Експерти от Агенция "Митници" и "Български пощи" обсъждат пратките от чужбина

Експерти от Агенция "Митници" и "Български пощи" обсъждат пратките от чужбина

© Георги КожухаровДнес ще се проведе втора среща с участието на експерти и ръководствата на Агенция "Митници" и "Български пощи", на която ще се определи план за внедряване на промените и ще се набележат мерки за по-тясно сътрудничество в дългосрочен план.


В началото на седмицата директорът на Агенция "Митници" Ваньо Танов и главният изпълнителен директор на "Български пощи" ЕАД Милен Керемедчиев се споразумяха процедурата по освобождаването на пощенски пратки ще се облекчи и вече да става на едно гише.


Като резултат от срещата бяха създадени на две работни групи – в Агенция "Митници" и съответно в "Български пощи", чиято цел е да изработят конкретните стъпки, необходими за облекчаване на процедурата. В блога си председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) посочи, че едно от предложенията на работните групи ще бъде отпадането на EORI номера при освобождаването на пратки от чужбина до 150 евро.
Преди седмица www.dnevnik.bg публикува историята "Евала бе, митница" на Еленко Еленков, в която той разказа премеждията си около освобождаването от митниците на 15 тениски, купени онлайн от САЩ. Ден по-късно финансовият министър Симеон Дянков обяви процедурите в митниците за "ужасни" и обеща бързи реформи.


Агенция "Митници" планира да въведе работно време за служителите си от 8 до 19.30 ч. и през почивните дни, съобщи пред БНТ началникът на столичната митница Юлия Йорданова.


От началото на годината вносни стоки на стойност над 15 евро се облагат с ДДС, досега прагът беше 150 евро. От Министерството на финансите обясниха промяната с изисквания на Брюксел.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Al Bundi
  Al Bundi
  Рейтинг: Неутрално

  скоро следва трета, ....

 2. 2 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1296 Любопитно

  Абе тия пратка по пратка ли ти обсъждат?

  http://tickey.me
 3. 3 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Митници, митници, митници, Желева, Желева, Желева ....
  И накрая бум тостера ми изгорял.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 4. 4 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Абе все се обсъжда и накрая измислят нещо малоумно.

  Orda
 5. 5 Профил на проблема с пощите
  проблема с пощите
  Рейтинг: Неутрално

  От години пратките не пристигат
  Това кога почват да го обсъждат ?
  За тия от чужбина, разбрах
  П одобре да не се поръчва нищо вносно, да ти го носят на ръка е по сигурно
  Но що няма начин да се разбие монопола на пощите, като така и така не работят

 6. 6 Профил на До проблема с пощите
  До проблема с пощите
  Рейтинг: Неутрално

  Проблемът е че пощите имат имоти които са апетитни - разграбването продължава.

 7. 7 Профил на Данъкоплатец
  Данъкоплатец
  Рейтинг: Неутрално

  "Като резултат от срещата бяха създадени на две работни групи – в Агенция "Митници" и съответно в "Български пощи", чиято цел е да изработят конкретните стъпки, необходими за облекчаване на процедурата. В блога си председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) посочи, че едно от предложенията на работните групи ще бъде отпадането на EORI номера при освобождаването на пратки от чужбина до 150 евро."
  Какво значи пък това?!?!Вместода решат проблема ,който вмеждупрочем сами създадоха,ще изработват конкретни стъпки ,като как да заобиколят законите! Как така ще махат ЕОРИ номера??? Това е грубо погазване на Еврозаконите и процедурите, само за да се отърват от проблема ,които сами създадоха! Дали това е неконпетентност или гьонсурат ?!?!

 8. 8 Профил на zarzawat
  zarzawat
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#5] от "проблема с пощите":
  Всъщност ако нещо са оправили последните години, това е че пратките пристигат. Без изключение. С тракинг номер - ако не пристигне - проблема е на изпращача защото по закон пратката се води негова собственост докато не я получиш. Но както казах поне на мен и всичките ми приятели това не се случва.

  Иначе по темата - хубаво че се напъват за митниците, ама трябва същото да се направи за хилядите чиновнически процедурки в държавата - в КАТ, данъчните, НОИ, общините и т.н.

 9. 9 Профил на никой
  никой
  Рейтинг: Неутрално

  Те добре го обсъждат ама има и други градове в България с митници и пощи и там пощата не е до митницата, а са доста раздалечени и там е доста по-интересно като казус. Освен това възникват някои въпроси. Дали 15 фанелки са за "лично" ползване или са за търговия, защото все пак има дори малки магазинчета за дрехи, които зареждат по-малко количества фанелки от журналиста. Естествено, че трябва да се облекчи много тази процедура но си мисля, че най-тъпото ще остане. А това е попълването на митническа декларация. Тя отнема време и иска доста компетентен човек да я попълни, а той струва скъпо и фирмите вземат 15-20 (че и повече лева) за попълването на декларацията. Това, че са му взели само 8 лева от пощата си е късмет защото пощаджиите са гола вода в тази материя и си избират само лесни и малки декларации да правят, а трудните с различни стоки ги пращат да ходят по митнически агенции. Другия проблем с ЕОРИ номера е лесно решим от специалисти ама такива в агенция митници сигурно има само няколко. Просто трябва да се активира онлайн попълване на документите ама това нещо иска добри програмисти, а те са или много скъпи или са избягали да работят отдавна зад граница. Цирка е пълен и няма да се оправи само скоро просто ще занижат временно контрола. Държавен служител в България няма как да го накараш да работи като хората. То му е генетично заложено да скатава маклимално работно време. Най-голямата трагедия е, че и началниците им поощряват или поне не наказват такова разтакаване.

 10. 10 Профил на gwd
  gwd
  Рейтинг: Неутрално

  до тъпака, който е писал статията:
  освобождаването ВСЕ ОЩЕ не става на едно гише
  вчера освобождавах пратка и съм притичвал 3 часа от гише на гише, така че не пиши наизуст ако обичаш

 11. 11 Профил на Жоро
  Жоро
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#2] от "McPhisto":

  Сигурно за теб смяната на системата е супер лесна работа.

  Two holy meat balls
 12. 12 Профил на вай-вай-вай
  вай-вай-вай
  Рейтинг: Гневно

  До коментар [#6] от "До проблема с пощите":

  Проблема на пощите е, че не работят, и са още в 19 век. Все ми е тая за имотите им, след като не могат елементарна услуга да предоставят. След като ги имат тези имоти, да почнат да си ги управляват (продават ако искат) както трябва. Само ревете срещу продажбата на подобни западнали дружества, но в тях нищо не се случва - само разруха. Ами да си останат само с разнасянето на картички...

 13. 13 Профил на Минаващ
  Минаващ
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#12] от "вай-вай-вай":
  То затова ЧЕЗ, ЕОН, ИВН като са частни се съдират за работа в интерес на обществото.

 14. 14 Профил на Haftor
  Haftor
  Рейтинг: Неутрално

  Невероятното се случи, 890 грама тегло и некоректно (не по мое настояване просто бяха пропуснали цената на шипинга) попълнена товарителница от страна на американския изпращач + единствената нормална и любезна пощаджийка в София и си получих пратката на адрес! колко му малко му трябва на човек да е щастлив - място за паркиране, пратка без проблеми и усмихнат портиер....
  Тука е мястото да се замислим какви битови примитиви сме станали всъщност

 15. 15 Профил на Име
  Име
  Рейтинг: Гневно

  Дано след стотната среща между митници и пощи направят нещо свястно, чеееее... как беше онова за бабите и хилавото дете...

 16. 16 Профил на КогА
  КогА
  Рейтинг: Неутрално

  Тия май пробват пак "дали ще мине номера". Явно не трябва да си мълчим, а да протестираме отново.

 17. 17 Профил на Антимитница
  Антимитница
  Рейтинг: Любопитно

  Ще има ли камери в митниците? На всеки служител по една поне.

 18. 18 Профил на Митничар
  Митничар
  Рейтинг: Неутрално

  Главния проблем всъщност е -какво наложи промяната в закона за ДДС?!? И защо всъщност трябва да се събира ДДС на колетни пратки до 150 Евро, след като във всички останали Европеиски страни такова чудо няма.Навсякъде в Европа с исключение на Дянкова България на пратки до 150Евро не се събират никакви плащания!А иначе лицето Симо Дянков със закон вменява на митниците да събират ДДС за тези пратки/чудно данъчните сигурно ще отговарят за нивото на река Дунав,щом митниците трябва да събират ДДС/пищи ,че било ужас! Лицемерие!

 19. 19 Профил на 123
  123
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#18] от "Митничар":

  Да, в същото време шеф му, тъпата мутра, ходи до Израел за да го посъветват, да свали ДДС. Е как ще свалят ДДС като тръгнаха да гонят ДДС от 30 лв. пратка по пощата. А бе верно беше заключението на някои по форумите, че усещането за липса на пилот в самолета става все по силно.

 20. 20 Профил на genosse Iwanow
  genosse Iwanow
  Рейтинг: Неутрално

  Да благодарим на менда стоянова, за бъркотиите, които предизвика и да пожелаем името й да не слиза от устата на благодарните хора, които чакат пратките си и пеят хвалебствени химни за нея, за герб, за бившите пожарникари и мутри, митниците и най-вече за симеон дянков, този гений на икономическата наука, дошъл чак от щатите да ни отвори чакрите.Да се свети името им.

 21. 21 Профил на ЗаЕдно можем повече!
  ЗаЕдно можем повече!
  Рейтинг: Гневно

  Моля, присъединете се и подкрепете групата, целяща да спре своеволията в Разменната пощенска станция към митницата в гр. София.
  НЕКА ЗАЕДНО СПРЕМ ГРУБИТЕ НАРУШЕНИЯ НА БГ ПОЩИ !
  http://www.facebook.com/group.php?v=app_2373072738&ref=search&gid=287178641884#/group.php?v=wall&ref=search&gid=287178641884

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах