Очакваният Младенов и изненадата Михов

Очакваният Младенов и изненадата Михов

© ReutersЗа по-малко от 24 часа премиерът прие оставката на Румяна Желева като кандидат-комисар, отказа да я освободи като външен министър, по-късно се съобрази с решението на ГЕРБ и подписа и министерската й оставка, посочи на нейно място военния министър Николай Младенов, а на неговото - заместника му ген. Аню Ангелов, официално съобщи и името на Кристалина Георгиева като новата българска номинация за Еврокомисията.


Дотук първите рокади в кабинета "Борисов", които се случват шест месеца след сформирането му, сигурно щяха да бъдат коментирани само като очаквани. Но Борисов изненада с още една - той съобщи, че "ще предложи и структурна промяна" в правителството и ще се включи Илиян Михов, за да подсили "финансово-икономическата част". От обяснението му за привличането в кабинета на професора по икономика на мястото на Кристалина Георгиева (уговаряна досега за заместник министър-председател) не стана ясно само дали Михов ще бъде нов вицепремиер или министър. Обявяването му изглеждаше като демонстрация, че премиерът вади още един коз, за да се опита да изчисти максимално имиджа на кабинета след скандала "Желева".


Новината за завръщането на Михов роди и най-горещия въпрос в политическото пространство: Каква точно ще е ролята му в правителството? Отговорът ще се чака цяла седмица, защото в късния следобед вчера Борисов обяви пред "Дневник", че "до следващия петък ще мисля под каква форма да го привлека". Той обясни "интерпретациите в медиите" с липсата на окончателно решение. Почти всички медии обаче, включително "Ройтерс" и "Блумбърг", както и трите национални телевизии съобщиха, че Михов вероятно ще е вицепремиер.
Източници от правителството привечер коментираха пред "Дневник", че професорът ще се върне не на министерски пост, а като съветник, за да помага за подготовката на България за влизане в еврозоната. Според Цветан Цветанов той ще е "висш съветник" и ще получи конкретни задачи. Илиян Михов отказа коментар по темата, "защото все още има много неясноти".


Така остана място за още интерпретации в следващите дни, чието прекъсване ще зависи само от премиера.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на AA
  *****
  Неутрално
 2. 2 Профил на ха!
  *****
  Неутрално

  Михов да подготви ударно подобряване на бизнес средата!

 3. 3 Профил на ДЕД
  *****
  Весело

  А така бат"Бойко другите премиери ги беше страх да пипат министрите а ти ги биркаш като стадо.То и за какво са ти?Саам можешда движиш работата.Внимавай само по женската част.Да се ненасадиш.

 4. 4 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1341 Весело

  Бат Бойковата въртележка,
  поредната невменяема смешка!

  www.berbenkov.hit.bg
 5. 5 Профил на Тодор
  *****
  Неутрално

  Вземи го на мястото на Гриша Филипов, нали се сещаш Бока - виновна е кишата, Гришата и международната обстановка и хер Флик - разбира се.

 6. 6 Профил на qu
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на наблюдател
  *****
  Неутрално

  cитуацията е такава, че няма време и място за грешки. залагането на силни кандидатури е правилната тактика на бб и неговият екип. същият подход следва да се приложи и при избора на посланиците, които са лицето на бг пред света. в момента имиджа на мисията ни в сащ е доста уронен. посланикът бе отзован заради афера в посолството, а заместникът му- временно управляващ в момента, е в конфликт на интереси (неспазване на закона за дипломатическата служба за задължителната ротация, пребиваване дълго време на едно и също място) и обвинен в корупция (използвал служебното си положение за уреждане на служебното положение на жена си). управляващите в момента трябва да предвидят и огледат и най-малките детайли, за да са изчистят всякакви съмнения относно кандидат посланиците.

 8. 8 Профил на На мястото на Дянков
  *****
  Неутрално

  Икономическите концепции на Михов и на Дянков са право противоположни. Много трудно си представям да работят в общ екип. Не знам дали обаче премиерът си дава сметка за това.
  Да кажем, по най-спорния за бюджетния дефицит. Според Дянков трябва да се свие под 1 процент и го направи с цената на всичко, а според Михов трябва да се финансира с ценни книжа, които да се продават в икономически подем и да се изкупуват при стагнация като пазарът определя размера му. Всъщност не е ясно това как ще пасне на изискването на политиката на зоната на еврото да е под 3 процента. Макар вкл. и най-големи страни да не го спазват.

 9. 9 Профил на Гео
  *****
  Неутрално

  Нещата в света и страната са такива, че не остава време за мислене, ами направо действаме...Да мисли Обама, щото си има бол експерти, зер странатае голяма!
  П.П. Бербенков, извинявай за неволната рима!

 10. 10 Профил на Принц Манго
  *****
  Весело

  Бербенков е чекондур!

 11. 11 Профил на Принцеса Манговица
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "Принц Манго":

  ......и изяде един .ур!

 12. 12 Профил на ники пики
  *****
  Неутрално

  Браво Борисов.......що не ги махнеш всичките . С тях и без тях работата си върви .

 13. 13 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Когато едно правителство е слабо, то предизвиква кризи, с които пък слабото правителство трудно се справя . Положението се утежнява от задълбочаващата се за страната ни икономическа криза .Тези промени ще дадат възможност на правителството да я кара както досега още 4-5 месеца, бутайки държавата в ямата. Периодът може да е и по-малък, зависи каква ще е следващата локална криза. След което ще гърмят нови бушони.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
 14. 14 Профил на Митака
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "berbenkov":

  бербенка, аз съм ти фен. Дразни праволинейните тъпанари

 15. 15 Профил на Китаец
  *****
  Неутрално

  Борисов,не се ли умори вече да се обграждаш с комунистическа измет........накрая и космоса ще ти е виновен

 16. 16 Профил на ТИМ грабна Външно
  *****
  Неутрално

  За всички, които се двоумят верни ли са фактите за Младенов. Публикувам част от доказателствата сега. Ето какво пише във вътрешната част на сайта на King`s College за Николай Младенов -
  News :King's College London
  Former MEP Nikolay Mladenov will be the Defence Minister in the new government ... Mladenov earned his Masters from the Department of War Studies in 1995. ...
  access.kcl.ac.uk/schools/sspp/ws/news/index.html
  Този текст може да бъде намерен с търсачката на сайта и документира, че Младенов е бил там в средата на 90-те. Що се отнася до дипломната работа на Младенов за ядрените сили на Израел - аз притежавам текстовия вариант, отпечатан на хартия. По -нататък ще го сканирам и ъплоудвам също така. Не е вярно, че няма българин, който да е писал на такава тема. Тук съм ъплоудвал следваща разработка на Младенов за неразпространението на оръжия, вкл. за масово поразяване. В началото на разработката Николай Младенов пише, че благодари на the Department...

  Прочитане на целия коментар of War Studies at King’s College London, and especially to Dr. Martin Navias, for introducing the author to the challenging topic of nonproliferation
  in the academic 1995-96.
  Теглете оттук - http://rapidshare.com/files/338465591/Non_proliferation_Nickolay_E._Mladenov.pdf.html
  Дали знае иврит? Сваляйте този файл и вижте какво пише на втора страница - Mr. Mladenov is fluent in English and has good knowledge of Russian, some French and basic Hebrew.
  Тегли оттук :
  http://rapidshare.com/files/338467633/Mladenov_Nickolay_102759292.pdf.html

  Кандидатурата на Николай Младенов е безспорна и без коментар, каза Мутрата. А ето какво казват безспорните факти:

  Николай Младенов е роден на 5 май 1972 в семейството на дипломати от тоталитарната живковска дипломация. Като малък е живял в Индия, а после и в Холандия. Баща му Евтим Младенов, който от 2006 година е покойник, е бил ченге - радист в различни посолства, а дипломацията му е била за прикритие. Майка му е Неда Младенова. По професия е лекар - педиатър и вече е пенсионер. Николай Младенов влиза в Английската гимназия в София като внук на активния борец против фашизма и капитализма Николай Младенов и е последният комсомолски секретар на Учкома на ДКМС в 114-та столична Английска гимназия, която завършва през 1990 г. Приет е в Университета за национално и световно стопанство, специалност “Международни отношения”, където завършва висше образование през 1995 г. На следващата година получава магистърска степен по военни науки от Кралския колеж,...

  Прочитане на целия коментар Лондон, където защитава дипломна работа на тема “Израелските ядрени сили”. Младенов е с еврейско потекло и масон по шотландския ритуал, за което има цяло предаване в БТВ репортерите-може да се види в архива на сайта на БТВ. Не е служил в българска казарма, но е преминал тайно военно обучение в израелската армия - факт, малко известен в България. Между 1996 и 1998 г. заема поста програмен директор на фондация “Отворено общество”, София. Следва длъжност като програмен координатор в Социалния отдел за България на Световната банка. През 1999 г. основава Европейския институт в София и е негов директор до 2001. Междувременно Младенов се запознава с Надежда, по баща –Парунова, по първи мъж – Михайлова, по втори – Нейнска, на международен форум и с малко помощ от масона Иван Станчов той се озовава на 5 място във Варненската листа на ОДС за изборите 2001. Надка, която е водач влиза от София и Младенов става депутат. През 2002 Надка, по баща –Парунова, по първи мъж – Михайлова, по втори – Нейнска, ставайки председател на СДС прави Младенов член на НИС, преди да е станал член на СДС. През 2003 на местните избори Николай Младенов взема 200 хил. долара от ТИМ-аджии, за да наложи в СДС издигането на малкоизвестната и малкопопулярна юристка Ванухи Арекелян за кандидат на СДС във Варна, срещу което на самата Арекелян е обещано да стане шеф на Варненския окръжен съд. ТИМаджии изпълняват договореното и Ванухи става шеф на съда, Николайчо е по - богат с 200 хил. долара, а Кирил Йорданов - преизбран за втори път. Бившият шеф на СДС във Варна Янко Станев разполага със снимки, където се вижда как Младенов взема доларите, поставени в една картонена кутия за обувки. От 22 февруари 2004 г. заема поста заместник-председател на СДС, който напуска с оставката си през 2005 г. През 2006 г. става съветник към комисиите по отбрана и външна политика на Иракския парламент.От 2007 г. работи като консултант на Световната банка, Международния републикански институт и Националния демократически институт в България, Афганистан, Йемен и други страни от Близкия изток. Говори руски, английски, френски език и иврит. Шампион по прескачане от партия в партия – същи Марио Магарински. Беше в СДС, после стана съосновател на Гражданското сдружение „Европейски демократичен път“ заедно с Димитър Абаджиев

 17. 17 Профил на Съмнения
  *****
  Неутрално

  @ТИМ грабна Външно
  Похвална задълбоченост. Само не разбрах защо ТИМ да е ГРАБНАЛ Външно. Досега не беше ли пак негово!? Пък и не е ли по-безопасно да държи Външно, отколкото Военно (или Вътрешно)

 18. 18 Профил на Мунчо
  *****
  Неутрално

  Икономисти от цял свят елате в България да изпробвате на наш гръб теориите си .ББ си играе с държавата като ,малко дете на което са подарили интересна играчка .Следващия ценен кадър е др. Плугчиева ,след Вежди,Божидар Димитров и т.н.-комунисти,комсомолци в единен строй!

 19. 19 Профил на symneniq 1
  *****
  Неутрално

  със стари к-ви нов бардак в мо

 20. 20 Профил на Йода
  *****
  Неутрално

  Голямо плюене бе! Каквото и да направи Бойко - все лошо. Или на сините не им харесва, или на червените, или на жълтите, турско сините, Яне и т.н. Ами кажете кого да сложи за външен министър, кого в Европарламента и въобще му наредете едно правителство. Може да поразхвърлите и малко хора из Европата.

 21. 21 Профил на mi6osp
  mi6osp
  Рейтинг: 1021 Весело

  До №20: Йода,Боко е прост,натурален комунист/ едно точно определение на Бармалей,/, т.е твърде фалшив джедай. Изкарали са го на ксерокса на ДС, който от началото на прехода бълва такива десни. Ама при него посвършил тонера. Останало само лустрото,един тънък слой. Отдолу нищо. И вътре също. И като артист не го бива- повтаря се,доскучава.

  Един съвет ,Йода: Ако искаш да се наслаждаваш на паун, иди в зоопарка. Има същата осанка,дуе се по същия начин, но не говори и най-важното, не прави глупости.

  Когато някой е глупав,то е за дълго!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK