Източна България е блокирана от снега

Източна България е блокирана от снега

© Цветелина Ангелова; Архив



Обстановката по пътищата в Източна България е сложна заради продължаващия снеговалеж и силния вятър.


В област Бургас всички автомобили трябва да се движат с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през проходите Айтоски и Ришки и по пътя Слънчев бряг – Обзор. Затворено за движение е дясното платно на автомагистрала "Тракия" в посока Бургас, в участъка Карнобат - Бургас, съобщиха от агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Въведен е обходен маршрут през Карнобат - Айтос – Бургас. Затварянето на участъка се налага заради почистване на платното.
Движението ще бъде възстановено в рамките на три часа, уточняват от агенцията.


Бедствено положение може да бъде обявено всеки момент в община Руен, област Бургас, съобщи dariknews.bg. Близо 20 селища са без ток заради скъсан магистрален електропровод. Липсата на електричество пречи на зареждането с гориво на аварийните машини. Достъпът до селата Рожден, Сини рид, Топчийско, Мрежичко, Зайчар и още три селища в общината е невъзможен. Със заповед на кмета Исмаил Осман са отменени учебните занятия в цялата община. По пътищата има изоставени автомобили. Сухопътна връзка е възможна само до три селища от общо 16 в цялата община. В три от общо четири средни училища са отменени учебните занятия.




В област Варна поради снегонавявания пътят Баир баши - Кичево е затворен за всички автомобили. Снежната покривка във Варна достигна 28 см, а валежите, които не са спирали от 16 часа, продължават и в момента, съобщава кореспондентът на "Дневник". От вчера е затворено пристанището за празни кораби, а сутринта са били отменени полетите на "България ер" до София.  Пътят Балчик – Варна е напълно непроходим. В снежните преспи там има закъсали автомобили, които чакат помощ, за да бъдат изтеглени.


Всички пътища в община Каварна са непроходими поради големи снегонавявания, съобщиха от пресслужбата на кметската администрация.
Без ток е с. Българево, част от с. Свети Никола и с. Камен бряг, както и райони на Каварна. Градът е и с нарушено водоподаване, поради повреда в помпена станция.


Източна България е блокирана от снега

© Асен Тонев


Навсякъде в Добричка област има снежни навявания, а на места преспите достигат до половин метър, съобщи кореспондентът на "Дневник". Снежната покривка е около 10 см и продължава да вали. Затворени за движение са пътищата Балчик - Оброчище - Албена - Кранево, Добрич - Житница - Пчелник, Добрич - Ведрина, Добрич - Методино - Сърнина, Добрич - Владимирово - Червен, както и пътищата в община Крушари.


Товарните автомобили, движещи се по пътищата от Русе към Бяла и Варна, от километър 12 до километър 37 трябва задължително да бъдат с вериги. В Разградско камионите също трябва да бъдат с вериги и без ремаркета. Такава е забраната и в област  Шумен, където камионите задължително трябва да бъдат с вериги по пътищата Силистра - Шумен, Белокопитово - Разград и Белокопитово - Търговище.


Всички камиони, преминаващи през област Велико Търново, трябва  да се движат с вериги.

Източна България е блокирана от снега

© Асен Тонев


Снегонавявания има на магистрала "Хемус", в областите Сливен, Разград, Ямбол Добрич, Силистра, в района на Петолъчката, както и по пътищата Ямбол - Калчево, Калчево - Саранци - Каменица и Победа – Челник.


Заснежени участъци има на проходите Шипка и Петрохан. Временно са затворени проходите при Дюлино и Котел - Омуртаг, а за целия зимен сезон - Етрополе-Златица, Твърдица - Елена, Върбишкият проход, Троян - Кърнаре.


В област Кърджали е забранено движението на товарни автомобили с ремаркета и полуремаркета по пътя Кърджали - Ардино.


В област Смолян също важи забраната за движение на тежкотоварни автомобили с ремаркета и полуремаркета през прохода "Превала". Всички останали превозни средства, преминаващи през посочения участък, трябва да бъдат с вериги.


От агенция "Пътна инфраструктура" уверявят, че е създадена необходимата организация за обезпечаване на републиканските пътища при зимни условия. Където е необходимо, пътните настилки се обработват със съответната техника, се посочва в съобщение от агенцията. МВР призовава водачите да спазват въведените ограничения, да се движат с повишено внимание и съобразена със зимните условия скорост.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK