Борисов изненада с идея за по-нисък ДДС още тази година

Борисов изненада с идея за по-нисък ДДС още тази година

© ДневникПремиерът Бойко Борисов изненада и свои, и опозиция, като допусна по време на посещението си в Израел, че ДДС може да намалее още през тази година. Изявлението си Борисов направи след среща с израелския министър-председател в понеделник, по-малко от месец след приемането на бюджет 2010. От думите му стана ясно, че именно Бенямин Нетаняху го е посъветвал за плавно понижение на данъчната ставка, с по 0.5%. В края на декември на среща с Американската търговска камара в България министър-председателят каза, че се планира намаление на ДДС с 2% от 2011 г., но ако развитието на икономиката го позволи.


"От една страна, това ще е добре за чуждестранния бизнес, а от друга, плавно ще се настройват финансите на държавата и икономиката към тези условия", коментира поетапния вариант Борисов, цитиран от БТА. По думите му според Нетаняху, "който е един от най-добрите финансисти", това е начин страната и бизнесът да се справят по-успешно с кризата.


Изявлението на Борисов за данъчната политика съвпадна и с негово интервю във в. "Уолстрийт джърнъл", изцяло по икономически теми, в което той потвърждава старта на българската кандидатура за еврозоната.
Източници на "Дневник" и от кабинета, и от ГЕРБ признаха, че са опитали да се свържат с премиера, за да разберат какво точно има предвид за ДДС. Финансовото министерство не коментира изявлението, министър Симеон Дянков бе зает със спешен личен ангажимент. През тази година правителството планира да събере 6.8 млрд. лв. от ДДС.


Зам.-председателят на бюджетната комисия Стоян Мавродиев (ГЕРБ) определи предложеното стъпаловидно понижение като неприложимо в момента. Според него, ако има възможност за намаление, то трябва да е на преките данъци, защото така ще останат повече пари в бизнеса и гражданите.
Според представителите на всички опозиционни сили сваляне на данъка сега ще е погрешна стъпка.


Бившият финансов министър Пламен Орешарски (БСП) заяви, че за да се намали ДДС, трябва или да се повиши друг данък, или да се актуализира разходната част на бюджета. Алиосман Имамов (ДПС) каза, че от началото на прехода досега няма прецедент в средата на годината да се променят данъчни ставки. Според него намаление "на час по лъжичка" няма да се отрази в крайните цени на стоките.


Любомир Дацов, който бе заместник на Орешарски, смята, че подобна поетапна схема ще увеличи дефицита по текущата сметка, без да стимулира производството или заетостта. "Понижаване на ДДС сега ще ни лиши от инструмент за потискане на инфлацията, когато България влезе в механизма ERM2", каза още Дацов.


Иван Костов (ДСБ) отказа да коментира мярката и заяви само, че не е работа на израелския премиер да коментира данъчната политика на България. Единствено Мартин Димитров (СДС) се изказа в подкрепа на идеята, но с условието да се обвърже задължително с по-добра събираемост на данъците.
Представителите на бизнеса подкрепиха по принцип мярката за намаляване на ДДС, но и те признаха, че не вярват сегашната фискална ситуация да го позволи.


Председателят на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник") коментира, че по-нисък ДДС ще стимулира стопанската активност, но допълни, че това трябва да се разглежда като част от цялостен анализ на данъчната политика. "Това е положителна стъпка, но намаление от 1-2 процента не би оказало съществено влияние върху крайните цени на продуктите", каза пред "Дневник" Светла Чамова, изп. директор на Асоциацията на месопреработвателите. Според изпълнителния директор на камарата на индустриалните хлебопроизводители Борис Инчев много по-голям проблем за бизнеса е бавното възстановяване на данъчния кредит.


Макроикономистите, които "Дневник" потърси за коментар, призоваха свалянето на ДДС да се приложи внимателно. Намаляване на ДДС сега ще внесе излишен шум, смята Георги Ганев, програмен директор в Центъра за либерални стратегии. И той, и колегата му Георги Ангелов от "Отворено общество" смятат, че първо трябва да се понижи осигурителната тежест и това ще донесе по-голям ефект за бизнеса и заетостта.Мнения


Мартин Димитров, СДС
При по-добра събираемост на данъчните приходи е възможно, но досега не се виждат резултати в тази насока.


Пламен Орешарски, БСП
Англия единствена опита да стимулира икономиката с по-нисък ДДС през миналата година и нищо не стана. Аз смятам, че ставка от 20% е много подходяща на ниво средно за ЕС.


Георги Ганев, Център за либерални стратегии
Според мен няма смисъл. Дори да имаме добри приходи в средата на годината, има други данъци за намаляване. Аз смятам, че трябва да са осигуровките.


Георги Ангелов, "Отворено общество"
Издърпването на облекчение за кризисния период ще повиши конкурентоспособността. И стъпаловидното намаление на данъка ще има антиинфлационен ефект, но незабележим на практика за потребителите.


Иво Прокопиев, КРИБ
Всичко зависи от състоянието на бюджета. Намаляването на ДДС ще съживи икономическата активност, но зависи от приходите на бюджета. Това е въпрос на цялостната данъчна политика.


Божидар Данев, БСК
Във всички случаи за бизнеса е добре ДДС да се намалява, но в момента финансовата стабилност на страната, включително приходната част на бюджета, е драматично ниска. Сега е опасно да се дестабилизирана макроикономическата рамка.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  на счетита им се дрълнаха .....
  на НАП им се е...

 2. 2 Профил на Al Bundi
  *****
  Неутрално

  "Пламен Орешарски, БСП
  Англия единствена опита да стимулира икономиката с по-нисък ДДС през миналата година и нищо не стана. Аз смятам, че ставка от 20% е много подходяща на ниво средно за ЕС."

  -Льольо, Англия го дигна ДДС-то от първи ако не си изтрезнявал от тогава.

 3. 3 Профил на lud
  *****
  Неутрално

  Съмнявам се, че премиерът на България знае какво е ДДС.

 4. 4 Профил на bat-plamen
  *****
  Неутрално

  Ако това е вярно,то това ще се отрази добре на нашата слаба икономика и аз съм твърдо за това намаление и то ,ако може с по-бързи темпове!!!Но това ще го покаже бъдещето!!!

 5. 5 Профил на aha
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "lud":

  Стига с това ДДС! Нве Борисов изненанда, а той самият се изненада какво е това ДДС и има ли почва у нас Медиите вместо да манипулират, че това е темата на деня, да поработят малко и за читателите си, т.е. как ББ става пощенски куриер на евреите.

 6. 6 Профил на мминерева
  *****
  Весело

  Кой е финансов министър в България,г-н Дянков или г-н Нетаняху от Израел ?

 7. 7 Профил на Бай Георги
  *****
  Неутрално

  Не му се връзвайте на Б.Б.
  Днес (понеделник) той каза , че ще намали ДДС с 0.5 % още тази година. След два дни ( сряда) ще каже , че това е невъзможно.
  Половин година не ви ли стига да разберете кой е Б.Б ?
  Дори Иво Прокопиев е сдържан в становището си.
  Впрочем, защо си губим времето да обсъждаме Б.Б. ?

 8. 8 Профил на завзек
  *****
  Весело

  важното е че чифутите определят данъчната политика на бат бойко, това нито турците, нито мангалиге могат да направят...да видим какво ще каже хер флик егати и държавата

 9. 9 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Да го намаляват! То и без това са тръгнали да я затриват тая страна . Данъците намалиха, осигуровките намалиха ,сега - и ДДС - да живее капитализмът ! А от къде ще пълнят хазната ? Или мистър Дянков вече ще е далече.
  Не разбраха ли ,че с евреите само дружбата ни свързва ? Никакви сделки и съвети от тях. Всеки бизнес с тях е провал за нас. Примери има достатъчно- последно провалиха ремонта на вертолетите. Сега искат да строят на градинката на Раковска и Царя. И какво му е работа на техния Натаняху какъв е ДДС у нас- ББ за това ли отиде там? Пак някаква далавера гласят.

 10. 10 Профил на Berlin
  *****
  Неутрално

  Говори се за спадане на ДДС-то на 19%, не е кой знае какво. Плавно спадане, в рамките на 4 години.

  Ха който познае, колко е ДДС-то в Швейацрия, печели непубликувани снимки на царя на връх "Мусала"!!!

 11. 11 Профил на jj
  *****
  Гневно

  колкото лихвите по кредите паднаха,толкова и ддс ще намалее

 12. 12 Профил на Бай ви Ганя
  *****
  Любопитно

  Аз да питам, неразбрах за кaкво oтиде ББ при Нетаняхо - за да му каже, че моvе да реже динята на по-тенки резени докато пътува във влака за Европата или друго нещо са обсъждали. Кажи бе джанъм Дневник. Недей да прикриваш. Не вервам и за градинката пред руската църква да е. Да не е за сърварите, комай

 13. 13 Профил на Работник с потник
  *****
  Весело

  Е да де точно за това иде реч начи !
  0.5% колко са??? Нищо разбира се !!!
  Ще помогне ли на бизнеса ? - НЕ
  Ще намалеят ли цените от това ? -НЕ
  Много ми е интересно какво ще правят и без това изкукуригалите счетоводителки

 14. 14 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "мминерева ":
  Номинално е Дянков, а реално....има ли?

 15. 15 Профил на !
  *****
  Неутрално

  "Ще помогне ли на бизнеса ? - НЕ "

  Виж картинката горе и пак си помисли дали 500 милиона кеш раздаден на бизнеса няма да му помогне.

 16. 16 Профил на Швейацрия
  *****
  Неутрално
 17. 17 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 920 Неутрално

  Ако някой си мисли,че ще има положителен ефект върху крайният потербител се лъже.
  Не и в България!
  Българсият бизнесмен е правопропорционален на българският политик и отношението му към народа.
  Разликата от намаленият данък ще влезе в джоба на "бизнесмена".
  Това е сериозна крачка а кото се има в предвид просташкият манталитет на Б.Б....това си е истински хазарт!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 18. 18 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1735 Неутрално

  До коментар [#16] от "Швейацрия":

  7.6% ДДС ако искаме да сме точни. Но на всеки е ясно че БГ не е Швейцария на нищо,,,,

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 19. 19 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  И как точно ще му помогне на бизнеса? Щото и аз мога да нарисувам набързо една картинка, ама на бизнеса му трябват пари и добра данъчна инфраструктура, а не картинки.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 20. 20 Профил на bg e mafia
  *****
  Неутрално

  тези 680 млн вместо държавата да ги харчи и да отиват в обръчи от фирми и в раздутата държавна администрация по -добре да останат в компанийте и работниците

 21. 21 Профил на 18%
  *****
  Неутрално
 22. 22 Профил на ???
  *****
  Неутрално

  "От една страна, това ще е добре за чуждестранния бизнес, а от друга, плавно ще се настройват финансите на държавата и икономиката към тези условия"

  Хайде еврейските пари идват, ББ си отвори дупето

 23. 23 Профил на аяо
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "bg e mafia":

  И да, и не! Администрацията харчи много пари за малко работа, да! Но с какви пари ще се строят магистрали?
  А от къде пари за социални нужди и здравеопазване?
  питам аз в тъмната балканска българия къде ще отидат парите от намаленото ддс-в населението или търговците ще си го задържат за себе си? Все пак не сме Израел. За това у нас от Израел идват само мошенници-направо мафиоти като Гад Зееви и Майкъл Чорни. И си пазаруват каквото си поискат. От политици до отбори!

 24. 24 Профил на м-да-а-а!
  *****
  Неутрално

  Нещо много важно! В кой точно бизнес биха отишли парите от намалено ДДС? /Защото сме наясно, че при намаляване на ДДС цените няма да паднат, а парите ще останат в бизнеса/
  ТЪРГОВЦИТЕ!!! Не производство, не напр софтуерен бизнес или нещо друго. Да не правим пътища, а да дадем на търговците. Нещо сложно, рисковано, иновативно да правят търговците-не! Защо да вземаме пари, които иначе биха отишли за здраве или социални дейности и да ги даваме точно на...търговците?

 25. 25 Профил на до 19
  *****
  Неутрално

  Ей тъй ще му помогне. Държавата бърка в твоя джоб, като ти вдига акциза примерно и данък здраве, или във фискалния резерв или тегли заем и го дава на бизнеса с намалението на ДДС. При плавно сваляне на ДДС няма никакъв шанс намалението да доведе до по-ниски цени за потребителя. 500 милиона ще се трансформират в леко повишаване на печалбата на бизнеса, който ще реши какво да прави с парите.
  Бизнесът иска намаление на осигуровките, особено тяхната част, но понеже няма пари за пенсии сериозно намаление на осигуровките налага коренна промяна на пенсионния модел. Такава промяна няма да ни позволят отвън и трудно ще бъде прекарана вътре в страната. Като се види, че от пенсиите не може да се раздават повече пари на бизнеса, самият бизнес ще започне да лобира за смъкване на ДДС. Това е все едно да се помогне на бизнеса да вдига цените с по 0.5% допълнително на месец. Досега държавата раздаваше пари от същото ДДС на избрани обръчи близки на управляващите. С намаляването на ДДС на стъпки държавата ще раздава парите събирани досега на всички фирми по малко.

 26. 26 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Точно бизнеса има нужда от ДДС, все пак този данък точно за бизнеса е измислен.

  Иначе - да, цените няма да се променят, със сигурност. Но как така ги сметна по 0.5% на месец, не знам...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 27. 27 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Ако ББ мисли за хората няма да сваля ДДС, а ще преотстъпи няколко процента от него на общините. Обещал е да им върне 50% от приходите от данъци. Не си ли изпълни обещанието на гърба на гражданите общините ще продължават да вдигат местните дънъци и такси въпреки, че отдавна е минат прага на поносимост, от където пада събираемостта. За съжаление от МВФ натискат да се вдигат имотните данъци и понеже ние сме надупени изпълняваме. Целта е да бъдат отнети имотите на българите, да ги изкарат под наем, а рентите да се източват в джобовете на чужди банки и инвеститори.

 28. 28 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Е как така процент от ДДС ще отиде за общините, като ДДС се връща на фирмите? Или тоя процент да се отнеме от фирмите, което веднага би нарушило смисъла и логиката на тоя данък?

  И откъде тва понятие с връщане на приходите от данъци? В страната има само една община, която внася повече, отколкото получава като бюджет, и това е София. Което означава, че останалите общини получават над 100%, за какви 50%? И защо съществува тоя малоумен термин връщане, който ББ го измисли, какво връщане - има закони - изработваш - плащаш данък. То на тая логика и аз да искам да ми върнат ДОО?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 29. 29 Профил на kokorbashiyata
  kokorbashiyata
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Интересно ми е как точно ги изчислихте тези 170 млн. лв. При планирана събираемост 6.8 млрд. - 0.5% са 34 млн. лв., а 1% са 68 млн. лв. При всички положения не ми харесва начина, по който Борисов се влияе от думите на хора, които не са запознати детайлно със ситуацията у нас. Единствено оправдание би било, ако Израел са гарантирали сериозни инвестиции иначе не виждам смисъл всяко чуждо мнение да се приема с такъв наивен детски ентусиазъм.

 30. 30 Профил на Настрадин Ходжа
  Настрадин Ходжа
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  еврейската шапчица явно стимулира мисленето

  #ДАНСwithme до #ОСТАВКА
 31. 31 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Pavlik Morozov

  Стимулира глупостите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 32. 32 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  До коментар [#29] от "Анонимен":

  ти явно си нагъл ,защото не питаш за да разбереш ,а се правиш на спец и показваш ирония ....не се изчислява така ....намаляме ддс с о,5 % от 20% на 19,5 %...тези о,5 се изчисляват не от събраните 6 ,8 милиарда а от общите сума преди облагане......които би трябвало да 34 милиарда .....0,5 % от 34 милиарда са 170 милиона .......

 33. 33 Профил на capitalist
  capitalist
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  много добре дневник е сложил в кавички изказването ....."че нетаняху е един от най добрите икономисти" като той не е икономист ......бил в спец отряд и не е икономист ......

 34. 34 Профил на ЙГФК
  *****
  Неутрално

  ТОЗ МАФИОТ ВСЕКИ ДЕН СИ МЕНИ МНЕНИЕТО НАПРАВО Е СМЕШЕН ПОЖАРНИКАРА С ПАРТИЙНА КНИЖКА-КОМУНИСТ

 35. 35 Профил на ЛЛЙ
  *****
  Неутрално

  Комунист и евреин интересно съчетание за среща

 36. 36 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  Поредният кокал ,хвърлен в медийното пространство.Оня ден бе бунтовете,готвени от ДПС,днес намаляването на ДДС на всеки 6 месеца,у след някой ден - кой знае какво? Само и само да се говори и дъвче нещо,а да не се вглежда в простотиите на правителството ,
  А тоя,който казва,че ДДС няма да помогне на бизнеса и хората, или не разбира от бизнес или е платен драскач на крадците на ДДС.За бизнеса ДДС е една огромна блокирана маса пари, а за потребителите - дупка в джоба..Падането на ДДС от 20 на 18 % на обикновения човек му намалява веднага сметката за ток,за телефон,за гориво.

 37. 37 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  Отишъл на гости, домакинът му казал, ти що не намалиш дедесето, нашия му рекъл, пък що да не го намаля и ето, появи се статия със заглавие "Борисов изненада с идея за по-нисък ДДС"

 38. 38 Профил на Запознат
  *****
  Разстроено

  Б.Б. вече почна да ме ядосва. След 2 дни, както правилно посочиха вече няколко човека, ще си каже, че няма да стане. Що въобще се харчи...ама на Дянков му пострада детенцето, и вчера не му е било до това да опровергава глупостите на шефа си.

 39. 39 Профил на LifeGiving
  LifeGiving
  Рейтинг: 587 Весело

  Не се биите,цените няма да паднат!!! Търговците няма да позволят цените да отидат надолу!!! Хайде, търговците, очаквам вашите минусчета )

 40. 40 Профил на !!!
  *****
  Неутрално

  Дано Гойко не се върже на евреите, защото ефекта от мярката няма да е забележим за крайния потребител, тъй като голяма част от търговците и производителите няма да коригират цените с 0,5% поради различни причини и най вече поскъпналите горива и акцизи. Това от своя страна няма да освободи парична маса за крайния потребител, която той да изхарчи и да бъде обложена с ДДС, което пък лишава държавния бюджет от средства, които реално са нищожни за бизнеса и крайния потребител по отделно. За пример може да се даде закупуването на нискобюджетен автомобил за 20000 лв без ДДС, при който отстъпката би била 100 лв. Съмнява ме, че някой би бил щастрив ако при покупка от 20 лв ще има полза от 10 ст.

  Успех в живота Гойко!

 41. 41 Профил на ИМПЕРИЯ
  ИМПЕРИЯ
  Рейтинг: 0 Неутрално

  ДО КОГА ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ЧИФУТИТЕ ТРЯБВА ТВЪРДО ДА КАЖЕМ НЕ НА ИКОНОМИЧЕСКОТО РОБСТВО КОЕТО НИ НАЛАГАТ БЛАГОДАРЕНИЕ НА ПРОДАЖНИТЕ НИ ПОЛИТИЦИ ВСИЧКО ТОВА Е БЕЗУМИЕ

  ЗА БЪЛГАРИЯ
 42. 42 Профил на Мърмор
  *****
  Неутрално

  До коментар [#17] от "Бай тоз":

  Прочетах поста ти. Напълно съгласен. Малко са хората, които са разбрали, че такова животно като "български бизнес/бизнесмен" няма. Има само безгранична алчност изразяваща се в "инвестиране/реинвестирне" в скъпи авто тенекии, смяна на жената и любовницата(-те), "екологично бетониране", пране на пари, чалга интереси и т.н. Бог да пази крайния потребител от свинете, които ни управляват от години. Намаляване на ДДС плавно, с по 0,5%-та. Може, в тази държава просто няма да има никакво значение и ефект. Явно е, че и малко хора са наясно в каква страна и среда живеят. Нова дъвка. Нов измислен проблем. Нова пара в свирката. Това не е държава, а феодален тимар на шепа мръсни копелета.

 43. 43 Профил на Защо?
  *****
  Неутрално

  Не мога да ви разбера, господа/госпожи форумци. Защо непрекъснато наричате ББ комунист. Какъв комунист е това лайно? Комунистите измряха бедни преди трийсет години. Останалото е общност от нагаждачески индивиди, както ясно е видно от поредното преброяване на новите активни борци. Човекът си е просто първосигнална мутра със сигнално-тревожни психически изблици.

 44. 44 Профил на Петкова
  *****
  Неутрално

  ДДС е поголовен данък върху потреблението, и той практически засяга всички в тази държава, от старците до пеленачетата. ДДС го начисляват върху всяка сметка за ток, вода, телефон, газ, нафта, бензин и пр. и пр. Затова всяко негово намаляване е добре дошло.

 45. 45 Профил на ani5
  ani5
  Рейтинг: Неутрално

  Ако някои се замисли, че всъщност намаляването на ДДС то пълни бюджета , масово и еднократно, защота на наличните стоки , се дължи разликата в ддс то в момента на смъкването му . Така че е възможно и така да се опитат да напълнят бюджета , с хитър ход ще заробят още фирмите . А всъщонст викът е - намалихме данъците

 46. 46 Профил на невеж
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "lud":

  премиерът знае, че ддс е нещо което бизнесът тегли от държавата. в този ред на мисли и неговото благородно намерение да намали ддс-то, за да се точи по-малко от държавата.

  сега сериозно по темата: предположенията какъв ще е ефекта от намаляване на ддс ставката са единствено в сферата на догадките. както съм казвал и преди, аз лично се съмнявам, че при нашата пазарна конюнктура резултатът ще е намаление на цените и повешаване на стокооборота. защо? ами защото ддс-то е данък, който е спрехвърля изцяло на потребителя и доставчика/производителя/"бизнесмена" хич не му е през оная работа дали го има или не. какво ще предпочете българския бизнес - да свали цените и да увеличи оборота или да остави цените непроменени и да добави към печалбата си намалението на данъка, макар и при по-нисък оборот? аз по-скоро подозирам, че ще стане второто. обикновено цените не падат толкова бързо и лесно, колкото се вдигат. да не забравяме че в случая е важна еластичността при търсенето на всяка стока и т.н.
  въпреки съмненията ми, аз съм за свалянето на данъците като цяло, защото съм привърженик на тезата, че държавата трябва да преразпределя по-малък ресурс.

 47. 47 Профил на BG
  *****
  Неутрално

  Ако бутнат ДДС на 19.5% ще объркат икономиката много по-лошо, отколкото ако го направят направо на 19 или дори 18% - тоя дробен процент ще струва купища допълнителна работа на десетки хиляди.

 48. 48 Профил на Jelev
  *****
  Неутрално

  Ако дадена стока струва 5 лв.сега,при ДДС ( дори ) 15 % 6те я копуваме пак за 5 лв.

 49. 49 Профил на Производител на храни
  *****
  Неутрално

  Като цяло въпроса е ДДС,а не кой какъв е. В цяла Европа с изключение на три държави има редуцирана ставка на ДДС. За храни и лекарства ставката е минимум наполовина. Странното е че в БГ управляващите казват че това е трудно за изпълнение и почти невъзможно,а в същото време имаме редуцирана ставка 7% за туризма. И това ако не е наглост. Първо никой да не очаква цените да паднат,но пък за сметка на това производителите ще излязат на светло. По този начин ще започнат да плащат данък печалба,също така ще е по евтино да плащат ниската ставка ДДС и най-важното всички ще са с равен старт,а не като сега половината крият тотално и дърпат другата половина след тях. Вторите ако искат да съществуват трябва и те да крият поне половината. Какво да говорим след като една Македония има ДДС от 5% за храните. Ние сме жалки и смешни.

 50. 50 Профил на да
  *****
  Неутрално

  До коментар [#48] от "Jelev":
  правилно разбираш разбираш нещата. Горните се плюнчат на аба.

 51. 51 Профил на Производител на храни
  *****
  Неутрално

  В Англия и Кипър ставката за храни е 0%. В Гемания е 7%, Франция е 5,5%,Гърция е 9%,Румъния -7% и т.н.

 52. 52 Профил на невеж
  *****
  Неутрално

  До коментар [#51] от "Производител на храни":

  защо ставката върху храните трябва да е по-ниска или нула поцента?

 53. 53 Профил на невеж
  *****
  Неутрално

  храните се изкупуват от дребните поризводители на безценица, но в магазините се продават на 5-6 пъти по-високи цени. никой не може да ме убеди, че в последващата преработка се създава толкова много добавена стойност, че цената да се увеличи в пъти! отговорът е две в едно: неефкетвино производство, което обаче не пречи на производителя, защото надцинката е достатъчно висока, за да компенсира.

 54. 54 Профил на Мики Маус
  *****
  Неутрално

  ДДС е данък плащан от крайния потребител, така че теоритично намаляването му е в полза на всички нас, крайните потребители.
  Въпроса е как пазара ще реагира на плавно понижаване, дали ще намалеят цените и ще се повиши производството или ще всичко ще си остане както е, а ще се увеличи печалбата на търговците, кой знае?! Подобно плавно понижение, може би следва да се прави ако има борба с монополите и картелните споразумения....

 55. 55 Профил на Мики Маус
  *****
  Неутрално

  И тази картинка към статията, кой я измисли!? Любопитно е как я аргументира?!

 56. 56 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Аз се съмнявам че НАП ще успеят да се справят с поетапното сваляне на ДДС-то, така че най-вероятно ще го свалят еднократно на 18% в началото на 2011г. Отделно ако го свалят още тази година Дянков няма и да си помисли за салам на 'малката постна пица'. ЕС налага минимум от 15% за ДДС, а ДДС формира 49% от бюджета на България, ДДС е измислен във Франция през 1954г. и се използва предимно в ЕС, в САЩ има данък продажби но той е от 0 до 10% в зависимост от щата.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 57. 57 Профил на hm
  *****
  Неутрално

  Лаладжии няма угодия за вас.

 58. 58 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Какво значение има откъде идва предложението? И защо трябва да плюем наред? Защото стоим на различни камбанарии. А че не е дошло наум на нашите "икономисти" да се направи подобно предложение може само да съжаляваме. А предложението е добро, даже много добро и жалкото е само, че не се е пристъпило към намалението на ДДС по-рано, жалко за всички потребители на стоки, които не са на "хранилка" и не им е все едно колко харчат за храна, за сметки, за дрехи. Разбирам защо скочиха някои с настъпени ......опашки. Някои, които побързаха да се самоуспокоят, че това няма да се отрази на цените. Не може най-бедната страна в ЕС да продължава да поддържа "умишлено" най-високи цени на всички стоки. Това вече не минава.

 59. 59 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  Сега за НАП ли да се кахърим?

 60. 60 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#48] от "Jelev":
  Абе Желев,като отидеш да си плащащ парното,тока,горивата,телеоните ,както и всичко с определена цена - колко ще платиш при 20% ДДС и 15% ДДС.Това не ти е хляба,дето всеки си го определя като цена.А пенсионерите на които 2/3 от плащанията са ток,вода и телефон ,веднага ще го почустват.Не мога да разбета тъпи ли сте или така ви отърва.За теб 1-2-3 лева може да са нищо,ама за пенсионера със 140 лв пенсия са си 2-3 кисели млека.Тая приказка,че нямало да се усети е за балъци.

 61. 61 Профил на BBC
  BBC
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Всеки нормален политик и икономист в нормалния свят съветва за повече осигуровки и данък доход и по-нисък ДДС! А сега с ДДС финансираме здравната каса и пенсионната система! Пълна каша! Аман от икономисти(все пак достойни възпитаници на бастиона на ДС - УНСС!)
  ---
  То в Османската империя е било така: акцизи и десятъци, без данък доход и осигуровки!

  Инфантилните народи се изтребват сами!
 62. 62 Профил на Ангелов
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "Тони!":
  Това ,че София внася повече в Бюджета, отколкото ползва е лъжа, защото централите на много фирми са в София,но това не означава ,че производствато им е в София.Например и централата на Лукойл е в София, ама рафинерията е в Бургас.Пиете най евтината вода в страната,ама забравихте кога Пешлеевски рови Рила за водохващането.Да не би София да плати? И т.н.

 63. 63 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 920 Неутрално

  "невеж",приятлю.
  За това говорим. Цялата "икономика" е картел и да го отменят това ДДС пак няма да паднат цените!
  Както каза едни по-горе.Нова пара в свирката,че да ги забележат.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 64. 64 Профил на conservoir
  *****
  Неутрално

  Някой може лида ми обясни защо когато данъкът върх потреблението падне, подребителите ще плащат колкото е бил стария данък ?
  това е все едно да падне данъка върху доходите или дивидентите, но ние пак да си плащаме по старата ставка ?!
  или като се качи данък здраве (ЗО) ... нали ?

 65. 65 Профил на невеж
  *****
  Неутрално

  До коментар [#64] от "conservoir":

  представи си, че продаваш семки в парка по 60ст. пакетчето с включени 10ст. ддс. ако ставката на ддс падне от 20% на 10%, ти какво би предпочел:
  1) да намалиш цената на пакетче семки на 55ст.
  2) да продължаваш да продаваш на 60ст. (ти ще продължиш да можеш да продаваш семки, защото хората и досега очевидно са купували на тази цена) и да си прибавиш 5ст. към печалбата

  какво може да те накара да свалиш цената обаче? - нов продавач, който реши да продава на по-ниската цена от 55ст. но защо това не се случва толкова лесно?:
  1) защото като истински български "бизнесмен" със завоювани пазарни позиции ти ще браниш търговията си и ще му спретнеш или един тупаник или някоя друга мърсотия
  2) за чий му е на новия да продава на 55ст., след като очевидно семките вървят по 60ст.?!

  не твърдя, че описаният от мен сценарий би се случил на 100%, но въпреки това, е възможен и вероятен и дава отговор на въпроса ти.

 66. 66 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Ангелов, не забравяй, че и останалото го има - софийски фирми със софийски персонал обслужват много дейности из цялата страна. Та гледано така е безмислено - гледай статистиката, без ама тва, онова. София е единствения внасящ в бюджета, останалите изнасят и това е. И това е много лошо, защото централизира държавата, убива селата, занемарява малките градове и преебава София. Печеливши няма.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 67. 67 Профил на 1
  *****
  Неутрално

  "Не му се връзвайте на Б.Б.
  Днес (понеделник) той каза , че ще намали ДДС с 0.5 % още тази година. След два дни ( сряда) ще каже , че това е невъзможно.
  Половин година не ви ли стига да разберете кой е Б.Б ?
  Дори Иво Прокопиев е сдържан в становището си.
  Впрочем, защо си губим времето да обсъждаме Б.Б. ? "

  Защото ако си го проспал Мухобойко Борисов ни е премиер, та затова

 68. 68 Профил на Jelev
  *****
  Неутрално

  До 60 Анджи От грижа за пенсиите ли увели4ават цените на ток,вода и вси4ко друго през ден. Процент=два е бял кахър.

 69. 69 Профил на Анджи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#65] от "невеж":Виждам какво си представяш. А аз си представям следното:Пада ДДС-то от 20 на 10% и това ,което го продавах на 60 ст вече е 55 ст.Какво да ГИ правя тези 5 стотинки ? АЗ ЩЕ МИСЛЯ! Ако има конкуренция- така,ако няма - иначе,Купуват ли-така, не купуват ли - иначе! Но мисля АЗ, а не Дянков или ББ

 70. 70 Профил на ventsy
  *****
  Неутрално

  До #48: А ако струва 50 000 лв? С 15% пак ли ще струва 50 000лв?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK