Големия Маргин освободен за Боби Цанков, но арестуван за дрога

Прокуратурата имала нови свидетели

Големия Маргин освободен за Боби Цанков, но арестуван за дрога

© Дневник
Прокуратурата имала нови свидетели

Софийският апелативен съд освободи Красимир Маринов-Големия Маргин срещу подписка, тъй като не намери доказателства за участието му в убийството на Боби Цанков. Маринов обаче не можа да вкуси свободата, тъй като часове преди решението на съда беше обвинен за ръководство на престъпна група за разпространение на наркотици и беше поставен под нов 72-часов прокурорски арест.


Преди да реши дали да освободи Големия Маргин, съдът изслуша доказателствата на прокуратурата срещу него. Разказите на свидетелите на обвинението се оказаха доста противоречиви. Един от тях - Валентин Дарев, твърди, че през декември Цанков му казал, че е притеснен за живота си и има поръчка да бъде разстрелян. Така прокуратурата си направила извода, че заплахата идва от Маргините, тъй като Цанков докарал свидетели срещу тях. След Коледа обаче радиоводещият се движел без охрана, като по думите на съпругата му Юлия гардовете били освободени, за да може семейството спокойно да се разхожда из моловете. Охраната щяла да се върне на 6 януари, но Цанков беше убит на 5-и.
Срещу тезата на прокурорите са показанията на близки на Цанков, че той се е прегръщал с Малкия Маргин. Репортерка от в. "Уикенд"  свидетелствала, че убитият й уреждал интервю с Големия Маргин. Пред съда бяха цитирани показания на Юлия Цанкова, според която "творческият процес на съпруга й се състоял в доукрасяване на информация, събрана от интернет".


Преди да прочете решението си, с което отхвърли искането за арест на Маргина, съдията Вера Цветкова заяви: "Това дело е от голям обществен интерес и съдът не е изолиран от информационната среда, но той е независим и преценява валидно събраните доказателства."


"Аз не се занимавам с дрога, не се друсам и никога не съм вземал", каза Големия Маргин по повод новото обвинение, че е лидер на група, разпространяваща хероин и кокаин в София. "Следващото обвинение с Бeн Ладен ли ще ме свърже", попита той в съдебната зала. Маргина за пореден път заяви, че не познава Боби Цанков, но коментира навика му да ходи с бодигардове: "Много хора се движат с охрана само за да се правят на интересни." "Умните прокурори не коментират съдебните решения, приемат ги", заяви градският прокурор Николай Кокинов след фиаското с първото дело. Той обясни, че Цанков е насочил обвинението към свидетели срещу Маргините, които разказали "интересни неща" и са "прибрани и се защитават".


Според прокуратурата заедно с Големия Маргин в групата за разпространение на наркотици са Стефан Бонев-Сако (задържан за заплахи към Цанков, арестуван след убийството му, но освободен и за трети път арестуван вчера за дрогата), Тихомир Георгиев (свидетел срещу Баретата), Александър Кукурин, Сокол Димитров, Андрей Начев и Траян Златков. Те са обвинени и за грабежи, рекет и побои. Кокинов обясни, че групата силово е налагала дилърите си в София. Прокуратурата има показания на петима конкурентни дилъри, които били пребити от хората на Маргина.


Те са разпознали нападателите си. На въпрос дали обвинението за разпространение на дрога не е повдигнато вчера на Големия Маргин, защото прокуратурата е била наясно, че няма достатъчно доказателства срещу него за убийството на Цанков, Кокинов отговори: "Съжалявам, че имате такова усещане, просто в сряда извършихме важни следствени действия." Той обясни станалото напоследък масово желание на обвиняеми да съдействат на прокуратурата така: "Авторитетите на ъндърграунда изчезнаха, или са в ареста, или се укриват в чужбина, има напрежение в криминалния свят и всеки се опитва да се спаси." Малкия Маргин още е в неизвестност и не е обвинен за наркотиците.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK