EORI номерът ще отпадне за пратки под 150 евро

EORI номерът ще отпадне за пратки под 150 евро

© Цветелина АнгеловаEORI номерът да отпадне при освобождаването на пратки от чужбина до 150 евро. Пощенските служители да изчисляват дължимото ДДС, попълвайки квитанция с имената на получателя, стойността на пратката и размера на данъка. Това ще предложи работна група, в която влизат служители на Агенция "Митници" и "Български пощи", съобщи в блога си председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ). Ако ДДС се изчислява от пощенски служител, гражданите ще имат възможност да получат пратката вкъщи и да платят дължимото на куриера. 


Отпадането на EORI номера ще спести голяма част от кошмара, през който гражданите са принудени да преминат, за да освободят от митниците малки пратки. Според експерти от Асоциацията на българските куриерски оператори EORI номерът би трябвало да се изисква за стопански субекти, които имат отношения с митниците, но няма особен смисъл за частни лица, които си поръчват стоки под 150 евро.
Съобщението на блога на Менда Стоянова идва пет дни след публикуването на историята "Евала бе, митница" на Еленко Еленков в сайта на "Дневник".


В нея той разказа премеждията си около освобождаването от митниците на 15 тениски, купени онлайн от САЩ. Ден по-късно финансовият министър Симеон Дянков обяви процедурите в митниците за "ужасни" и обеща бързи реформи. Агенция "Митници" планира да въведе работно време за служителите си от 8 до 19.30 ч. и през почивните дни, съобщи пред БНТ началникът на столичната митница Юлия Йорданова. В понеделник сутринта след среща между шефовете на митниците и "Български пощи" стана ясно, че те са се договорили до утре да има план как обслужването да премине на едно гише.


От началото на годината вносни стоки на стойност над 15 евро се облагат с ДДС, досега прагът беше 150 евро. От Министерството на финансите обясниха промяната с изисквания на Брюксел. От Европейската комисия потвърдиха информацията в писмо до "Капитал", като обясниха, че прагът за дължимия ДДС при внос на малки пратки може да бъде между 10 и 22 евро, като точната стойност се избира от всяка държава членка.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ф
  *****
  Неутрално

  ааа, значи можело...можело
  Какво още друго може?

 2. 2 Профил на дфдтр7
  *****
  Неутрално

  За всяко положително нещо така се пише предварително като че ли вече е факт,и накрая като се изкривят нещата - няма коментар

 3. 3 Профил на NeoWiener
  *****
  Разстроено

  Отскочете до Виена и се поучете от техния практически опит! Просто куриерът идва пред врата ви с попълнена митническа декларация (независимо от стойността на пратката) и вие само трябва да се подпишете и да му платите дължимите суми, дори и с банкоматна карта. А не като в БГ, където три дни се разправях с интелектуални инвалиди и всеки ден към 17 часа имаха вирус в системата и не можеха да си довършат работата!

 4. 4 Профил на Al Bundi
  *****
  Весело

  кажете че,
  "под чужбина" разбирате извън ЕС

 5. 5 Профил на Антимитница
  *****
  Гневно

  Чл. 34. (Изм. - ДВ, бр. 112 от 2001 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2003 г.) Универсалната пощенска услуга включва следните услуги:
  1. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г.) приемане, пренасяне и доставяне на вътрешни и международни пощенски пратки, както следва:
  а) кореспондентски пратки - до 2 кг;
  б) малки пакети - до 2 кг;
  в) пряка пощенска реклама - до 2 кг;
  г) печатни произведения - до 5 кг;
  д) секограми - до 7 кг;
  2. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., в сила от 1.01.2007 г.) приемане, пренасяне и доставяне на вътрешни и международни пощенски колети - до 20 кг;
  3. пощенски парични преводи;
  4. допълнителни услуги "препоръка" и "обявена стойност".
  (2) (Нова - ДВ, бр. 37 от 2006 г.) Пощенските пратки по ал. 1, т. 1 могат да бъдат пратки с предимство и пратки без предимство.
  (3) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2003 г., предишна ал. 2, бр. 37 от 2006 г.) Границата за тегло по ал. 1, т. 2, когато се отнася за колети от други страни, може да бъде по-висока и да достига до границата за тегло, определена в актовете на Всемирния пощенски съюз.
  (4) (Изм. - ДВ, бр. 26 от 2003 г., предишна ал. 3, доп., бр. 37 от 2006 г.) Пощенските пратки по ал. 1, т. 1, букви "а", "б", "г" и "д" и ал. 2 могат да бъдат препоръчани или непрепоръчани.

  ***
  Раздел II
  Неуниверсални пощенски услуги

  Чл. 37. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 37 от 2006 г.) Неуниверсални пощенски услуги са всички услуги по приемане, пренасяне и доставяне на вътрешни и международни пощенски пратки извън обхвата на универсалната пощенска услуга.

  Чл. 38. Неуниверсалните пощенски услуги включват:
  1. (отм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г.);
  2. куриерските услуги;
  3. услугите по чл. 3, т. 2.

  ***

  Чл. 3. Пощенските услуги включват:

  1. (изм. - ДВ, бр. 26 от 2003 г.) приемане, пренасяне и доставяне на пощенски пратки;
  2. (изм. - ДВ, бр. 37 от 2006 г., бр. 41 от 2007 г.) приемане на съобщения, подадени във физическа или електронна форма от подателя, предаването им чрез електронни съобщителни средства и доставяне на тези съобщения на получателя като пощенски пратки;
  3. пощенски парични преводи;
  4. куриерски услуги.

  ***

  За какви точно услуги се прибира таксата от 4 лв.?

 6. 6 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  И какво правим сега?!?! Понеже Дянков казал "Ужас" се връщаме назад към годините на безаконие! Еори номерът е общоевропеиски и е задължителен за всички които искат да ползват услугите на митниците.Само в България с наретба и то видите ли устна ,този номер щял да отпадне. Пак се връщаме в ерата на комунизма ,когато разни наредби ,укази и окръжни заместваха и коригираха закони и международни нормативни документи ! Това ли родиха умните ви глави?!? Погазвате законите за да угодите на Дянков?!?! А това ,че е незаконно ,голяма работа. В коя друга Европеиска страна този проблем е решен по този странен и незаконосъобразен начин?!?Не е нужно да правите чудеса от храброст - просто вижте как е решен този проблем в белите страни!

 7. 7 Профил на Данъкоплатец
  *****
  Неутрално

  А решението е друго и е много простоЖ Пощите както и куриерските фирми трябва да поемат бесплатно при това представителството на гражданите пред митниците. Да оформят всички митнически формалности вместо тях и да доставят пратката на адрес.Като при доставката получат заплатените ДДС, както е и в останалите Европеиски страни.А горното решение на ръководните кадри в агенция митници подсказва ,че там работят хора некомпетентни, склонни да заобикалят а не да спазват законите!

 8. 8 Профил на jeronimo69
  jeronimo69
  Рейтинг: Неутрално

  А бе човек, чакам си една книга от Амазон, 44$ струва. За какво ми е тоя ЕОРИ номер, то не ми стига ДДС-то, дето ще ми тупнат, ами да плащам и други такси за митническо обслужване. Дано ми я пратят от германския им склад, че да мина по-тънко.

 9. 9 Профил на ххх
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "Гражданин":

  Що са прайш на интересен бе сулчо? Този ЕОРИ си за.ри отзад ...

 10. 10 Профил на uuuu
  *****
  Неутрално

  Стилът на тези малоумници от ГЕРБ е първо да създават хаус и недомислици и в последствие да правят чудеса от героизъм при отстраняването им!!!

 11. 11 Профил на Mai Tai
  Mai Tai
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Интересно как митническият служител ще определя стойността на дължимото ДДС без да отвори пакета, още повече ако това е подарък без обявена стойност.

 12. 12 Профил на 007
  *****
  Весело

  искам веднага да се награди г-н еленков

 13. 13 Профил на pacovw
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "uuuu":

  Кризисни щабове в ситуация на резил

 14. 14 Профил на Пояснение
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "Анонимен":

  На всички пакети се лепи етикет CN22 или CN23 или фактура със съдържанието на пакета и стойността, колет се отваря само ако има съмнение за занижена стойност, несъответствие на съдържанието или забранена за внос стока

 15. 15 Профил на Георги
  *****
  Неутрално

  Да, на всеки колет задължително се лепи митническа декларация с цена на стоката и цена на доставката. На подаръците също трябва да има митническа декларация, само че се отбелязва "gift". Така митничарят ще разбере стойността.

 16. 16 Профил на Зеленков
  *****
  Весело

  А па и на вратата искате да ви го докарат, а направо да ви го вкарат вътре, да ви го разопаковат и да ви го сложат не искате ли?

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на xeon4o
  *****
  Весело

  Абе т'ва EORI номер много ми се римува с един герой, магарето Йори. Та си мисля аз, че т'ва EORI е измислено, за да ни правят на магарета.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 20. 20 Профил на Агент
  Агент
  Рейтинг: Разстроено

  Всеки е недоволен и приказва врели некипели - мохабет да става а.Нашите политици направиха каквото трябва.Реагираха светкавично и то само от едно писмо на Еленко,а може би и с наша подкрепа.
  Брюксел казва ДДС над 22 Е - т'ва е.Ние сме длъжни да се съобразим.Щото само глоби от ЕС плащаме вече.
  А за нас пак си остава кошмара от 22 Евро !!! Какво човек може да си поръча от нета за такава сума ?!! В Белгия има бира по-скъпа ...
  Да не се окаже,че ние сме най-толерантната и демократична държава,колкото и странно да ви звучи.Факта,че преди лимита в България беше 150 Евро при положение,че за ЕС е 22 Е.И кво за прехваления Запад - не ни дават да работим,подиграват ни се,само ни глобяват.
  От този Европейски съюз - аз лично не разбрах нищо.А Вие ?
  По-добре дръжте устата си затворена и оставете хората да ви смятат за глупави, отколкото да я отворите и да разсеете всички съмнения….

  Повече от секса,възбуждат само парите.
 21. 21 Профил на operacom
  *****
  Гневно

  До @Гражданин - първо научи какво е EORI после давай мнение,този номер не е необходим за международни пратки изпратени ди частни лица за които не се дължи мито!
  Остава висящ въпроса с транспорта - не трябва да се плаща ДДС, защо - многократно сме писали вече.
  И накрая тази директива не е задължителна за България и тези промени в закона въобще не бяха адекватни но...това ни надробиха политиците

 22. 22 Профил на Момчил
  Момчил
  Рейтинг: 1256 Неутрално

  EORI нали съдържа егн-то, да зачислят по едно служебно.

  http://www.momchil.eu
 23. 23 Профил на MartoTheBan
  MartoTheBan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всичко ОК... но както един потребител каза ДДС на стоката ли ще се изчислява или ДДС на стоката и шипинга, защото тогава няма да е коректно, а като ги знам колко са коректни в тези учреждения...

  Народа си заслужава управниците...
 24. 24 Профил на Jd
  *****
  Любопитно

  Вчера освобождавах една пратка и трябваше да си вадя ЕОRI номер.... така че всичките тези "промени" реално май скоро няма да влезат в сила...

 25. 25 Профил на Георги
  *****
  Неутрално

  До коментар [#23] от "Martin Gruev":

  Винаги са облагали с ДДС и стоката и доставката. Гледат ти обявената стойност на колета (само на стоките). Ако не надвишава лимитите, минаваш без плащания. Ако стойността на стоките надвишава лимита, плащаш мито върху стойността стоките и ДДС върху стойността на стоките и цената за доставка.
  Сега, като надвишиш 30 лв., ще трябва да плащаш ДДС върху общата сума (с доставката). Разбира се, може да се преговаря с търговеца да не ти пише реалната стойност на доставката, нали?

 26. 26 Профил на Demokrat
  *****
  Гневно

  До коментар [#10] от "uuuu":

  "Стилът на тези малоумници от ГЕРБ е първо да създават хаус и недомислици и в последствие да правят чудеса от героизъм при отстраняването им!!!"

  Липсата на мозък не е извинение за драскането в мрежата на тъпотии като горните.
  Сегашната система в митниците развита за последните 8г.е очевидното доказателство, че всичко създадено от тройната клоакалиция начело с БСП е една комунистическа помия срещу интереса на обществото.
  Същата простотия е и т.н.НЗОК и "здравното осигуряване".

  Не са ни необходими комунистическите ви лозунги , "другари"! Не бъркайте "Дневник", мястото където хората споделят мисли с "Дума", мястото за тъпоумни лозунги.

  А министерството заслужава похвала за реакцията си. Да сте забелязали до сега БСП да е чувала мнението на хора без "финансови" аргументи. Аз поне не помня такова нещо, но помня, че за един известен циганин сводник се приеха специални законови поправки!

 27. 27 Профил на Какво значение има
  *****
  Гневно

  Това е хубаво с обслужването на едно гише, но не забравяйте, че "решителните и мерки", предприети от г-жа Менда Стоянова са в резултат на НЕЙНИТЕ КАШИ. И ако не беше в. "Дневник" и Е. Еленков (да е жив и здрав) всичко щеше да си е по-старо. Да живее ГЕРБ и "решителните мерки" на нейните депутати.

 28. 28 Профил на Какво значение има
  *****
  Гневно

  Това е хубаво с обслужването на едно гише, но не забравяйте, че "решителните и мерки", предприети от г-жа Менда Стоянова са в резултат на НЕЙНИТЕ КАШИ. И ако не беше в. "Дневник" и Е. Еленков (да е жив и здрав) всичко щеше да си е по-старо. Да живее ГЕРБ и "решителните мерки" на нейните депутати.

 29. 29 Профил на Какво значение има
  *****
  Гневно

  Това е хубаво с обслужването на едно гише, но не забравяйте, че "решителните и мерки", предприети от г-жа Менда Стоянова са в резултат на НЕЙНИТЕ КАШИ. И ако не беше в. "Дневник" и Е. Еленков (да е жив и здрав) всичко щеше да си е по-старо. Да живее ГЕРБ и "решителните мерки" на нейните депутати.

 30. 30 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#26] от "Demokrat":
  Коментар 10 си е много на място, защото правителството прие закона за прословутите 30лв., а не тройната ламя, която няма да бъде извинение до 2050г. със сигурност. Със статията 'Евала, бе митница' се показа изродения журнализъм, който успешно критикува системата, но реално нямаше нито една статия, която да се опита да вникне в тези 10 до 22 евро и защо БГ трябва да спазва тази норма. А за истинския матриал съм сигурен че дори не може да си помисли 'защо ЕС налага тези ограничения?'. В крайна сметка се оказва че американците са най-тъпите на планетата, защото при тях всичко е по-евтино, нямат акциз на горивата и нямат по 20% ДДС, сбора на ДОД и здравни и други е в масовия случай 22%, а в Европа 30%. Оказва се че ЕС отива към Самъй лучше в мире.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 31. 31 Профил на Четвъртък
  *****
  Весело

  Айде, утре чакаме,
  да видиме
  какво ще предложат

 32. 32 Профил на Другаря Иванов
  *****
  Неутрално

  Като чета коментарите и виждам, че народа постепенно приема като даденост това, че ще плаща ДДС на пощенските си пратки.А тази даденост си е чисто човешка направа Made in Bulgaria и никой не ви е принуждавал да я правите.Както се казва-всяко чудо за три дни.
  Свалянето на прага на стойността на пратките за заплащане на ДДС от 150 на 15 евро е насочено срещу обикновения краен потребител и обслужва интересите на едрия търговски капитал и фиска.Всички обяснения за това, че промяната е предизвикана от директива на ЕС са доста евтини трикове за заблуда.Директивата няма общо обвързващо действие, още повече, че данъците са приоритет на националната политика за разлика от митата.Ако тази промяна в ЗДДС е внесена в последния момент между първо и второ четене на закона от менда, това обяснява нещата.Обикновено отговора на елементарния въпрос "Кой има интерес от това?" може да бъде отговор на много въпроси, на които се дават сложни и нелогични обяснения.
  Законите трябва да се спазват.

 33. 33 Профил на мама
  *****
  Неутрално
 34. 34 Профил на мама
  *****
  Весело
 35. 35 Профил на postpost
  *****
  Гневно

  Тая Юлия Йорданова голямо предложение направила - "ново" работно време на митниците от 8 до 19.30 ч. Митниците работят така от 1991 г. На кой свят е тая ?!? Щом тя ще въвежда новости, евала бе, митница!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 36. 36 Профил на isteriqta
  isteriqta
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Само не мога да разбера как като получаваш подарък трябва да плащаш нещо за него. Представяте ли си отиваш на рожден ден и подаряваш подарък, обаче казваш на рожденика, че трябва да си плати ддс-то. Това според мен не е нормално.

 37. 37 Профил на urbanhype
  *****
  Неутрално

  Дянков казал...а дали и кога ще влезе в сила промяната?!
  Нека първо влезе, да видим точно в какъв вид ще бъде приета, и тогава коментарите. Другото е чесане на езиците на "суперкомпетентни" изявени форумни капацитети.

 38. 38 Профил на ЗаЕдно можем!
  *****
  Гневно

  Моля, присъединете се и подкрепете групата, целяща да спре своеволията в Разменната пощенска станция към митницата в гр. София.
  НЕКА ЗАЕДНО СПРЕМ ГРУБИТЕ НАРУШЕНИЯ НА БГ ПОЩИ !
  http://www.facebook.com/group.php?v=app_2373072738&ref=search&gid=287178641884#/group.php?v=wall&ref=search&gid=287178641884

 39. 39 Профил на баба Вуна
  *****
  Гневно

  така значи...умишлено ни задържаха пратките пристигнали преди нова година, за да ни издоят след нова година - видите ли изпълняваме изискване на европа???!!!??? па сега как така ще стане пак 150 евро????? европа к'во ще каже?????
  абе да ви ............................................................

 40. 40 Профил на киро киро
  *****
  Разстроено

  един приятел си поръча часовник от е-bay за 40$ преди нова година, когато лимита още беше голям, но видите ли сторило им се на митничарите че ги пържи нещо и му искали разпечатка от paypal ?!?!?!?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK