Българският Лувър

Така изглежда бившата сграда на МЕИ, която ще бъде ремонтирана

© Анелия Николова

Така изглежда бившата сграда на МЕИ, която ще бъде ремонтиранаСофия, януари 2010 г. Полуразрушена сграда на ъгъла на ул. "Московска" и бул. "Васил Левски". Толкова пуста, сякаш и призраците са я изоставили. Мястото на бъдещия български Лувър.
Някога, може би в 2013 г., музеят ще е модерен, красив и, разбира се, голям. Седемдесет  хиляди произведения на изкуството ще са изложени на 23 хил. квадрати метра. "Идеята е както във всяка европейска столица има музей на изящните изкуства, такъв да има и в София", казва зам.-министърът на културата Тодор Чобанов.


Идеята


Намерението да се изгради музейният комплекс, наричан българският Лувър, беше представено от министъра на културата Вежди Рашидов в края на 2009 г. и беше одобрено от правителството. Освен сградата на бившето МЕИ (Техническият университет) той ще заеме и Галерията за чуждестранно изкуство.
"Целта е да се получи лабиринт със свободен достъп от етаж на етаж и от помещение в помещение. Ще се влиза от входа на Националната галерия за чуждестранно изкуство, а изходът ще е към паметника "Васил Левски", обясни Вежди Рашидов при представянето на замисъла. Сградите са свързани, така че трябва само да се отворят врати помежду им, за да може посетителят да разглежда образци на пластичното изкуство от XII век до днес (по обясненията на министъра).


Според заместника му Чобанов там ще бъде изложено изкуство от рисунките от пещерата "Магура", т.е. от праисторически времена, до ХХІ век. По думите му там ще са двата художествени музея – Националният музей за българско изобразително изкуство (Националната художествена галерия) и Галерията за чуждестранно изкуство. Националната галерия разполага с 31 хиляди експоната, а за чуждестранно изкуство - с 10 хиляди. Голяма част от 70-те хиляди произведенията в софийския Лувър щели да са нови за публиката, защото сега са в депа, някои недобре поддържани. 


Зам.-министърът подчертава: "Всички колекции са на държавата и обществото и музеят е инструмент за реализация на културни ценности. Разсъждаваме как най-добре да се представят тези ценности и най-най-последният въпрос е как ще изглеждат администрацията, щатовете и наименованията. Важна е концепцията и визията за това как трябва да изглежда системата." Според него от Освобождението досега не е имало единна визия за това как да се развива музейното дело, а всичко е ставало стихийно.


Коментари


"Добрите намерения на правителството за подобряване на нивото на музеите в София би било по-уместно да се съсредоточат в подобряване на нивото на представяне на изложбите, допълване на колекциите, на комуникацията между отделните музейни колекции, както и за прилагане на успешни модели за привличане на публика и набиране на собствени средства." Това коментира пред в. "Капитал" изкуствоведът Весела Ножарова от фондацията "Изкуство – дела и документи".


Директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова заяви пред "Дневник", че галерията гледа много положително на евентуалното й преместване. Сградата, в която може да се настаним, ще е с по-големи експозиционни зали, по-добре оборудвана, ще има и модерни депа, където могат да се съхраняват експонатите. В момента ние показваме по-малко от 2% от нещата, които притежаваме (които са над 31 хиляди картини и склуптури). Дворецът е в много окаян вид, така че да се преместим и да покажем всичко е една добра възможност, смята Слава Иванова.


Парите и предисторията


За да може да отвори българският Лувър, от Министерството на културата са пресметнали, че за ремонт и преустройство на сградите ще трябват около 28 млн. лв. Част от тях – 12.5 млн. лв., вече са отделени от правителството. Други 2.5 млн. лв. са договорени по оперативна програма "Регионално развитие". Срокът за изпълнението е около 3 години. "Парите са абсолютно достатъчни и ще стигнат за целите, които сме си поставили", е мнението на Чобанов.


"Приблизително около 100 евро на квадрат излиза подобен ремонт. Но естествено всички зависи от състоянието на материалите и на сградата", коментираха от "Строймакс билдинг" за "Дневник".  
Тъкмо липсата на пари осуети предишното намерение за Национален музеен комплекс за изобразително изкуство, лансирано от арх. Емма Москова, когато беше министър на културата в правителството на ОДС. Тогава беше освободена и сградата на Техническия университет, който се изнесе изцяло в "Дървеница". Не само идеята е стара, изразът българският Лувър също вече е използван - от Божидар Димитров като синоним на Националния исторически музей (в. "Култура", 2000 г.).


Проектът


За съживената идея най-вероятно ще се ползва предишният архитектурен план, изготвен от арх. Венцислав Николов (син на арх. Никола Николов,  проектирал галерията за чуждестранно изкуство), писа в. "Капитал".


"Проектът може да бъде осъществен за един мандат. Той обединява няколко сгради, които са строени по различно време, като започнете от сградата на Техническия университет, строена през 50-те години, има една малка сграда по ул. "Оборище" от началото на 30-те години", казва арх. Венцислав Николов в интервю за агенция "Фокус" от началото на януари. "Става въпрос за едно централно ново тяло, което не е много голямо, но което ще обедини този комплекс от различни сгради и ще ги обвърже функционално.


Изложбените площи на практика ги има, тъй като Техническият университет, старото МЕИ,  дава доста сериозни възможности за експозиционни зали. Етажната височина е приемлива и, общо взето, със сравнително малко средства спокойно могат да се оформят експозиционни зали", добавя Николов.
Експертна група сега проверява възможностите планът да бъде използван поне отчасти, като по този начин според министъра на културата биха могли да се спестят средства и време за организирането на конкурси и получаването на различни разрешения. Според Тодор Чобанов най-напред ще бъде свикан съвет от специалисти по архитектура и градоустройство, които ще определят заданието на конкурса за новия музеен комплекс. "До лятото търгът ще е започнал, но естествено тези срокове зависят от много процедури", заяви зам.-министърът.


Наематели


В бъдещия комплекс има наематели. На ул. "Оборище" и бул. "Левски" е кафенето "Планет", което е част от верига заведения в страната. Собственик е Владимир Вишански, който според информационата система ДАКСИ е управител на още три фирми. В началото на 2009 г. полицията осуети опит за взривяване на заведението в София. При представянето на проекта Рашидов обяви, че "при завършването на музея ще бъдат закрити заведенията, които в момента се помещават под наем в сградите". От "Планет" казаха пред "Дневник", че към момента нямат официална информация освен тази, която четат по медиите. "Ние сме наематели и изпълняваме договорните си отношения с Министерството на културата коректно", заяви Антоанета Зеленкова, пресаташе на веригата.


Още планове


От Министерството на културата казаха, че в двореца, в залите на Националната художествена галерия, най-вероятно ще се премести Музеят за история на София, "който в момента е бездомен". Експонатите му отлежават в хранилищата на софийската баня. Цялостна концепция за музеите съвсем скоро ще бъде внесена в правителството. Тя ще даде отговора дали Националният исторически музей да се премести в т.нар. военно НДК.


"За съжаление сградата е строена по много специфичен начин – има ниски тавани и много прозорци, което не е подходящо за музейна архитектура. Другият проблем са тънките плочи на по-високите етажи", казва Чобанов. По думите му в общата концепция ще бъде включен и проект за Музей на тоталитаризма с "акцент пластичното изкуство от тази епоха". Сега се избира място, като "то трябва да е по-скоро парково, за да може да се излагат скулптурите". Има план и за Музей на старинните ценности, който може да се помести в Княжеския дворец, който също ще получи пари за ремонт от оперативната програма. В двореца си остава Етнографският институт с музей на БАН.

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Жеко
  Жеко
  Рейтинг: Неутрално

  Архитект Николов не се ли казва Владислав, а не Венцислав? Проверете си инфото!

 2. 2 Профил на пиян помак
  пиян помак
  Рейтинг: Весело

  Нашио музей се мести у вашио музей. Да отвори место за Черепо.

 3. 3 Профил на ацетон
  ацетон
  Рейтинг: Неутрално

  Странно, госпожо, защо не смеете да пишете директорка, колежка и т.н. Тук някъде видях и писателя Весела Доткова - а трябва да е писателката. Ако не сте наясно, има езикови справки.

 4. 4 Профил на ДжоКондьо
  ДжоКондьо
  Рейтинг: Неутрално

  ,,Българският Лувър,,- някой в министерството го тресат големи комплекси!

 5. 5 Профил на Ваятел
  Ваятел
  Рейтинг: Неутрално

  Ами да го направи, дано не се влачи с приказки за величие на идеята 10 години!

 6. 6 Профил на Гледко
  Гледко
  Рейтинг: Весело

  Очакваме провинциалните колекции тук в ,,Българският Лувър,,

 7. 7 Профил на lu
  lu
  Рейтинг: 616 Весело

  А защо не Софийски Ермитаж?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK