Държавата е постигнала 10% отстъпка по проекти за 65.8 млн. лв.

Симеон Дянков<br />

© Надежда Чипева, Reuters

Симеон ДянковМинистерство на финансите договори разплащането на 65.87 млн. лв. задължения към фирми от строителния бранш, които са изпълнили своите задължения по договори за обществени поръчки. Това става ясно от прессъобщение на ведомството. В него се уточнява, че е изработен индивидуален график за изплащането на средствата с всяка отделна компания, като всички натрупани задължения ще се изчистят до края на март.


Съгласно споразумението строителните компании доброволно се съгласяват да направят 10% отстъпка от дължимото им възнаграждение за изпълнените, но неразплатени строително-монтажни работи. Тя е валидна за всички сключени договори с тях, а самите дружества пък се задължават да предоговорят отношенията си с всички подизпълнители, така че и тяхното възнаграждение да се намали с 10% до окончателното изпълнение на всеки един договор.


"Налице са непоколебима воля и желание за решаване на проблема и от страна на държавата, и от страна на строителния бранш. Днес се постигна едно взаимоизгодно и справедливо решение, с което да ограничим последиците от кризата", коментира министърът на финансите Симеон Дянков. "Благодарим за партньорското отношение и разбиране. Спестените пари веднага ще отидат за строене на повече километри пътна мрежа", допълни той.
Обяснението на правителството за това предоговаряне е, че с развитието на кризата значително са спаднали и цените на строителните материали, както и останалите дейности в сектора.


Подобен отбив от цените на проекти започна да се договаря още през есента. През лятото на миналата година пък бе свалена и цената на новата спортната зала в София, която се строи на "4-ти километър".


Друг случай, при който държавата се отказа въобще от строителен – инвестиционен проект датира от януари миналата година. Тогава бе прекратен конкурсът за строителство на нова сграда за Националната агения за приходите. Когато се оказа, че единственият кандидат, подал оферта под 50 млн. лв., не отговаря на критериите за участие в конкурса, а всички останали предлагаха цена за изпълнение над 50 млн. лв. от Министерство на финансите и приходното ведомство решиха да оставят проекта за по-добри времена и не възложиха изпълнение на никоя от селектираните в късия списък фирми.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK