От 25 януари пощенските пратки от чужбина за София - на едно гише

Колетите ще се получават от Столичната митница, където ще работят и служители на пощата

От 25 януари пощенските пратки от чужбина за София - на едно гише

© Георги Кожухаров
Колетите ще се получават от Столичната митница, където ще работят и служители на пощата

От 25 януари пощенските пратки от чужбина, които минават през Столичната митница, ще се получават на едно гише в сградата на ул. "Веслец" 84. Тогава започва пилотният проект на Агенция "Митници" и "Български пощи", които в четвъртък обещаха получаването на пратките да става за 10 - 20 минути.


Решението на двете институции да реформират процедурите си идва седмица след като в. "Дневник" публикува историята на Еленко Еленков, преминал през 17 стъпки и загубил половин работен ден, за да "освободи" 15 тениски, купени през интернет от САЩ. Тя предизвика силен отзвук и беше допълнена с десетки подобни примери на наши читатели.
Пилотният проект ще действа три месеца и ще предшества влизането в сила на нова система за обработка на международните пратки. Дотогава в останалите митници в страната, включително и на летище София, пакетите ще се освобождават, както досега.


В Столичната митница, откъдето минават около 60% от всички колети от чужбина, ще работят две гишета. На едното ще се получават пратки на стойност от 15 до 150 евро, за които се дължи само ДДС. Освобождаването ще става по опростена процедура, данъкът ще се начислява с квитанция за внос. На другото гише ще се получават по-скъпите колети, за които се дължат и мита.


За тях остава изискването за подаване на митническа декларация и притежаване на ЕОРИ номер, но всичко ще е на гишето, на което ще работят заедно митничари и служители на пощите. Таксите засега няма да се променят, но ще се съкрати времето за получаване на колети, което за страни извън ЕС досега стигаше дори до два дни по сигнали на наши читатели. Отпада и банковият превод на дължимите суми.


Те ще се плащат на ръка на същото гише, като за услугата пощите ще въведат такса за обслужване, съобщи в интервю за "Капитал" изпълнителният директор на "Български пощи" Милен Керемедчиев.
Агенция "Митници" ще обработва предварително документите за пратките, ще изчислява риска в колетите да има контрабандна или незаконна стока, така че последно да остава физическото отваряне на пакета, ако е необходимо.


"Основна пречка пред "Български пощи" и Агенция "Митници" да работят на едно гише е била липсата на координация между тях", казва Керемедчиев. Той признава, че до момента пощите не са работили много активно като митнически представител, въпреки че имат лиценз, но сега служителите ще бъдат обучени.


Те разполагат с една седмица, за да почнат да изчисляват митнически сборове и да попълват формулярите. "В момента нещата са малко хаотични, защото работим (бел. ред. - самите пощи) по две несъвместими компютърни системи - една в София и една за страната", обяснява един от проблемите Керемедчиев. Това е една от причините въвеждането на обща система с митниците да отнеме няколко месеца.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ?????
  *****
  Неутрално

  до 25 има ли някакви облекчения? Дневник, да ходим ли до Веслец тези с получени пратки?

 2. 2 Профил на 4i4o
  *****
  Неутрално

  Значи може! Значи и други работи може!

 3. 3 Профил на .
  *****
  Неутрално

  нищо не свършили - преместиха го в другия крачол.

 4. 4 Профил на уловки
  *****
  Неутрално

  Уловката :
  "Те [таксите] ще се плащат на ръка на същото гише, като за услугата пощите ще въведат такса за обслужване, съобщи в интервю за "Капитал" изпълнителният директор на "Български пощи" Милен Керемедчиев."
  Сега ще искат освен 4 лева, още нещо, за работата за която вече им е платено, за доставката. Да не говорим за плащането на ръка и липсата на ПОС терминал.

 5. 5 Профил на дядя Мраз
  *****
  Неутрално

  уважаеми четатели,четете между редовете....до декември миналата година се дължеше данък за пратки над 150 евро, с "бюджет -2010" от над 15 eu...в такива случаи се казва "да в"ья честита новата година..."

 6. 6 Профил на brawo
  *****
  Неутрално

  "на ръка" а?


  евала, бе митница!

 7. 7 Профил на до Мраз
  *****
  Неутрално

  ...туй значи ли,че за 16 евро дължиш ДДС, а мито има ли!

 8. 8 Профил на до Мраз
  *****
  Неутрално

  За бензина в резервоарите над 15 евро дължи ли се ДДС и мито?

 9. 9 Профил на НЕдоволен!
  *****
  Разстроено

  А колетите от ЕС от къде ще се получават?
  Пак ли ще ни разкарват до митница!!?
  Моля, Дневник, проблемът остава нерешен и изисква още работа. http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=455658.0


 10. 10 Профил на РЕЗИЛ
  *****
  Гневно

  Как не са работили активно като митнически агент, като вземат 4 лв. за представяне пред митница за ВСЕКИ колет, без оглед от ЕС или извън него???? Нали по думи на Керемедчиев, те я взимат за да НИ представят пред митница, попълвали документи, извършвали услуга...
  Пълно мазало!

 11. 11 Профил на до неДоволен
  *****
  Неутрално

  до къде се докарахме, информационен сайт да оправя митниците, а само преди пет месеца гласувахме, за, кой ще ни оправя...!!!

 12. 12 Профил на Spiro
  *****
  Неутрално

  Провинциална държава.
  За София едно може, за остналата страна - друго.

 13. 13 Профил на Митничар
  *****
  Неутрално

  Главния проблем всъщност е -какво наложи промяната в закона за ДДС?!? И защо всъщност трябва да се събира ДДС на колетни пратки до 150 Евро, след като във всички останали Европеиски страни такова чудо няма.Навсякъде в Европа с исключение на Дянкова България на пратки до 150Евро не се събират никакви плащания!А иначе лицето Симо Дянков със закон вменява на митниците да събират ДДС за тези пратки/чудно данъчните сигурно ще отговарят за нивото на река Дунав,щом митниците трябва да събират ДДС/пищи ,че било ужас! Лицемерие!

 14. 14 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 503 Любопитно

  Това е добре, може дори да се престраша да си поръчам нещо от САЩ - досега точно заради тъпата бюрокрация не съм го правил, въпреки богатия асортимент и атрактивните цени (дори като прибавиш ДДС).

  А какво става с обещанието - цитирам - "митнически пунктове ще има и в пощенските станции и всички дължими суми ще се плащат там"? Някакви конкретни срокове?

  Damnant quod non intellegunt.
 15. 15 Профил на 66
  *****
  Неутрално

  Защо Дневник истеризира такива незначителни "проблеми", засягащи едва 0,001% от населението? Че малка група безделници щели да се мотат 2 часа по митниците, голем праз!

 16. 16 Профил на Петко
  Петко
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#13] от "Митничар":

  Имате грешка! До 150 евро не се събира мито, но ДДС - да! Директива на ЕС още от 1983 г. разрешава на страните членки да определят праг за пратки с незначителна стойност (освободени от ДДС) максимум 22 евро. Остава въпросът кой мозък е решил да сложи границата на 15, а не на 22...

  Damnant quod non intellegunt.
 17. 17 Профил на МитничарЪ
  *****
  Весело

  Муха-Ха-Ааа-Ха-Хааа, начукахме ли ви го, а Като много мъркате и не искате на 17 гишета да ходите - от 25 януари - всичките ще се редите на 1 (словом: ЕДНО) гише на Веслец № 84

 18. 18 Профил на neshto kato nishto
  *****
  Неутрално

  значи кретенизмите на аерогара София, например, продължават, така ли?

 19. 19 Профил на Боби Колев
  *****
  Неутрално

  Проблемът, естествено, остава нерешен.

  Не може цяла София да ходи пеша до една сграда да си освободи три тениски.

  Ей-това всъщност е страшното на трагедията - системата е толкова дълбоко впита в действителността и тя пък е толкова изкривена, че хората не смеят да искат нещо наистина нормално от страх да не ги вземат за нагли.

  Мога да изброя поне 10 ненормални неща в това цялата столица да трябва да ходи до едно гише за някакви си пикливи 15 евра, пък ако ще и 150 да са.

  Колкото пъти досега съм пращал такива колети в БГ все майка ми е ходела да ги взима и не се е оплаквала досега особено, освен , че й губят времето и ровят вътре като къртици.

  Значи, в най-добрия случай нещата са се върнали просто 1 година назад, отпреди да влезне в сила въпросното постановление.

  А те още тогава не са били в ред, ама по никой начин!

  Заради което и платих на ДХЛ 300 долара за директна доставка за подарък за нова година.

 20. 20 Профил на Неда
  *****
  Неутрално

  Пълна порно%%%фия! Значи за София може, за провинцията не може? Е това се нарича дискриминация по демографски признак май. Само някой трябва да я поосъди тая държава. Май ще трябва да намеря адресите на Дянков, Менда Стоянова, Ваньо Танов и сие и да си помоля роднините от САЩ да им пратят по един скъсан чорап със обявена стойност по гляма от 25$.

 21. 21 Профил на теодор
  *****
  Неутрално

  До коментар [#15] от "66":

  Дневник даде един пример за неефективност на държавната администрация, която води до излишни разходи на нерви, пари и време. Тази неефективност може да се отстрани сравнително лесно, бяха направени и предложения как да стане това.
  Ако нещо може да бъде подобрено, то трябва да бъде подобрено.
  Дали тези хора са безделници и колко им е бройката едва ли може да прецените с точност. За да си ценят времето едва ли са безделници, по-скоро обратното. Колкото повече работа и отговорности има един човек, толкова повече се дразни на липсата на синхрон между институциите и губенето на времето. Както и обратното, колкото по-малко работа и отговорности има един човек, толкова по-маловажни му се струват тези неща.

 22. 22 Профил на iso
  *****
  Весело

  За милион и половина софиянци- едно гише!!! Очаквайте още 4 гишета за останалата страна. Не се знае кога. И що за такса е това- обслужване. Нали пощенското обслужване се плаща още при изпращането???? Крайно време е не министрите да се занимават с това, а пощите да се рзамърдат малко да си пооправят системата на обслужване. А не бяха ли усвоени преди време няколко милиона за подобряване работата на митниците?

 23. 23 Профил на SS
  *****
  Гневно

  ЗАЩО ТАКА БРЕ ХОРА, ЗАЩО СОФИЯ ЕДНО , В ПРОВИНЦИЯТА ДРУГО ! ! ? !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  НИЕ ТУК КАКВИ СМЕ !!! СЕЛЯНИ ЛИ ??? ВТОРА КЛАСА ХОРА ЛИ ???

  ЕЙ, ЗАМИНАВАМ СИ ОТ ТАЗИ СМОТАНА ДЪРЖАВА ! ! !

  ПИСНА МИ ДА МЕ ТРЕТИРАТ ТАКА НЯКАКВИ МАОЛУМНИЦИ !

  НАПРЕДЪК ЗА МЕН НИКАКЪВ - ЕДНА СЕДМИЦА И КАКВО ИЗМИСЛИХА УМНИТЕ ВИ ГЛАВИ >>>> НИЩО !!!!!!!!!!!!!!

  ЗАТОВА ЛИ ВИ ПЛАЩАМ ??????????????

  ПО - СКОРО ДА СИ ХОДИТЕ В КЪЩИ ЗАЩОТО ЗА НИЩО НЕ СТАВАТЕ ! ! ! ! ! ! ! ! ! ! !

 24. 24 Профил на eBay
  *****
  Разстроено

  Разликата май ще е ,че вместо да попълнят декларацията каките от съседната фирма ще го правят на гишето, като ще се чака и ще се плати за услугата - няма почти нищо променено , да не говорим че това е само за София, и само за пратки по поща , ние от провинцията ще си караме по ужасния начин. Мислиха мислиха и накрая едно Нищо , ама от сърце .. няма оправия с администрацията , начина е създаване наново от кота нула.

 25. 25 Профил на ЗЪЛ
  *****
  Гневно

  Толкова лесно е да объркате нещо, а толкова трудно да го поправите господа законотворци, управляващи и т.н.
  Много са ви ограничени ресурсите, не може ли първо да мислите а след това да гласувате и да правите промени.
  Къде по света го има това ?
  След толкова коментари, намери ли смелост някой да излезе и да каже: " Объркахме се, аз съм виновен, ето оставката ми" ... или поне едно "Извинявайте" което всъщност нищо не променя. Окопали сте се на позициите си и само давате голи обещания и надежди ...
  Как така София и останалите градове ще работят по различни процедури! На какво законово основание ???
  Не че временната процедура в София е идеална, но направете така и за другите градове, те да не би да са в друга държава ?

  Видимо е че има сериозен проблем, отменете закона с едно гласуване до окончателно уреждане на процедурите, когато сте готови с администрацията на средноевропейско ниво - пак си приемете закона. Толкова ли е сложно ?!

 26. 26 Профил на читател
  *****
  Неутрално

  Дневник, като сте почнали темата поне изяснете нещата докрай. Често купувам от интернет-магазини пособия за мои хоби-интереси. По интеренеш следя пратката ... до определен момент - идването й в България. Никога досега не успях да разбера защо един път пратката отива в митницата на ул. Веслец, а друг път в пощенска служба на ул. Гурко - стойносттите на пратките обикновено са сходни. Да не говорим, че преди да стигнеш до това къде е пратката, ако не се бил сручайно на адреса трябва първо да ходиш до районната пощенска станция, за да си вземеш изветието, че имаш пратка.

 27. 27 Профил на BI
  *****
  Неутрално

  До НЕдоволен,коментар 9
  В Шумен напр.няма никакъв проблем с пратките от ЕС,просто отиваш до пощата подписваш се и ти дават дългоочакваният пакет.Явно в провинцията нещата са по-различни!

 28. 28 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Абе Шопландия е голяма работа. Единствената столица без стар град. Сега искам да се извият опашки по 5-6часа и пак да викате Михаля по пресата.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 29. 29 Профил на Airdale
  *****
  Гневно

  а относно "плащането на ръка" - това си го имаше и преди (освен по законния ред), даааа... казват ти по телефона "ако искаш да си получиш пратката трябва да ми донесеш 200 лв лично" :-Х

 30. 30 Профил на НЕдоволен
  *****
  Гневно

  До коментар [#27] от "BI":
  Точно така, колега.
  Таксата за колети от ЕС е само в София. Третират ги като извънобщностни и ни разкарват до митница без причина, ч еи такса ни взимат за митническата им агентура. Абе тия не са разбрали, че сме в ЕС още, май...
  Това е незаконно отвсякъде и е за съд и европейски санкции.

  Ето тук може да прочетете за каква наглост и безочие иде реч и да се "посмеете" малко : http://forum.bg-mamma.com/index.php?topic=455658.0;all
 31. 31 Профил на Име
  *****
  Гневно

  След кашата , която забъркаха управляващите резултата е - 1 гише в София. И след месеци още някое друго гишенце в другите градове. Но, след месец вече темата няма да е актуална, обществения натиск ще спре и нашите любими управници ще позабравят обещаното и ще си останат нещата по-старому. Защото така им отърва... Колкото е по-брократична е една система, толкова по-лесно се вземат подкупи. Защо им е тогава всичко е да лесно, бързо и прозрачно?

 32. 32 Профил на msl
  *****
  Неутрално

  не очаквайте много от тея профани, все пак шефовете им са с доживотни назначения. Че то сега да не е по-различно не е 1 а 2 гишета. Проблема не е броя на гишетата а отношението на държавата. Докато третират народа като едри контрабандисти и дилъри и оспорват цени и вид на малки пратчици ще си е все така.
  когато митничар = пощенски служител, тогава има изгледи за оправяне.

 33. 33 Профил на @
  *****
  Неутрално

  Абе селтици, какво пищите?

  Пише, че е пилотен проект, и е в София, защото тук се получават 60% от пратките. После (до няколко месеца) ще го направят и по другите места, ако сработи. Ще го правят с пощите, трябва им време да си оправят софтуерните системи.

  Вместо да се радвате, че нещо се раздвижи, вие се пенявите, че в Долно Нанагорнище, дето се получава 1 пратка на 5 години,
  нямало да е така?!?!

  Че сблъсъкът с бюрократичната, проста и мързелива администрация е кошмар - няма 2 мнения. Но че няма всичко да се оправи с магическа пръчка - и това трябва да сте наяно, ако имате 2 грама мозък в главата.

 34. 35 Профил на genosse Iwanow
  *****
  Неутрално

  Да благодарим на менда стоянова, за бъркотиите, които предизвика и да пожелаем името й да не слиза от устата на благодарните хора, които чакат пратките си и пеят хвалебствени химни за нея, за герб, за бившите пожарникари и мутри, митниците и най-вече за симеон дянков, този гений на икономическата наука, дошъл чак от щатите да ни закопае, пардон да ни отвори чакрите т.е. оправи.Хвала във висините.Да се свети името им.

 35. 36 Профил на селтик
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "@": Интелигенцийоооо, като се приеме малоумен закон се дава гратисен период докато се изгради технически системата и докато се съгласуват действията на скапаните служби. Освен това трябва и служителите да си научат урока- не да прилагат закони на око. Освен това съгласно свободното движение на стоки и хора, пратка от ЕС не би трябвало да минава през митниците. Само в Бг трябва.

 36. 37 Профил на селтик
  *****
  Неутрално

  До коментар [#33] от "@": Интелигенцийоооо, като се приеме малоумен закон се дава гратисен период докато се изгради технически системата и докато се съгласуват действията на скапаните служби. Освен това трябва и служителите да си научат урока- не да прилагат закони на око. Освен това съгласно свободното движение на стоки и хора, пратка от ЕС не би трябвало да минава през митниците. Само в Бг трябва.

 37. 38 Профил на Гражданин от село
  *****
  Гневно

  До коментар [#37] от " селтик":
  АБсолютно си прав! "Освен това съгласно свободното движение на стоки и хора, пратка от ЕС не би трябвало да минава през митниците."

  Интересно колко ще се "възнаградят" пощите за новата услуга. Нищо, че и до сега взимаха 4 лв. за същото- лицензиран митнически агент.
  Еей, няма наяждане!

 38. 39 Профил на ЗаЕДНО
  *****
  Гневно

  Моля, присъединете се и подкрепете групата, целяща да спре своеволията в Разменната пощенска станция към митницата в гр. София.
  НЕКА ЗАЕДНО СПРЕМ ГРУБИТЕ НАРУШЕНИЯ НА БГ ПОЩИ !
  http://www.facebook.com/group.php?v=app_2373072738&ref=search&gid=287178641884#/group.php?v=wall&ref=search&gid=287178641884

 39. 40 Профил на Lili
  Lili
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Интересно колко са пратките, за които се вземат по 4 лева без основание? Май сумата е доста голяма... и затова всички си правят оглушки!

  Притеснявам се това "едно гише" дето се коментира дали няма да е същото, на което сега плащаме тази такса. Защото, ако е така, опашките ще са страшни!

  bez podpis
 40. 41 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  До коментар [#1] от "?????":

  Днес ходих да си освободя една пратка от САЩ. Беше на стойност 50 долара и единственото, което трябваше да направя беше да попълня известието, да внеса 4 лв такса и да почакам (към 10 минути) инспекторът да ме викне в стаята с колетите (но не са ми го отваряли). Така, че облекчения вече има, което е радостно.

  Но доста от другите хора трябваше да се регистрират за просоловутия EIOR номер и да попълват останалите документи, които Еленков описа, така че може би са вдигнали пак необлагаемата стойност.

 41. 42 Профил на Disturbed
  *****
  Любопитно

  Добре поръчал съм си продукт от един китайски сайт за 12.99 долара (http://www.dealextreme.com/) пише че безплатната доставка е въздушна и пристига за около 2 седмици понеже сега вече е края на 3-та седмица а още не е пристигнала се сетих че май трябва да я освобождавам и аз та въпроса ми е и аз ли трябва да ходя до там или за въздушната поща е някъде около летището

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK