Една година живот за организираната престъпност

Премиерът, вътрешният министър и главният прокурор обещаха безкомпромисност към бандитите


250 - 300 души - емблематични фигури на престъпния свят, тормозят страната според министър Цветанов


Борисов, Цветанов и Велчев обещаха безкомпромисност към бандитите

В традицията на последните няколко управления правителството на ГЕРБ вчера също обеща изкореняване на организираната престъпност в България - при това в най-амбициозния огласяван досега срок от 1 година. Ангажиментът беше поет на национално съвещание на ръководствата на МВР, прокуратурата и ДАНС, в което участваше и премиерът Борисов. След приключването му вътрешният министър и вицепремиер Цветан Цветанов обяви, че "250-300 души - емблематични фигури на престъпния свят, тормозят страната и срещу тях не са били предприети необходимите действия". По думите му оттук нататък областните дирекции на полицията и окръжните прокурори всеки месец ще се отчитат за предприетите действия срещу тях.


"Това трябва да е последният път, в който споменаваме броя на престъпниците", заяви премиерът Борисов, който припомни, че срещу тях стои 70-хилядна армия от полицаи, прокурори, следователи и агенти от ДАНС, както и комисията "Кушлев" и други органи, с които числото става още по-голямо. " Не трябва да има никакъв компромис към бандитите, надявам се, че всичко, което очаква българският народ и Брюксел, ще бъде направено", каза той.
Главният прокурор обеща да бъде създадена "такава организация в правоохранителната система, която да притисне местните и националните босове на организираната престъпност и в крайна сметка те да бъдат изправени пред съда". По думите му  "2010 е годината, в която не може повече да се оправдаваме с нищо". "Зная, че тези думи няма да останат без последици, ще ми бъдат припомняни, но съм готов да отговарям за тях", зарече се Велчев, чийто седемгодишен мандат като главен обвинител вече е преполовен и през февруари ще започне петата си година на поста.


Борисов поиска от прокурорите да пресират и властта, защото това е най-добрата мярка срещу корупцията, и той ще им даде пълната си подкрепа, така че от сочена от Брюксел като най-корумпирана държава България да стане за пример. По отношение на работата на съдилищата той посочи различните присъди и мерки за едни и същи дела, но заключи, че е сред тези, които вярват в българския съд.
Също вчера Софийският градски съд отложи решението си дали да освободи Златомир Иванов-Баретата.


Адвокатите му поискаха и към неговото дело да се приложат показанията на Тихомир Георгиев-Боксьора по разследването срещу  Красимир Маринов-Големия Маргин за организирана престъпна група за разпространение на дрога. В неделя Маринов беше освободен с мотива, че твърденията на Георгиев са ненадеждни и той е използвал прокуратурата за собствените си цели. Боксьора е основен свидетел на обвинението и срещу Баретата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK