500 онкоболни съдят здравното министерство

Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването настоява да се разбере държавата осигурява ли достатъчно лекарства за онкоболните

© Анелия Николова

Теодора Захариева от Центъра за защита правата в здравеопазването настоява да се разбере държавата осигурява ли достатъчно лекарства за онкоболнитеВ открито съдебно заседание на Софийския градски съд утре ще се гледа дело на Центъра за защита правата в здравеопазването срещу Министерството на здравеопазването, съобщиха от неправителствената организация. Искът е от името на 500 нелекувани онкоболни.


Делото е насрочено за 15 януари от 13.30 часа. Това е първото открито заседание по колективен иск, с който се защитават чужди права и интереси.


"Преди да предявим иска, до ЦЗПЗ имаше 14 сигнала, по които писахме писма до министерството. После станаха 27, но реакцията на МЗ не ни удовлетвори. Независимо от подобрения диалог с това правителство голяма част от предишните проблеми остават", заяви Теодора Захариева. Според нея е крайно време да стане ясно дали има достатъчно лекарства за онкоболните, или наистина средствата в бюджета стигат само за 30% от тях.
Затова от организацията са подали иска срещу министерството, но не "да се осъди", а т.нар. установителен иск. На базата на решението обаче след това всеки засегнат ще може да си предяви индивидуален иск за обезщетение.


Делото е заведено на 13 юли 2009 г., като досега двама съдии са си направили самоотвод с аргумента, че са заинтересувани от изхода на делото. Такова съдебно поведение е абсурд, но не подлежи на съдебен контрол, при който да се установи, че съдията просто не иска да се занимава с тежки или сложни дела, заявяват от организацията.


Оттам допълват, че подобно нещо се е случило и с другия колективен иск - на болните от хепатит Б, по който са постановени пет противоречащи си определения и също има два самоотвода на съдии. Това дело ще бъде тест за съдебната система, смятат юристите на Центъра за защита правата в здравеопазването.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK