Спецслужбите да плащат за данните от телефонни разпечатки и интернет, предлага Христо Бисеров

Спецслужбите да плащат за данните от телефонни разпечатки и интернет, предлага Христо Бисеров

© Цветелина АнгеловаСлужбите за сигурност и обществен ред да плащат за разпечатките от телефоните и получаване на информациите за данните от интернет трафика. Това предложение за промени в Закона за електронните съобщения е внесъл зам.-председателят на ДПС Христо Бисеров между първо и второ четене на обсъжданите в момента изменения в закона.


Предвижда се Комисията за регулиране на съобщенията да изработва ценоразпис, по който МВР, ДАНС и другите органи, имащи право на достъп до трафичните данни, ще плащат на предприятията – интернет и мобилни оператори. Целта на промените е не толкова да се облекчат фирмите, а да се дисциплинират службите в исканията си.


Зам.-председателят на ДПС отбелязва, че по официални данни през миналата година до всеки един от мобилните оператори спецслужбите са подавали средно по 30 искания на ден. Само през декември 2009 г. до един от големите оператори са подадени 700 заявки. В тази информация не се калкулират интернет операторите.
Христо Бисеров посочва, че такива финансови компенсации са предвидени в законодателствата на Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, а във Франция и Финландия се допуска и компенсация за капиталови разходи.


Инициираните от МВР и ГЕРБ поправки в Закона за електронните съобщения, известни като измененията за интернет следенето, предизвикаха остра реакция и коментари, че правата на гражданите не са достатъчно добре защитени. Заради това вътрешното министерство реши да се откаже от прекия достъп чрез интерфейс до трафичните данни, но иска в замяна на това операторите да предоставят информацията до два часа. Мобилните и интернет доставчиците обаче смятат, че няма да успеят да се справят за това кратко време, а и разходите им ще са сериозни.


Друго предложение за промени, внесено от Бисеров, е службите да уведомяват гражданите, когато са събирали за тях трафични данни, и впоследствие не е установено престъпление. Зам.-председателят на ДПС иска още орган на власт, който противозаконно придобие или разкрие трафични данни, да се наказва с лишаване от свобода от две до осем години, което представлява тежко умишлено престъпление и подлежи на разкриване със специални разузнавателни средства.

Коментари (40)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Опаа
  *****
  Неутрално

  Нов лобист на мобилните изплува?

 2. 2 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Трудно ми е да го кажа, но - съгласен съм с Бисеров.
  Особено с първото изречение от последния параграф.
  Иначе контрол практически няма.

 3. 3 Профил на kaamos_bg
  kaamos_bg
  Рейтинг: 8 Неутрално
 4. 4 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Е, този наистина има за какво да го подслушват - спокойно може да се нарече "делавераджия" на РБ, нещо ми се мотае че още по времето на Костов имаше някакви "МАЛКИ" прегрешения, после смени партийна принадлежност за "доброто на нацията"...

 5. 5 Профил на ми да пуснат
  *****
  Неутрално

  До коментар [#2] от "enterfornone":

  тогава и обществена поръчка - така всички ще знаят и контрол ще има!

 6. 6 Профил на email
  email
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кой смешник, кой не, не знам. Но това според мен е много добра идея. Как може да се говори за лобиране на мобилните в случая... а забравяме правата си?!
  Вие давате ли си сметка 700 заявки за информация само за 1 месец само към мобилните оператори?! Това е невероятно... тези служби трябва да се оптимизират, а не да следят всеки та белким от някъде нещо да изпадне! А и съм напълно убеден, че голяма част от тия заявки изобщо не са свързани с каквито и да е предполагаеми престъпления, а се ползват от трети лица!

 7. 7 Профил на email
  email
  Рейтинг: 442 Неутрално

  А какво би било, ако тези служби имат постоянен достъп и никакъв контрол???

 8. 8 Профил на Панчо
  *****
  Гневно

  Конкретно този разбойник - директно в панделата

 9. 9 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Парите за това заплащане спец.службите от бюджета ще ги вмезат , а бюджета го пълнят данъкоплатците. . Нещо много разходи на наш гръб стават.

 10. 10 Профил на 9977
  *****
  Неутрално

  Какъвто и да е Бисеров, това предложение ме устройва повече от работата на доверие с родната полиция. Нека и те да имат някакви по-големи отговорности за използването на правата и техническите възможноси кото им се дават.

 11. 11 Профил на Βυλγαροσ
  *****
  Неутрално

  Не стига, че мобилните оператори ни калкулират най-високите цени в Европа(ако не и в света), та ще трябва да си измислят нови начини за доене на раята! Наистина депесиста-еничар бисеров е достоен ученик на своят учител Доган, грижи се за бизнеса на обръчите от фирми!Безподобни боклуци, както т.нар. български бизнес, така и т.нар. политици!

 12. 12 Профил на ДСБ Студентска
  *****
  Неутрално

  Властта се интересува от теб.
  Искаш ли да те подслушват?
  Една инициатива на ДСБ - Студентска, на която ще разясним позициите си по промените в Закона за електронните съобщения.
  Гост Иван Иванов депутат от СК.
  Студенскти град, Зимен дворец - конферентна зала.
  20.01.2010 г. /Сряда/ от 18 часа.

 13. 13 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Този никак не ми е симпатичен, но в случая съм съгласна с предложенията.
  Като им се бръкне в джоба, ще си помислят дали да искат разпечатки на кило, или ще си правят сметка дали наистина им е нужно.
  Още по-съгласна съм с последния параграф.

  До коментар [#9] от "Дама Пика":

  Така е, но така или иначе мобилните оператори и интернет доставчиците ще си избият разходите пак от нашия джоб.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 14. 14 Профил на Ст.СТ.
  *****
  Неутрално

  Интересно, че в досегашните дебати по този тема, представителите на МВР постоянно изтъкваха създаването на по-голям контрол при използването на СРС. В същото време като че ли отбягваха темата за отговорността при тяхното неправомирно използване или злоупотребата с събраната по този начин информация.

 15. 15 Профил на 14
  *****
  Неутрално

  Закона за електронно следене ще падне в Конституционния съд поради нарушение на личната кореспонденция. Тя се допуска да бъде следена само при тежки преатъпления - над 5 години. Не се дърляйте, ушатите нарушавайки конституцията сами се прецакват. Въобще няма нужда от друга промяна на сегашния ЗЕС освен да се задължат операторите да дават данните до минути. За това е необходими МВР да спре да иска по 20 000 разпечатки годишно (най-вече с цел промишлено следене и дали някой не чука жените им) а само по няколко хиляди за тежките престъпления (не както МВР ги разбира а тези които наистина са тежки - тероризъм, убийства, отвличания). това което ушатите лъжат е че сега им пречи закона -той и сега позволява за тежките но става бавно защото ушаците пускат по 20 000 и е трудно да се обработи

 16. 16 Профил на kaamos_bg
  kaamos_bg
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Контролът над специалните служби и плащането за интерфейс за следене си нямат абсолютно нищо общо. Какво ще пречи на хората, които не са контролирани да използват тези интерфейси. Нищо. Само дето парите за пътища, здравеопазване и прочие ще отидат в мобилните оператори.

 17. 17 Профил на Дама Пика
  Дама Пика
  Рейтинг: 442 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хриси":

  то всичко, което плаща държавата е от нашия джоб - бюджета се пъти от ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ. а дали ще ти ги вземе мобилния оператор или държавата- поне като ти ги вземе мобилния оператор ще ти минат за твой разход , а държавата както виждаш никой все още не я контролира ефективно какво прави с нашие пари.

  затова писах ,че нещо взеха да се увеличават разходите на наш гръб. а дали ще се увеличат действията на държавата в наша полза , кой ще гарантира.

 18. 18 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дама Пика":

  Абсолютно правилно мнение! Когато парите се взимат от бюджета, контролът става НИКАКЪВ!

  Сметната палата тази година, 2010, публикува одита на Държавния бюджет за 2008! Има интересни неща там - нарушения, реална липса на бюджетен излишък, но пък раздадени пари от него??? Освен това няма механизъм за понасяне на последствията - т.е. написаното в Одита си остава само написано. Класически случай "я камилата, я камиларя"!

  Това предложение, на пръв поглед разумно, ще отвори още една дупка в бюджета за източване и корупция.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 19. 19 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#16] от "Анонимен":

  Ще се плаща за единица справка - една справка, едно плащане.
  А кой трябва да има достъп до справките е работа на МВР да контролира, затова и не трябва да е "интерфейс" а искане за справка с подпис на оторизирано лице.
  Какво значи "парите за здравеопазване ще отидат в мобилните оператори" освен най-смотан пенсионерски-ориентиран популизъм?

  И накрая - ако държавата задължава частни дружества да и вършат работата (тоест да следят хората), то е редно да си плаща за това, нали?
  Даже едно време ДС се отплащаше на доносниците си (я с пост, я с пари, я с връзки) - питайте Гоце, той знае...

 20. 20 Профил на minawa6t
  *****
  Неутрално

  на друго място е проблема!!!!поне според мен:
  предложение-----само за да мине ' и да се ъзакони-пък после ще видим".....аман бе,фанете да се стегнете.
  1. регламентирайте "условията за искане на тая информация и какво точно ще се дава от разпечатките".
  2. лимитирайте достъпа "прозрачно да се знае КОЙ е искал инфо И ЗА КАКВО Е ПОЛЗВАНО+ крайния резултат... КАКВО Е ПОСТИГНАТО след като е даден достъпа до инфото"....
  И чак тогава искайте,,,,щот ние (лошия Мат'рял) силно подозираме (подслушване и следене),знаем че всичко се записва (не можете да го обработите ,трудно е-заради големия обем)
  И само достъпа- е "защита от алчни ръчички"....
  не искаме безконтролен достъп (сега се подритвате със съдиите-за разрешение), а с "интерфейс"????....нема да ви се фащат "спатиите", ма то тва и искате де....
  Е ние убачи ни сакъми (нарочно на диалект )

 21. 21 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#19] от "enterfornone":

  ООО, това е пълен абсурд:
  "И накрая - ако държавата задължава частни дружества да и вършат работата (тоест да следят хората),..."

  Как държавата ще задължи частници да следят хората и ще им вмени това като задължение??????

  Упрекът ми не е към теб - само твоите думи показват пряко и недвусмислено за какво става дума!

  А на финала, всички ще плащаме, за да ни следят! Мухаха!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 22. 22 Профил на Biser Hristov
  *****
  Любопитно

  ДПС - Движение за Права и Свободи ...
  На кого Правата и Свободите в БГ са нарушени към днешна дата в Република България ?
  В миналото, като резултат от така нареченият 'възродителен процес', турците създадоха ДПС. Но към днешна дата имаме ли нарушени 'права и свободи' на български граждани ?!
  След като отговорим на тези въпроси, и също така защо има българи в организация която защитава нарушени 'права и свободи' от 'възродителният процес', ще разберем и подбудите на Хр.Бисеров.

  Интереса клати феса !

 23. 23 Профил на Делян Делчев
  *****
  Неутрално

  До коментар [#9] от "Дама Пика":
  Не е коректно изказването, защото парите за такива разходи операторите взимат от нашите такси, и пак ние ги плащаме. По добре част от тях да минават през Бюджета на МВР, така че да подлежат на публичен отчет и да имат диисциплиниращ ефект.
  Аз специално не харесвам Бисеров. Но подкрепям тази идея.

 24. 24 Профил на dzver
  *****
  Неутрално

  Какво доживяхме, ДПС да ни защитава от боклуците.

 25. 25 Профил на ДП
  *****
  Неутрално

  Видяло се е, че нашите тиквеници нищо няма да измислят, ами да видят как са го направили в белите страни (примерно Германия) и да се реши проблема.
  Не мисля, че ако някой има интерес да следи някой, плащането ще го спре

 26. 26 Профил на вуте
  *****
  Неутрално

  Това ще стане добър бизнес за телекомите и доставчиците на LAN, а така създава много предпоставки за злоупотреби, тъй като те имат интерес да продават...

  Създават се стимули за телекомите и компаниите сами да шпионират клиентите си и да заобикалят права на лична неприкосновенност.

  Предложението е глупаво. Без съдебна заповед (или подобно) личната информация, трафик, комуникации и т.н. не трябва да се закачат.

 27. 27 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1367 Неутрално

  До коментар [#23] от "Делян Делчев":

  "По добре част от тях да минават през Бюджета на МВР, така че да подлежат на публичен отчет и да имат диисциплиниращ ефект."

  А сега дай пример за действащ публичен отчет, моля! И за ефекта от него. Щото примерите за обратното са твърде много - то и един пример - цялата ни държава, е напълно достатъчен.

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 28. 28 Профил на кофти
  *****
  Неутрално

  не се хабете с празни приказки,който и да е на власт ще ни следи,но тия тъпаци в момента управляващи са полицаи а от тях по нагли няма затова си кръстиха и операциите така

 29. 29 Профил на гражданин
  *****
  Неутрално

  браво на Бисеров , да си плащат и ако не даде резултат да си плащат от джоба ,в противен случай всеки лайнар от службите прави заявка за послушване във връзка за защита на националната сигурност

 30. 30 Профил на чичо Митре
  *****
  Весело

  Јас имам подобар предлог. Парите да им ги даваат на граѓаните кои ги контролираат.

 31. 31 Профил на :)
  *****
  Неутрално

  След къщата и гъза май са ти разбили?

 32. 32 Профил на чич' Ристо
  *****
  Неутрално

  по тази логика, трябва да се плаща за иземане на записи от охранителни камери (това е аналогична услуга), за свидетелски показания ( човека е пракосал време да пише показания, а и молива му се е изтъпил), за отцепване на района на местопрестъпление ( наем на собственицитена имота) и т.н., и т.н.... Като има ценораспис да е за всичко

 33. 33 Профил на Добри Божилов
  Добри Божилов
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Държавата много обича да вменява на бизнеса да върши нещо, без да му плаща. Ако знаете колко такива задължения има, и те са се превърнали в скрито данъчно облагане. Правилно е държавата да си плаща за всичко, за да има мяра.

  www.dobribozhilov.com
 34. 34 Профил на silverhead
  silverhead
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Не харесвам Бисеров нито преди (СДС), нито сега. Разбирам, че ДПС отчаяно се стреми да си подобри имиджа. Разбирам също, че в случая се търси подкопаване на подкрепата за ГЕРБ заради непопулярното следене, което предложиха.

  Но идеята да се плащат, макар и малки, такси за справка е много добра. Идеята, ако подслушването не е дало резултат да ни уведомяват, че са ни слушали, също е добра.

 35. 35 Профил на Джерджински
  *****
  Неутрално

  Джерджински е писал: Съдебната система трябва да се форматира като дискета! Да не остане жив съдия на стола си и гола секретарка под масата му. Лустрация за Пернишката Цигания-ДС след 1951! Импиичмънт за абсолютно всичките неудобни комунистически подлоги и изтривалки. още Прочистване на Министерствата, Администрацията и Общините от Комунистически Наследници до трето коляно! Относно Белите Вампири, трябва да отпадне задължителното застраховане в здравната каса. Да тръгнат, те сами, да си търсят парите, както е в свободното стопанство. Никакви привилегии на тази крадлива гилдия ! МВР да се изчисти насилствено, от Комунистически Подлоги, Изтривалки и Наследници до трето коляно, ако не на Камионетките и замяна с Легията! Евала на Джерджински и Вожда !

 36. 36 Профил на ДПС
  *****
  Неутрално

  До коментар [#24] от "dzver":

  Само защото ги е страх че сега управляващите ще го ползват и срещу тях - което си е така

 37. 37 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Точно тази мазна и продажна свиня ли трябваше да го каже?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 38. 38 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 3896 Неутрално

  Дреме им на спецслужбите, все едно от техните заплащи ще ги взимат парите. Малоумно изказване на малоумник.

  Иначе, по някаква случайност, второто му предложение - а именно, уведомяване на следения човек, е напълно резонно.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 39. 39 Профил на .
  *****
  Неутрално

  Бисеров е смешник, но вижте цените на Yahoo за работа със службите:
  http://www.wired.com/threatlevel/2009/12/yahoo-spy-prices

 40. 40 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Идеята не е зле. Но пък Бисеров ако смята, че това ще спре МВР да иска по 30 заявки дневно - лъже се. Парите не са техни - бюджета са. Пък и нищо не казва срещу самата същност на следенето!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK