Изтича срокът на болниците за сключване на договори със здравната каса

Пациентите на закритите болници ще трябва да се пренасочат към най-близките областни лечебни заведения

© Асен Тонев

Пациентите на закритите болници ще трябва да се пренасочат към най-близките областни лечебни заведенияДнес изтича крайният срок, в който болниците могат да сключват договори с регионалните здравноосигурителни каси. Колко от тях няма да могат да работят с институцията ще стане ясно след няколко дни, когато данните се обобщят от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК).


От тази година са въведени нови критерии, според които болниците трябва да разполагат с необходимата апаратура, както и да имат клинична лаборатория. Задължително е и осигуряването на 24-часов прием на пациенти.


За сключване на договор се изисква наличието на поне двама лекари по съответните специалности на основен трудов договор в болницата.
Според здравния министър 32 лечебни заведения не отговарят на новите критерии на касата. Сред тях са болниците в Рудозем, Тервел, Трън, Брезник, Любимец, Царево, Ивайловград, Кула и други. Засега те могат да се опитат да привлекат нужните им лекари. След това, ако останат без договор, ще трябва да работят само с частни пациенти или да се преструктурират като болници за долекуване и хосписи.


Броят на здравните заведения, които няма да работят с касата, ще продължи да расте, защото общо 142 болници имат средно по 5 пациенти на ден. Това ги обрича на недостатъчно финансиране и фалит, прогнозират експерти.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK