Борисов: 10 години съм бил само атакуван

Бойко Борисов<br />

© Асен Тонев

Бойко БорисовПубликуваме част от отговорите на премиера Бойко Борисов в интервюто на Сашо Диков, излъчено по "Канал 3" в четвъртък вечерта


За казуса с кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар:
 
Ще дам пример със спорта. И на-добрият спортист, поставен в условията на медийна атака, започва тотално да се проваля. От Роналдиньо, Роналдо, Бекъм и който и да е. Спортисти от класа има, които изживяват рязък спад. Ето да речем - заради проблеми в личния живот един Тайгър Уудс сега не може да уцели дупката... Според мен държавническата политика трябва да е да си браним българите. Ако ние почнем да говорим сега за Бербатов, че е вкарал един или два гола само вместо 20 или 22, това само прави услуга на други медии.


Лошото представяне на Желева се дължа на стреса, който й беше наложен още преди да излезе на терена - атакувана от БСП там и от българи, които са в Брюксел. За попълването на декларациите - нека да изчакаме юристите на Брюксел да кажат, щото тука юристите са разделени на две. Ако това е така, аз също ще бъда разочарован от г-жа Желева, щото тя не е малко дете и когато отиваш в Брюксел, е ясно, че носиш лична отговорност за тези документи, които трябва да се попълват... Разговарях вчера с нашите хора, ръководители на Европейската народна партия, и всички до един ми казват: изчакай до понеделник и тогава ще решим какво да правим... В момента ако оттеглим кандидатурата, не е правилно. Самата ЕНП помоли това да не го правим докато юристите на Европейската комисия не се произнесат. Щото ще се окаже на практика, че има и други евродепутати в такова състояние и ще възникне много по-голям проблем.
Нека да оставим все пак да минат два-три дена - дето се вика, жабетата ги изручахме, лошите неща ни се случиха.


За казуса с шефката на правната комисия Искра Фидосова от ГЕРБ, преди това нотариус, наложила лобистки промени в първия поправен закон в 41 НС.
По тая логика ние нито един закон не можеме да вкараме, защото винаги има хора, които упражняват подобна професия сред депутатите. А Законът за нотариусите е изискване на ЕС, ние трябва да го вкараме... Значи виж, Сашо, и министрите, и депутатите не са деца. Аз ги браня до момента, до който излезе решение на съответния орган, че има или няма. Ако има, да бъдат любезни да си понесат отговорност. Има органи - в момента, в който се произнесат, взимам решение.


За командировката на Лъчезар Иванов и здравния министър Божидар Нанев в САЩ - на разноски на две неправителствени организации там, чийто шеф е българинът д-р Румен Хичев, вицепрезидент на американската компания "Остеотех" и шеф на нейния филиал в България, който е замесен според Сашо Диков от години в далавери с България по тъкани, органи и трансплантации


Попитах ги, казаха, че няма никакъв конфликт на интереси. Ако са ме излъгали и се докаже, ще си понесат и то много тежка отговорност. В бюджета има пари за командировки на министри и депутати, попитах ги кое налага - не можаха да ми отговорят. Разноските са платени от страната, която ги е приела. Убеден съм, че в момента няма далавери. Още когато възникна този проблем, на ДАНС съм възложил официална проверка за цялата дейност на тази фирма. В момента, в който за мене стане ясно, че има данни за престъпление, към никого към днешна дата не съм проявил милост, няма и тука да има. Проверката ще тече не повече от 2-3 седмици. И аз мисля, че работата до тоя момент с прокуратурата е видна и мисля, че там поне нямаш забележки - решихме да й спестим време да назначава експертизи, ние правим в момента и проверката, и експертизите. Връчваме на прокурора, прокурорът, ако има нарушение, повдига обвинение.


За депутата от ГЕРБ Мирослав Петков от Горна Оряховица, който според публикации крадял ток


Дал съм го на прокурор - за проверка дали краде ток или не.Още същия ден, когато чух за публикацията, го извиках при мене вкъщи и му зададох въпроса: крал ли си или не. Кълне се, че не е крал. Пратих го във в. "Труд" да направи опровержение и областният управител веднага да възложи на прокуратурата в Търново проверка.


Защо Лъчезар Иванов, наричан според Сашо Диков "Лъчо Мозъка" е толкова високо в йерархията - зам.председател на парламента и шеф на здравната комисия


Заместник председателя на парламента си го избраха сами депутатите.Както виждате, той не попадна в Изпълнителната комисия на ГЕРБ - най-високата йерархия на ГЕРБ като партия. А нещата, които се говорят за семейните му отношения, не са така и го знам. Аз в лични взаимоотношения не се бъркам. Нито са ме викали с жена му, когато са си правили децата, за да ме питат, нито сега мога да им се меся в личните отношения


За изтичането на шестмесечтния кредит към Борис Велчев и защо няма арестуван министър


Аз съм любезен - като ми се обадиш и искаш да дойдеш да ми зададеш куп въпроси, аз определям само дали да е в 10 или в 12 часа. Спокойно можеш да се обадиш на главния прокурор и да отидеш да го питаш кога ще повдигат обвинението. Аз не арестувам. Ние сме дали абсолютно достатъчни според мен факти и доказателства и грамотни проверки, за да може прокуратурата да повдигне обвинение. Оттам нататък е намеса в съдебната власт.


За референдума за новините на турски


Абсолютно съзнателно правех нещо, което знаех, че ще ми създаде голям проблем, но нямаше как и не исках на г-н Сидеров да му откажа. Това е в неговата програма, обади ми се - както той е подкрепял законопроектите, които сме внасяли - каза: дължиш ми и ти подкрепа. Радвам се, че сега с новите текстове от закона референдумът отпадна и няма да се тикаме в тема, която само носи пасиви за обществото.


За призива на Иван Костов да се стигне до "мозъка" на "наглите" и да се покажат най-после някакви реални мерки срещу кризата
Оценката на Европейската комисия е, че България в момента има най-добрата финансова система.Факт. При Станишев всички световни агенции показваха главоломно падане на държавата.


За поправките в закона за електронните съобщения


МВР поиска да може, и ДАНС, разбира се, и прокурорите - когато има престъпление МВР да получава бърза информация за движението на твоя телефон например по клетките. Или да получи разпечатка за тях. Дигна се голяма олелия, едва ли не Биг Брадър ще бъде, оттеглихме го заради обществения мир. И тука искам да кажа, че българският народ всъщност вярва на мобилните оператори, които са чужди компании и които разполагат с тази информация, и не писка.В момента ти с 50 или 100 лв. можеш да отидеш в "Мобилтел", ако имаш позната - и да ми извади моята разпечатка. И това се прави. Или в Глобул, или в БТК, няма значение. Но когато държавата иска този инструмент, не може. Значи ние и тука проявихме по-голямо доверие към чуждите компании, които дори не знаем за някои на кого са собственост, но за държавата не го направихме.


За собствеността на медиите


В проектозакона, който внасяме, искаме всяка медия да покаже истинския си собственик. За да може когато Сашо Диков говори срещу мене, хората да знаят дали обслужва корпоративни интереси, дали е разследващ журналист, дали е поръчков играч.


За изявлението на Борисов пред в."Уикенд", че Слави Трифонов искал 50 %влияние ГЕРБ


Това е цялата истина. В смисъл, че ако трябва да определиме двама министри, за единия да каже той кой да е, а за другия да кажа аз. Видя как се държа към президента Първанов и Румен Петков, а срещу мене само скечове. Аз съм свикнал на всякакви атаки. Десет години съм бил само атакуван...
Той има място горе при Японския хотел, но когато правехме градоустройствения план, както и София сити къмпани, както Борисовата градина, както Мария Луиза - няма как да дам в градинка да се строи. Не искам да коментирам повече кой какво е искал, съжалявам, защото аз го харесвам, бяхме приятели и без абсолютно никакъв повод се настрои максимално остро. Дори мисля, че не е много красиво това, което прави, но това е демокрацията - така е преценил, така прави.


За Бареков, който според Сашо Диков прекалено обслужвал Борисов


Не бих казал, че ме е обслужвал мене, защото аз му се дразнех много, когато пускаше сайтовете на Станишев сутрин в неговото предаване. Не мога да кажа нито, че ми е допринесъл, нито че голяма вреда ми е нанесъл. Всеки журналист да прави това, което счита за правилно.


За барбекюто на Доган
Всичко, което касаеше неговата имотна декларация, е предадено в прокуратурата. Нека твоите зрители да знаят - политическите партии и правителството не повдигат обвинения. Ако отида сега да му бутна барбекюто, това е беззаконие. ДНСК е установило нарушенията, предписало е, че трябва да се съборят, собствениците обжалват решението в съда.


Откъде е извадил "тази фамозна Цецка" и за "адски сериозния провал на парламента " според Сашо Диков


Г-жа Цачева. Тя е много дисциплинирана. И мисля, че се справя добре.Сега, ти понеже малко обичаш красавиците само, не че казвам, че те са грозни, но те са все пак жени, които имат друга визия в обществото, други задачи... Думата провал мисля, че не е най-точната, но не е така обществено подкрепян парламентът, макар че той е най-важното нещо в държавата. То е защото там непрекъснато има някакви крамоли. Утре (бел. редл - в петък ) ще свиквам Изпълнителната комисия на ГЕРБ да им задам въпроса защо нямахме избирателен кодекс до Нова година, както сме обещали. Те казват, че има 4 години, но искам най-късно до февруари тая тема да е приключена и да е вкарана в парламента.Преди това да се направят максимални обществени допитвания, да чуеме какво мисли народът по предложенията.


За оправданията със Станишев


Когато аз заварвам 6-7 милиарда дефицит в бюджета и гладни хора от другата страна на улицата, на които трябва на всеки да дадеш,а ги няма парите, естествено е да попиташ защо, когато цял свят беше във финансова и икономическа криза, Станишев, вместо да направи буфери, обясняваше че няма криза. И защо още миналия януари те са си похарчили парите до края на 2009 г. Само че те нямат доблест.


За проекта "Горна Арда"


"Горна Арда" е проект, който виси от 10-15 години. И заради това ние не можем да продаваме ток на Турция и да печелим пари. Нашият ток се върти по системите, щото нямаме пазар. И в момента ние произвеждаме повече електричество, отколкото ни е нужно на България. Ми ако произведеме още - да сме енергиен център, а Турция - огромен пазар. "Горна арда", както и проектът "Тунджа", беше поставен от турската страна - те искат да се движат тези проекти. Щото като дойдат реките, и заливат цялата половин Турция. Затова го правим. И Трайчо Трайков научи от мене - след разговорите ми с г-н Ердоган - за стратегически планове, които правим за добросъседство, а то се прави именно с подобни проекти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK