МОСВ одобри ново вилно селище в Странджа

Проект за ново вилно селище в природен парк "Странджа" е бил одобрен от екоминистъра Нона Караджова в края на миналата година. Според решението проектът, попадащ и в защитена зона от мрежата "Натура 2000", няма да навреди на природата и не се нуждае от оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС ). Селището ще е на площ от 4 дка, южно от село Варвара и ще е с капацитет за 150 души. Сградите ще са 3 на брой, двуетажни, предвиден е и паркинг с 30 паркоместа.


Вчера в електронното си издание "Дневник" погрешно цитира експерта от парк Странджа Иван Камбуров по повод проблема със застрояването на земеделска земя в парка. В писмо до редакцията от дирекцията на парка уточниха, че режимът на защитената територия допуска върху земеделска земя да се изграждат не само "селскостопански", както беше писано, но и жилищни постройки с определени параметри на застрояване.


Освен това с планираното строителство не може да се запази предназначението на земеделската земя, посочиха оттам. Според заповедта за обявяване на парка земеделските земи в него трябва да се ползват "с оглед запазване предназначението". Дирекцията подготвя становище по решението на министъра.
От екоминистерството възразиха, че режимът на парка не забранява това строителство. "Парцелът попада в територия, отредена за курортно строителство по действащия устройствен план на община Царево, който е приет през 90-те години и има екооценка", каза шефът на отдел "Защитени територии" във ведомството Михаил Михайлов. По новия устройствен план, срещу който текат две дела във Върховния административен съд и европейска наказателна процедура срещу България, проекти не се одобряват, подчерта той.


Дирекцията на парка обаче твърди, че в стария устройствен план навремето са вкарани и няколко зони "на парче", които не са минали с целия план на екооценка и не е изключено това да е една от тях.


Възложител на проекта е физическо лице - Кръстю Кръстев, 73-годишен, според информационния регистър ДАКСИ. "Не мога да кажа дали това е действителният инвеститор, защото често се правят проекти, за да се препродадат", коментира Михайлов.


Новото селище е планирано южно от село Варвара. Северно от селото, също в парка, се намира обявеният от Върховния административен съд за незаконно построен комплекс "Златна перла" на фирма "Краш 2000". Въпреки окончателното решение на съда той все още не е премахнат. През 2006 г. проектът за "Златна перла" беше пуснат без задължителната оценка за туристически комплекси над 10 дка, тъ като беше разделен върху два съседни парцела.

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Обективен
  *****
  Неутрално

  Когато въпросните държавни чиновници от парковата дирекция Странджа имат претенции спрямо законосъобразността на издаденото разрешение за строеж могат НЕЗАБАВНО да направят следните неща:
  1. Обжалване на издаденото решение по реда на Административно-процесуаля кодекс.
  2. Издаване на принудителна административна мярка за спиране изграждането на ваканционното селище по реда на чл. 79, ал. 3 от Закона за защитените територии.
  Всички останали действия са празни приказки, които само служат за оправдаване на бездействието!
  Не е ли време чрез новия закон за горите да се преосмисли мястото на дирекциите на природните паркове и те да минат към МОСВ? В системата на Изпълнителната агенция по горите този тип природозащитни структури стоят като кръпка...

 2. 2 Профил на le le
  *****
  Весело

  Нонке,Нонке и привас ще има наши и ваши ,абе този Кръстев не е ли възрастен за ГЕРБЕР????????????

 3. 3 Профил на Граждани за Рила
  *****
  Неутрално

  "Обективен", паркът е водил над 25 дела пред различни инстанции, по аналогичния случай с незаконния строеж Златна перла край Варвара (погледни си в страницата на ВАС );
  Та даже и води няколко дела срещу закриването на Парка

  На сайта на коалицията "За да остане природа" са Становища на парка срещу включването на земеделски земи от парка в устройствените зони на предлагания ТУП на Общине Царево, сигнали до ВАП за незаконни застроявания върху земеделски земи, незаконна продажба на публична общинска собственост; незаконосъобразен добив на инертни материали и пр....
  .... (по лесно ще ти е справка в Община Царево

  Невярвам да пропуснат да защитят държавните и обществените ни интереси и този път... Айде със здраве, и повече четете и се интересувайте, вместо да бездействате по форумите.

 4. 4 Профил на Запознат
  *****
  Неутрално

  До коментар [#3] от "Граждани за Рила":

  Водените дела са хубаво нещо. Но за пълноценната защита на обществените интереси това не е достатъчно. От изключителна важност е как и дали изобщо в природния парк се осъществява контролна дейност. Колко акта на нарушители на режима на природния парк са съставили служителите от дирекцията за последните, примерно 5 години. Известно ми е, че има издадени най-малко две заповеди на ръководството на горското ведомство, които заповеди изрично управомощават и задължават служителите в дирекциите на природните паркове да съставят актове за нарушения на законите за защитените територии, за биологичното разнообразие, за горите, за лечебните растения и др. Директорите на парковите дирекции са упълномощени и законово задължени да издават наказателни постановления по тези актове. В тази връзка питам горските чиновници от дирекцията на въпросния природен парк: Колко принудителни административни мерки са наложили за спиране на обекти в парка, които нарушават режима му? Колко предписания са издали? Колко наказателни постановления имат издадени по съставени от тях актове на нарушители? Какви суми са постъпили в държавния бюджет в резултат от наложените санкции за нарушения на парковия режим? Не подлежи на обсъждане факта, че служителите в дирекциите на природните паркове са законово ЗАДЪЛЖЕНИ да санкционират нарушители в защитената територия, която "управляват и контролират" по закона за: защитените територии, за биологичното разнообразие, за горите, за лечебните растения и др. Пита се в задачата дали тези държавни чиновници изобщо са осъществявали такава контролна дейност в поверения им природен парк?

 5. 5 Профил на до Запознат
  *****
  Неутрално

  Колега "Запознат", аз работя в държавна природозащитна институция, и повярвай ми от писането на жалби и сигнали до прокуратурата, съдилищата и европейските институции не ни остава време да нипашем един акт. И знаеш ли защо? Защото нарушенията са толкова много и токова тежки (те в защитените територии всъщност са си ПРЕСТЪПЛЕНИЯ по НК) и с актовете нищо не постигаме. Установили сме, че по-добри резултати се постигат като търсим съдействие от българския съд, прокуратурата и европейската комисия. Така, че вместо да се заяждаш вземи да съдействаш за опазването на българската природа в собствения си двор/община.

 6. 6 Профил на Запознат
  *****
  Неутрално

  До коментар [#5] от "до Запознат":

  Не се заяждам, просто изнасям фактите такива, каквито са! Аз не работя в бюджетната сфера и настоявам с парите от моите данъци законово задължените държавни природозащитни институции да не се превръщат в служба "Жалби", а да санкционират нарушители! Прочетете си добре длъжностната характеристика! Една от причините нарушенията да са "толкова много и толкова тежки" е именно това, че такива като вас нямат съставен нито един акт! Който иска да осъществява контролна дейност, намира начин! Който не иска - търси причина да не го прави! Колкото до нежеланието ви да съставяте актове на нарушители поради "прекомерна заетост", можете да обосновете това ваше схващане при следващите проверки на вътрешноведомствения контрол от ИАГ или от прокуратурата! Защото като работещ в държавна природозащитна институция би следвало да ви е ясно, че подлежите на такъв контрол!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK