"Глобал консулт" - фирма с "нула активност" и много съдружници през годините

Нула активност" - така представи дейността на "Глобал консулт" Румяна Желева при изявлението си пред журналисти веднага след изслушването в понеделник вечерта. Тя обясни, че не си спомня за колко е продала дружеството, но не е било за голяма сума. Историята на фирмата показва, че през годините в бургаската компания са се сменяли различни съдружници (с различни връзки помежду им), сред които и съпругът на Желева - Красимир.


Самата Желева два пъти е била съсобственик в "Глобал консулт" - първо в периода 2001-2004 (влиза след напускането на Красимир Желев) и след това от 2006 до 2009 г. Вчера кандидатът за еврокомисар отказваше да коментира представянето си, затова без отговор останаха още въпроси около консултантската фирма - каква все пак е била дейността й и защо, ако не е вършила нищо, семейство Желеви три пъти през годините са имали дялове в нея.


Фирмата, която стана най-популярната българска компания в Европарламента, всъщност вече не съществува в регистрите (защото е преименувана - виж надолу) и затова пълната информация за нея се намира по-трудно. "Глобал консулт", създадена през 1998 г., като наличните информации не дават пълна яснота кои са били първите собственици, а само че управител е Таня Рогачева.
От следващите промени, публикувани в Държавен вестник, става ясно, че сред съдружниците през годините са били Калин Рогачев до март 1999 г. (бивш зам.-министър на регионалното развитие от квотата на НДСВ в кабинета "Станишев"), Станислав Касъров - между 1999-2001 (бургаски адвокат, който има участия в различни компании, управлявал е общинска фирма и е във федерацията по ветроходство), "Ноблекс" ООД от 2001 до 2004 (сред неговите собственици в този период са адвокатите Стамен Чолаков и настоящият собственик на преобразуваната "Глобал консулт" Светослав Донев. Съдружник в правната фирма "Ноблекс" според сайта е и Станислав Касъров).


След първия период на Желева във фирмата до март 2004 съсобственици стават Пламен Панайотов и Костадин Панайотов, а през септември 2004 г. - остава само Пламен (той е съдружник в "Ками вайн" ООД и "Форпит" ООД). На 9 юни 2006 г. Румяна Желева се връща във фирмата като едноличен собственик и управител.


По-малко от три години по-късно, през пролетта на 2009 г. "Глобал консулт" е преобразувана в "Ауто спа" ООД, когато Желева я продава. Тя обаче е притежавала и управлява дружеството до 9 април 2009 г., потвърждава Търговският регистър. Желева е подписала годишните финансови отчети за 2007 и 2008 г. Подписът й върху последния е от февруари 2009 г. По това време тя е била и евродепутат.
Според българското законодателство евродепутатите трябва да спазват същите законови правила, каквито и народните представители. А парламентарният правилник забранява да участват в ръководството на фирми.


Според отчетите на "Глобал консулт" в дадения период дружеството наистина не е развивало активна дейност. То е съсобственик в "Източни имоти" ООД с 44%. Тази фирма от своя страна e собственик на "Източни имоти прим". В регистъра не става ясно дали двете дружества развиват дейност, а и те не фигурират в отчетите на "Глобал консулт" като някакъв актив, което би дало представа за мащабите на дейността им.


Собственици на "Ауто спа" са Ивет Колева (40%), която й става управител, и отново Светослав Донев (60%) (в миналото е имал дялове чрез "Ноблекс"). Донев участва заедно със съпруга на Желева - Красимир, в ръководството на ВиК - Бургас. Като управител Донев участва още и в "Резистори" АД, а е съдружник в "Източни имоти" ООД, "Венди" ООД (тази фирма е съсобственик и във "Форпит" - виж по-горе) и "Акса девелопмент" ЕООД. Ивет Колева участва само в "Ауто спа".


Това, което прави впечатление, е, че през цялото време Желева работи с доста юристи, включително съпруга си, и е странно, че никой не се е погрижил да изчисти нарушаването на закона заради мениджърската й позиция в тази фирма. Пропуските изглеждат по-скоро като небрежност или непознаване на изискванията, отколкото като умишлено оставане в компанията. Още повече, че собствениците й се повтарят или имат сериозни връзки помежду си
Разминавания има и в декларациите на Желева в България и в ЕП.


Пъзелът с декларациите


Декларациите, които българският кандидат за еврокомисар Румяна Желева е подавала по времето, докато е била евродепутат, към българската Сметна палата, и тези, които е подавала по същото време към правната служба на ЕП, показват известни разлики.
Най-сериозната е, че на европейските формуляри Желева не посочва никакви приходи или собственост на компании, а в българските посочва фирмата "Глобал консулт".Декларациите, подавани пред ЕП, бяха оповестени от информационния сайт Euractiv.


На изслушването във вторник Желева беше обвинена от евродепутати, че в декларациите си пред парламента не е оповестила собствеността на "Глобал консулт". Тази информация съществува единствено в отчета й при встъпване в длъжност през юни 2007 г., но липсва в декларациите за цялата 2007 г. и 2008 г., както и от тази за началото на втория й мандат в ЕП от юли 2009 г.


В същото време обаче собствеността на "Глобал консулт" е записана в документите за българската Сметна палата за цялата 2007 г., като декларацията е подписана на 30 април 2008 г. Във формуляра Желева е посочила, че няма нищо за деклариране, но подобен отговор е дала и за недвижимата си собственост, която предходната година е била половината от два софийски апартамента и голям имот на морето.


Единият от имотите - този в Несебър, обаче очевидно не е бил продаден, тъй като фигурира в декларацията, която Желева е подала сега като кандидат-комисар. Участието в "Глобал консулт" пък е записано като действащо в декларацията, която е подала пред българския парламент, когато стана външен министър през юли 2009 г.


Според българските правила за обявяване на имуществото депутатите са длъжни да оповестяват само промените в имотното или финансовото си състояние, което обяснява защо Желева е писала "нищо за деклариране" пред Сметната палата. Европейските правила обаче задължават всяка година евродепутатите да описват подробно притежаваните фирми или дялове, което Желева не е направила.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 385 Неутрално

  "Пропуските изглеждат по-скоро като небрежност или непознаване на изискванията, отколкото като умишлено оставане в компанията." твърди в-к "Дневник". Редно е като един Тома Неверни да попитам как би изглеждало умишленото оставане в компанията? Уважаема редакция, разбирам страха ви от репресии, но и вие разберете нашето недоверие към изсмукани от пръста твърдения.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
 2. 2 Профил на Одитор
  *****
  Неутрално

  Така да - не си спомняла кога и за колко си продала дяловете, ама не е било за голяма сума.

  Ний пък да и напомним, че ги продала по номинал на уставния капитал - ще рече, по левче за дял. Само че фирмата имала 20 хиляди в брой.

  И що така, бе Миме, продаде на такваз загуба? И що не си плащала осигуровки две години като съдружник?

 3. 3 Профил на sunny
  *****
  Неутрално

  ЦИГАНСКА РАБОТА
  НИКОГА НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ

 4. 4 Профил на Дама Пика
  *****
  Неутрално

  Леле,

  какъв голям интерес е имало към фирма без дейност ... сменяли се съдружниците, дейност- нула. и като изглежда така едно десетина години.

  на европдепутатите ще им се завие свят от имена, съдружници , дялове...и то за какво- за някакви фирма без дейност ..на документи без дейност .

 5. 5 Профил на 100jan
  100jan
  Рейтинг: 385 Неутрално

  А аз все така не мога да разбера какво трябваше да направи Желева, за да изглежда оставането й във фирмата като умишлено? ) Да се заключи в офиса? Да си татуира името на фирмата на челото си? Какво?

  Щото аз знам какво би направила, за да прикрие явното нарушение на закона. Ама си мълча, че ще дойде един с черен колан и ще ме бие.

  "Дневник", имате нужда не от модератори, а от редактори.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK