Министър на инат

Министър на инат

© Цветелина АнгеловаРумяна Желева остава външен министър. Бойко Борисов изненада с това решение. Объркване настана дори със съобщенията на правителствената пресслужба, която след писмото на Желева обяви, че премиерът е приел оставката й като външен министър. По-късно Борисов лично съобщи, че е подписал само оттеглянето й като кандидат-комисар. Той не обясни дали се е срещал с Желева след писмото й и как ще реагира, ако тя настоява да напусне. Желева също не коментира отказа на премиера.


Поведението на Борисов винаги е можело да се обобщи с "очаквай неочакваното", така че не е изключено той да промени решението си още в сряда или в близките дни. В полза на тази прогноза се разчете и репликата му, че се надява външният министър да не настоява за оставката си, защото ще се окаже, че "комплотът срещу нея много й е повлиял". 


Ходът му в момента изглежда като запъване, което носи повече негативи и за него, и за самата Желева. Защото атаките към премиера от опозицията да смени външния министър ще продължат, а всяка следваща изява на Желева ще е заплашена от сравнения с представянето й пред ЕП (комисията отбеляза дори, че българският външен министър няма познания по география) и от припомняне на коментарите и оценките в Европа.
И ако преди седмица Борисов обвиняваше европейската и местната опозиция с неясното "на жена така не се прави", в момента, опитвайки се явно да я съхрани по някакъв начин, той поставя Желева в още по-тежка ситуация. А мотивите му вчера бяха единствено, че "няма причини" за смяната й.


Ако Борисов иска със запазването й на поста да затвърди позицията си, че кандидатът му е бил провален с антикампания, а не като професионалист, ефектът изглежда спорен. Обществената оценка, измерена поне през интернет форумите вчера, беше категорична - че ако Желева не е подходяща за еврокомисар, не може да бъде подходяща за външен министър. През последните дни Румяна Желева изпусна шанса да направи позитивно впечатление, като бъде активна по темата "Хаити". Може би разбираемо заради фиаското й в Брюксел, на срещата на външните министри замина нейният заместник, но точно сега тя можеше да се опита да опровергае поне част от съмненията в компетентността й и възможностите й да реагира при криза. И за това не може да се сърди на никого. Вместо професионални действия PR екипът й планира в българските медии истории каква съпруга, съученичка, приятелка и т.н. е.


Малко вероятно е премиерът да не иска да не влиза в дебат в парламента чрез избор на нов министър, защото той може да разчита на гласовете на "Атака" да прокара всяко решение.


Друга причина е, ако все още няма фаворит за най-висшия дипломатически пост.
Казусът "Кой ще поеме Външно министерство" всъщност се върти не от вчера, а от края на юли, когато беше сформирано правителството. Още тогава беше ясно, че амбицията на Желева е пост в Европейската комисия и всички гледаха на нея, че е тук за малко.
Залаганията кой ще я наследи също вървят отдавна, но зачестиха, когато кандидатурата й беше обявена официално през ноември. В последните два месеца най-често споменаваните имена бяха на военния министър Николай Младенов (той беше сочен и за възможен кандидат-комисар след фиаското на Желева), заместник външния министър Марин Райков, евродепутата от ГЕРБ Андрей Ковачев. През декември Желева съобщи, че ще я наследи "умен и красив мъж". Съвсем в края на 2009 г. в интервю за "Труд" примиерът реагира: "Но по това определение, което тя даде, освен мен не виждам друг! С това си изявление Руми Желева ми създаде проблем, защото освен мен не могат да извадят друга личност. Как да признаят сега кой е по-умен и по-красив от мен? А кажете сега, де!"
По-късно от източници, близки до премиера, стана ясно, че вариантът Борисов да съвместява и поста на външен министър за известен период е много вероятен. Такива случаи има освен в Европа и в България - в началото на 90-те години например Любен Беров е бил едновременно премиер и външен министър (декември 1992 до юни 1993 г.)


Възможно е Борисов да отлага промяната и за да направи рокади в пакет. Сред депутати от управляващата партия и опозицията от края на 2009 г. се говори, че през февруари сигурно ще бъдат сменени двама-трима други министри, от които Борисов не е доволен.


За казуса "Желева" обаче полезното решение е да бъде бързо. Защото не е ясно с каква мотивация тя ще продължи да ръководи външната политика, след като досега се готвеше за комисар, т.е. не държеше да е външен министър, а сега съвсем официално подаде оставка.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK