Академични потайности

Академични потайности

© Асен ТоневНа пръв поглед Стопанската академия "Димитър Апостолов Ценов" в Свищов изглежда като всяко едно висше учебно заведение - студентите си гледат къде следването, къде купона, спокойни преподаватели се разхождат по коридорите. Нищо не подсказва, че прокуратурата и Националната агенция за приходите разследват група преподаватели, включително и представители на академичното ръководство, за пране на пари.


Нито че ректорът на академията доц. Величко Адамов се оказа доста близък със скандалния лобист в съдебната власт Красимир Георгиев, добил известност като Красьо Черничкия. Нито че студентите са изнудвани да купуват само нови учебници и помагала.


Всички тези неща са от години, но избиха на повърхността едва напоследък. Една от причините може би е битката между ректора доц. Адамов и неговите сподвижници, които доминират в академичното ръководство, и група преподаватели, които сами се определят като дисиденти.
Списъкът с обвинения към ректора и сподвижниците му е дълъг - използване на университетските позиции за частни бизнес интереси, потискане на всеки опит за противно мнение на студенти или колеги преподаватели, репресии над инакомислещите чрез претоварване на графика с лекции, възпрепятстване на научната им дейност и т.н..


"Според графика, който ръководството ми представи, трябваше да преподавам 48 часа в денонощието", каза пред "Дневник" доц. Марияна Асенова. Тя заедно с доц. Емил Михайлов, гл. ас. Бисер Кръстев и гл. ас. Георги Георгиев, всички от катедра "Финанси и кредит", са сред основателите на сдружение "За европейско развитие във висшето образование и борба с неакадемични практики и плагиатство".
Най-сериозното им обвинение срещу академичното ръководство е, че принуждават студентите да купуват само първа ръка учебници и имат финансова полза от това. По официални данни в Свищовската академия учат 15 200 студенти, а това генерира оборот от близо 400 хил. лв. според приблизителните сметки на доц. Михайлов.


Според студентски сигнали, с които и "Дневник" разполага, дори е разработен механизъм, който ограничава възможността да се купи учебник втора употреба и по този начин гарантира постоянен и сериозен пазар на новите. Схемата е следната - задачите и казусите, които се възлагат на изпитите, са публикувани на последните страници на учебниците или в учебните помагала. По време на следването при възлагането на семестриални задачи преподавателите не само вписват в учебника уникалните параметри на типовата задача за съответния студент, но и се подписват на определена страница. Така, ако видят подписа си, ще е ясно, че студентът си е позволил да купи учебник втора ръка. И ще си плати за това с двойка.


От сдружението обясниха, че с тези "задължения" се разминават задочните студенти, но редовните и особено тези от специалност финанси не могат да се измъкнат. Оттам предоставиха и текста на студентска петиция до премиера, министъра на образованието и еврокомисаря по образованието, подписана поне от 130 души.


В нея се казва: "Не желаем да бъдем изнудвани и задължавани да закупуваме скъпите учебници и помагала, издавани от ректора и други преподаватели." "Сигурно пак е нещо, организирано от тях (сдружението - бел.ред.), но има и доста петиции в моя полза. Тези студенти трябваше да дойдат при мен да си подадат петицията, защото не могат да ме обвинят нито като преподавател, нито като ректор", беше коментарът на доц. Адамов.


Иначе по казуса становището на академията е, че никой не е принуждавал студенти да купуват учебници и не ги е "късал" затова, че не купуват. "Ако е имало такъв случай, то оплакване не е било подавано", каза доц. Адамов. Подобни оплаквания обаче фигурират на сайта www.paste.hit.bg , който се поддържа от бивши възпитаници на академията. Оплаквания е имало и на форума в сайта на самата академия до 2007 г. Тогава ректор става Величко Адамов, а във форума на академията вече се влиза само с факултативен номер и винаги се знае кой изказва мнението. След въвеждането на новата система коментарите рязко падат, обсъжданите теми също.


Според доц. Адамов това се прави, за да не се пускат анонимни клевети, по които после да се изписват куп обяснения. Затова той отказа да коментира и анонимните сигнали, подадени на "Дневник". Същата е целта на заповедта, че не могат да се правят проучвания на студентското мнение без разрешението на ректора.


Несъгласните с тези практики преподаватели открито се противопоставят едва в края на 2008 г. Повод за това е конфликтът, който възниква при избора на председател на общинския съвет в Свищов. Доц. Емил Михайлов и гл.ас. Бисер Кръстев, които са общински съветници на ГЕРБ, обясняват, че са отказали да подкрепят фаворита на Величко Адамов за председател на общинския съвет. "Величко ме привика и каза, че академията е над общината и политиката, затова трябва да гласувам за доц. Стоян Проданов", разказва доц. Емил Михайлов.


Освен преподавател в академията Стоян Проданов е изпълнителен директор на застрахователната компания "Бул инс", а като общински съветник е избран от листата на СДС. "Величко ми каза: "Хвърляй си тогата", когато разбра, че гласуваме за нашия кандидат Иван Харалампиев", допълва историята си Михайлов.


За спора потвърди и ректорът на академията, но определи твърденията на колегите си като "свободни съчинения". "На никого не мога да диктувам какво да прави или да не прави. Да, конфликтът тръгна оттам, но това съм го забравил и не ме интересува", каза Адамов. Основателите на сдружението твърдят, че именно след сформирането му срещу тях започват "репресии" (претоварени графици за преподаване и т.н.) от ръководството на академията, където по думите им Величко Адамов е консолидирал ядро от верни хора.


Най-близки до него били заместник-ректорът доц. Андрей Захариев (който бе сред присъстващите преподаватели на разговора на "Дневник" с ректора), Стоян Проданов и доц. Пламен Пътев. Андрей Захариев е бивш председател на общинския съвет в града и настоящ съветник от СДС, председател на икономическата комисия към общинския съвет.

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ц.Димитров
  *****
  Неутрално

  Не е лошо да се прочетат и по-горните материяли: "Ректорът за офшорките: Сключих договор с един американец, оттам нататък не ме интересува" и "Бизнесът на доцентите". Занимателни четива! Особено за някои специализирани звена - както полицейски, така и медицински (има се предвид внезапната амнезия у някои замесени)! Пълна отврат!

 2. 2 Профил на AA
  *****
  Неутрално
 3. 3 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  Тази Стопанска академния започна да мирише много лошо. Като че ли там законната академична автономия се използва за лични облаги на академичното ръководство. Не бива да се забравя, че преподавателите във висшите училища тябва да са и педагози и не само да учат, но и да възпитават студентите. На какво ги възпитавате, господа от академичното ръководство? На бандитизъм ли?
  Министърът трябва веднага да прекрати мандата на сегашното ръководство и да насрочи нови избори, като осигури демократичност при провеждането им.

 4. 4 Профил на ханът
  ханът
  Рейтинг: Любопитно

  мафия, даскалска мафия.. представям си на какво учат студентите.. но като видиш красьо черния и колегата му, не е далеч да се сетиш....

 5. 5 Профил на 7878
  *****
  Неутрално

  Колкото е виновен Адамов, толкова са виновни и неговите копои, които изпълняват всяка негова прищевка.Не може един човек пък бил и той и многоръкият Шива едновременно да участва в офшорки, да преписва учебници, да следи подчинените си, да наказва за всяко вдишване инакомислещите, да се слави като Казанова и да име време за всичко това. Без помощта на услужливите и сервилни асистентчета, доцентчета, че дори и уж мастити професорчета, това е невъзможно. Голям срам за Свищов, за Академията и голямо уронване престижа не само на учебното заведение, но и на всички завъшили и следващи в него. Но народът го е казал: "не е луд който изяда зелника, а този който му го дава". "Всички вкупом сгрешихме и всички вкупом непотребни станахме". Адамов е продукт на сбърканото 20 годишно развитие на стопанска академия и на затварянето на очите на ректори и ръководства през този етап. Не знам тези хора как спят, но вече това стана национален проблем. Дано скоро се реши, защото може да стане международен, а тогава вече ще стане срам за България. Моля органите да вземат спешни мерки и този тумор заедно с метастазите да бъде отстранен завинаги от Свищов.

 6. 6 Профил на дрън-дрън
  *****
  Неутрално

  защо става въпрос само за този университет. нима другите са чисти. или имат още по-порочни практики. в образованието пародията е пълна както и в почти всяка друга сфера. ама има ли някой желание да промени нещо или само копаме "новини"

 7. 7 Профил на nn001
  nn001
  Рейтинг: 4 Любопитно

  Спрете да гледате очевадното и помислете, какво се крие под очевадното... Слаба журналистическа работа... Къде са ответните страни? Аз мога да напиша същия материал, с обратния смисъл със същите факти... Как ли? Еми просто въпрос как се поставят парчетата от пъзела.

  По-любопитният въпрос за мен е, защо Доц. Емил Михайлов и гл. ас. Бисер Кръстев не са гласували за своя колега от академията в Свищов - доц. С. Проданов?

  Смешно би било да се опитват да обясняват, че са лоялни на партията си и не могат да предадат кандидата, при положение, че преди да постъпят в ГЕРБ са били част от друга партия или общност, която са изоставили без особени скрупули . Разбира се, сигурен съм , че е било, защото новата партия е "пасвала повече на възгледите им" , а не че е било ясно, че ще спечелят изборите. Ако сметнем, че не е от лоялност, то тогава идва другият въпрос - защо са отказали молбата на ръководителя си, за подкрепа на колега и са предпочели друг, ако това е вярно разбира се, защото само прокуратурата може да каже дали е така или не... Има два варианта - или конкурентния кандидат им е предлагал повече или просто са сърдити на ректора заради нещо? Но какво може да е това нещо? Може би са му сърдити, че им е отказал нещо преди? Нещо, което са искали много, нещо от което са щели да имат голяма изгода?

  Каква обаче е истината ще си остане ясна само за Михайлов, Кръстев и верните им заинтересовани другари. Едно обаче е сигурно - Михайлов и Кръстев са гласували не за най-правилния човек за общината, а за човекът, от който се надяват да получат най-много в последствие.

  P.S. Не познавам нито едно от гореизброените лица, нито съм чел който и да е материал по темата. Но звучеше логично нали? Илюзия приятели, всичко е една илюзия и изопачаване на фактите. Не вярвайте сляпо на това, което ви казват, а мислете. Мислете и винаги си задавайте въпроса. ЗАЩО? Каква е ползата му от това? Защото всичко в този свят се върти около "ползата"...
  Успех!

 8. 8 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 582 Неутрално

  Стоян Проданов е един доста гнусен тип с комплекс за малоценност свързан най-вероятно с ръста му. Колкото до останалата клика на Вили Адамс - Пламен Пътев и Андрей Захариев - интелигентни хора, за съжаление решили да успеят с цената на всичко. Самият Вили е корумпирано парче, доста арогантно при това.

 9. 9 Профил на Tony
  *****
  Неутрално

  До #7

  Драго, бас хващам, че това си ти

  Особено по послеписа. Ти винаги не познаваш никой и нямаш нищо общо с която и да е страна....абе въобще винаги държиш да покажеш, че си най-обективния коментатор. За съжаление обаче ти си най-субективния такъв

  Ние мислим, повярвай ми. А и логиката хич не ни куца. Съвсем скоро до месец, ще имаш шанс лично да си защитиш тезата пред мен, Руди и Стенли, когато се засечем в Плевен. Но тогава, ще се наложи да боравиш с факти, понеже наживо не съм толкова търпелив, колкото онлайн

  Както и да е Ще се видим скоро :*

 10. 10 Профил на TOSHOXS
  *****
  Неутрално

  Тези неща се знаят много, много отдавна..поне от десет години. Но по-добре късно отколкото никога. Явно само за хората, които нямат и понятие къде се намира Свищов това е новина. Жалко за това, че се петни името на такова престижно висше училище, различаващо се от отстаналите по дух и история. Добре, че Д. Ценов не е жив да види какво се случва в момента с неговата мечта...ВЪН ТЪРГОВЦИТЕ ОТ ХРАМА!

 11. 11 Профил на До 7878
  *****
  Неутрално

  7878 е прав. Винаги обаче ще се намерят 20 преподаватели, които ще бъдат прекалено заинтересовани от издигането на ректор, който да обслужва и нтересите им - пенсионери, които трябва да останат на работа, да изкарат някой лев като възложат на библиотеката да направи библиографска справка за нещо си, а след това я препродадат; млади асистенчета, които могат да прогресират, само ако ползват нечии протекции; доцентчета, които не би трябвало да бъдат такива и могат да станат професорчета, само ако учебното заведение плати допълнително на рецензентите и им осигури часове като хабилитирани предователи; студентчета, които не биха продължили като магистърчета и докторчета; администрация, която се нуждае от по-високи заплати и допълнителни привилегии. Затова нарушаването на закона в един ВУЗ не е дело на един или няколко човека, тя е дело на управляващата върхушка - ректор плюс администрация плюс ръководители на катедри. С подобна мафия останалите преподаватели не могат да се справят.

 12. 12 Профил на 7878
  *****
  Неутрално

  Рибата се вмирисва от към главата. Прав си "До 7878", но много зависи от решенията на ректора и ректорското ръководство и най-вече от примера, който тези хора ще дадат. Казано е, кесалю кесаревото, Богу божието. Не може да се избегне паричния момент, но не бива да има такива своеволия катко в момента и такива нелепи назначения. Но нека дочакаме първо свободата и тогава ще дойде още по-трудното - изборът на новия ректор. Това е нова тема за обсъждане. Може би е най-добре да се направи местен референдум до всички работещи в СА. Не е зле, по швейцарски да работим.

 13. 13 Профил на kuks
  kuks
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#12] от "7878":
  Идеята за референдума е чудесна. Май така трябва да бъде във всички вузове в Бг. Браво!!!

 14. 14 Профил на Nikos
  *****
  Неутрално

  Смятам, че темата за Стопанската академия стана вече доста банална. Всеки ден се измисля нещо ново и се допълва допълва. Докога, моля??? Тази стръв, с която се хвърлят журналистите на Академията е вече порочна. Положението във всички висши български училища е едно и също. а какво да кажем за средните училища, където директорки-феодалки разсипват психичното и душевно здраве на подчинените си и при тях не ходят есипи на "Дневник" и "Стандарт".Къде са господа журналистите, когато убиват българските граждани посред бял ден на улицата и престъпниците си живеят безнаказано.Най-лесно е да се умият ръцете с такива безобидни хора като Адамов и там да се бърбори на тази теми безспир.Хайде холан, спрете и вижте какви по-сериозни и страшни неща стават в нашата държава и никой не ги наказва.Престанете да търсите евтини сензации,господа журналисти и оставете свищовската Академия да си работи спокойно!

 15. 15 Профил на nikosman
  nikosman
  Рейтинг: Неутрално

  Надявам се журналистите да се заемат с нещо сериозно и да оставят свищовската аадемия на мира.Вече стават банални и неприятни.Не ни трябват сензации и измишльотини за офшорки, а да ни свъкенте възрастта за пенсиониране.Заемете се с нещо да помогнете на народа, а не да го товарите дипълнително с клюки!

 16. 16 Профил на Величко Адамов - преписвач
  *****
  Гневно

  Въобще не е банална темата за Стопанска академия "Д.А. Ценов" - Свищов - ето от къде е преписвал доц. Величко Адамов - http://ivomirchev.com/2010/02/плагиатствал-ли-е-доц-величко-адамов/

 17. 17 Профил на Ivan
  Ivan
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ами Вили Адамс очевадно е преписвач , крадец и самозван доцент- защо тогава не е в затвора?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK