Фирмите да получават кредити за плащане на осигуровки предлага министерството на труда

Министърът на труда Тотю Младенов

© Асен Тонев

Министърът на труда Тотю МладеновМинистерството на труда проучва възможността закъсалите в кризата предприятия временно да получават кредити, с които да платят осигуровките на служителите. Това заяви социалният министър Тотю Младенов след срещата си с ръководителите на национално представителните организации на бизнеса и на синдикатите.


Заместникът му Красимир Попов уточни, че това е "съвсем предварителна идея, която в момента се проучва". Подобна мярка действа в Белгия и министерството на труда е поискало подробна информация за законодателното й уреждане и за това как се прилага на практика. След като проучим белгийския опит, ще седнем в Националния съвет за тристранно сътрудничество със социалните партньори и с министъра на финансите да видим дали той може да се приложи у нас и как може да стане това, заяви Младенов. Той добави, че все пак всичко зависи от банковия сектор, на чиито представители идеята все още не е представена. Според Красимир Попов в момента банките нямат апетит да рискуват и да кредитират предприятия от малкия и средния бизнес, които имат най-големи затруднения. 


По данни на Националната агенция за приходите, Главната инспекция по труда и Националния осигурителен институт голяма част от предприятията имат изключителни затруднения, поради което забавят заплатите и плащането на осигуровки, добави Младенов, но не уточни колко са задълженията на бизнеса.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гладен
  *****
  Неутрално

  А не е ли по-добре с кредита да се плащат заплати? За какво му е осигуровка на умрял от глад?

 2. 2 Профил на Orda
  Orda
  Рейтинг: 65 Неутрално

  А на закъсалите в кризата хора що не отпуснете?

  Orda
 3. 3 Профил на Драйфус
  *****
  Неутрално

  Еххх, как ги ги сърбят ръцете нашите чиновници да раздават народната пара....Па да им се наредят на опашка зорлиите, да почнат да ги "стимулират" да разпределят "на когото трябва"....Блажни сънища, блажнииии!

 4. 4 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Увеличиха глобите за неплащане. Сега виждат, че със закона си са се и...рали на метеното. Като вкарат фирмите във фалит за някакви неплатени осигуровки и глоби за неплащането им, трябва да плащат помощи за безработни, няма да получават пари от ДДС от похарчените сиви заплати на работниците. Хората нямат пари за здравни осигуровки. Въобще мазало. Не ни стигаше хоаса от управлението на предишните и го задълбочихме.
  В разгара на кризата да отнемеш ликвидността на бизнеса и да смачкаш сивата икономика, която действа като буфер за цялата икономика, е самоубийствена политика. Единствено малоумници я прилагат доброволно или им я налагат като са се докарали до фалит като държава.
  Всички безумия произлизат от напъните на Дянков в разгара на кризата да направи балансиран бюджет за сметка на всичко и всички. Аби плати си задълженията. Не са от твоето правителство. Отчети дефицит. Има и при отличниците. Оптимизирай си разходите, но остави бизнеса да диша.

 5. 5 Профил на АЗ
  *****
  Неутрално

  До 4 Аз като икономист съм напълно съгласен с вас.Не може у вас да няма ток децата ти да не са яли с дни да си безработен и да не знаеш къде следващите 6 месеца да си търсиш работа и същевременно да си връщаш борча на комшията и да се успокояваш аз нямам заеми. До какво ще доведе това до приятелско потупване от съседа.Доста пари на бизнеса не са изплатени от държавата и общините а ми тях кой да ги санкционира и да ги накара да си платят лихвите за просрочие .Без програма за излизане от кризата е все едно да управляваш кола без книжка рано или късно ще катастрофираш.За мене геният на Дянков ще размаже колата още в първият стълб за другите просто не ми се говори биографиите им постоянно излизат във форума и е видно че експерти няма а само лъскави кариеристи-празнодумци начело с оня ОСВИЕНЦИМ - ЖЕЛЕВА.

 6. 6 Профил на рж
  *****
  Неутрално

  Всички около ББ са Румянки Желевки!

 7. 7 Профил на пенсионер
  *****
  Неутрално

  А дали ще дават кредити за покупка на хляб и мляко?))))))))

 8. 8 Профил на пенсионер
  *****
  Неутрално

  А дали ще дават кредити за покупка на хляб и мляко?))))))))

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK