Ваньо Танов допусна по-слаби приходи от акцизите

Директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов допусна, че и през тази година агенцията може да не събере планираните в бюджет 2010 акцизи от търговията с цигари. Пред телевизия Pro.Bg той коментира, че от облагане на цигарите митниците трябва да осигурят 453 млн. лв. повече, отколкото през 2009 г. Според Танов тази сума е изключително сериозна и той се ангажира само да положи усилия да се съберат възможно най-големите приходи. От думите му стана ясно, че ще се търсят възможности да се компенсира с по-висока събираемост от други източници.


Като причина за затрудненията Танов изтъква значителното повишение на акцизите, което ще увеличи и опитите за контрабанда. България била рисково място заради границите си с 3 държави извън ЕС - Македония, Сърбия и Турция, които са с по-ниски акцизи и съответно по-евтини цигари. Падането на визите за македонските и сръбските граждани също ще увеличи риска от нелегален пренос на цигари.
Последните публикувани данни за приходите на митниците са за ноември. Месец преди края на годината агенцията е събрала 83% от планираните приходи от акцизи.


Само от цигари са събрани 1.620 млн. лв., без да се посочва колко е годишната задача. Източници на "Дневник" от Агенция "Митници" коментираха, че през миналата година са обложени между 17.9 и 18.2 млрд. къса цигари, което е с 10% по-малко, отколкото през 2008 г. Реално приходите са същите като през 2008 г. заради повишението на акцизните ставки, но държавата е загубила около 300 млн. лв. от останалите необложени близо 2.2 млрд. къса.
При вноса на стоки като петрол и метали пък приходите зависят от международната конюнктура, допълва коментара си Ваньо Танов.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Брюксел кючек
  *****
  Неутрално

  Нали все безмитните магазини ви бяха виновни...Семейство Паси и другия послушник -Станишев, ги бастисаха по поръчка през пощенската кутия ЕК/ за по-сигурно / . Сега паднали приходите.... Ми ще паднат - по цял свят безмитния бизнес е противодействие на контрабандата ,защото обира пътнико- потока на изход - ГКПП. Сега той е в ръцете на контрабандистите и на същите куфарни , които продължават да вършеят.
  А сега цункайте ръце и на турския Коч холдинг - монополист на южната ни граница,който кяри от данъци и работни места и питайте момченцата за поръчкови лъжи по адрес на безмитната търговия - Центъра за изследване на демокрацията. От тях събирайте акциз. Щото пазара за 2009г. не е 18 млрд. къса , а 15 млрд на БТ и плюс около 7.5 млрд къса на вносителите . Т.е. около 4.5 млрд.къса не са обложени, а не 2.2 млрд къса,както се посочва в материала...
  Машалла Герганче ханъм, машалла Станишев ефенди !

 2. 2 Профил на Teo
  *****
  Неутрално

  Съвсем правилно ги затвориха фришоповете.
  То бива да правиш некаква далаверка през тях, но в БГ те се бяха осрали тотално.

 3. 3 Профил на алко
  *****
  Неутрално

  Ами погнете пещерняците Щерев и Чаушев. Или те са си наши момчета и може да си печатат бандеролчета безнаказано, а очите на народа ще замажем с 2-3 показни акции по малките казанки за незаконен алкохол. Дето се вика: сега във Варна скоро и в цялата страна

 4. 4 Профил на Съни
  *****
  Неутрално

  Чиста политическа поръчка ,която наведените БГ политици изпълниха по схемата с АЕЦ Козлодуй. Явно са пречели някому - дали на турските оператори от Сетур/ дъщерна на Коч холдинг/ или на някой политически сюзник за нещо друго,както самия Сергейчо призна ,че не иска да разваля рахатлъка им и своя също - на този въпрос сигурно ще се даде отговор някой ден. Апропо, след очаквания скандал с решението на европейския Омбудсман, който обвинява ЕК в лошо управление и използване на апаратни хватки, вероятно ще има съдебен такъв и с питомците на Огнян Шентов, Безловци и компания, които заливаха с помия българските търговци.
  Страната е залята от цигари без бандерол, хвърлените на вълците за оправдание ги няма - предстои по-интересното действие 2 : Истината и отговорността за съсипването на легитимен бизнес. Мда-а-а, ще става интересно......

 5. 5 Профил на потребител
  *****
  Неутрално

  Е то бива бива ама...уж предните бяха крали и затова били толкова ниски приходите и само със свързването на системите нашите щяха да вкарат 150-200 млн. А сега започваме да си отбиваме водата. Накрая ще излезе, че уж окрадени сме живели много по добре при Станишев

 6. 6 Профил на пеци
  *****
  Неутрално

  Аз имам поглед върху турското и китайското карго и мога да ви кажа,че абсолютно нищо не се е променило там.НДСВ се опитаха чрез "Краун Енджълс" нещо да поразбутат,но и те се отказаха,защото тази далавера е политика на държавата и партиите на власт се хранят от там.Истина се говореше навремето при Иван Костов,че Бисеров разнася куфарчетата с пари от митниците.Ваньо Танов нищо няма да направи,защото не му стискат гащите да се опълчи срещу стройната система в митниците.И стига с тези цигари,защото те са малка част от далаверата.

 7. 7 Профил на Свиленград майна
  *****
  Неутрално

  Дянков :" 40% от пазара на цигари е контрабанден" . Това прави около 910 млн. лева загуби за 2009 г , при пазар около 3,3 млрд лева. И поне загуби от акциз и ДДС за 1,450 млрд. лева от горива при пазар около 3,2 млрд. литра.
  Това че затриха безмислено фришоповете ,беше за плонж на Станишката пред ЕК , а и факта, че семейство Паси играха в играта ,означава че е било в интерес на някой голям Батко. Керваните с цигари без бандерол не спират, а на Капитан Андреево чуваш от долно потриващите ръце турци само едно : "Будала гяур....".

 8. 8 Профил на куршум
  *****
  Неутрално

  Е то задачата на Ваньо Танов никога не била увеличаване събираемостта на акцизите, а овладяване на контрабандните канали. Откакто мутрата стана главен секретар, след това кмет, а сега премиер, единственото което прави е да използва ресурси на държавата за разчистване на територии от конкурентни мутри.

 9. 9 Профил на жичкаджия
  *****
  Любопитно

  Верно бе, кво стана с оная жица дето като я вържем и печелим 800 милиона?

 10. 10 Профил на пепи
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "жичкаджия":

  Вързана е вече. Само че към някой мутренски офис.

 11. 11 Профил на Haftor
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "Брюксел кючек":

  Ама колко си прав.....
  Иначе си има и още нещо:
  - Една хубава здравословна тенденция в намаление на потреблението на цигари въобще,
  - Камионите, които излизат нощем от Булгартабак и в София и в Благоевград,
  - Винпром Мерлин - там да не се коментира, че май и без интерфейс ще те докопат да та шамарят
  И ако първото е ОК и всички включително и ние пушачите сме съгласни, че това е един изключително гнусен навик независимо, че води до спад в приходите, то другите са си от компетенцията на властите...

 12. 12 Профил на Биза
  *****
  Неутрално

  Това с безмитните магазини и катурването им си беше живо нагъ...ване пред стратегическия партнер на Турция на Балканите - САЩ. Едните -турците искат монополен безмитеналъш-вериш на границата с ЕС , а другите контрол на тази граница.

 13. 13 Профил на отврат
  *****
  Неутрално

  От три месеца ви разправям че изрода пърдянков,освен да ме тласне мене да пуша качак,друго нема да направи.Пак от три месеца ви разправям че действията на финансиста не само няма да донесат повече приходи в хазната,по лошото е че ще скапят допълнително и така скапаната ни цигарена индустрия.Това ще се пренесе по веригата и ще удари от друга и тютюнопроизводителите които и без това никак не са добре.

 14. 14 Профил на Garo Manukqn
  *****
  Неутрално

  Контрабандни цигари вече можеш да намериш не на стек, а на ТИР - само преди няколко дена бяха хванали ТИР в Плевен, друг в Слатина - София. А колко не са хванали....
  На безмитните търговци им биха камшика слугите от тройната коалиция - при тях всяко искане на влиятелни чичковци зад граница минава лесно- ОК. И не случайно стана при мандата на ДПС - нали се сещате кой качи продажбите си с 100 %. - турците. Да осъдят бездарните лъжци от Центърчето за манипулиране на демокрацията - Безлов и прочие, за да им държи влага и да не храчат по поръчка зад граница по друг български конкурентен бизнес.
  Бойко , ако е мъж и държи на правдата- да ги възстановява. Щото ще плащаме съдебните искове ние, а не ЕК......И бизнеса е в Турция, а контрабандата си тече като за световно....

 15. 15 Профил на tim
  *****
  Неутрално

  Доста тъпа концепция - от една страна - да намалим пушенето, защото е вредно, от друга - да увеличим приходите от акцизи.
  Представете си крайното състояние - малък брой пушачи, които плащат баснословни суми за това, че пушат.
  Наистина, има нелегален внос. Наистина, трябва да се води борба срещу него. Но част от този внос е от частни лица внасящи легално по 1 стек. Това не може да се спре.

 16. 16 Профил на Бг
  *****
  Неутрално

  Какви акцизи бре - хората са платили да си продължават далаверите па тоа са го турили пак те.

 17. 17 Профил на Кючук байрям
  *****
  Неутрално

  Да стягат митниците и граничните. Папироси без бандерол има където си искаш - такова май и през 90-те години не е било.
  Бате Бойко, ако е пич / а той е / ще признае ,че май турските интереси,подпряни от техните американски съюзници / най-активен беше техния бивш посланик и естествено младата брачна двойка Паси / затвориха фришоповете ни. И ако е пич, ще ги отвори и даде работни места и данъци - иначе всичко отива в Турция. Че за официалност вкараха в играта и безхаберните чиновници от Брюксел. За Безловци и изследващите демокрацията - кураж, безмитните ще ги осъдят като нищо за лъжите им. Що пък джанъм стана когато ДПС колеше и бесеше в правителството ......?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK