли събирам,
  кат ти отворя кашончето,
  искаш неискаш 20 лева шъ ми остаиш, или кишона
  цурук цурук от дето дошъл

 5. 5 Профил на Nikolay UK
  *****
  Неутрално

  Съгласен съм с #3: Във Великобритания дължимото ДДС и мито се плаща при получаването на пратката в местната поща. Едно гише, времетраене на процедурата - 2 минути.

 6. 6 Профил на Танов
  *****
  Весело

  Ние вода си имаме,
  остава да открием "топлата"

 7. 7 Профил на Красимир Кабакчиев, дфн
  Красимир Кабакчиев, дфн
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ето, това е! ПОЗДРАВЛЕНИЯ ОЩЕ ВЕДНЪЖ ЗА СТРАХОТНАТА СТАТИЯ! Ето как, когато има граждани, има резултат! БРАВО!
  Във връзка с това бих искал да кажа нещо за себе си. От години насам разобличавам феодалната, криминална управа на БАН! В БАН се извършват престъпления, беззакония и безобразия! Посочвал съм ги многократно, в подробности. И мисля, че добре, че бях аз - наред с някои други хора, та накрая обществото да разбере какво точно представлява БАН. Не става въпрос да се закрива БАН, а да се реформира радикално. Както не става въпрос да се закрият митниците, а да се накарат да уважават закона и хората! Промяна в една или друга институция може да стане най-вече тогава, когато има граждански натиск. Мнозинството българи не са никакви граждани още - но много бавно и далеч не славно започват постепенно да стават.

  Красимир Кабакчиев, дфн
 8. 8 Профил на КРЕМИКОВЦИ
  *****
  Неутрално

  Всички пепелници ВЪН от МИТНИЦА!

  Здравния министър да се заема подред на ведомствата.

 9. 9 Профил на 6i6eido
  *****
  Неутрално

  А сега НАП да се сети да предложи, месечните данъци и осигуровки на работниците да се плащат също на 1 сметка, вместо на 7-8 различни

 10. 10 Профил на Никита
  *****
  Неутрално
 11. 11 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Еленко, РЕСПЕКТ батка че им показа на останалите словоблудци в тая кочина каква трябва да е силата на перото и как да се прилага тя.
  Евалата!


  Чудно ми е Дянков дали е поръчал на името на Сергей Станишев?

  The biggest risk in life is not taking one.
 12. 12 Профил на проф. д.ф.н. Бай Иван
  *****
  Неутрално

  Какво сте забравосвали? Още нищо добро не се е случило във връзка със законодателната издънка на другарката Мента и другарите й от ГЕРБ. А колко по-лесно щеше да е преди да гласуват законите да ги четяха и да помислеха за последиците. Но къде ти! Това правителство е по-голямо посмешище и от правителството на крадлив симо.

 13. 13 Профил на Imigrant v avstralia
  *****
  Неутрално

  Изпратих два колета до България за подарак на детца за бала им.И джата бяха на стоинист от $ 700 и застраховани.В Сливен митнитцата ги разкарваше и поиска 220 лева,а в Харманли 200 лева.По света ако пратиш до $1000 подарак се освобождава от мито и такси,Митница Българиа дори отворил колетаите пред тях и разглеждали и описвали нещата,казали на хората че понеже били застраховани и да не би да сме лагали какво се праща.Пално безобразие,казали им те ги оценяват за $700 там,ама при нас тук оценката хад $1700,жсичко бе ножо купено и с етикетите и бележките от магазините.Зарадвах децата,но трябваше да пращам и пари за таксите,че излезе по $ 1000 на дете.

 14. 14 Профил на Рушвет-Изнудис-тан
  *****
  Неутрално

  Митничарите са държавни служители и би трябвало да се радват, че имат работа, осигуровки и пенсии. За жалост по времето на Комунизма, ролята на Митниците се трансформира, и те станаха бариера срещу Чуждо Влияние и особенно Западно. Митничарите ни деряха кожите за парцалките дето си ги купувахме от ГДР-то и Полша. Те колеха - те бесеха. Има едно решение на проблема с Митничарите, да се уволняват дисциплинарно и да им се налагат глоби и конфискации на имуществата, както те правеха на бедните Безпартийни - спомняте си Член 250 от Наказателния Кодекс на НРБ, намерят ти 5 долара и отиде коня у ряката.
  Първо ти вземат 5те долара.
  После те вика кварталния инспектор от МВР.
  Той те предава на следовател от МВР за нарушение на чл.250 от НК.
  Той образува дело срещу тебе за наръшение на чл.250 от НК.
  Насрочват ти дело в съда и трябва да се явиш на това дело като обвиняем за нарушение на чл.250 от НК.
  Ако съдията е в добро настроение ще те зашлевят с глоба от 250 лева.
  Ако не е добро настроение но не е бесен ще те зашлевят с глоба от 250 лева и 5 месеца лишаване от свобода условно за нарушение на чл.250 от НК.
  Ако съдията е станал с гъза си нагоре, ще те зашлевят с глоба от 250 лева и 5 месеца лишаване от свобода ефективно и за нарушение на чл.250 от НК.
  Така за 5 долара, които някой ти е дал на пазара в Москва Тер в Будапеща, защото не е имал достатъчно Унгарски Форинти да ти върне ресто - в Социалистическа България те пъхат в затвора и получаваш за цял живот Свидетелство за Съдимост - Осъждан. Не можеш да си намериш работа - навсякъде проблеми заради тези 5 долара.
  Минават 3 или 5 години не помня. Подаваш молба за реабилитация. Казват не можем, да те реабилитираме, защото сме загубили делото.
  Викаш добре де по закон 5 години след истичането на наказанието трябва да получа реабилитация, защо не ми я давате? Другарите викат като нарушавате митническите наредби така ви се пада.
  Дайте ми ги всичките тези гадове от времето на Комунизма дето така ни мъчеха и се гавреха с нас, и ако няма желаещ да ги икзекутира с особенна жестокост - това съм аз. Иначе мравка не бих наступал, ама тези Митничари, бих ги рязал на тънки филийки от кутрето на десния крак до лявото ухо.

 15. 15 Профил на Крум Страшни
  *****
  Неутрално

  Съласен съм напълно с предложението Митническите проблеми на България да се решът с едно гише само.
  Трябва да ме сложат от другата страна на гишето с един 10 килограмов чук и да ми ги докарват един по един всичките Митничари и Стопански Ченгета дето се гавреха с нас навремето (па и сега) и като си подадът главата през гишето да ги фрасвам с чука. Тава само ще оправи Митниците в България другото е Пременил се Илия, огледал се пак в тия.

 16. 16 Профил на К.
  *****
  Неутрално

  Единственото решение е всяка година поне 10% от личния състав в митниците да се подменят. За 4год мандат 40% от клановата мрежа ще отпаднат и тогава има надежда, че новите хора попаднали в системата ще торпилират останалите като работят за заплатите си и спазват процедурите.

 17. 17 Профил на Никита
  *****
  Неутрално

  Драскате ми минусите без да сте гладали видеото, ама ревете като се сблъскате с проблема. Може и това видео да се сметне за провокация, но е истина.
  Преди месец съм изпратил колет от Германия и още не е пристигнал. Причината- по време на празниците митничарите не работели, а служителка на пощата, казала, че сега/07.01.2010г./, получавали колетите изпратени през месец ноември.
  Без коментар.

 18. 18 Профил на Abadobata
  Abadobata
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Той каза, че е предупредил митниците, че лично ще мине през процеса, за да го провери, и вече си е поръчал неща, но на името на друг човек."

  Кефиш, ме, бе момче!

 19. 19 Профил на Breaking News
  *****
  Любопитно

  Къде изчена новината на ТАСС обясняваща че първият митничар пардон европеец бил руснак?

 20. 20 Профил на Kurt
  Kurt
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#3] от "Простосмъртен гражданин":

  Бе човек, виждаш ли се какво пишеш?

  При проста процедура ще отпадне нуждата от много държавни служители. Искаш да ги оставят на улицата ли? Недей така, това са хора, които не могат да се реализират в частната икономика. Обричаш ги на безработица.

 21. 21 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Я по пет лева за преводче през СиБанк.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 22. 22 Профил на Митничар
  *****
  Неутрално

  Глупости на търкалета! Какви ще са тия облекчени процедури?!?!? Цялата Еврозона работи по единни закони и процедури! Само Булгаристан щял да ги позаобиколи. Истината е ,че неможе. Навкякъде процедурите са еднакви и са съобразени с ЕС директиви и законодателство. Но истината е ,че навсякъде пратки до 150 евро се водят за нискостоиностни и са освободени от плащания. Тук хората на Дянков и ГЕРБ вкараха поправка в закона за ДДС и искат да събират плащания и от пратки от 15 до 150 евро.Ако на митниците се вмени задължението да събира тези плащания ,както е и в момента , то законите не позволяват друг вид процедури. Ще ми е интересно лицето Симо Дянков като как ще си освободи пратка без митническа декларация и ЕОРИ номер, които атрибути са единни и задължителни за ЕС. Като как ще стане издаването на ЕОРИ номер и ЕАД, както и плащане на едно гише?!?!?До това води държавната лакомия и некомпетентност! За това митниците обаче нямат ни най - малка вина!

 23. 23 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Чета и се чудя!Ахмаци ли сте ,или нас правите на ахмаци?!?!?Нормалните хора ,даже и в България си получават нискостойностните пратки ,не от пощите , а от куриерските фирми като : Федекс, Диейчел, Юпиес и др. Там тази услуга е бесплатна. Получавате си стоките и колетите в къщи. Единственното условие е да упълномощите фирмите да ви представят пред митници! А останалите които се правят на интересни и се занимават с неща ,които не са им работа да висят ако искат и четири дни в митниците. Тяхна си работа! Щом имат желание да се занимават с тази дейност. Що ни занимават с дивотиите си! а На всичко отгоре пищят на умряло!Какво мито бе ахмаци?!? За тези пратки се плаща само ДДС и такса от четири лева -само когато пратката ви е с Пощите!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK