Наркозависимите влизат в регистри

Национален регистър ще вписва имената и данните на хората, включени в програмите за лечение на наркозависими. Това предвиждат промените в Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, който влезе за разглеждане в здравната комисия днес.


За да бъдат предпазени личните данни на пациентите, в регистъра ще се използва уникален идентификационен код за всеки човек. Контролът върху самите програми ще се осъществява от Националния център по наркомании и Регионалните центрове по здравеопазване.


Промените в закона имат за цел да затегнат и контрола върху отглеждането на растения от рода на конопа. Те предвиждат след взети предварително проби всички незаконно засети полета от опиумен мак, кокаинов храст и коноп да се унищожават на място от полицията. Ще се следи по-изкъсо и вносът на коноп и семена от коноп.
Лицензионните режими за производство, търговия и съхраняване на лекарства, съдържащи наркотични вещества, вече са описани в закона, а не в подзаконови нормативни актове, както досега. Лицензите ще се разрешават от министъра на здравеопазването или от посочен от него зам.-министър, като ще бъдат лични и няма да могат да се преотстъпват.


Законът предвижда и създаването на общински съвети по наркотични вещества и информационни центрове. Неправителствените организации ще могат също да се включват в работата на Националния съвет по наркотични вещества. Целта на промените е законът да се синхронизира с текстове на други закони, които имат отношение към темата.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на о. Павел
  *****
  Неутрално

  Дали има регистър на форумците на "Дневник" със списък на про- и анти-правителствените им писания?

  .........

  Българският ислям -
  http://archiman.livejournal.com/

 2. 2 Профил на чупакабра
  *****
  Весело

  До коментар [#1] от "о. Павел ":

  Има - на майкати онаа работа

 3. 3 Профил на Frisko
  *****
  Неутрално

  Това ми се струва малко противоконституционно, а и понамирисва на полицейска държава.

  Дали да не направим регистър на:
  - алкохолиците
  - любителите на шоколад
  - вегетарианците
  - разведените

  списъкът може да продължи безкрайно

 4. 4 Профил на BIG AL ::)))))
  *****
  Весело

  А на КРИМИНАЛНО-зависимите , СПИСЪКА да се вземе от Позитано 20.
  Много малко допълнения са ..нужни...)))

 5. 5 Профил на SS
  *****
  Неутрално

  По мое скромно мнение такъв регистър може и да е полезен! Първо ще се добие някаква по точна представа за нивото на наркозависимост в страната(съотв. какви усилия ще трябват за ограничаването) .Второ голяма част от зависимите са и крим. проявени за да задоволяват потребностите си(тук не включвам сополанковците запалили си по една трева -в края на краищата и Бил Клинтън е пафкал на младини). И накрая една идея(може и да излезе нещо) за да се справи обществото с този порок трябва да се деиства радикално -да се изкорени възможността за печалба на дилърите!!! Как - като държавата стане наи големия - легализация на леката дрога(Холандия), безплатно раздаване на регистрираните наркомани от конфискувания хероин с еднократни игли и спринц.(превенция на ХИВ и Хепатит) плюс лишаване от паричен ресурс на разпространителите и упражняване на лекарски контрол !!!

 6. 6 Профил на Ц Ц
  *****
  Неутрално

  На мен пък ми е чудно защо близките на наркозависимите считат че държавата трябва да ги лекува безплатно. Ами защо да не лекува така и алкохолиците. Те били болни. Друг път болни. Просто разглезени и неконтрирани от родителите си деца. Защо моите деца не са нито наркомани, нито алкохолици нито пушачи. Разбира се това не е достатъчно децата да са добри граждани, но все пак това е основата.

 7. 7 Профил на грипен
  *****
  Неутрално

  Този списък ще е интересен за застрахователи, работодатели, бъдещи тъстове и т.н. Знаем къде живеем, който иска да направи справка ще намери нужния познат.

 8. 8 Профил на инж. Филип
  инж. Филип
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз предлагам ББ и ЦЦ да ги боцват по веднъж отзад публично.

  Гледам доста народ се ориентира към летищата днешно време. Пожелавам им успех!
 9. 9 Профил на тъпи милиционери!
  *****
  Неутрално

  И за какво точно й и на властта този регистър освен да злоупотребява с тези хора, вместо да се опитва да ги лекува, каквото в България не се прави!

 10. 10 Профил на Едно_Българче
  Едно_Българче
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Поредната глупост, която няма да има никакъв ефект...само си измиват ръцете... А програмите за наркомани е просто виц... родителите и семействата на зависимите са оставени на произвола.

  Ц Ц родителите на зависимите не искат държавата да лекува децата им безплатнно, защото те пръскат много повече пари за алтернативи начини на лечение... това което искат засегнатите е полицаите да се навдигнат от дебелите си задници и вместо да се поздравяват с кварталните дилари и да си финансират от тях луксозния начин на живот, да ги вкарват в затвора. Защото и най- добрата програма и терапия няма ефект, когато дилърът идва да те търси вкъщи или в училището

  Да не говорим и че държавата не взима никъкви превентивни мерки, като например да се налее в главата на малките наркомачета ,че и тревата, разните гъби или синтетични буклуци са дрога и могат да ти съсипят живота точно толкова колкото и хероина например....

  Fortuna favet fortibus!
 11. 11 Профил на ай сиктир
  *****
  Гневно

  от нашите данъци пари за разни метадонови програм дрогите въртят търговиика с него за истинска ,поркат си бира п о градинките и тормозят обществото коета им било длъжно тепане им трябва

 12. 12 Профил на x
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "ай сиктир":

  ''Гневния'' яж лайна бе !!! Мършляк вмирисан !!!

 13. 13 Профил на yoss
  *****
  Неутрално

  ЦЦ, прав си, че всичко идва от възпитанието, но наркоманите, както и алкохолиците (които са си вид наркомани), са болни и трябва да се лекуват. Разглезените деца са направили много сериозна и съдбоносна грешка, която ги е разболяла. Според мен едно културно общество би трябвало да даде шанс и помощ, защото някои от тях могат да се оправят, а това са си спасени животи.

 14. 14 Профил на Анонимен
  *****
  Разстроено

  ХЕРОИН,НАРКОТИЦИ,АБСТИНЕНЦИЯ-ЗА РОДИТЕЛИ
  http://yphalachev.blogspot.com/2009/12/blog-post_546.html
  Предполагате, че хлапето употребява наркотици?
  Запазете спокойствие и преценете фактите. Образовайте се по въпроса.Обърнете се за съвет и помощ към компетентни организации.Не се поддавайте веднага на страховете си.Не се изолирайте. Обсъдете проблема с други родители.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK