Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова - най-вълнуващата любовна история на ХХ век

Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова - най-вълнуващата любовна история на ХХ век

© БНТВръзката между Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова беше избрана от зрителите на БНТ за най-вълнуващата любовна история на България за ХХ век. Това стана по време на живото предаване тази вечер, което се излъчи едновременно по БНТ1, БНТ Сат и vek.bg. Вотът е част от кампанията на държавната медия "Българските събития на ХХ век", който цели да определи най-значимите и вълнуващи процеси, белязали развитието на страната през отминалото столетие.


Връзката между Никола Вапцаров и Бойка Вапцарова събра 31.67% от зрителския вот. На второ място беше класиран романсът между Раде Маркович и Невена Коканова с 16.76%, а на трета позиция останаха отношенията между Пейо Яворов и Мина Тодорова с 12.78%.


В категорията "Любовни истории" бяха номинирани още сърдечните влечения с българки на създателя на съвременната турска държава Кемал Ататюрк, както и връзките на Пенчо Славейков и Мара Белчева, драматичните отношения на Пейо Яворов с Лора Каравелова. В категорията са включени още скандалната връзка между Боян Пенев и Елисавета Багряна, а също и семейните отношения на царската двойка Борис III и Йоанна Савойска. Сред най-запомнящите се са и отношенията между Александър Балабанов и поетесата Яна Язова, а също и между Иван Славков и Людмила Живкова - дъщеря на комунистическия лидер Тодор Живков.
Досега зрителите на БНТ избраха Дойранската епопея за най-значим военен успех на България през ХХ век, шестият сърдечен тон беше посочен за най-важното научно откритие, оперните успехи стана културно достижение на отминалия век. За най-съществено битово нововъведение беше избран чушкопекът, а Девети септември стана политическото събитие на България през ХХ век. Покоряването на връх Еверест от Христо Проданов беше посочено от зрителите за най-значимо спортно постижение на България.По регламент всяка седмица зрителите на БНТ определят най-значимото събитие в съответната категория, като гласуват с телефонно обаждане, изпращане на съобщение или писмо по пощата. Финалният вот за всяка категория се провежда в четвъртък по време на живите предавания по БНТ. Българското събитие на ХХ век ще бъде избрано от десетте най-значими във всяка категория. То ще бъде обявено на 4 март, когато е финалът на кампанията. На 21 януари предстои зрителите на БНТ да определят най-запомнящата се любовна история на България за ХХ век.

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Христов
  *****
  Неутрално

  За най-значително не знам, но най-героично - да.

 2. 2 Профил на Пръмова
  *****
  Неутрално

  Като чушкопека и Еверест... Само се чудя кой праща смс-и за такива глупости! Това предаване дори и за фон ме отегчи. Поне е по-добре от "Стани чалга звезда"

 3. 3 Профил на Ставри
  *****
  Любопитно

  Не мога да разбера кой я гледа тази телевизия?

 4. 4 Профил на Софиянец
  *****
  Неутрално

  Егати майтапа. Та и досега се мълчи за това какво е правила Бойка Вапцарова след като Вапцаров е арестуван. След като Вапцаров е разстрелян и тя си се омъжва и си маха фамилията Вапцарова. След 9 септември 1944 г. тя си връща фамилията Вапцарова. Нали се сещате защо ? Защото тази фамилия се оказва доста изгодна. Ами един от родните на Вапцаров става посланик в Канада, Май Вапцарова учи по Щатите - кой по време на комунизма можеше да учи там ? Ако Бойка беше читава защо майката Елена Вапцарова не е могла да я понася след 9 септември ? А и досега се говори, че Никола Вапцаров още приживе доста е охладнял към Бойка. И това било най-голямата любовна история.
  Друг е и въпроса дали Вапцаров е застъпвал македонистки позиции. По едно време комунистите му замътват главата и нещата стават сложни.

 5. 5 Профил на Тъпо...
  *****
  Неутрално

  Отново тъп избор...

  Трябваше връзката между Пейо Яворов и Лора да е на първо място.

 6. 6 Профил на qu
  *****
  Любопитно

  ...Впоследствие Вапцаров, вече като комунист, започва да работи за налагане тезата на Коминтерна от 1934 г. по македонския въпрос - за създаване на отделна македонска народност на базата на етнографска група от българския народ.
  Вапцаров констатира, че съществуват благоприятни условия за “вербуване и насаждане” на “македонско съзнание”, защото в “Сръбска и Гръцка Македония великобългарските утопии изстиват”.

  баш тоз предател ли си избрахте,бе?
  яворов е за мен правилният избор, хем истински македонец, а не пезевенг-соц.глиста ,като тоз.

 7. 7 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2952 Разстроено

  Нали ставаше дума за най-вълнуваща любовна история- не за кариера или държавно управление.Подбора на двойките е основно сбъркан.
  Що ще "вълнуващата" кариера на Иван Славков в тази класация?
  Или брака на Борис с Йоана Савойска- просто за противотежест?
  Впрочем, след избора на 9. 9. 1944 за най-значимо събитие в българската история, нищо не ме учудва.
  Народе, народе!!!

 8. 8 Профил на Емил
  *****
  Неутрално

  Поредното доказателство че подобни анкети са безполезни и водят до изкривяване на реалностите. Поради нещата които съм чувал за Бойка и начина по който е експлоатирала връзката се с Вапцаров след 9-ти това може да се окаже поредната гавра с поета. Не съм сигурен и затова не твърдя, само съм чувал.

  Дано да си оправдаят заплатите и най-после да спрат с тези глупави и безсмислени анкети.

 9. 9 Профил на АЗ
  *****
  Неутрално

  Наистина ТЪП избор... Но и цялата категория е доста тъпа!! А що се отнася до 9. 9. 1944 - според мен, абсолютно безспорно е най- ЗНАЧИМОТО събитие на българския 20-ти /подчертавам 20-ти/ век! ЗНАЧИМО - се едно дали с положителен или отрицателен знак и отзвук...

 10. 10 Профил на h
  *****
  Неутрално

  Ами не е изкривяване на реалността. Това е нашата реалност и това се получава. Защо се опитваме да вкараме нещата в някакъв калъп? По-голямата част от населението изпитва силна носталгия по последните 40-50 години; по-голяма част от населението и не осъзнава, че терористи и комунисти ни донесоха 50 години гибелно развитие, от което и сега не можем да се отърсим. За по-голямата част от населението поетите и писателите леко учени и недоучени в училище - при липса на семейна среда да подскаже и някои други неща за четене - са герои.

 11. 11 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Сбъркаха!

  Трябваше да има още три номинации в тази изключителна класация!

  Сергей Станишев и Вигенин! "Една кратка любов, поразила ни с трагизма си, заради служба към Отечеството и ЕС!"

  Сергей Станишев и Елена! "Една низконсумирана любов - родена - за заблуда на врага"!


  Сергей Станишев и Азер Меликов! Една любов, един бизнес, едно "Информационно обслужване"!"

  Сергей Станишев и властта! "Една неосъществена любов, любовник, забягнал в Лондон, и едни използвани червени прашки!"

  Толкова трагизъм, толкова чувства, такава дълбочина!

  Всички останали номинации...бледнеят!
 12. 12 Профил на Софиянец до 6
  *****
  Неутрално
 13. 13 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Току що се роди новия чушкопек !!!!!!! Великата любовна двойка на 20-ти век - Вапцаров и Бойка !!! Бойка !- за каква любов става въпрос! Написал предсмъртно писмо - преди да си отиде от този свят сигурно всеки пише до най-близките си- ама Бойка да увековечаваме !!! Браво на родата на Бойка Вапцарова !!!! Забрави се май много за нея !!!! Ама ние - не !!! И с Вапцаров се изгавриха !!

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 14. 14 Профил на гледащ и осмислящ
  *****
  Разстроено

  БНТ успешно се превърна в трудна за гледане телевизия. Скучна , отегчителна, вяла, без нито едно запомняшо се предаване или шоу.
  Няма нови и интригуващи лица и водещи. Накъде е тръгнала тази телевизия - не знам??????

 15. 15 Профил на Вярното
  *****
  Весело

  Връзката между КГБ и ДС беше избрана от зрителите на Бг за най-вълнуващата любовна история на България за ХХ век

 16. 16 Профил на Виолета Симеонова
  *****
  Любопитно

  Къде изпаднаха Жоро Главата и Николета Лозанова?

 17. 17 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  А за коментиращите компетентно номинираните любовни двойки - Миро каризмата, героинята от Дунав мост - Буковскаq брадатия поет, който каза че неговите любови са не по-малко велики - тези хора дори не бяха наясно кой са някои от номинираните !!! познанията им се простираха от първата до втората строфа от някое от стиховете от любовната лирика на Яворов ! о свещена простота !! Порно канал е 1-ва !

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 18. 18 Профил на eso
  *****
  Неутрално

  Комунист и любов..!!!???...Учиха ни,че комунистите са ПРЕДАННИ единствено на делото на ПАРТИЯТА...!!!..Както католическите свещеници не се женят,защото са предани единствено на църквата...!!..Так,че говорете за Яворов и Мина,по-добре...!!!

 19. 19 Профил на Еееееех, Балкан
  *****
  Неутрално

  Казват, че 9-9-1944 е съдбовен ден за ДОБРОТО на Бьлгария по Божия воля.

 20. 20 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  До коментар [#16] от "Виолета Симеонова":


  Права си!

  А какво за Коко Динев и цялата плеяда чалга-пачи?

  А какво за кака Софка Маринова и Дачо?

  А какво за кака Азиска и Китаеца - една разтърсваща история, достойна за перото на класик?

  Какви пропуски в тази класация!

  Яворов? Мина? Лора? Какво е туй, Виолета?

  Отживелици, моля!

 21. 21 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Много съм благодарен, че сценаристите не са включили Азис и Китаеца, такава свобода на избор щеше да му дойде на бг зрителя в повече, както стана с чушкопека...

 22. 22 Профил на NK
  *****
  Неутрално

  Извинявайте много но подобна класация без Митю Пищова, като чист и свят символ на българската любовна енергия, това просто е неприемливо... разочарован съм.

  Вече няма да гледам БНТ, да го гледат баба ми и дедо... тъй де статуквото остава непроменено...

  P.S. Като ги знам какви са наивници - вероятно такива като тях си харчат и без това малкото стотинки за СМС-и и ето ти го резултата - чушкопек&Сие!

 23. 23 Профил на lol
  lol
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  между другото зрителите на канал1 са тегави лумпени, така че не трябва да се сърдим за избора им, а да се постараем по човешки да им помогнем.

 24. 24 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Без коментар !
  "Мая Вапцарова, новият член на СЕМ - Една безкрайна любов към Македония -
  Но коя е всъщност Мая Вапцарова? Освен че е племенница на поета Никола Вапцаров, е и един от хората, които имат наистина активна гражданска позиция и не ги е страх да казват какво мислят на висок глас."

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 25. 25 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  Хммм! В класацията присъства и Леглана Обиграна. Съвременник и пряко ангажиран участник в трагичния край на обявената за "най-вълнуваща любовна история на ХХ век". Много интересно!
  ПП: А бе, ........я да спрем с тъпите класации вече!

  Свобода за СЛАВЕНА!
 26. 26 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Гневно

  До коментар [#9] от "АЗ":

  Znacimo - zashtoto ni obezlici !!!

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 27. 27 Профил на Хан Крум
  *****
  Неутрално

  След ДЕВЕТИ СЕПТЕМВРИ, сияйният ден за БНТ, е ясна по-нататъшната избрана китка.

  Следва най-дълга целувка с език - Бай Тошо и Брежнев...

 28. 28 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#25] от "Манаф":

  Naricana Elisaveta Babesa-na tri pravitelstva metresa !

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 29. 29 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Тази предложена ни листа на номинираните за класацията на века е просто смешна ! Като започем от несъвместимостта на предложените, набедени за "велики любови" някои все-още живи индивиди, наредени до такива от началото на века и отдавна покойници, за които се е писало от техни съвременници, анализирано е и творчеството им, което е повлияно от една или друга любов в живота им , и добавим със смесени чуства за смешателството в българските истории тази на Ататюрк - сори, но, нелепо ! Е, може да симпатизираме на някои, да сме повлияни от творчеството им, както тук виждам - Яворов, тез "Две хубави очи"!, а забравяме за неговите авантюри, та дори и една друга негова "любов":
  "Леле моя сабя халосия!
  Море люта одринска ракия....
  ....................................
  Леле моя пушка огнебойка!
  Море тънка солунска девойка."
  Та който измисли тези чалга - класации - ще получи и чалга отговори !

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 30. 30 Профил на DA, BE, DA111
  *****
  Разстроено

  От неграмотността на българите на човек просто да му се приплаче. Никола и Бойка-любов??? Ами немските офицери по беломорието докато той е в затвора?....Иван Славков и Людмила Живкова- любов??? Ами мацките по запоите му??? Цар Борис и неговите династични бракове- любов??? ЕЕЕ, другари, оляхте се!... И пр. и пр.... Явно, пенсиите много ги е ударила носталгията по младостта им и по "безбройните вечни любови" по бригади, курорти и подобни житейски благинки. А беше време, когато будни българи протестираха пред БНТ....Вече ги няма. Жалко!...

 31. 31 Профил на Горна Джумая
  *****
  Неутрално

  До коментар [#6] от "qu":

  Господине, дайте извора ви на информация като цитирате Вапцаров!
  Тук се поставят тезит и върдения без аргументи и референции!
  Моля ви, товя прилича на кафеанджийски дискурс!
  Моля ви, прочечете стихотворението на Вапцаров: Родина!
  Но и това няма да ви убеди, вие сте неспасяемо болни защото не можете да понесете че ни има нас, македоните!
  А на България и българите, тези исторически недоразумения, ще им простим, те не знаят какво правят.
  Или се върнете в Азия, откъдето е дошъл вашият предтеча, чергар и номад, тюрко-монголът /братовчед на турците/ хан Исперих, с дръпнатите очи.


 32. 32 Профил на Горна Джумая
  *****
  Неутрално

  Или хан Кръм, също с дръпнати очи...

 33. 33 Профил на pro
  *****
  Весело

  като знаем за каква телевизия става дума и като знаем от коя порода са зрителите на националната телевизия резултатите не бива да са изненадат за никого

 34. 34 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Гневно


  E, сега като виждяx и слушаx по 1-ва кои коментират тези любовни истории - КАТЕГОрИчНО ще кажа - това не трябваше да се допуска, пошло - да ровиш по такъв груб, дори страшно невеж начин в толкова съкровени чуства и съдби! това е по-зле от "жълтини" или Венета Райкова !
  И още нещо - не пипайте паметта на Невена Коканова !
  А тук можехме да добавим "героите" от"Моите любовни истории" на Антон Стефанов:-споделени истории от:
  Ники Кънчев, Кръстю Лафазанов, Кичка Бодурова, Надежда, Захариева, Илияна Раева, Пепа Николова, Кристина Димитрова, Маргарита Михнева, Хачо Бояджиев, Силвия Вачкова, Мартина Вачкова, Силвия Кацарова, Наталия Симеонова, Ивана, Братя Аргирови, Миглена Ангелова, Гала, Юлияна Дончева, Камелия, Евгени Минчев, Нели Рангелова, Дует "Ритон", Проф.Юлиан Вучков, Астор, Дим Дуков, Драго Драганов.
  Та така стоят нещата, да добави всеки и своята най-разтърсваща история и да искаме да сме в класацията !

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 35. 35 Профил на CHERWEN ROMEO
  *****
  Весело


  АМИ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ И СТАНКА ПЪРВАНОВА !

 36. 36 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Пенчо Славейков и Мара Белчева - това беше достойното за първото място!

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 37. 37 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Весело

  До коментар [#28] от "no name":
  Да бе, как можах да напиша тази глупост. Че тази "видна наша поетеса,на два режима метреса" си е съвременник на всички любовни истории през ХХ век. И участник в повечето от тях.

  Свобода за СЛАВЕНА!
 38. 38 Профил на qu
  *****
  Неутрално

  До коментар [#31] от "Горна Джумая":
  извор;
  википедия, гугъл братко,поразмърдай се малко и веднага ке изко4ат резултати...
  успехи!

 39. 40 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#32] от "Горна Джумая":
  Стига си врякал, БЮРМ-аджия нещастен. И не преувеличавай! От Горна Джумая бил!? Най-много от Долна да си. И като те побарат пак спартанците на митницата или шиптърите на аркадан секиш да не ревнеш пак "Братяяяяяя!"

  Свобода за СЛАВЕНА!
 40. 41 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално


  Интервю с Мая Вапцарова ! Ето великата любов !Не Бойката !

  " Режисьорът Мая Вапцарова:
  Притежателят на неизвестните стихове на Вапцаров не дава да се публикуват докато е жив
  -Г-жо Вапцарова, решихте ли каква ще бъде съдбата на осемте стихотворения?Каква е връзката на анонимния господин с Вапцаров?
  -Бил е в затвора заедно с чичо ми.
  -А останалите?
  -Другите са посветени на жена- също лежала в затвора с Вапцаров. Макар и да е починала тя е известна и има наследници, и това е другата причина въпросният господин да не иска да изкарва на светло любовната лирика."

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 41. 42 Профил на qu do 31
  *****
  Неутрално

  1.Никола Вапцаров като човек на словото, като поет работи основно именно в тази важна насока – създаване и налагане на македонски език и литература като основни белези на всяка нация.

  2.А архивите говорят, че Никола Вапцаров като активен член на Българската работническа партия (к) работи за налагане тезата на Коминтерна, че българската нация не е единна и неделима, а е конгломерат от четири нации – тракийска, мизийска, добруджанска, македонска.
  3.В края на доклада Вапцаров заявява: “… Ние сме македонци. И нашето творчество трябва да бъде в служба на македонската кауза…”
  4.Той (разбира се, заедно със своите съмишленици) идеологически обосновава националното предателство на БКП, извършено в други условия след войната. Обосновава и подготвя това предателство
  изворhttp://forum.clubpolitika.com/lofiversion/index.php/t11659.html

 42. 43 Профил на qu
  *****
  Весело

  До коментар [#31] от "Горна Джумая":

  именно. вие ни оставете нас българите най-накрая на мира. заради вас изпуснахме влаковете за европа навремето и загинаха много бг мъже.
  гледайте си там скопието, вземете си охрид и въз, ни меда ви искам, ни жилото. комуникирайте си със сърбите.
  на мен албанците са ми по-симпати4ни.

 43. 44 Профил на Бай Иван
  *****
  Разстроено

  Тъпа телевизия, глупав народ, какво искате повече? Ето резултата...

 44. 45 Профил на Drag0n
  *****
  Неутрално

  Дотук мненията на читателите на Дневник, силно ме озадачават. Очаквах темата да бъде коментирана по-автентично, емоционално. Политически и цинични напъни изглежда подтискат чисто човешкото, честно мнение в повечето постинги. Жалко!

 45. 46 Профил на Карина
  Карина
  Рейтинг: 561 Неутрално

  всичко си беше постановка, като чух само водещия как се мазни за тази любов, дето почти никой не е чувал ми беше ясен резултата, ма споко, можеше и по лошо да бъде Славков-Людмила ))

  па и кой ли ще я помни утре тази слагаческа класация

 46. 47 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#14] от "гледащ и осмислящ":

  Според мен проблемът на БНТ е, че не иска да приеме ролята си на обществена телевизия и по непонятен начин се мъчи да се състезава в бтв и Нова.
  А нито може - нито има нужда. По нея трябва да има много повече образование, култура, качествена музика, разширяващи мирогледа предавания. Референдум - мисля, че е по БНТ - е едно от малкото добри предавания напоследък, не че гледам телевизия повече от 1-2 пъти в месеца...

 47. 48 Профил на Селкор
  *****
  Неутрално

  Явно от Позитано 20 яката са се впрегнали да реабилитират и чрез смс-и червеното минало. Разбира се вярната потомствена другарка Уляна е също в играта. Докога ще им вЕрвате на тъпите манипулации...

 48. 49 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  аз мислех че освен паттията вапцаров друга любов не е имал

 49. 50 Профил на antikomunist
  antikomunist
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#49] от "антикомунист":

  да се чете партията

 50. 51 Профил на Гого
  *****
  Неутрално

  Пак като не сложиха Тошо и Мара Малеева или Сергей и Елена...

 51. 52 Профил на Мани (опозиционер)
  Мани (опозиционер)
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#45] от "Drag0n":
  А какво точно Ви озадачава? Това е форум и си бърборим в него преди заспиване. Не коментираме темата за любовта автентично и емоционално? След кого? След Ботев, Вазов, Яворов, Дебелянов? Или след Соломон, Сафо, Хайям, Данте, Петрарка, Микеланджело, Ронсар, Шекспир, Бърнс, Пушкин, Лермонтов, Юго, Байрон, Шели, Гьоте, Хайне, Петьофи, Рилке, Бодлер, Дикинсън, Аполинер, Есенин, Пастернак, Лорка, Блок, Превер, Валйехо, Мистрал и много други?

  Свобода за СЛАВЕНА!
 52. 53 Профил на любовна история
  *****
  Неутрално

  Да не забравяме и ватмана Минчев. Че той е жив класик и явление в любовта. Мъж на всички жени и жена на всички мъже. Имаше още един ватман, но номер11 много точен коментар е направил, та не мога да се изявя до край. Колкото до №45 не се възмущавай. Проблема не е в личностите които са коментирани тук а в начина на провеждане на подобни анкети, с изпращане на съобщения. Това е просто един от многото начини за събиране на пари от наивници. Нищо повече.

 53. 54 Профил на жандарм
  *****
  Любопитно

  Терористът Вапцаров кога е намерил време за любов между контрабандата с взривни материали и комунистическите събрания..?

 54. 55 Профил на Dehumanizer
  Dehumanizer
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Водещият беше по-мазен от косата си. Една национална телевизия вместо да прави предавания, които да образоват или поне да не дебилизират народа, се стреми да заприлича на най-долнопробните "национални" телевизии. С отвратителните им "шоа" и псевдосъстезателни програми. И с врънкането - по-подобаващо на жена от малцинствата навъртаща се около гробищата, отколкото на Обществена Телевизия - за телефонни обаждания, sms-и и фалшива благотворителност. Поне от двадесет години тази организация - БНТ, се занимава с долнопробно печалбарство, осигуряване на псевдоработа на многохилядния си персонал, усвояване на поне шестдесет милиона лева от бюджета годишно... Би било смешно, ако не беше гнусно. Благотворителност? Да, но за кого? КПД-то по тази схема май е като на парния локомотив - 4% за "дечицата" Останалото потъва в бездънните джобове на външните рекламни агенции, подизпълнителите, и всякакви други смучещи бюджетни пари кърлежи.

  «Высокоэффективная экономика при отсутствии реальных политических и гражданских свобод - хрустальная российская мечта.»
 55. 56 Профил на Вапцаролог
  *****
  Неутрално

  Комунистическата телевизия на Уляна Пръмова провежда пълзяща рекомунизация и промиване мозъка на младото поколения със старите комунистически митове.

  За Никола Вапцаров и живота му трудно ще се добави нещо ново, след великолепното изследване на Марин Георгиев “Третият растрел”. Там се третира всичко, на базата на съхранените и оцелели документи от процеса. Враждебните отношения на Поета със съпругата му, скоро след смъртта му тя се весели с немските офицери в казината на Кавала и по Беломорието, скоро се жени за чужденец и напуска България.
  Затова Вапцаров пише “неискан гост” в последния си стих, но вдовицата му го преправя после на “нечакан гост”, а написаният текст е унищожен с блажна боя от комунистите по-късно.
  Разочарованието на Вапцаров от идеините му и политически “приятели” и ръководители, които на разпитите при Никола Гешев за едно шише ракия (алкохолизирания Антон Иванов, член на Политбюрото тогава) издават всичко, вкл. и връзките с него.
  А и Бойка също го предава, тя води полицията до покрива на къщата, където под керемидите Вапцаров е скрил един пистолет. Могла е и да му спести поне това предателство. Съпругата му!!!???

  Новооткритите и критите от Мая Вапцарова стихове на Вапцаров са посветени на любовницата му Иванка Димитрова - агент на НКВД, която е била съпруга на висшия партиен функционер от предишното време, Лъчезар Аврамов.
  Затова не са видели толкова години бял свят, до ден днешен, заради влиятелни членове на комунистическата партия и техните наследници, 19 години след смяната на режима.

 56. 57 Профил на Вапцаролог
  *****
  Неутрално

  А и Бойка също го предава, тя води полицията до покрива на къщата, където под керемидите Вапцаров е скрил един пистолет. Могла е и да му спести поне това предателство. Съпругата му!!!???

  Новооткритите и критите от Мая Вапцарова стихове на Вапцаров са посветени на любовницата му Иванка Димитрова - агент на НКВД, която е била съпруга на висшия партиен функционер от предишното време, Лъчезар Аврамов.
  Затова не са видели толкова години бял свят, до ден днешен, заради влиятелни членове на комунистическата партия и техните наследници, 19 години след смяната на режима.

 57. 58 Профил на berbenkov
  berbenkov
  Рейтинг: 1391 Гневно

  Отдето идват тия тъпизми,
  са за много яки клизми!!!

  www.berbenkov.hit.bg
 58. 59 Профил на Софиянец до 57
  *****
  Неутрално

  И аз съм чувал за тая история с пистолета. А пък Мая Вапцарова е в СЕМ от квотата на ДПС.
  А дали е истина, че цар Борис Трети всъщност не е могъл да спаси Вапцаров, защото съдебния процес е бил под контрола на немците ?

 59. 60 Профил на опа
  *****
  Неутрално

  Елена Костова и Бенджамин Франклин ( от 100-те долара)
  Нама по - голяма любов.

 60. 61 Профил на патриот
  *****
  Неутрално

  А,къде са Ботев и Венета."Мила ми Венето,...."

 61. 62 Профил на Леваневски
  *****
  Неутрално

  До коментар [#56] от "Вапцаролог":
  да го духаш!!!

 62. 63 Профил на как може
  *****
  Неутрално

  Не се сърдете на БНТ - толкова може. А и какви толкова любовни истории има през 20-ти век в България? С нашата ориенталщина всичко е скрито-покрито и любов е била мръсна дума. В никакъв случай бракът между Вапцаров и Бойка не е за мен пример за любовна история - оставете настрани политическите му пристрастия. За мен емблематична е любовта на Яворов и Лора - стигаща до самоубийство.

 63. 64 Профил на отчаян
  *****
  Неутрално

  Ето затова вече 20 години избираме да ни управляват най-големите тъпанари в България. С такава простотия тази държава никога няма да се оправи!!!!

 64. 65 Профил на простотия
  *****
  Неутрално

  Баща ми е по-възрастен и много се впечатлява от анкети и писано във вестник-черно на бяло.Всеки път като изръси някой свръх простотия аз го питам да-най великия ,но според кого и той не може да отговори.Това че няколко десетки или стотин са пуснали по едно СМС че не значи,че наистина е вярно.Вапцаров може да у бил голям поет,но даже неговите приятели комунистите не са го почитали като поет,а са мислили,че изказа му е много прост.Чак след като комунистите взимат властта,чак тогава е станал герой и после и велик поет.Доколкото знам е бил във военния отдел на Партията -отговаря за терористични актове и като такъв всяка власт ще си го разстреля по устав като обикновен терорист.

 65. 66 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#65] от "простотия":

  Това наистина е простотия ! Дори не зная как да ти помогна ! Толкова поражения върху съзнанието и знанията на хората донесе този период на преход, че се чудя - кое е по-страшно - периода 9-ти сптември 1944 -10 ноември 1989 или 10-ти ноември 1989 - ден днешен ! Нямам думи и букви !!!!

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 66. 67 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#65] от "простотия":

  Пак към теб от, съжаление може би, не си виновен/ вна/ за незнанието или невежеството, но по-добре прочети N 56 -57 то е все пак по-добро от това, което ти не-знаеш, мъчно ми е за теб !

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 67. 68 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#54] от "жандарм":

  И ти ли ??????? Възможно ли е, след толкова увредени мозъци от комунизъм, да има сега толкова много увредени пост-комунисти !!!!Мислете със собствените си мозъци - четете, ровете се, разберете сами истината - тогава се изказвайте, моля ви !!!

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 68. 69 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#49] от "антикомунист":

  На колко години си? Мисленето започва още с раждането, ти как мислиш? Да проведем един кратък урок по ограмотяване - кажете коя област на познанието най-много са ви осакатили псевдо-даскалите ви, които се опитваха да променят историята и културата и всичко, до което се докосваха в този объркан период след псевдо падането на комунистическия режим?

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 69. 70 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#61] от "патриот":

  Спри се до тук ! Купи си книжка със стиховете на Ботев и............. ....замълчи! Къде и как е изписан стих на Ботев и кой е той ? Който знае нещо - да се обади !

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 70. 71 Профил на Българин
  *****
  Неутрално

  До коментар [#10] от "h":
  Аман от политикани. Става дума за любовна история, а не за политически идеи. Не се съмнявам, че според първосигналните ти виждания Лорка трябва също да бъде включен в списъка на терористите.

 71. 72 Профил на Катя до №62
  *****
  Неутрално

  Класацията обхваща ДВАДЕСЕТИ ВЕК! Надявам се, че просто не си разбрал тази подборност, защото ако търсиш Ботев и Венета в ХХ век, много тъжно...

 72. 73 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#31] от "Горна Джумая":

  "Аз пак те обичам,
  Родино на Гоце и Даме,
  защото израснах,
  защото закрепнах във Теб.

  И нося в сърцето си младо
  тревожното знаме
  и вечния устрем
  на всички без покрив и хлеб".

  Това имаш предвид, нали! Но коя е Родинат, за която пише?! Ти коя мислиш ?

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 73. 74 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#61] от "патриот":

  Христо Ботев - роден: 6 януари 1848 година прострелян и умира на 2 юни 1876 година - все още сме в 19 век ! За това ти казах да си купиш книжка !

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 74. 75 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#10] от "h":

  h-h-h-h-h ?

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 75. 76 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#54] от "жандарм":

  С минуси няма да се ограмотиш, аз не те обиждам - констатирам пораженията - като след взрив от ядрена бомба !

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 76. 77 Профил на no name
  *****
  Неутрално

  А вие гласувахте ли, или на същия принцип сте клекнали и чакате другите да ви избират и политиците?
  А после се оплаквате кои какво е направил докато вие спите!!?
  Ако всеки работеше това, от което разбира най-много, на тази географска ширина би бил по-лесен живота, въпреки лошия генетичен материал, с който разполагате!!!

 77. 78 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#77] от "no name":

  Ако това е към мен - позицията ми е ясна във всичко в живота, избирам според разума си, а мисля че той е на човек, който желае най-сетне да не се срамуваме от това, че живеем на Балканския полуостров!
  И не копирам чужди имена и мнения !

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 78. 79 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#77] от "no name":

  Допълнение:
  - виж пост 36-това е моят глас - глас в пустинята на простотията !

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 79. 80 Профил на do no name
  *****
  Неутрално

  Аз не сам длажен да вервам , 4е всеки убит заради идеите си е добар поет или каквото да и било друго. На мен ми стига стиха на Вапцаров" 6те строим завод, завод за живота сас иаки бетонни стени" за да ми стане иасно като какав идеалист е бил

 80. 81 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Гневно

  До коментар [#80] от "do no name":

  Цитирам те:
  "Аз не сам длажен да вервам , 4е всеки убит заради идеите си е добар поет или каквото да и било друго"
  Виж ти за нищо не си длъжен да "верваш", най-малко да пишеш кретенизми тук. Ако някой увреден даскал ти е преподавал глупости или ти просто не си учил - това си е твой проблем, то и другите не са длъжни да те четат - сври се в тясното си жалко съществуване и живей по начина, който ти харесва. А за завода на Вапцаров - тъп си за това се изказваш глупаво ! Я виж това не прилича ли на жалкия ти живот, а и не само твоя, а на много окрадени от демокрацията българи !
  "Завод. Над него облаци от дим.
  Народът прост,
  животът - тежък, скучен. -
  Живот без маска и без грим -
  озъбено, свирепо куче."

  Твърде елементарен си за да разбереш - никакъв комунист не е Вапцаров- а реалист и за съжаление много наивен за да вярва, че живота ще стане " по-хубав от песен, по- хубав от пролетен ден"
  ".........................
  ще строим завод
  за живота!
  Децата ни мрат
  в отровната смрад,
  без слънце,
  в задушни коптори.
  Светът е затвор."
  И сега много го мислят това, а и живеят така за разлика от бандитите и бившите и настоящи управляващи, ти много ли си харесваш живота ? Злобата ти показва обратното - не е много справедлив и към теб, но май няма и да стане - не си способен да си го направиш по-добър ! Бъди щастлив/ а/ ! C'est tout !!!
  Don't worry, be happy !

  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 81. 82 Профил на no name
  no name
  Рейтинг: 0 Гневно

  До коментар [#80] от "do no name":

  Ето подходяща "поезия" за теб - акъл не е нужен !
  Извинявам се на тези, които ще го прочетат, на теб ще ти е като по мярка ! Чао!

  "Готова ли си за езда (с участ. на Еди & Друпи)
  I-ви куплет (Д-р Пит):

  Сложи си, кучко, колоната м/у краката,
  движи си задника когато усетиш баса във вагината…
  Негодника е тука! Да ти го начукам…
  Не ми пууука,
  дали си любимото момиче на тате
  или голямата любов на някое русо пате…
  Е`бати не се прави на кучка.
  Обърни ми внимание и всяко твое желание
  като с магическа пръчка ще стане реално.
  Не ме карай да се държа брутално…
  Нормално е да искаш шибаните ми мангизи,
  всички кучки ги искат и знаят 1000-ди пинизи,
  научени от майчините случки,
  защото те също са били кучки…
  но първо трябва да яхнеш мотора…
  Време е за езда, нали знаеш за к`во говора!

  Припев (Д-р Пит & Еди):
  Готова ли си за езда? А?
  Разтреси си, тогава, гъза, МА!

  II-ри куплет (Еди):
  Съвсем случайно я скивам с бялото на очите,
  как обикаля търсейки мъжа на мечтите.
  Изскачам от бара, като лешояд на мърша -
  скачам, опитвайки се да я забърша…
  Всяка /малка/ пичка иска да стане голяма дама
  като нейната мама, само че винаги се
  получава 1-а и съща драма,
  когато удари няколко 100-тин грама.
  Искаш ли да се поразходим из града?
  "Ами, ъъъ ?!" А? "Ами… Да!"
  Качвай се тогава
  в шибаната ми кола, ма!
  Ставаме, гледам я, че почва да залита:
  Да не си гимнастичка, ма?, а тя ме пита:
  "Да, а ти какъв спорт тренираш?" Конен -
  особено когато съм разгонен!!!

  Припев:

  III-ти куплет (Д-р Пит):
  Ден след ден до мен достигат твоите викове,
  мами, идвам да поразтикаме
  малко денс на фолио -
  голия танц на моята плът в твоята плът.
  Няма спра докато не ми позволиш,
  докато не започнеш да крещиш и летиш
  по-високо от най-смелите си фантазии…
  В море от възбуда потопени в екстази,
  да си говорим с езика на тялото,
  докато не се наелектризира цялото
  помещение от това изкушение…
  За мен - поредното плътско угощение!
  Плачеш, бебчо, защо плачеш?!
  Не мисли, че за мен ти нищо не значиш,
  но просто трябва да ме разбереш,
  такъв съм и ти едва ли ще ме спеш…
  Времето минава и не знам моя остатък,
  а жените са толкова много, а живота толкова кратък."  Аз не съм комунист, аз не съм нихилис, аз не съм шовинист, аз не съм терорист, аз не съм антихрист, аз не съм екстремист. Аз съм просто човек!
 82. 83 Профил на Поет
  *****
  Разстроено

  До коментар [#6] от "qu":Вапцаров НИКОГА НЕ Е БИЛ КОМУНИСТ!!!!!

 83. 84 Профил на Marriela
  Marriela
  Рейтинг: 506 Гневно

  Не гледам предаванията на кампанията, по ред причини, които вече споделих под други статии на в. "Дневник, посветени на нея, но провокирана от няколко мнения на "no name" тук, изгледах предаването на запис на официалният сайт и споделих мнението ми за него ето тук, под тази статия -> http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/01/21/845245_zritelite_izbirat_nai-znachimata_ljubovna_istoriia_na/#comments - но пропуснах да добавя и две неща, които ми направиха лошо впечатление. Първо - водещият си позволи да изрази предпочитание (за любовната история между Никола и Бойка Вапцарови), което според мен е недопустимо, за да не се влияе на гласуването на зрителите. Второ - поетът Тома Марков нарече Яворов "черен чирпански циганин" и аз поне не успях да чуя водещият да му прави забележка...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK