ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

Мартин Димитров: Измененията в ЗЕС не дават гаранции срещу злоупотреби с информация

Синята коалиция ще внесе свои предложения за поправки в Закона за електронни съобщения (ЗЕС), с които да се коригират някои от приетите на първо четене изменения в закона, предизвикал публични протести от гражданското общество пред парламента.


Това стана ясно по време на публичната дискусия в Народното събрание, организирана от Синята коалиция. В дискусията, продължила повече от два часа, взеха участие редица експерти и представители на неправителствени организации, но не и представител на МВР, инициатор на критикуваните промени, от част от които управляващите се отказаха след силните обществените критики.


"Приетият на първо четене от парламента законопроект за изменение на ЗЕС не дава гаранции срещу злоупотреби с исканата от МВР информация от телефонни оператори или интернет-доставчици", заяви по време на обсъждането лидерът на СДС Мартин Димитров.
Той акцентира върху два основни проблема - липсата на разписани в законопроекта правомощия на парламентарната комисия, която трябва да следи използваните от МВР трафични данни и възможността от злоупотреби със събираната информация за бизнеса. Законодателните предложения на сините са насочени именно в тази посока.


Позицията на Мартин Димитров беше подкрепена от политолога и бивш зам.-министър на труда и социалната политика Теодор Дечев, който прогнозира, че до 6 месеца след приемането на закона в този му вид ще се развихри невиждан черен пазар на всякаква търговска информация, придобита именно с помощта на нарушения на търговската тайна чрез въведените поправки.


"Прекалената технологизация на борбата с престъпността ражда в специалните служби интелектуален мързел, който поставя основата на инфраструктурата на една бъдеща диктатура", е мнението на Дечев.


Експертът Васил Колев посочи, че исканите от МВР трафични данни лесно могат да бъдат фалшифицирани и това поставя под съмнение използването им като доказателствен материал в един съдебен процес.


Мирослав Иванов от сдружение "Електронни комуникации" постави въпроса за липсата на механизъм, чрез който да се възстановяват разходите на операторите и интернет-доставчиците за исканите от МВР справки за трафични данни. По думите му тези разходи трябва да бъдат поети от държавния бюджет, като по този начин ще се постави бариера пред ненужно искани справки и злоупотребите с тях.


Той отбеляза, че в противен случай разходите в крайна сметка ще бъдат поети от крайните потребители на мобилни и интернет услуги. Позицията на сдружението е, че поставеният от МВР срок от 2 часа за предоставяне на справка е неизпълним, а заложените за неизпълнението глоби ще доведат до фалити на по-малките компании в сферата на електронните съобщения.


Блогърът Константин Павлов припомни, че за трети път през последните две години се прави опит зад гърба на Директива 24 на Европейския парламент да се разширят правомощията на МВР за достъп до трафичните данни.


"Когато ние искаме МВР да ни представи конкретни правни казуси, в които МВР има нужда от подобни данни, от министерството мълчат. Онова, което в действително е нужно е не промени в ЗЕС, а реформа в МВР и съдебната система", допълни Павлов.


Експертът Цветомир Томов определи законопроекта на управляващите като вреден и посочи, че директива 24 от 2006 г., с която българското законодателство трябва да се синхронизира, се отнася единствено до сроковете за запазване на данните от предприятията в сферата на електронните съобщения, а не за ползването на трафичните данни.


Според него срокът за запазване следва да е 6-месечен, както е посочено в директивата, а не 12 месеца, както за заложили управляващите.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK