МВР притиска мобилните оператори за разпечатките

Интернет доставчиците се обявиха против разширения обхват на следенето


Интернет доставчиците се обявиха против разширения обхват на следенето

И трите мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Вивател", определиха като технически невъзможно до два часа от поискването да предоставят на оправомощените органи телефонните разпечатки, както предвиждат последните проектопромени на Закона за електронните съобщения (ЗЕС), внесени от група депутати от ГЕРБ. Това стана ясно на публичното им обсъждане с представители на операторите и интернет доставчиците, правозащитници и политически сили и МВР. Така за момента изглежда блокирана и позитивната стъпка на МВР да се откаже под натиска на гражданските организации и опозицията от прекия, непрекъснат и в реално време достъп до електронните комуникации чрез т.нар. интерфейс. От политиците в обсъждането участваха само представители на ГЕРБ, БСП и ДПС.


Невъзможните два часа
"Не можем за два часа да предоставим данните по какъвто и да е начин и с каквито и да е ресурси" - с този аргумент представителят на "Глобул" Стефан Колев отхвърли предлагания текст. Той не скри, че предпочита прекия достъп на МВР пред вероятността фирмата му да бъде винаги и по презумпция виновна за неспазване на срока. Колев дори окачестви отказването от интерфейса като "изхвърляне и на детето заедно с водата от коритото".


"Мобилтел" и "Вивател" не защитиха директно интерфейса, но и те категорично отхвърлиха възможността да се справят за два часа.
Причините, които посочиха, са преди всичко технически, но и финансови, тъй като са необходими непредвидени инвестиции. Както мобилните оператори, така и интернет доставчиците смятат, че само по електронен канал би могло да се мисли за съкращаване на времето за предоставяне на данните, но и тогава реалният срок в най-добрия случай не можел да е по-кратък от 24 часа.


Разширеният обхват на престъпленията


Интернет доставчиците реагираха остро на разширения обхват на престъпленията, за които МВР ще иска трафични данни. Сега по конституция е позволено следене на личната кореспонденция само за разкриване и предотвратяване на тежки престъпления, за които се предвижда над 5 г. затвор. "Особено сме обезпокоени от включването и на престъпленията срещу интелекуталната собственост, знаем всички колко масово се обменят файлове, нима всичко това трябва да бъде предоставяно?", коментира Теодор Захов от "Сдружение за електронни комуникации". Той изрази и общото мнение, че трябва да се запише цена на справките, които операторите ще дават. "Трябва да се правят инвестиции, да се назначават хора, това ще доведе до фалит стотиците малки интернет оператори и ще пусне кръв на големите", каза Захов.


Несъразмерните глоби
Нелогично е да се наказват операторите с глоби от 10 хил. лв. до 300 хил. лв., ако закъснеят или не предоставят исканите данни, а за злоупотреба с информацията от страна на поискалите я институции глобите да са многократно по-малки. Това несъгласие беше изразено и от операторите, и от неправителствените организации и политическите сили.


По отношение на срока за съхраняване на трафичните данни вносителите се съгласиха той да се намали от 2 на 1 година. Гражданските организации поискаха в закона да бъдат точно записани правомощията на парламентарната комисия за контрол, както и задължението й да уведомява гражданите, за които са получени или използвани неправомерно трафични данни.


Организаторите на протеста в четвъртък срещу промените в закона се оплакаха, че кметът на София Йорданка Фандъкова е отхвърлила молбата им да бъде затворен временно бул. "Цар Освободител", което те оценяват като опит да им бъде попречено. Според тях насрочването на нова дискусия за същия ден цели да бъде неутрализиран ефектът от протеста. "Склонни сме да обсъждаме предложенията, включително и глобите. Смятам, че с поредицата дискусии показахме, че целта на МВР съвсем не е да контролира гражданите, а да постигне по-добри резултати в борбата с престъпността", каза  зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.Интернет доставчиците се обявиха против разширения обхват на следенето

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на A3
  *****
  Весело

  Някой ще посмее ли да коментира от къщи или трябва да идем до интернет зала (без камера разбира се) :Р

 2. 2 Профил на Ние
  *****
  Неутрално

  Цъфнали и вързали сме в борбата с истинската престъпност, че сме тръгнали да гоним тинейджърите дето свалили няколко мп3 и филми. Просто е смешно на фона на тази корупция, престъпност и безнаказаност, да се преследват/ мачкат обикновенните хора

 3. 3 Профил на subeto
  *****
  Неутрално

  б66666666666666-шшшшшшшшш-т

 4. 4 Профил на Припомням
  *****
  Неутрално

  Да-а-а,превърнаха ни в 52-ри щат на Америка.А уж трябваше да сме свободни след 1989 г.Обаче става все по-лошо.Аз изобщо не се чувствам по-спокойна,по-сигурна и по-свободна с толкова камери по улиците и обществените сгради,пръстови отпечатъци за документи,подслушване и четене на кореспонденцията.Кой може да ми гарантира,че няма да се намерят "добронамерени" служители,които да злоупотребят с толкова много информация?Че те на практика държат живота ми в ръцете си!

 5. 5 Профил на ГОГО
  *****
  Неутрално

  А БЕ ТО ,ПОЛИЦИЯТА,КАТО Е АБСОЛюТНО БЕЗСИЛНА СРЕЩУ ПРЕСТЪПНИЦИТЕ ,ЗАЩО НЕ ПРЕДЛОЖАТ В ВСЯКА КЪЩА ДА ИМА КАМЕРИ И ОТ ТЯХ ДА НИ СЛЕДЯТ...ПОНЕ,НЯМА ДА ИМА НУЖДА ОТ 70 ХИЛЯДИ ХРАНТУТНИКА ,КОИТО ЛЕЖАТ НА НАШИЯТ ГРЪБ...

 6. 6 Профил на al
  *****
  Неутрално

  Много просто пращат веднага по мейла разпечатките - до 2 часа, а след това ако е необходимо и писмен документ пращат и него.

 7. 7 Профил на Ние
  *****
  Неутрално

  Лошото в случая, е че изглежда управниците се водят от чуждите интересе, а не тези на народа. Разбирайте големи звукозаписни компании и филмови студия, защото както и да го гледам този закон обслужва най-добре техния интерес, а не разкриването на тежки престъпления. Ако бяха малко по-умни нашите управници (но те не са) щеше да им мине през главата, че определена доза анонимност и неприкосновеност в интернет може да носи големи печалби на фирмите в България.... ама нали е по-лесно да приберем едни пари в джоба пък фирмите и хората кучета ги яли

 8. 8 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  мА ТИЯ КАТИЛИ МИЛИЦИОНЕРЧАТАТА ИСКАЛИ РАЗПЕЧАТКИ?
  чЕ ЩО НЕ СА ПОИСКАЛИ ДА ИМ ГО ПРОЧЕТАТ ТРАФИКА НАПРАВО?

  пп То бива простотия, но това надминава и най-смелите очаквания Разпечатка? И ще пратят 2 тира до всеки оператор да я носи? Клоуни!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 9. 9 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Та затова като не дават разпечатки - дайте целия трафик при нас. Ние знаем какво търсим
  Ама тарикати, а, милиционерчатата

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 10. 10 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Нормалното е правителството да засили натиска срещу най-високите цени на мобилни услуги в ЕС. Медиите отбягват тази тема тъй като операторите са големи ракламодатели. Премиера ги помоли да бъдат европейци, но явно не усещат този момент и влизат в територия в която пречат на правителството на Борисов да си върши работата. Намалянето на цените е лесно технически и горещо го препоръчвам. Несъгласни има ли?

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 11. 11 Профил на Кой проверява МВР?
  *****
  Неутрално

  Димо Гяуров, бивш шеф на разузнаването:
  "Публична тайна е, че МВР има собствени терминали, чрез които има пълен достъп до сървърите на повечето мобилни оператори. Не е ясно кой и как ги съхранява, но е ясно, че има нерегламентиран пазар на разпечатки! Бандитите си поръчват информацията да "приятелчетата си", бизнесмените - за конкуренцията си, политиците - за противниците си, а полицаи "заработват" от това..."

  Гауров в интервю на Валерия Калчева, в-к "Шоу", 13-19 май 2009 г.

  Що някой не провери истинността на тия твърдения? Все пак Димо Гяуров не е кой да е! А в момента е и шеф на комисия в Народното събрание!

 12. 12 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#10] от "Reveal":

  Що ми даваш отрова, маскирана като бонбон?

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 13. 13 Профил на Законност
  *****
  Неутрално

  Мобилните оператори са галеници на тази държава. Те не спазват много от българските закони и евродирективи. Те могат да предоставят всички необходими данни и в момента, без да се налага да купуват каквото и да било допълнително оборудване. Тези компании между другото са и най-корумпиращите фирми в страната. Някой може ли да посочи и едно дело, което е спечелено срещу тях в български съд. Обратното почти всички дела в международните съдилища са в ущърб на операторите.

 14. 14 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#13] от "Законност":
  Дрън дрън та пляс...
  Я оди пей глупостями нейде некъде другаде, а

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 15. 15 Профил на завзек до законост
  *****
  Весело

  е и какво общо има моята лична коренспондеция с електронни съобщения, като абонат с корупцията на тия измикяри-операторите. аз си имам права и пред операторите, и пред държавата, и като си изпълня задълженията и пред операторите (плащане на най-високи цени на дребно в ес), и пред държавата (плащане на данъци)-защо ми се нарушават правата?
  като си законност, я прочети Конституцията за чл. 32 и чл. 34, пък ми върни отговор какво си прочел там

 16. 16 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#15] от "завзек до законост":
  Той не чете - Той нарежда!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 17. 17 Профил на Законност
  *****
  Неутрално

  Не си ме разбрал. В България мобилните оператори са защитени да си вършат всичко въпреки законите. Сега операторите правят "услуги" на "държавата" или по-точно на някои чиновници и тя си затваря очите за техните незаконни действия. Ако въведат поправката в ЗЕС държавата няма да се нуждае точно от тези услуги на операторите и ще трябва повече да спазват законите. Много се лъжеш ако смяташ, че операторите се съобразяват с твоите права.

 18. 18 Профил на ANTI
  *****
  Гневно

  Така ли,а защо аз да нямам право да знам кой следи мен в интимните ми кръгове,а,какъв вид антиконституционен антиевропетски тоталитаризъм въвеждат тези безмозъчни дебелогъзи,СВИНЕ,от МВР,за какви се мислят?
  не ги е срам,некадърни и неспособни да се борят с мафията,ре.иха да хвърлят око на гражданите и в тяхната интимна среда за да могат след седмица да продадът личната информация на мафиоти с цел отвличания на хора.........БОКЛУЦИ.............ПИСНА МИ.......ОТДАВНА МИ ПИСНА.............БЕЗОчИЕ СЛЕД БЕЗОчИЕ.

 19. 19 Профил на До скара
  *****
  Неутрално

  Ама ти си изумително тъпа. Когато някой те подкрепя, ти му казваш, че говори глупости.

 20. 20 Профил на До До скара
  *****
  Неутрално

  Скара страда от шизофрения и провежда сам дискусия със себе си.

 21. 21 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 501 Гневно

  Глупости на търкалета! Не можели да предоставят информацията до два часа, и затова предпочитат да я предоставят в реално време! Отвратително е, когато някой вместо да защити клиентите, които му плащат заплатата, избира да работи за интересите на ченгетата - очевидно е, че сме свидетели на някакъв фарс, организиран от властите...

  Damnant quod non intellegunt.
 22. 22 Профил на АнтиОператор
  *****
  Неутрално

  Вижте цените на услугите на мобилните оператори в другите държави и тогава жалете операторите, че трябвало да се бръкнат малко за допълнително оборудване. В България са най-скъпите услуги!!!

 23. 23 Профил на завзек до законност
  *****
  Весело

  не стана ясно запознат ли си с чл.32 и чл. 34 от конституцията-върховния закон с непосредсвено действие...операторите ти казах какви са-измекяри и съм описал защо-най-високите цени на дребно за краен потребител в ес, честито

 24. 24 Профил на Законност
  *****
  Неутрално

  Чл. 32. (1) Личният живот на гражданите е неприкосновен.... Чл. 34. (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени....
  Ти изобщо не си наясно с темата. Гербаджиите се отказаха от следенето, защото станаха непопулярни, а Операторите все още искат да предоставят тази информация, защото иначе ще им е скъпо. Проблемът е, че операторите и сега имат тази информация и я раздават на всеки за щяло и нещяло. Сега вече ще трябва това да се регламентира и да носят отговорност за това.

 25. 25 Профил на Лаврентий Берия
  *****
  Неутрално

  Тия пък докога ще ни разиграват. Основното предназначение на тези компании е да създават инофрмация за нуждите на сигурността на гражданите! Какво толкова има да се мисли, щом искаме информация за разговорите на някой гражданин, то в за негово добро!

 26. 26 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#19] от "До скара":
  И кой ме подкрепя?
  Извинения, ако съм разбрал нещо.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 27. 27 Профил на завзек до законност
  *****
  Весело

  Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.... опа имаме закон за електронните съобщения и оператори, които предлагат такива съобщения/услуги, не си цитирал текстовете докрай, май трябва да има съдебно разрешение за разкриването им? или не си спомням правилно текста на конституцията
  не казвай от какво не разбирам, но тая тема мога да тия сдъвкам с такъв анализ, че ще се чудиш с кого си се захванал-диалога е принципен, да не навлизаме в личностни характеристики
  я пак си прочети чл. 34, ама от-до и обръни внимание на текста"..и другите съобщения", пък прочети и практикана ВАС по въпроса

 28. 28 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#27] от "завзек до законност":
  Винаги съм казвал, че има нужда от хора, които четат СТАНДАРТНИТЕ договори докрай.
  И затова: Правете си пощенски кутии на Науру Нека да ги четат

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 29. 29 Профил на reflections...
  *****
  Неутрално

  Да не забравяме, че Народът е суверен на тая държава! И не може МВР да определя, че трябва да се грижи за неговата сигурност повече, отколкото самият НАРОД желае! Колкото и докъдето ТОЙ допуска, толкова и правомощия ще има МВР! Те не са някаква институция, чиито права НЕ произтичат от НАРОДА! Той има право да я контролира, и толкоз! Всички действия, на всички служби трябва наистина да се извършват В ИМЕТО НА НАРОДА И В НЕГОВ ИНТЕРЕС! Ама наистина в негов интерес! Да не си оправдават некадърността и желанието да се обличат в повече власт с грижата за тоя народ! Когато докажат, че използват в пълна степен сега дадените им права и възможности да осигуряват сигурността на хората, тогава да претендират за разширяването им! Като се аргументират съответно! Засега са твърде далеч от това! Да завършат прочистването на тяхната си къщичка, пък тогаз да искат да надничат в чуждите!

 30. 30 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Гневно

  До коментар [#29] от "reflections...":
  МВР има право да защитава! Да служи!
  На народа - естествено.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 31. 31 Профил на xeon4o
  *****
  Разстроено

  Абе к'ъв народ и к'во гражданско общество, бе? В тая страна народът и обществото са депутатите, министрите и олигарсите. Всичко останало е продукт за експерименти и средство за забогатяване на народа и обществото.

 32. 32 Профил на xeon4o
  *****
  Весело

  Забравих да допълня, че продуктът се маркира и следи посредством баркодове. Но тъй като ние сме подвижен продукт, налага се да ни слагат чипове, което рано или късно ще стане. "Здравейте, кучета и котки"! Не се обиждайте, ако някой ви поздрави по подобен начин, защото сложат ли ни чипове под кожата, хептен сме станали като домашните си любимци. Всъщност все още само това ни отличава от тях.

 33. 33 Профил на helas!
  *****
  Неутрално

  Ако написаното в статията за отказа на Фандъкова да затвори булеварда е вярно, просто няма начин да не отида на този протест! Гласувах за ГЕРБ... като не си представях, че толкова скоро ще се ходи на подобни мероприятия. Бях на площада и миналия януари. Мики Маус и компания поне предизвикаха тая дандания в последната година от управлението си, а сега герберите не изчакаха и половин година... Много жалко! Но дори да се откажат от интерфейса, трябва да се протестира, дори само заради опита им да го приложат! Макар че мнението ми е, че с това си искане искат просто да узаконят онова, което така или иначе си правят... несанкционирано...

 34. 34 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#32] от "xeon4o":
  Откога им го разправям, че ще бъде доброволно искането за поставяне на чипове. И почти всички се хилят.
  Но ето - има хора, готови за чип!
  Колкото и да ти се струва невероятно!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 35. 35 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Лъжат кучетата! Имат цялата информация в реално време до секундата.
  Номер, колко пъти е звъннал, кога е вдигнал, колко време са говорили, колко е трафика, всичко го имат на момента.

  The biggest risk in life is not taking one.
 36. 36 Профил на Sir Humphrey
  Sir Humphrey
  Рейтинг: 590 Неутрално

  "И трите мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Вивател", определиха като технически невъзможно до два часа от поискването да предоставят на оправомощените органи телефонните разпечатки...."


  Дрън-дрън. И от ЧЕЗ казваха, че не можели да отчитат едномесечно....
  Трябва просто да си назначат по още трима служители.... Голям разход, няма що.

 37. 37 Профил на Помислете
  *****
  Неутрално

  Живея до една кръчма собственост на бивш офицер от МВР. Преди около 8-9 месеца се обадих на 112 от предплатена карта, която не използвам, защото е изчерпана и излязла от регистрация и се оплаках, че се вдига много шум в 2 часа през нощта. Служителката, ми каза, че трябва да се обадя от регистриран номер и ми затвори телефона. След 2-3 дни ми се обади на телефона на номера, който постоянно ползвам, който също е нерегистриран предплатен човек, който ми каза, че ще ме пребие, ако продължа да се оплаквам от ресторанта.

 38. 38 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#36] от "Sir Humphrey":
  Не за първи път се изказваш абсолютно неподготвен

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 39. 39 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#37] от "Помислете":
  Че нали това е проблема, младеж: Имат толкова натрупано инфо, че им трябва оправдание да го покажат. Ако си мислиш, че няма как да ти хванат телефона, компютъра или браузъра - наивник си

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 40. 40 Профил на T
  *****
  Неутрално

  И трите мобилни оператора - "Мобилтел", "Глобул" и "Вивател".....

  Я па те не беха ли еМтел, Глобул и Виваком

 41. 41 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Любопитно

  До коментар [#40] от "T":
  Приятелю - на теб трябва задължително да ти дадат да четеш последната редакция на искането на МВР! Но само ако си против слухтенето!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 42. 42 Профил на BUNT
  *****
  Неутрално

  Ето, че съвсем ясно лъсна каква е основната цел на закона и кой поръчва музиката - отново ще се гонят обменящите файлове като най-големите престъпници.

  А дали не трябва едно от исканията на протеста на 14.01 да бъде легализирането на обмена на файлове с некомерсиални цели?

  Милиони са обменящите файлове и не разбирам как може да се приемат закони, които газят волята на това мнозинство...

 43. 43 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1482 Весело

  До коментар [#42] от "BUNT":
  Не подхождай егоистично
  Ще пораснеш и ще разбереш, че има и други удоволствия

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 44. 44 Профил на dannam
  dannam
  Рейтинг: Неутрално

  Още малко,и ако пръднем на улицата,ще ни приберат на топло

 45. 45 Профил на бай ганчо
  *****
  Гневно

  Аз съм онзи сърдит млад човек, онзи, който избра да остане в страната си, защото намери смисъл в нея. Слушах достатъчно за „онези" времена преди 1989 г., сблъсках се с голямата промяна върху раменете на баща ми, който крачеше по студения площад. После разбрах достатъчно за тоталитаризма от разказите на родителите ми и техните родители. Малко по-късно почнах да правя разлика между демокрация и тоталитаризъм, между свободата на словото и Големият брат - Всевиждащото око.

  Или си мислех, че правя разликата.

  И тъкмо отпразнувахме 20 години от Голямата промяна, и съм на път да реша, че разлика няма. Една крачка, една-единствена крачка само трябва да направи МВР, и моята неприкосновена, лична свобода ще бъде отнета.

  Онази свобода, заради която баща ми крачеше в студената зима. Заради която вървяха и много други. Електронната ми кореспонденция, глупостите ми във Facebook, SMS-ите и разговорите ми - сутрин, обед, вечер, нощем, призори, пролет, лято, есен и зима, ще бъдат контролирани от Големият брат, Всевиждащото око или все ми е едно от кого.

  Има-няма три седмици, и народните представители ще трябва окончателно да си кажат тежката дума и да осъдят съдбата на моята свобода.

  Предварвайки трите седмици, искам като (все още) свободен човек в свободна страна да кажа това, което мисля. Властта унижи баба ми, като не й даде 25 лв. за Коледа, защото пенсията й е 210 лв. Баба ми погледна на това с голяма усмивка и още по-голямо презрение. Ще мине без пуйка, портокали, банани, уиски, фъстъци, луканка, филета, торта и тем подобни глезотии, просто защото те не могат да заменят достойнството й. Тя е над тези неща. Ще си обуе дебелите топлинки и ще си чете книга. Пет пари няма да даде за Станишев, Доган и Царя или който там е виновен. И тях ще подмине с голяма усмивка и още по-голямо презрение. А поредните политически решения ще приеме кротко: „Всичко в историята се повтаря, запомни това от баба си".

  Но не е там работата.

  Предварвайки трите седмици, искам като свободен човек в свободна държава да заявя, че вали сняг, защото е зима и защото това е нормално. Не е нормално обикновеният човек, който трябва да отиде на работа, за да храни семейството си, да се тътри с часове по заледени пътища, километрични опашки и между снегорини, които "чистят" с вдигнати гребла. Не е нормално и да приема всичко това с иронична усмивка и тиха псувня. Защото, както беше казал един психолог, апатията е най-яркият знак за социалната депресия, обхванала обществото.

  Но не е там работата.

  Предварвайки трите седмици, искам като свободен човек в свободна страна да заявя, че изобщо не ме интересува някакъв си тип Гейзо ли, Мейзо ли - все тая - бил в Германия или не бил в Германия, пък не бил минал границата със Сърбия, пък поседял малко в ничия земя. Хич даже не ме интересува Маймуната, Бизона, Дебелия, Слабия, Червото, Гущера, Червея, Охлюва и не знам кой си какво и що. Все ми е тая кои са. Те са проблем на МВР, но МВР да не го решава, отнемайки свободата ми.

  Но не е там проблемът.

  Предварвайки трите седмици, искам като свободен човек в свободна страна да заявя: Когато (ако) Народното събрание одобри окончателно промените в Закона за електронните съобщения, никога повече в чат-а или в телефонните си разговори няма да кажа, че властта е силна на думи и слаба на действия, няма да критикувам и да казвам мнението си на висок глас.

  Или НЕ - ще го правя и ще го правя още по-ожесточено, за да има смисъл оная зима преди 20 години. Ако трябва, пак ще застана върху раменете на баща ми, за да извикам отвисоко, че СИ ИСКАМ СВОБОДАТА.

  Защото, ако ми Я отнемат, тогава малкия камък от Берлинската стена, отчупен от родителите ми, ще престане да бъде реликва и ще се превърне в сувенир.

  Предварвайки трите седмици, искам ВСЕ ОЩЕ като свободен човек в свободна страна да заявя, че съм много ядосана. Доскоро се гордеех, че съм живяла твърде малко в „ония" времена, за да ги помня отчетливо и да усещам пораженията им.

  Сега не се гордея с действителността.

  Сега съм един млад сърдит човек, който не желае службите да знаят на кого какво съм писала, какви контакти имам и кога с кого общувам. И оправданието, че така МВР ще работи ефективно, не върви. Не желая никой да наблюдава живота ми.

  Така разбирам свободата.

  Да, точно така.

  На 4 юли 1776 г. в Декларацията за независимостта американските губернатори заявяват: „Всички хора са създадени равни, а техният създател ги е дарил с някои неотнемаеми права, измежду които правото на живот, на свобода и на стремеж към щастие".

  През 1879 г. е гласувана Търновската конституция, чийто чл. 77 гласи: „Частни писма и частни телеграфически депеши съставят тайна и се броят неприкосновени. Отговорността на длъжностните лица за нарушение тайната на писма и депеши ще се определи по особен закон".

  В Конституцията на Република България от 1991 г. пише: „Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име". (Чл. 32.)

  И още: „Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени". (чл.34.)

  Затова предколедно се ужасявам, че в 2010 г. всичко това може да бъде загърбено, зачеркнато, пренебрегнато и неглижирано, за да се върнем към оная фикционална (и не съвсем) Джордж-Оруелова "1984" година.

  Защото там пише: „Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила".

  Е в това всъщност е проблемът.

  Автор: Деа Манолова

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK