БСП и ДПС атакуваха бюджет 2010 в Конституционния съд

Михаил Миков и Любен Корнезов <br />

© Красимир Юскеселиев

Михаил Миков и Любен КорнезовИскане за обявяване на противоконституционни на четири текста от Закона за бюджета за 2010 г. са внесли днес в  Конституционния съд (КС) 59 депутати от БСП и ДПС. Според основния закон КС може да бъде сезиран от една пета от депутатите - 48.


Според мотивите на искането четири текста от бюджета практически дават възможност правителството да направи "нов бюджет", с нови параметри.


Според социалистите и ДПС обаче това е допустимо единствено с нов закон за държавния бюджет, приет от парламента, а не от Министерския съвет.
Преди година при приемането на подобен текст в бюджета за 2009 г. от тройната коалиция тогавашната опозиция обяви същите мотиви за несъгласието си и също го атакува в КС (виж карето долу).


В сегашното искане се посочва чл. 17 от Закона за бюджета, според който "при икономически и финансови показатели и индикатори, водещи до оценки и прогнози за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното, МС може да намали нелихвените разходи и да предостави трансфери под утвърдения им размер". Според чл. 2 от закона  "неизпълнението на приходите от дейността на органите на съдебната власт е за сметка на наличностите по сметки от предходни години". При недостиг на средства от наличностите неизпълнението се компенсира с допълнителна субсидия от централния бюджет, която се предоставя и в случаите, когато тя може да доведе до влошаване на бюджетното салдо". В мотивите се напомня, че заложеното в бюджета за тази година бюджетно салдо е 1 516 6092 хил. лв. и според тях тези текстове дават възможност на правителството да променя основни характеристики на бюджета, включително и салдото, като увеличава неограничено бюджетния дефицит.


Според вносителите тези текстове от бюджета противоречат на конституционния принцип на правовата държава и представляват недопустимо прехвърляне на правомощия от парламента към изпълнителната власт. Те цитират, че според основния закон Народното събрание приема бюджета, а Министерският съвет само ръководи изпълнението му.  Парламентът се превръща в придатък на изпълнителната власт, а според конституцията България е република с парламентарно управление. Недопустимо е делегиране на законодателна власт на Министерския съвет, пише още в искането.


Депутатът от БСП Любен Корнезов, който е бивш конституционен съдия, посочи, че вече Конституционният съд е имал възможност в свое решение да се произнесе по тези въпроси. Той цитира решение на съда от 2001 г., в чиито мотиви се посочва, че " изразходването от МС на повече средства от гласуваните в бюджета е възможно без разрешение на Народното събрание само когато се касае за преизпълнение на средства, набрани от собствени приходи и нови приходоизточници, без да се влошава балансът на държавния бюджет. В мотивите на друго решение от 2009 г. е казано, че ако в процеса на изпълнение на бюджета финансовите показатели се влошат като размери и съотношение до степен, съществено изменяща бюджетните показатели, и с това се променя философията на конкретния годишен бюджет, единственото конституционносъобразно действие трябва да бъде изменение на съответния закон от парламента, отново по инициатива на правителството.


Корнезов обясни, че ако текстовете бъдат обявени за противоконституционни, това няма да блокира бюджет 2010, а той ще продължи да се изпълнява, а евентуално изменение ще може да се извърши от Народното събрание, като се чуят аргументите на парламентарните групи и депутатите, а не "тихомълком от МС".


Още при приемането на бюджета през декември БСП обяви намерение да сезира Конституционния съд заради чл. 17, който дава възможност на правителството да разпределя.


Депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия към парламента Менда Стоянова коментира, че спорният текст е заложен за да позволяи на правителството да съкращава разходи на министерствата, при нужда да се осигурят пари на Здравната каса и Общественото осигуряване. "Текстове със същото значение има и в закона за 2009 година, които утвърдиха партиите от днешната опозиция. Това е правено винаги. Сега опозицията не иска практиката да се промени, а само да се минава през парламента, което ще забави социалните плащания и тези за здравеопазване.


Източник от финансовото министерство пък, окачествиха като нелепо искането на депутатите. "Това ознава всеки път, когато приходите изостават от плана да влизаме в парламента и да казваме позволете ни да спестяваме", каза той.


Точно тези текстове станаха причина парламентарната група на БСП да напусне пленарната зала на 2 декември, когато се гласуваше и закона за бюджета. Още тогава в изявление към медиите те заявиха, че ще атакуват закона пред Конституционния съд.


На въпрос на "Дневник" дали член 18 от закона за "бюджет 2009", който тройната коалиция прие и сегашният чл. 17 не създават една и съща правна възможност, те заявиха, че репортерът не е прочел внимателно текстовете.Преди година


При приемането на подобен текст в бюджета за 2009 г. от тройната коалиция тогавашната опозиция, в която участваха партиите от сегашната "Синя коалиция", обявиха същите мотиви за несъгласието си и също го атакуваха в КС. Съдът остави разпоредбата, като в същото време се застрахова, че мотивите му  "биха могли да бъдат силно основание за произнасянето на ВАС, ако и когато пред него бъде атакуван като незаконосъобразен акт на МС, издаден въз основа на тази разпоредба, но осмислен с друго съдържание, различно от приетото за конституционосъобразно от Конституционния съд".


Текстовете на двата закона

Бюджет 2009


Чл. 18. (1) При икономически и финансови показатели и индикатори, водещи до оценки и прогнози за съществено забавяне темповете на развитие на икономиката, при значително отклонение на оценката за дефицита по текущата сметка на платежния баланс на страната и при неизпълнение на приходите по консолидираната фискална програма, нелихвените разходи и трансферите по чл. 1, ал. 2 могат да се извършват в утвърдения им размер от 90 на сто съгласно чл. 17, ал. 1, при условие че бюджетното салдо по консолидираната фискална програма е положително.
(2) Утвърденото бюджетно салдо по чл. 1, ал. 3 може да се намали:
1. в случаите по ал. 1 - до размера на неизпълнението на приходите по държавния бюджет;
2. при предоставяне на допълнителни трансфери по реда на чл. 2, ал. 5 и на § 28 - до техния размер.
(3) Когато неизпълнението на приходите по консолидираната фискална програма е в размер, който може да доведе до отрицателно бюджетно салдо по консолидираната фискална програма, Министерският съвет може да намали нелихвените разходи и трансферите по чл. 1, ал. 2 под утвърдения им размер съгласно чл. 17, ал. 1.


Бюджет 2010
Чл. 17. При икономически и финансови показатели и индикатори, водещи до оценки и прогнози за по-неблагоприятно развитие на икономиката от очакваното,
Министерският съвет може да намали нелихвените разходи и предоставените трансфери по чл.1, ал. 2 под утвърдения им размер.


Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 1792 Неутрално

  Да. Трябва да се свиква вече с това, бсп/дпс иска, но никой не им обръща внимание

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 2. 2 Профил на сдфгсдфг
  *****
  Неутрално

  съвсем резонно звучат исканията ако това е вярно -

  "дават възможност на правителстовтода променя основни характеристики на бюджета, включително и салдото като увеличава неограничено бюджетния дефицит."

  Нека вдигнат шум и да се види кое не е добре, вече видяхме че и ГЕРБ имат доста нагли предложения понякога.

 3. 3 Профил на Интрига след интрига
  *****
  Гневно

  Безобразие след Безобразие

  Саботаж след Саботаж

  Падение след Падение

  това е Б-С-П

 4. 4 Профил на да се разбира
  *****
  Неутрално

  Бандити атакуваха .....

 5. 5 Профил на PoliceBG
  PoliceBG
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изпуснаха момента да ги вкарат там,където народа пожела и логично започват да се пробуждат...

 6. 6 Профил на Conservative Future
  Conservative Future
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  БСП и ДПС - НАГЛИТЕ 3.

  Формулата за спасение на Европа и на България: християнство, патриотизъм, капитализъм. Другото е от лукавия.
 7. 7 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Разбира се. Те си го измислиха отдавна. Трябваше да си създадат една такава партия. Която да избута цялата десница и да заеме мястото й. После да се утвърди като единствена алтернатива на БСП. И след това да грохне. Както вече започна. Възможно ли е толкова малоумни ходове един след друг да следват и това да е случайно? Не, просто работата на Герб е да изгори като жертвено агне, и комунистите да се върнат на бял кон. А лошото е, че гнусния номер май ще мине.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 8. 8 Профил на Piranka
  *****
  Любопитно

  И при кое правителство и НС е направена тази поправка в чл.17 - не става ясно от статията.

 9. 9 Профил на Reveal
  *****
  Неутрално

  Надига се вълна от реваншизъм от бившата тройна коалиция. Тя плаща висока политическа цена за дързоста да узакони беззаконието и надзаконието. И тази цена ще става все по-висока докато доверието в тях падне под 4% и бъдат заличени подобно на жълтия си партньор.

 10. 10 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3620 Неутрално

  Reveal, това подценяване на комунистите е причина да сме толкова зле. Те са се подготвили отдавна. Като се срутят герберите, наесен с песен, пак комунисти. Аман вече.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 11. 11 Профил на Мирова скръб
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Тони!":

  Примиренчеството и безразличието са двата крака на нещастието.

 12. 12 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1316 Весело

  Макар че нищо не струват,
  БСП и ДПС надигат глас
  срещу новата власт,
  за да покажат, че съществуват.

  www.berbenkov.hit.bg
 13. 13 Профил на ДДД
  *****
  Весело

  Ама "Те" наистина се страхуват, че това управление може да е успешно ?!
  Няма нищо лошо да се рафинират определени бюджетни политики, стига институциите да не въртят на празни обороти подтиквани от БСПД (Едната от ляво на дясно, а пък другата от дясно на ляво и добре подпрени една към друга

 14. 14 Профил на mayon
  mayon
  Рейтинг: Гневно

  А Орешарски като го е менил еднолично стария бюджет над 700 пъти ? Това показва одит на Сметната палата де, не съм си го измислил. Цирк, за съжаление с политически привкус. Същите тези действия силно не кореспондират с изявленията на социалистите да работят за народа - та те се чудят по цял ден как точно да счернят живота на управляващите. Като имаше приемане на бюджета - нямаше дебати, Цецка ги канеше да говорят, те не искаха. Сега е по-лесно да забатачим работата в така или иначе препълнения съд. Изобщо, това не е опозиция - просто си гледат интересите, а като излязат пред бабите на Бузлуджа, ги хранят с гръмки комунистически лозунги и кебапчета. В Европейският парламент цари същата атмосфера - десните (ЕНП) срещу социалистите, което за пореден път доказва, че свестните хора, занимаващи се с политика за единици. И вместо вестниците да са пълни с новини за провалилата се Желева (която е време да си подаде оставката), можеше да се обърне внимание на това, че апарата за лъчелечение в Ракова болница не работи и се обричат онко-болни на сигурна смърт, или на това, че в Хаити имат нужда от ПОМОЩ ! Но нашата външна министърка е по-заета да обяснява на лош английски била ли обвързана с частен бизнес или не ... Какво и пука в крайна сметка, нали не са партньори на мъжа и .....

  http://mayon.blog.com
 15. 16 Профил на НАГЛИТЕ ОТ БСП
  *****
  Разстроено

  Нагли та Нагли са нестига че се насраха трйната коалиция а сега и акъл дават, 700 пъти преправят Бюджета и Милярд и половина във НЕИЗВЕСТНОСТ, КАК НЕ ГО Е СРАМ СтаниГЕЙ.

 16. 17 Профил на Ангел
  *****
  Разстроено

  Най добре е да се СНИШЪТ както викаше един ОВЧАР от ПРАВЕЦ

 17. 18 Профил на СИМО
  *****
  Разстроено

  бсп и дпс ги е страх от Добър бюджет и успешен мандат и затова саботират всичко на правителството, ЧЕРВЕНАТА МАФИЯТА ВЪВ ДЕИСТВИЕ

 18. 19 Профил на барабонков
  *****
  Неутрално

  БСП +ДПС = сомалийски пирати

 19. 20 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  БСП +ДПС = сомалийски пирати
  сомалийските пирати = българи

 20. 21 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Бойкооо,спиш ли бее???Тия където те атакуват нали обеща,че ще ги вкараш в затвора.Кво стана с мургина,масларова,доган и мн.др.Защоооо,ги остави бе пич,???След като скачаш да се биеш трябва пръв да удриш,щото глей ся кво стана.Като Георги Димитров на лайпциския процес от обвиняем в обвинител.Ей тва стана.Вместо ти тях,те теб.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 21. 22 Профил на ха ф
  *****
  Неутрално

  Великия икономист защо сме във валутен борд не можем да си еправляваме държавата.
  Които се изпрадни по иконом теми е въздухар.

 22. 23 Профил на до бербенков
  *****
  Неутрално

  # 12
  БСП/ДПС -- "не струват"
  жалко е "че съществуват"


  Прав си поете, браво стихоплете!!

 23. 24 Профил на Анонимен
  *****
  Неутрално

  Дерзайте, другари! Сега е момента да смажем врага и да си вземем властта! Искаме си Сергей, Ахмед и Симеон!!!

 24. 25 Профил на Milen Ivanov
  Milen Ivanov
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Нормално. В България конструктивна опозиция никога не е имало и няма и да има. Ако е конструктивна, значи е купена.

  Гледайте новия сериал "Сюнет за Сергюн".
 25. 26 Профил на RR
  *****
  Неутрално

  Как ще вкарат в зандана тройната коалиция, когато доказателствата им не струват. Това дава възможност на отстранените от власта да се консолидират и да минат в настъпление. Стилът на Бойко е ясен:задръж заподозрените и след това търси доказателства.Резултатите от това са плачевни.

 26. 27 Профил на 21
  *****
  Неутрално

  До коментар [#20] от "":
  оооооооооо турски циганин Ти се появи!!!

 27. 28 Профил на сеирджия
  *****
  Неутрално

  СИМО, не се разстройвай.Ти го каза,че се страхуват.В този живот няма по-лош съветник от страха.Скоро ще се сринат като НДСВ.И нали са безбожници и бог няма да им помогне.Очаква ни безплатен сеир.

 28. 29 Профил на Teo
  *****
  Неутрално

  Тия да направят една партия бе, да идат при турчина щото сами са за нищо ако ще и от 1000 г да са партиял

 29. 30 Профил на Алтернатива
  *****
  Неутрално

  “днес депутатите от “Коалиция за България” и ДПС атакуваха пред Конституционния съд Закона за държавния бюджет за 2010-та именно с подобни аргументи.”
  Безпристрастния конституционен съд със сигурност ще отсъди в полза на ДПС и БСП, това и Гоце го знае. Нали повечето от тях, ако не всичките са на тези височайши местенца по волята на Доган, Първан и СерГея. Докато не бъдат изчистени Първановци и Догановци, нищо хубаво не го чака Бойко.
  Бойко Атаката е най-добрата защита. Атакувай ги, предателите на България.

 30. 31 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Е хем най нагло ДПС и БСП не присъстваха в залата като се гласува бюджета, хем сега били и недоволни и ще ходим на съд. Тия хора кога ще разберат, че са в този парламент, за да вършат работа, която е да защитатават интересите на народа, а не да си въртят собствените си игрички.

  www.economistbg.com/
 31. 32 Профил на li4o
  *****
  Неутрално
 32. 33 Профил на russe
  *****
  Неутрално

  Булгари, Изгнаници клети отломка нищожна от винаги храбър Тюркси народ Велик.

 33. 34 Профил на амин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "сеирджия": от твоите уста в божите уши

 34. 35 Профил на къш ъш
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "russe": Честит празник бе мангасарин бегай празнувай банго василии че май са ти оставили само шията от пуяка

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK