Премиерът: Искам вече законите да се пишат от прокурорите, а не от адвокатите

Премиерът: Искам вече законите да се пишат от прокурорите, а не от адвокатите

© Красимир ЮскеселиевДосега законите се правеха от адвокатите, искам сега да се правят от прокурорите, заяви премиерът Бойко Борисов след среща с главния прокурор Борис Велчев и екипа му. Освен законодателен комфорт и приемане на всички искания на обвинителите за промени в наказателните закони Борисов им обеща "пълно спокойствие за работа, разтоварване и материално осигуряване".


Премиерът заяви, че сега текстове от Наказателния кодекс, като този за престъплението по служба, "писан за социалистически ръководители през 1968 г.", са оправдание за ниските присъди или за слабата ефективност на съдебната система. "През последните 6-7 месеца стана ясно, че ГЕРБ няма да си прави упражнения на гърба на прокуратурата", заяви Борисов. За разлика от предишната си среща с Велчев, на която му даде кредит на доверие и половин година, за да го оправдае, сега премиерът даде пример с 13-ата заплата на магистратите като знак какво прави, "за да няма напрежение в системата".


"Опитите да се решават проблемите с наказателна репресия от всички правителства в последните 20 години доведе до хипертрофия на Наказателния кодекс", заяви Борис Велчев. Той даде пример с няколко текста, чието изваждане от наказателния закон ще доведе до голямо разтоварване на системата - за шофиране в пияно състояние (в случаите без пострадал), продажба на акцизни стоки без бандерол и незаконната горска сеч. "Статистиката показва, че 27% от всички обвинителни актове са за шофиране в пияно състояние, но едва 0.06 на сто от делата завършват с ефективна присъда за лишаване от свобода", каза Велчев и обясни, че на практика няма смисъл с това да се занимават прокурори, а виновните могат да се наказват от контролните органи. Според него декриминализирането тези деяния ще доведе до по-бързо и ефективно санкциониране на нарушителите и по-голяма събираемост от глоби, а прокуратурата ще се разтовари и ще се съсредоточи в борбата с престъпността.
Министърът на правосъдието Маргарита Попова обясни, че вече е сформирана работната група, която ще пише новия Наказателен кодекс. "Той ще е модерен и изчистен от тези стари текстове и ще подкрепим всички предложения на магистратската общност", каза тя. Прокурорите пък ще се срещнат с парламентарната група на ГЕРБ, за да изложат законодателните си идеи.


Борисов съобщи, че е възложил на зам. главния прокурор Камен Ситнилски и на вътрешния министър Цветан Цветанов да намерят сгради, които да се предоставят на прокуратурата, както и на районния съд в София. До 3-4 дни ще чакам предложения, каза премиерът и допълни, че още сега е уредил въпроса със заплатата на съветника на Велчев - бившия главен прокурор на Холандия Дато Стейнхаус.

Ключови думи към статията:

Още по темата

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK