Санитарен кордон срещу протести ще опаше президенството и Министерския съвет


Проличава приемствеността между тройната коалиция и ГЕРБ
адвокат Михаил Екимджиев

Протестите и митингите ще бъдат забранени в "обозначени зони" и пред Министерския съвет и президентството, а не само около сградата на Народното събрание, след като парламентът прие вчера законови промени.


Както коментираха от ГЕРБ, разковничето е в обхвата на "обозначената зона", но той щял да бъде уточнен по-нататък, когато се направи съвсем нов закон за митингите и манифестициите. Сегашният е от 1990 г. и има няколко редакции. В него сега не е записано на какво разстояние от сградите на властта не може да има демонстранти, а според няколко правителствени постановления "санитарният кордон" се определя от МВР и Столичната община. Според политици от ГЕРБ зоната не трябва да е много голяма - идеята била да се осигури коридор, през който работещите в институциите да могат да влизат и излизат, достатъчни били и три метра. 
Опити за подобни ограничения имаше при кабинета "Станишев", но те не минаха през парламента. Последваха няколко протеста срещу готвените забрани, за които се разбра непосредствено преди митинга пред парламента на 14 януари м.г., когато се стигна до сблъсъци между полицията и демонстранти, а над 50 души бяха арестувани.


"Много ясно проличава приемствеността между тройната коалиция и правителството на ГЕРБ, което всячески държеше да се разграничава от предишните управляващи", коментира вчера пред "Дневник" адвокат Михаил Екимджиев от Асоциацията за европейска интеграция и права на човека. Според него е парадоксално, че новите управляващи одобряват "мракобеснически закон, който ограничава основни граждански права".


От КНСБ поискаха президентът Георги Първанов да наложи вето и посочиха, че "никоя политическа сила не е предприемала толкова антидемократична мярка, която обезсмисля 20-те години преход и реформи". От прессекретариата на Първанов коментираха, че той ще реши дали да наложи вето, след като законът пристигне на "Дондуков" 2.


Идеята да се въведат тези правила за протестите около сградите на президенството и Министерския съвет е била предложена в сряда на заседанието на вътрешната комисия. Тя била на депутати от различни парламентарни сили и "спонтанно беше подкрепена от всички", разказаха участници в закритото заседание.


Без дебати по същество мина приемането в пленарната зала в четвъртък. Екатерина Михайлова от "Синята коалиция" предложи ограниченията за митингуване да важат и за зоната около сградите на Върховния касационен съд, където се помещава главният прокурор, и на Върховния административен съд. След дискусия оттегли предложението си, но настоя при следваща промяна в закона този въпрос да бъде уреден.


С новите изменения се въвежда тридневен срок, в който организаторът може да обжалва получена от кмета забрана за организиране на митинг пред съответния административен съд. Магистратите трябва да се произнесат в 24-часов срок от подаване на жалбата. Идеята е на депутати от ГЕРБ  заради липсата на яснота пред кой орган да се обжалва отказ на кмета за организиране на проява, което доведе до много дела в Европейския съд в Страсбург.

Коментари (43)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на възмутен
  *****
  Гневно

  Ами - да им е.. майката!

 2. 2 Профил на АЗЗЗ
  *****
  Весело

  До сега комунистите, царистите и седесарите не посмяха да въведат подобни прогресивни ограничения.
  Ние ГЕРБЕРИТЕ ще въведем тези демократични промени за да можем да гарантираме че, няма да има недоволни от нашата ВЛАСТ и нямя да има искания да станем за да ни седнат на местата.

 3. 3 Профил на Мръсника
  *****
  Гневно

  Те на това му се вика "тоталитаризъм".

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Време е синята коалиция да оттлегли подкрепата си за правителството на ГЕРБ.
  След издигане на кандидатурата на Лесовъдката, и след приемането на този закон в крещящ разрез със спазването на гражданските права и свободи, просто е ясно че ГЕРБ обръща курса на движение наляво - близко до олигопола ДПС-БСП.

  The biggest risk in life is not taking one.
 5. 5 Профил на spiro
  *****
  Неутрално

  Моля Дневник да не ни будалка как спонтанно идеята била предложена и подкрепена от "всички"! Искаме имената им!!! Искаме да знаем персоналната вина на всеки от участниците в тоизи антидемократичен акт!!!!

 6. 6 Профил на kiro
  *****
  Неутрално

  Къде сте бе "демократи" от Синята коалиция в това НС ?!?! Нямаше ви на протеста за подлушването и следенето на нета, нямя ви и сега! Или вече "напълнихте гушката" и на демокрацията майната й?! Пфу!

 7. 7 Профил на ГЕРБ МОЖЕ
  *****
  Гневно

  "Никоя политическа сила не предприела толкова антидемократична мярка, която ограничава правата на гражданите и обезсмисля 20-те години преход и реформи"

  НИЕ МОЖЕМ!

  Който не скача е СЛОН! Кремиковски!

 8. 8 Профил на убиден
  *****
  Гневно

  Санитерен кордон ? Народа значи е нещо мръсно и болестотворно и трябва да има санитарен кордон.
  Е моето мнение е нека сложат санитарен кордон около тези санитарни възли - Министерския съвет и президентството

 9. 9 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Гневно

  тигре,ще дойдем в банкя.Защо ,,демократа,, костов не протестира?Това е НЕдемократично.Защо дсб подкрепиха?????

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 10. 10 Профил на честито :)
  *****
  Неутрално

  Честито, отиваме към авторитарен режим... Биометрични данни, не може да протестираме... Чудно

  А ето на къде може би сме се запътили всички:

  http://www.lifeaftercapitalism.info/critique/91-chinas-allseeing-eye-klein
  Всевиждащото око на Китай (Наоми Клайн)

 11. 11 Профил на emi
  *****
  Неутрално

  Браво!Ние отново сме първи!Как за това не са се сетили в Белия дом? хА- ХА - ХА

 12. 12 Профил на честито :)
  *****
  Неутрално

  И още нещо... нали не си мислите, че това е просто отнемане на политическите ни свободи? Не. Те просто искат да си опекат работата срещу недоволството, което се очаква, когато кризата ни удари силно (а те вече казаха, че най-лошото предстои). Т.е. има си икономически мотиви зад тази работа.

  Лоик Вакан го е обяснил пределно ясно в "Криминализирането на бедността":
  http://www.lifeaftercapitalism.info/critique/96-penalization-of-poverty-wacquant

 13. 13 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Любопитно

  Пичове,консултирах се с адвокат.Ако тази сутрин към 4ч. скочим в банкя със пиратки пред къщата на тигъра,ще ни арестуват за нарушаване на обществения ред.Хайде да се боднем в банкя и драгалевци(у вуйчо ваньо)с пиратки.Тук и да си пишем и да си плюем няма да оправим нещата.Съгласни ли сте???

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 14. 14 Профил на dimo 58
  dimo 58
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Подкрепям коментар 1
  ей гербери - да ви ....... и така нататък.
  Демокрацията си има правила. И 10 кордона да направите пак ще го духате на следващите избори.
  НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ КОЙ И ЗАЩО ВИ ИЗБРА!!!
  А на всички пишете тук - може и да сме се карали и оплювали, но ние сме гражданско общество и като такива не трябва да допускаме да ни клатуркат разни политици - от най -ляво до най -дясно. И да се крият като мишоци зад разни закони измислени от тях.
  АКО ТРЯБВА НА ПРОТЕСТ- ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!!! И ДА НЕ СТОИТЕ САМО ПРЕД КОМПОВЕТЕ ДА ПИШЕТЕ.

  Пътят е целта! Конфуций
 15. 15 Профил на italiq
  *****
  Гневно

  До коментар [#13] от "ARRI":

  Далече съм.Аз лично щях да дойда.

 16. 16 Профил на от ВАРНА
  *****
  Гневно

  До коментар [#13] от "ARRI":

  На какъв се правиш?На всички ни е ясно ,че вуйчо ти ВАНЬО е брат на Бойко Тигъра<<<<ти му даде тоя прякор>>>>са родени от една и съща майка.<<<<<<<<<кчина>>>>>Не чакай ново бъдеще!Виж новините с Маргините!!
  П.П.Тук си имаме Иво Гела,вие си имате вуйчо Ваньо и Бойко .

 17. 17 Профил на ГЛАСУВАЛ
  *****
  Неутрално

  До коментар [#13] от "ARRI":

  Аз няма да скачам.Аз ще имигрирам.А ти си ходи да хвърляш пиратки пред Костов.Гарван гарвано око не вади.Запомниго от мен.Млад си,ще пораснеш.

 18. 18 Профил на pro
  *****
  Неутрално

  ...все по малко демокрация ,все по малко надежда за булгария

 19. 19 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  До коментар [#13] от "ARRI":

  Твойта демокрация умря.Защо не те поткрепи КОСТОВ,а се бориш сам ,АРРИ?Те хората ти казаха,че Костов,не е демократ.А ти се бори за демокрацията ,сори пич,ама се бори за демокрацията.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 20. 20 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Лелеее,аз съм бъгнат.Защо някои хора се подвизават тук под мое име.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 21. 21 Профил на tuk
  tuk
  Рейтинг: 545 Разстроено

  Диагнозата за България е ужасен тумор с много метастази.
  Лечение: няма, поне засега!
  ......................................................................................................
  Ние сме "циганското гето" на Европа.Дават ни пари, но кой ги прибира и какво става не ги еня.Има няколко мутри дето се вживяват като богове и прибират всичко и останалите гледаме отстрани кат говеда как ни правят на маймуни!
  Абсолютно копие на Столипиново сме.

  I'm not crazy. My reality is just different than yours.
 22. 22 Профил на до бъгнатия АРРИ
  *****
  Весело

  Стига си ревал.Това,че са те бъгнали и пишат от твое име,трябва да те радва.Не реви ,а се бори за ,,демокрацията,,.Много си готин и за това те бъгнаха.Хубав аватар имаш.

 23. 23 Профил на ARRI
  ARRI
  Рейтинг: 1341 Гневно

  До коментар [#19] от "ARRI":

  Не гивори от мое име.Много си малък.

  Плащат ми от швейцарското посолство да пропагандирам ПРЯКАТА ДЕМОКРАЦИЯ ! Признавам, че трол-я в тяхна полза с/у 5 франка на пост!
 24. 24 Профил на Любим мой соц
  *****
  Весело

  Лостчо димукрата и Мухобойко "десното" взимат пример от партията майка. Муа ха ха ха ха ха.

 25. 25 Профил на лошо
  *****
  Неутрално
 26. 26 Профил на О Бойко
  *****
  Неутрално

  така значи - като почнат хората да протестират - в колона по един напускаме кораба, а те да се дерат пред празна сграда.

  Много лошо пич!

 27. 27 Профил на Правилникът
  *****
  Неутрално

  Гласи:Попът харесва селото ,селото ако не го харесва да се изсели.

 28. 28 Профил на Gen.Gurko
  *****
  Неутрално

  Мизерници! Селяндури и парвенюта, изобщо посредствени хора, но за сметка на това нагли и напористи. Съжалявам че гласувах за тях.

 29. 29 Профил на Доби
  *****
  Неутрално

  Споко ! Пропуснали са нещо важно - протестирането в Банкя е позволено - без това вече всичко решава Бащицата като прави аудиенции на министрите си в хола по чехли Стоенето пред МС е напразно, Бойко в работоно време е във фитнеса, а банкерката все пак е в къщи и ББ се връща вечер при ...парите

 30. 30 Профил на Батпобойко
  *****
  Неутрално

  Не заради друго, а защото ме е страх да не се нъхвърлите всички върху мен да ме целувате в изблик на неконтролируема любов.

 31. 31 Профил на Що се прайш на улав, бе?
  *****
  Неутрално

  До коментар [#4] от "Десен":
  Какво ляво, бе, глупчо? Това си е фашистко, супердясно!

 32. 32 Профил на Джони Вайтхаус
  *****
  Неутрално

  До коментар [#11] от "emi":

  А, бе, то им е подсказано от Белия дом, бе, братчед. Да не мислиш, че Боко Тиквата е достатъчно смел да се развихря по този крещящо недемократичен начин.

 33. 33 Профил на 100 кила
  *****
  Неутрално

  Ами 1 милион безработни идват, ББ тябва да се пази народната обич, и да ни показва по телевизията колко му е голямо одобрението.

 34. 34 Профил на gorskia
  *****
  Неутрално

  Тук става дума просто за противонституционен текст. Да си припомним какво гласи Конституцията:
  Чл. 43. (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
  (2) Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон.
  (3) За събрания на закрито не се изисква разрешение.

  В ал.2 се допуска редът да се определя с закон, а не мястото на провеждане на митинга. Темата може да се допълни и с решението на съда в Страсбург по жалба на Зелени Балкани срещу отказ на кмета на гр. Пловдив за организиране на протест. Там България загуби защото забараната за протест е ограничване на човешките права на членовете на организацията. Приемането на тези текстове ще доведе до нова вълна жалби срещу България и след това до плащане на присъдени обезщетения.
  Аман от компетенттността на парламента и юристите в МВР.


 35. 35 Профил на Dimitrov566
  *****
  Гневно

  МАИ щЕ ИЗЛИЗАМЕ ПАК ПРЕД ПАРЛАМЕНТА

 36. 36 Профил на Данъкоплатец
  *****
  Гневно

  Ха така! Протестите най-добре да ги правим в горите Тилилейски, където ще ни чуят и видят. Браво Бойко, браво серГЕЙ, браво тъпоумници депутати и боклуци политически. Май сопата трябва да заиграе, че да влезете в правия път.....

 37. 37 Профил на G1barko
  *****
  Любопитно
 38. 38 Профил на mUSASHI
  *****
  Неутрално


  КОНСТИТУЦИЯ

  Чл. 5.
  (1) Конституцията е върховен закон и другите закони не могат да й противоречат.
  (2) Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.

  Чл. 43.
  (1) Гражданите имат право да се събират мирно и без оръжие на събрания и манифестации.
  (2) Редът за организиране и провеждане на събрания и манифестации се определя със закон.
  (3) За събрания на закрито не се изисква разрешение.

 39. 39 Профил на милслещ
  *****
  Неутрално

  От три месеца ви повтарям,че политиката на ГЕРБ е продължение на Тройната коалиция!

 40. 40 Профил на ХА ХА
  *****
  Неутрално

  Давай БОЙКО!
  ГАЗ !
  БИИЙ ГИ!

 41. 41 Профил на do desen
  *****
  Неутрално

  десен приятелю,е.м.прелага чети и подкрепи ги отново и отново...

 42. 42 Профил на berbenkov-stajant
  *****
  Неутрално

  Аз съм Б.Б.горд премиер,мен народа ме обича,
  но аз съм мъж и кавалер,и неща... да ми се спича!
  Управлявам с мъдрост Аз,
  но Яне не разбира-митинги ще вдига!?!
  Къде бе Яне си тръгнал с осем депутати
  Аз съм Б.Б.с дългата скамейка-все способни кандидати!
  СДС,ДСБ,АТАКА козируват в моя чест!
  БСП играе опозиция и гласува за закона... с нас.

 43. 43 Профил на Goro
  *****
  Неутрално

  Стига митинги! Да се хванем яко на работа !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK