Гръцките фермери блокираха Кулата - Промахон, Илинден - Ексохи не работи за камиони

Гръцките фермери блокираха Кулата - Промахон, Илинден - Ексохи не работи за камиони

© Красимир ЮскеселиевГКПП Илинден-Ексохи е затворен за товарни автомобили, но леки автомобили и автобуси преминават без проблем, съобщиха от пресцентъра на "Гранична полиция".


Граничният пункт Кулата -Промахон също вече е блокиран от стачкуващите гръцки земеделски производители, които са дошли с трактори и селскостопанска техника с окачени на тях знаме и черни флагове.


В 10.00 ч. гръцки фермери блокираха ГКПП-Ексохи за камиони. По предварителна информация от гръцките гранични власти, от 15.00 ч. до 17.00 ч. чакащите товарни автомобили ще бъдат пропускани през пункта, с изключение на тези, които превозват дърва и селскостопанска продукция, включително млечни и месни продукти.
Останалите пунктове по границата с Гърция засега работят нормално. България е потърпевша от протестите, защото е единствената сухопътна граница на Гърция с ЕС.


МВР, Министерството на външните работи и Гранична полиция призоваха българските граждани и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция през следващите дни, ако не е крайно наложително. Предприемането на такива пътувания би довело до значителни финансови загуби, както и до реални затруднения.


Блокадите на пропускателните пунктове започнаха в петък. Петдесет селскостопански машини блокираха ГКПП Орменион в 20 часа вчера.


Във връзка с очакваните протести са предприети всички възможни мерки, както от страна на Гранична полиция, кметовете на общини, Областните управи и областните дирекции на МВР. Всички институции имат готовност да реагират съобразно обстановката. 


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK