ДАНС проверява "Остеотек" заради Божидар Нанев и Лъчезар Иванов

Лъчезар Иванов и Божидар Нанев

© Анелия Николова

Лъчезар Иванов и Божидар НаневДАНС проверява компанията за биологични транспланти "Остеотек" заради Божидар Нанев и Лъчезар Иванов, съобщи премиерът Бойко Борисов пред Канал 3 снощи. Поводът за проверките е пътуването на здравния министър и на зам. председателя на парламента на 22 ноември миналата година до САЩ на разноски на две неправителствени организации.


Поканата е била от шефа на федерацията "Американски граждани от български произход" и "Евроатлантическия фонд" Румен Хичев, който обаче е и шеф на "Остеотек". Фирмата има договори с различни болници за вземане на тъкани, затова обвинението за конфликт на интереси идва от това, че двамата са пътували в чужбина на разноските на човек, койтоима бизнес в сферата на медицината у нас.


"Те ми казаха, че нямат конфликт на интереси. Ако са ме излъгали и се докаже, ще си понесат, и то много сериозно, отговорността", каза снощи премиерът. Той ги попитал кое налага да пътуват на чужди разноски, но не могли да му отговорят.
"Нямам каквато и да било лична облага от това пътуване", коментира днес министър Нанев. Аз съм убеден, че това посещение беше полезно. Това, което се случва, ме учудва", каза той. Според Нанев поканата за пътуването му до САЩ, както и това кой поема разноските за самолетен билет и хотел, била съгласувана с Държавния департамент на САЩ, българското Министерство на външните работи и с българското посолство в САЩ.


Нанев поясни, че е бил направен анализ и от американска юридическа организация дали има конфликт на интереси. "Има 3 страници анализ кой какъв е и категорично е отрицателно становището, че може да има конфликт на интереси", заяви министърът. Това била причината да реши, че всичко е законно. Нанев каза още, че след края на пътуването е направена дълга справка като доклад до премиера Борисов, в която се описва посещението, с кого са проведени срещи и по какви въпроси. Според него ако пътуването е било финансирано от държавата, някой би го обвинил, че е харчил пари на данъкоплатците.


В България има пет тъканни банки, обасниха от Изпълнителната агенция по трансплантациите /ИАТ/. Една от тях е "Остеоцентър България" - клон на дъщерна фирма на "Остеотек". И на двете Румен Хичев е шеф. Никога обаче между "Остеотек" и здравното министерство не е сключван договор, каза главният секретар на Изпълнителната агенция по трансплантации /ИАТ/ София Мутафчийска. Тя допълни, че договорите се сключват директно с болниците, като тъканните банки, които работят по този начин са пет.


Бойко Борисов обяви вчера, че е поискал проверка на цялостната дейност на фирмата още когато е възникнал проблема. Първите публикации в пресата по този въпрос се появиха в края на миналата година. "В момента, в който за мен стане ясно или службите и прокурорите имат достатъчно сведения, че се генерира престъпление, към никого до днешна дата не съм проявил милост", допълни премиерът. По думите му проверката щяла да приключи до две седмици.


Американската компания "Остеотек" има договор, според който може да взима и изнася тъкани и кости от починали българи от 2002 г. Документът непрекъснато се подновява или удължава автоматично, така че фирмата ще продължи да работи у нас поне още 7 години. Около тъканната банка през годините непрекъснато има скандали, но работата й е прекъсвала само веднъж.


Причината за това беше проверка на Френската регулаторна агенция Afssaps през ноември 2008 г., при която са установени пропуски в документацията на 6 донора. След няколко месеца пропуските бяха отстранени и компанията поднови дейността си.


Цената на преработена тъкан или кост /алографт/ варира от 7 до 50 000 долара и до момента по заявка болниците са получили 317, казаха от ИАТ. Алографтите са по-голямата част от продуктите, използвани за трансплантация. Фирмата ги изнася за преработване в чужбина и по договор част от тях трябва да се връщат в България, а другите могат да се продават навсякъде по света.


"Ние даваме това, което иначе заравяме в земята. В тези болници са направени инвестиции за милиони левове в апаратура, обучение", обясни директорът на ИАТ Теодора Джалева. По думите й тъканите напускат България, чак след като са задоволени вътрешните потребности на страната ни.


Румен Хичев не беше открит за коментар. Телефонът му в продължение на часове даваше само заето.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Гласоподавател
  *****
  Неутрално

  Бойко почва да писва с това тя/той ми каза/увери, че няма кнфликт на интереси...

 2. 2 Профил на NYtimes
  *****
  Неутрално

  Тая блудкава ГЕРБава гнус край няма. Сега и с умрелите ще припечелват...

 3. 3 Профил на Хаус, д-р
  *****
  Неутрално

  Тц, не...изобщо няма конфликт на интереси. Договорът му можеше да отиде на кино, щото станишевци го подновиха в последния момент. И той "кани" наште момчета, на негови разноски на опознавателна обиколка из САЩ. Какъв конфликт?

  Интересно е и другото, което каза Боко. Макар да е доста жълто, предполагам, че е вярно. Че Дългия искал 50% влияние в ГЕРБ и да му преотредят градинката срещу Кемпински. Затова лае така сега - щото е валат

 4. 4 Профил на Джони
  *****
  Неутрално

  И после искат хората да си даряват органите...

  На мен това ми намирисва на най-гнусната възможна търговия - "износ на човешки тъкани" - как само звучи.

 5. 5 Профил на Да
  *****
  Неутрално

  От тези двамата една супена лъжица мозък е голям успех!

 6. 6 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 116 Неутрално

  Цитирам 2 -Тая блудкава ГЕРБава гнус край няма. Сега и с умрелите ще припечелват...
  Хубаво е когато коментираш да разбираш. От доста години в България се вземат тъкани от умрели. Не съм лекар, но доколкото знам вземат се части от кости, сухожилия и прочие, които се ползват в ортопедията.
  ТАКА ЧЕ ПЪРВО СПРАВКА С ЧИЧКО ГУГЪЛ И СЛЕД ТОВА КОВЕНТАРИИ!

  Пътят е целта! Конфуций
 7. 8 Профил на Горския
  *****
  Неутрално

  Където има дим, има и огън !

 8. 9 Профил на do 3, d-r Haus
  *****
  Неутрално

  °Че Дългия искал 50% влияние в ГЕРБ и да му преотредят градинката срещу Кемпински. Затова лае така сега - щото е валат °.
  Този °дълъг° или С. Трифонов отдавна се мъчат да го пласират като °проект°, "генно инженерство" или нам кво си.. и добре, че не успяват.
  Изглежда българите разбраха коварствотому:
  1. В началото бяха ХЪшове. В "пиянството" си, народът помисли, че това е новото, свежото.
  След това се усети, че Слави и сие бълва бълвоч по адрес на СДС, Иван Костов, Петър Стоянов, Надежда Михайлова... и нито дума за столетницата- "красавица" и деятелите и...
  2. Миналата година Слави заблуди младите с "Но мерси" и "Да изхвърлим боклука". Бяха дни на недоволство от тройната коалиция и младите отидоха на 14.01. , мислейки, че Слави ще оглави "изхвърлянето"...
  Каква изненада.. не само че не беще, не само че САМО "подпали фитила"... но след това в интервютата му отново фигурираше Иван Костов( а тогава той съвсем не беше на власт...) и нито дума за Станишев, Доган....
  Та такива работи за "заявките " и кьорфишеците " на дългия за политиката..
  Но... парите... правят чудеса...
  Последното представяне "със семейството".. беше отново заявка за пред публиката... да стигне "до сърцата"....
  Тежко и горко на България ако ще има такива хора за политици....
  Но вече България не вярва на лъжи!!!!!!!!!!!!!!!!

 9. 10 Профил на BBC
  *****
  Неутрално

  Сега разбирам защо е тоя вой за трансплантации,създаване на нови трансплантационни центрове,кампании колко е хубаво да дарим по един бъбрек и т.н.То било жива далавера!

 10. 11 Профил на зограф
  *****
  Неутрално

  Това е страшно печелиш бизнес.
  Този българин Хичев как се подвизава в САЩ . Дайте малко биография, откъде са му парите.
  Явно, някои гербери, го карат по старому. Властта блазни.
  Министър Нанев не е чистоплътен.

 11. 12 Профил на alterin
  alterin
  Рейтинг: Неутрално

  Тази атака срещу министъра е атака и срещу здравната реформа. Много лекари не искат никакви промени, защото ще се наложи да декларират и плащат данъци върху парите, които сега получават под масата от "който колкото даде". Да кажат от кого е сигнала в ДАНС все пак?

  И по-добре нашите политици да престанат да приемат "покриване на разходи" по каквито и да е покани от каквито и да е неправителствени организации.

 12. 13 Профил на м-да-а-а!
  *****
  Неутрално

  Отвратителна търговия с човешки тъкани! Изнасят се на безценица ОГРОМНО количество тъкани, те се преработват и се внасят у нас вече преработени на цени 1 000-10 000 че и нагоре пъти по-скъпи. Никоя друга страна в света не изнася толкова ТОНОВЕ тъкани! Обикновено БЕЗ знанието на роднините! Плаща се ДО 150лв на труп на работещи в морга, срещу което се изискват цял куп тъкани! Изнася се ВСИЧКО навън. До толкова, че не остават роговици за присаждане в България. Споменатата фирма осигурява изкупуването, съхранението и износа на тъкани.
  Има ли законово основание за цялата тази дейност е друга тема. Както и дали са спазени всички изисквания на закона. За последното в почти всички случаи-НЕ СА!
  Имало е статии във в-к Седем от преди години по темата. Касаещи мащабите, незаконността, организацията и т н.

 13. 14 Профил на raven
  *****
  Неутрално

  Върхушката на ГЕРБ си изкарва милиони долари печалба от българските морги, а за успокоение на донорите щели да им осигурят безплатни погребения. СРАМ ЗА ТЯХ И ЗА ТЕХНИЯТ ФЮРЕР!

 14. 15 Профил на raven
  *****
  Неутрално

  Върхушката на ГЕРБ си изкарва милиони долари печалба от българските морги, а за успокоение на донорите щели да им осигурят безплатни погребения. СРАМ ЗА ТЯХ И ЗА ТЕХНИЯТ ФЮРЕР!

 15. 16 Профил на mayon
  mayon
  Рейтинг: Неутрално

  Че Сл. Тр. е доказано противна натура, едва ли има две мнения. Не съм гледал предаването му отдавна, но едно време се изживяваше като месия и радетел за доброто на народа, и по тоя повод си мислех, че порядъчно е плюс партията-майка, но явно не е така. Такива типове с пре-изразено чувство за справедливост като него не трябват на никого. Той като водещ или още наричан шоумен не е инстанция, с която да се съобразяват останалите. Освен това е в шоубизнеса, а там парите са водещата сила. Ако трябва, ще стане и привърженик на Атака за пари, предполагам.

  http://mayon.blog.com
 16. 17 Профил на само цитирам
  *****
  Весело

  "18. (затъпял от шоуто)Анонимен2010.01.15 12:41:16има оскари,има и малинки!имаме ден на народния будител,нека имаме и ден на народния тъпител и наградите да са кратуни!Най-голямата кратуна-за Слави! " от форума в Блиц по темата

 17. 18 Профил на Da
  *****
  Неутрално

  1 см кост струва 12 долара. Избухна скандал и с арестуването на шефа на Съдебна медицина в Александровска болница доц. Станислав Христов, на когото бе повдигнато обвинение за незаконна експлантация на тъкани и кости, които са заминали в чужбина. Коментарът на Понева тогава беше, че доц. Христов може да бъде един предпазен бушон, който да изгърми, за да се замажат очите на ЕС. Веригата, според нея, е много по-дълга и Христов не е на върха.

  Аз пък се учудвам как при толкова доказателства, че са изнесли тонове тъкани и че почти всички са "взимани" от неаутопсирани трупове - убити, умрели при неизяснени обстоятелства, дори и такива като бездомници и пияници, доц. Станислав Христов, който беше уличен за тази си дейност, все още кара колата с 2.5 промила алкохол в кръвта, какво прави още като шеф на съдебната медицина. Няма ли ДАНС най-сетне да спре печелбарството на такива съдебни експерти?Д

 18. 19 Профил на аман
  *****
  Неутрално

  Стига са се оправдавали със законите от предния парламент. Стават банални. Желева, сега тия двамата, после ония другите и т.н. Министрите нали имат законодателни инициативи. Нека внасят промени в законите, а не 10 дни след като бе конституирано народното събрание да излизат в летни ваканция, сякаш са се измъдили от работа. Как когато има изгода Борисов може за кацне в народното събрание и да "посъветва" своите депутати да гласуват "правилно".

 19. 20 Профил на за Дългия и лудите с баницата
  *****
  Неутрално

  Ама КАК ВЪОБЩЕ се е стигнало до ТАКИВА РАЗГОВОРИ ???
  Та кой е Слави Трифонов????

  Как се е СТИГНАЛО да водят ТАКЪВ разговор с Борисов???

  Интелигентните и мислещи хора, които познавам ,не гледат предаваниаятип"Слави и сие, подобни"... да не говорим пък за общуване с такива хора.
  Отношението към хора тип"Слави" е като лакмус.

 20. 21 Профил на .
  *****
  Неутрално

  това е по-доходоносно и в пъти по-аморално от трафика на наркотици!това,че е натъкмен закон за тази дейност е материал за конституционният съд

 21. 22 Профил на spoko
  spoko
  Рейтинг: 605 Весело

  Кефи ме снимката на Лъчо!Изглежда като пудел,който чака само да се заплеснеш и да ти грабне кокалчето!

 22. 23 Профил на тео
  *****
  Неутрално

  Лъчо пак е настъпал опашката. Хващам бас че първия разкаран от ББ ще е той. Ще си имаме още един Яне.

 23. 24 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  Ами в МЗ-то (съкращението не е случайно) продължават традицията с кьорсофрите. Предишния министър на здравеопазването Евгений Желев беше изпратил две сътруднички от министерството (които са му помагали от кръста надолу) на един творчески семинар в Неапол и Везувий за сметка на данъкоплатеца. Другаря пък Нанев (комунистически зет) пък въобще няма конфликт със себе си. Просто здравния министър има повишен интерес да изнася резервни части от бивши пациенти вместо да си стегне собствената си работилница, която да ги поддържа здрави...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 24. 25 Профил на в. сега, 13.12-2002 г
  *****
  Неутрално

  Румен Хичев: Ще спонсорирам Тодор Финков логистично Подписах декларация за министерския син, познавам семейството, заяви в сряда по радио "Дарик" самият представител на "Остеотек". Благородни дела и през 2002 и през 2009 г.

 25. 26 Профил на Гадно
  *****
  Неутрално

  Уф! Гадно.Органи .Бррррррр.

  И каква снимка само.

  Как ли са коментирали комисионните за тях -за бъбрек,за сърце ,за черен дроб.
  Бррррр.Гадост.

 26. 27 Профил на пример
  *****
  Неутрално

  Данс да разследва. Какво? То си е очевидно. Шеф на частно лечебно заведение в БГ кани чрез други свои фирми/организации здр. министър, шеф на здр. комисия в парламента, шеф на изп. агенция по трансплантации на воаяж до САЩ. Все едно Маргините да поканят Вътрешния министър чрез други свои фирми на екскурзия да САЩ!!!

 27. 28 Профил на данс
  *****
  Неутрално

  Хайде сега да пуснем и "наглите" от затвора да си направят по една фондация и да заминат с Ц. Цветанов да обменят опит в САЩ.

 28. 29 Профил на конфликт на интереси
  *****
  Неутрално

  не знам дали министър нанев е в конфликт на интереси. обаче посолството ни в сащ е със сигурност. т. стойчев, временно управляващият посолството в момента, е от 2003 в сащ до сега (през този период само за кратко около 1г. е пребивавал в мвнр). в момента се гласи дори и за посланически мандат. това лице използва служебното си положение за лично облагодетелствуване. чрез визитата в сащ на бившия екс-министър гайдарски успя да уреди съпругата си (която от доста години не e практикувала дори като лекар) да работи в престижната университетска болница “св. наум”. несъмнено, пребиваването на едно и също място, за много години, без спазване на закона за дипломатическата служба, води до корупция и конфликт на интереси. но явно е , че законите не се спазват и някои хора продължават да се уреждат по-втория начин.

 29. 30 Профил на гаф
  *****
  Неутрално

  наистина "няма нещо, което да е скрито" както обяснява министър нанев. частната му визита е съгласувана, организирана, и осъществена от посолството ни в сащ. определено гафът е на дипломатично ниво, защото не е направена задължителната проверка и адекватна преценка за наличие на конфликт на интереси и корупция. обаче това не е направено, защото самите дипломати, работещи в това посолство, са в конфликт на интереси и корупция поради дългия си престой там. така че, скандалът е явен, а не измислен. крайно време е да се поставят нови и чисти лица в тази толкова ключова мисия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK