Ректорът за офшорките: Сключих договор с един американец, оттам нататък не ме интересува

доц. Величко Адамов, ректор на Стопанската академия

© Асен Тонев

доц. Величко Адамов, ректор на Стопанската академия20 януари, 12.30 ч. На уговореното от "Дневник" и "Капитал" интервю с ректора на Стопанската академия идват доц. Величко Адамов и още десет преподаватели и членове на академичното ръководство. Някои от тях се включват в отговорите на ректора. Публикуваме част от интервюто, което продължи два часа.Не приемам становището на ВАК, то е пресилено.


На една вечер на специалност "Финанси", когато Сашка Васева ме доближи, се оттеглих.


Не съм член на никоя партия, но харесвам това, което ГЕРБ сега правят.

Доцент Адамов, в няколко публикации се споменава, че вие сте организатор на схема за пране на пари на Маргините с участие на преподаватели от академията. Какъв е вашият коментар?
- Намирам ги като смешни, тенденциозни, наивни. Аз съм финансист и познавам много добре законите и правилата на играта. Всички операции на тези дружества са в регистри. Още по-абсурдно е, че точим пари от Стопанската академия, за да ги перем в тези фирми. На тях им се правят много ревизии. Плащаме данъци. Това, че парите идват от офшорки, не е незаконно. Това са пари, които идват в България и създават поминък. Аз мисля, че те са подпомогнали нашата икономика и никого не сме ощетили.
Освен това, когато станах ректор, аз се оттеглих.


А каква беше вашата роля в "Юнивърс къмпани"?
- Няма нищо тайно. Към 2003 г. станах представител на офшорка "Самак инвестмънт". Като представител на тази фирма прехвърлихме капитали в "Юнивърс къмпани" и започнахме да осъществяваме нормални сделки в страната, които бяха проверявани. Когато станах ректор, прецених, че не е добре да се занимавам с фирми, и прекратих своето участие.


Кой е собственикът?
- Кажете ми вие. Аз съм сключил договор с един американец, който се представя като собственик, и оттам нататък мен не ме интересува.


Как се казва?
- Не мога да си спомня името. Отдавна съм забравил, но това го има в регистрите и може да се провери.


Как се запознахте с него?
- Чрез юридическа кантора, която оглеждаше всички тези неща.


Как се казва кантората?
- И това не мога да ви кажа, защото съм забравил отдавна.


Хотел "Синята перла" с какви пари беше построен?
- Със собствен капитал и със заем от банки.


Тази фирма не е кредитополучател в имотния регистър и няма ипотеки или залози на имущество?
- Аз съм се оттеглил и не мога да ви дам точната информация. Вие отворете регистрите и си проверете.


Редно ли е преподаватели да осъществяват бизнес с компании, за които се знае, че са свързани по някакъв начин с подземния свят?
- Първо, аз нямам информация, че някой е свързан, но всички хора и всички преподаватели участват в управление на фирми и банки. Това законът не го забранява. Мен ме интересува какво мога да свърша, за да се обогатявам професионално.


Коментирайте моралния казус - редно ли е да излагат на риск институцията, като участват в такава дейност?
- Това е световна практика. Това не са единствените офшорни фирми. Кой може да каже кой е истинският притежател на капиталите на офшорна фирма? Защо трябва да се поставя въпрос за морал, когато това е възможно. И все пак сега, когато ни обвиняват, съм поканил тези преподаватели да излязат от фирмите.


Не говорят ли съвпаденията при регистрациите на дружествата, които се разследват, за наличието на стройна структура?
- Така е решил някой, така го е направил. Не съм го решил аз това. Това е работа на юристите. Сега като се раздухва по медиите, някой ще каже, че има сходство.


Поне вътрешноведомствено не се ли питахте как се получават тези съвпадения и дали няма връзка между тях?
- Той чак сега възниква този спор. И сега го обсъждаме и си казваме жертва на какво ще бъдат преподавателите от Стопанската академия. На това, че са искали да се проявят като професионалисти, или на нечии интереси, или на хора, които там се боричкат помежду си. Защото едва ли ние сме проблемът.


- Доц. Андрей Захариев: Може ли да коментираме и печата на диломиран експерт-счетоводител.


- Професор Михаил Динев. Печат 00003. Един от петимата най-най сред одиторите в България. Тази институция гарантира вярност и коректност на счетоводните записи по законите в България. Твърдението за пране на пари би трябвало да е от юрисдикцията на финансовото разузнаване.


Има ли натиск върху студентите да се купуват определени учебници?
- Доц. Величко Адамов: Няма дисциплини и преподаватели, които задължават студентите да си купят учебниците. Но как може да се проведе например едно семинарно занятие без наличието на съответното методическо указание. Преподавателят влиза и казва: препоръчвам ви тези и тези помагала. Но казва: Хубаво е за учението да имате методическото ръководство, за да работим добре. Но който няма пари за учебници, ще си го преснима. Дайте един студент, който да каже, че е изнуден.


Но по телевизията се казва от човек с името си?
- Този студент дойде ли при мен? Има си ред. Защо отива в интернет, като иска правда? Правдата е тук.


Не допускате ли, че може и да има злоупотреба?
- Може и да има, защото в България има много ВУЗ-ове, но при мен няма сигнал. Министърът много често ми иска обяснения по анонимки. Ако искат да се борим всички срещу това нещо, трябва да се посочи - този преподавател ме изнуди, и ще бъде наказан.


Вярна ли е историята за подписване на учебници и късането на студенти с вече подписани учебници, защото не са си купили нови?
- При мен такава история няма. Дайте ми историята, учебника, преподавателя, подписа. Имаше един период, когато студентите сами идваха при мен да ми искат подписа като автограф. Сега вече дори автографи не даваме.


Насажда ли се страх сред студентите да изказват критика?
- Нямам такива усещания, има доста студенти, които смело си изразяват позициите.Обещавам на всеки студент - ще го пазя от гнева на съответния преподавател.


Забраната да се правят проучвания сред студентите за качеството на образованието без ваше разрешение не нарушава ли конституцията?
- Такава заповед не е издавана. Изкривено е.
- Доц.Герганов: Преподаватели се опитват да привличат студенти за защита на техни действия, които са атакуеми по закона за висшето образование. Провеждането на анкети в Стопанската академия се извършва по регламентиран ред, има си специалисти, които поставят въпросите, отговорите. Всяка година проучваме мнението на студентите за качеството на учебния процес.


Има специална структура, която извършва проучването и обобщава резултатите. Точно за да предпазим преподаватели самоволно да правят такива проучвания, сме подготвили такава заповед. Целта беше да се спре преподавател Х, който влиза и казва: Всички, които се подпишете, че академичното ми поведение е най-добро, ще получите бонуси на изпитите.


Кой е този преповавател?
- Доц. Герганов: Вижте кои са членове на сдружението и ще получите отговор.


Доц. Адамов, вие сте единственият ректор на висше учебно заведение в България, уличен в плагиатство...
- Имаше една история с моята втора докторска дисертация, която защитих успешно на едно равнище. След това комисията, икономическата във Висшата атестационна комисия (ВАК). Видях, че се опитват точно в този ресор да ме вкарат, и си изтеглих документите. За мен това е прекратена процедура и не смятам, че с нещо съм ощетил който и да е и виждате, че съм се отказал да получа тази втора докторска дисертация.
В Стопанската академия никога не е пристигало такова становище на президиума на ВАК.


Разполагаме с копие от заключенията на комисията, че има ползване на пасажи, преписани, без да се цитират източниците?
- Проф. Камен Каменов: Аз съм член на икономическата комисия към ВАК, но не в този период. Икономическата комисия е само едно равнище. Крайната констатация е на президиума, но крайната процедура още не е завършена.


- Доц. Адамов: Тук е мястото да кажа, че аз попаднах в мелницата ВАК. Много хора си разчистиха здраво сметките с мен. Разбрах за какво става дума. Това беше един професор, който ми се сърдеше, че не съм го подкрепил да стане ректор. Но цялата история е, че аз съм жертва на тази мелачка на души и хора, наречена ВАК. Аз смятам, че съм постъпил правилно, изтеглил съм си документите. Няма решение на президиума на ВАК и с нищо не съм нарушил законите на държавата.


Защо не довършихте процедурата в президиума на ВАК?
- Защото видях, че няма настроение и че никой не ме слуша. Аз пиша фермани и обяснявам къде съм цитирал.

Ключови думи към статията:

Коментари (130)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КИН
  *****
  Гневно

  Язък да иначе доброто име и до скоро отличната репутация на Стопанската академия в Свищов. Достойният й патрон сигурно се върти в гроба си! Най-вероятно под музиката, поръчана от талантливия дикторант Красьо и кючеците на това недоразумение, сегашния й ректор (да му берат греха тия, дето са го хабилитирали)!

 2. 2 Профил на alterin
  alterin
  Рейтинг: Неутрално
 3. 3 Профил на !
  *****
  Неутрално

  Що го ръфате човека. В Перник самият университет ще бъде офшорка.

 4. 4 Профил на Десен
  Десен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Прилича на Тано Кариди.

  The biggest risk in life is not taking one.
 5. 5 Профил на риооо
  *****
  Неутрално

  Тоа да не е от Сицилия, бе! Май съм го мяркал в градчето Корлеоне! Пасеше кози!

 6. 6 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Аз като студент, след като мога да избирам между Берлин,Париж и Лондон, защо трябва да избирам Свищов?

  Заради парите ли?
  На всички ректори на университети едно трябва да им стане ясно:
  Работят в яростна конкуренция със западните университети, след 5 години ако няма промяна в ситуацията с учебните заведения, то се очаква поне умерено забогатяване на българите и тогава не 10 000 а 100 000 млади хора годишно ще бягат в някой европейски университет.
  Ректорите сега нека си се веселят заедно с Красьо, но като стане време да се плаща сметката, Красьо никакъв няма да го има...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 7. 7 Профил на Да
  *****
  Неутрално

  Взаимна изгода- мафиоти стават учени и преподаватели, а тъпанари- студенти и докторанти. Баси образованието, баси науката.

 8. 8 Профил на неизненадан
  *****
  Неутрално

  Тази статия трябва да започва с "Ректорът на офшорките:..." а не "Ректорът за офшорките" !

 9. 9 Профил на Баси наглеца
  *****
  Гневно

  Тоя изрод би трябвало да е в Белене а не ректор. Такъв е матриала, такива са ВУЗ-овете.

 10. 10 Профил на Х X X
  Х X X
  Рейтинг: 544 Неутрално


  Докарал се е като Берлускони.

  Бахти и порнографския ректор.

  think different
 11. 11 Профил на Иво Мирчев
  Иво Мирчев
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Що глупости и лъжи са казани в това интервю...
  Завърших през 2004 г. Свищов - и подписите на учебниците ги имаше и притискането на студенти да купуват задължително учебници. Това е въпрос на манталитет там. А студентският съвет още тогава беше сбирщина от чалгаджии (с малки изключения)...

  http://www.ivomirchev.com
 12. 12 Профил на прокурор
  *****
  Неутрално

  Този мошеник е за затвора. Само заради наглите си отговори, че ве помни имена трябва да бъде уволнен от министър Игнатов. После съд за цялата помиярска група с присъда, която да покаже, че престъпниците са за панделата при преобладавощо ромско присъствие. Всъщност тези уж икономисти отдавна са се циганизирали. Позор и отврат.

 13. 13 Профил на Devian
  *****
  Гневно

  А къде спи министърът на образованието?От сега е ясно,че баш акъл бабаит Адамов страда от бързо развиваща се амнезия и вече не може да изпълнява задълженията си,а на обясненията му може да се върже само някой малоумник.Ама на какво ще учи бъдещите студенти,че договори се сключват ей така без даже да се поинтересуваш с кого сключваш сделката.Той със сигурност и за пране на пари не е чувал и ако пере някакви,то определено ги пере в пералнята.

 14. 14 Профил на 2029
  *****
  Неутрално

  "Ректорът за офшорките: Сключих договор с един американец, оттам нататък не ме интересува..."

  Надявам се Прокуратурата да се заинтересува. Най-накрая.

 15. 15 Профил на Иван Петров
  *****
  Неутрално

  Кажи му "ректор" и не го обиждай повече.
  Мизерник!
  Долно човече!

 16. 16 Профил на лелееее
  *****
  Неутрално

  тоя ква физиономия има!

 17. 17 Профил на 123
  *****
  Гневно

  Карах 2-ра специалност Финанси през 1997-ма (паралелно с 1-вата). Зимния семестър към 17 часа отовам на изпит в кабинета на този идиот. Започва с въпросите - аз отговарям на всички. Най-накрая протича следния диалог:
  Той: Отлично колега. Вникнали сте в материята. Пиша Ви 5-ца (той 6-ци не пишеше). Дайте си книжката и учебника.
  Аз вадя книжката и учебника издаден година по-рано от него.
  Той: Аааааааааааа, не колега. Има ново издание на учебника. Дайте ми новото издание.
  Аз: Така ли? (правя се, че не знам)
  Той: Да. Има го в книжарницата отсреща. Отскочете до там да го купите а аз през това време ще Ви напиша оценката.
  Знаех за тази практика но мислейки, че ще ми се размине и псувайки на ум отивам да купувам новото издание на учебника, което е същото като старото само дето разделите вътре са разместени - 2-ра част става 5-та, 5-та става 3-та и т.н.
  Влизам в кабинета. Взима новия учебник, подписва се без да съм го карал и тогава ми пише оценката с коментар:
  Той: Ето колега, заповядайте. Ето Ви и мой автограф на новото издание.
  Аз (след като вече книжката с оценката беше в ръката ми): Че то новото е същото като старото само дето главите са разместени!
  Той: Хайде моля Ви се колега сега да не си разваляме отношенията.
  Изтърсих му едно "Довиждане" и си обърнах гърба.

 18. 18 Профил на на кой му пука
  *****
  Неутрално

  на кой му пука? както казваха в зората на демокрацията от зарад идват болестите и лошото време, а от изток - революциите! та в тази връзка ако в т.нар. сотпанска академия - свищов е така, то ща не се питаме каке е в т.нар. столицата и съответния вуз и пр.

 19. 19 Профил на на кой му пука
  *****
  Весело

  иначе за евентуално четящите поднасям извинение, че търся с домашната котка буквите по клавиатурата. дано не Ви наскърбявам, но почти съм набор на изобретението на Дж.Атанасов

 20. 20 Профил на 123
  *****
  Гневно

  Продължение:
  Следващия изпит беше при солташака му А. Захариев.
  Същия сценарий. И понеже много мразя да ме правят на глупак се скарах с него и казах, че няма да си купя новия учебник. Явно за да не става панаир бях настойчиво помолен да "отскоча" до книжарницата. Затваряйки врата отвън благослових цялата им катедра " Финанси" на глас с думите "Абе що не си Е_Е ТЕ МАМАТА!" и не се върнах.
  Та набързо ме отказаха от специалност Финанси. А и добре, че поради висок успех не плащах такса за 2-ра специалност. В противен случай хем такса щях да плащам хем да им пълня гушите на тия идиоти.

 21. 21 Профил на много яко
  *****
  Неутрално

  с тези коментари в дневник на някои хора им лъснаха бакиите, особено историята с подписаните учебници е уникална, обаче не само в свиштовския икономика така става, в СУ също си намират начини да си продават боклучавите учебници, в повечето случаи това е едно много долно изнудване на студента, като учебниците често са пълни с локуми, за да са дълги и скъпи, а вътре няма нищо съществено (има и добри, предполагам), а в други случаи са нещо от сорта на 20 страници и кондензирани до степен, че всяка дума трябва да се търси някъде в нормален контекст като научни статии, за да схванеш за кво иде реч, да не говорим за онези, които ти казват да си купиш тъпи учебници, за да могат да те скъсат на изпит (и изнудват за кинти), а преподават тайно по няква съвсем различна система - нещо, което научаваш само ако се разровиш

 22. 22 Профил на Калина
  *****
  Неутрално

  До № 6, Този човек не се интересува нито от образованието, нито от студентите. Нали си има офшорки, и капитали, и...
  По-гнусно и по-цинично интервю едва ли може да се прочете. Жалко, че само журналистите го намират за интересен и го викат да го разпитват

 23. 23 Профил на пак на кой му пука
  *****
  Неутрално

  до 123-гневно - честно човече съчувствам ти. ако това ми се беше случило на мен във военното на негово величество училище щях да участвам и в почетния караул за въпросния издевател, но понеже Вие младите сте по-умни, надявам се да им го начуквате /с извинение/ на тези и следващи такива. но като баща на двама синове искрено се надявам да не ставате като тях. по-древна от мен е мъдростта, "който отмъщава, да копае два гроба".

 24. 24 Профил на пука ли му на някого
  *****
  Неутрално

  До "Калина" /със смущение/ - докато си чешем пръстите нека видим кой къде е във хранителната верига и в тази връзка нима очекваш т.нар. "органи" да се занимават с този /оставям определението на Вас/ препродавател

 25. 25 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Останалото е кючеци, гюбеци, Красьо Черния и някаква курветина-певачка-чалга-паа!

  Това наистина не е държава!

  На това копеле трябва цялата академия от свищов да му се изтресе пред вратата и да го метне през прозореца...

  Ама не сме народ... А путки!

  Толкова сме свикнали с мизерията, че вече и впечатление не ни прави!

  Мръсна измет!

  Ректор? Кура ми! Ректор!

  Стига глупости бе!

 26. 26 Профил на Аlexander
  *****
  Весело

  Чети:
  "... чалга-пача..."

 27. 27 Профил на Водолаз
  *****
  Неутрално

  Едно е ясно. Академичността в тази Стопанска академия е отишла на кино.

 28. 28 Профил на Doko maina
  *****
  Неутрално

  Адамов е прав да си подписва учебниците. Не че съм му фан, но каква е алтернативата на горкия човек като в България на никой не му пука за авторско право и човека е взел закона в ръцете си. Студентите нямат право да преснимат учебници. Това е кражба на неговия труд, които трябва да бъде достойно заплатен.

 29. 29 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Сигурно чувството което изпитва човек когаото хиляди ако не и десетки хиляди, най-искрено желаят да го видят осъден и хвърлен в затвора не е от най-добрите. Пада ви се и ви малко г-н Адамов...
  Тепърва ще усещате народната любов г-н Адамов, от все сърце ви пожелавам да влезете за дълго в пандиза и там да срещнете някой бивш вас студент когото сте карали да подписва учебник.

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 30. 30 Профил на ха ха ха
  *****
  Неутрално

  "Имаше един период, когато студентите сами идваха при мен да ми искат подписа като автограф." - аре моля!

 31. 31 Профил на умен
  *****
  Неутрално

  уволнете го той петни името на универиситета

 32. 32 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  До коментар [#28] от "Doko maina":

  Не е въпроса в подписването а в това, че дори да си Джон Мейнард Кейнс (ако знеш кой е той) не можеш да си вземеш изпита ако не си купиш най-новото издание на учебника, което по съдържание е същото като миналогодишното само, че по-скъпо.

 33. 33 Профил на Payakoff
  Payakoff
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Ломброзо би казал, ако разгледа тази физиономия, че е криминален тип!

  Post tenebras spero lucem
 34. 34 Профил на Doko maina
  *****
  Неутрално

  До коментар [#32] от "123":

  Няма значение дали си Кейнс или Сей. Щом в конспекта пише, кой учебник трябва да се ползва и кое негово издание, то тябва да се ползва. Примерно Адамов, ако е умен и пич, трябва да задава въпроси точно от тези променениете секции. "Предлаагането на учебници, създава свое търсене" - нов прочит на закона на Сей. Крайно време е България да стане правова държава със защита на интелектуалната собственост.

 35. 35 Профил на emo
  *****
  Неутрално

  ПОЗОР ЗА БЪЛГАРСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТСКИ ПРЕПОДАВАТЕЛИ!
  ТОЗИ ГОСПОДИНЧО КАТО МУ ГЛЕДАМ СНИМКАТА С ЗАМАЗАНАТА С БРИЛЯНТИН КОСА И ПРИСВИТ ПОГЛЕД Е ТИПИЧЕН ПРЕДСТАВИТЕЛ
  НА БЪЛГАРСКАТА МАФИЯ.
  ДОРИ АРОГАНТИТЕ МУ ОТГОВОРИ, ТАКА КАТО НИ ГИ ПРЕДСТАВЯТ В ДНЕВНИК СА НА УЧАСТНИК В ПОДЗЕМНИЯ СВЯТ!
  ПЕРФЕКТЕН ЛЪЖЕЦ, ЧИИТО ДНИ КАТО ПРЕПОДАВАТЕЛ И РЕКТОР НА ТОВА ВУЗ ТРЯБВА ЛА СА ПРЕБРОЕНИ...
  СТИГА МАФИЯ И КОРУПЦИОННИ ТИПОВЕ У НАС! СТИГА ТОЛКОЗ ЛЪЖИ В ЕДНО ИНТЕРВЮ...

 36. 36 Профил на 123
  *****
  Неутрално

  До коментар [#34] от "Doko maina":

  Т.е. според твоята логика ако двама души си купят 1 учебник -> само един трябва да си вземе изпита. И то защото си е купил учебник а не защото знае????? Тъп си като галош!

 37. 37 Профил на холев
  *****
  Неутрално

  А БЕ ТАЗИ МАЙМУНА ЗА МАЙМУНИ ЛИ НИ ВЗИМА?

 38. 38 Профил на аха
  *****
  Неутрално

  за подписването на учебници и изнудването на студентите да ги купуват, това е така само у нас, иначе ти предлагат най-учтиво ако желаеш да ги четеш в библиотека, у нас обаче такива любезности в държавните чак няма - има основно изнудването "купете си"

 39. 39 Профил на Змей-горянин
  *****
  Гневно

  ПУЦ-а в Свищов отдавна трябваше да бъде закрит.Там и овца да вкараш и нея ще я изкараш доцент и така е от години , не от вчера.А тоя лакиран гей е за Белене директно, пък е и близо .Има няма 5 км с плуване по Дунава.

 40. 40 Профил на студент
  *****
  Неутрално

  От всичко което прочетох, ми се струва че прокурорът /само да не е от Красьовите/ ще има да решава детска задача . Този нагъл , но жалък тарикат дето се прави че всичко му е законно, гори поне по три линии. Не е ползвал или много лош му е бил юридическия консултант.
  Дори и по вида му личи

 41. 41 Профил на Гражданин
  *****
  Весело

  Преди известен брой години сключих договор с България да бъда неин гражданин. Договорът беше скрепен с ЕГН, оттам нататък нея не я интересуваше.

 42. 42 Профил на kr
  *****
  Неутрално

  Дайте на доц. Адамов едно смокиново листо да си прикрие срамотите.

 43. 43 Профил на 345
  *****
  Неутрално

  В Свищов т.нар. академична общност толкова се е уплашила и така се е корумпирала, че гледа саира на шепата осмелили се преподаватели да критикуват "феодала Адамов". Просто невероятно, но над 250 преподаватели мълчат, а на снимката се вижда, чечаст от малобройната група на професорите е строена да го защитава. и тези хора са представители на Академията във ВАК, бивши ректори и зам.ректори. СРАМ и позор не само за Адамов, но и за тях. Както се казва гледат си интереса, защото ги гушат с доста пъри под всякакви форми. ЮСкоро обаче на всички ще им преседне и тогава обаче с пресипнал глас ми е интересно как ще пригласят на новия ректор. С какви очи ще гледат и с какъв език ще хвалят новия... А студентите също нямат никаква организация, защото студентски съвет е купен от Адамов. Всеки председател на студентския съвет е станал я докторант, я асистент, я има други облаги. Затова студентите си траят и плащат. Но има и един положителен в кавички момент. Толкова е паднало нивота на образованието, че модата с учебниците явно е доста добре дошла на голяма група студенти. Купуваш учебници, ама знаеш, че си взел изпита и то добре. Ако си скъсан, като сметнеш разходите за път, хотел, ядене май по-добре е да купиш учебника. Но има учебници по 110 лева единия. Честито, както се казва

 44. 44 Профил на шоп
  *****
  Гневно

  Едно гърне врял качамак на тумбака на тоя мръсник и ще има да пее 3 дни и 3 нощи - ще си спомни и американеца/даже и точния му адрес/ и офшорката и всички мръсотии.Вервайте ми - помага и опреснява паметта! Запомнете- качамака да е врял!!!

 45. 45 Профил на breh
  *****
  Неутрално

  Познавах Захариев за кратко преди 8-9 години, тогава беше асиистент, притеснен и пишещ докторат. Пишеше я за сивата икономика, я за избягване на данъци, я за нещо подобно. Явно се е научил добре...

 46. 46 Профил на Doko maina
  *****
  Неутрално

  До коментар [#36] от "123":

  Не не казвам това. Ако приятел ти услужи с учебник, хувабо. Или ако си чел в библиотека, хубаво. Но да се копира не става. В Англия ако те хванат да копираш, директно отиваш в панделата. Но междудругото този Адамов е пич, просто се възползва от вратичка в закона. Всеки би постъпил по същия начин.

 47. 47 Профил на Svetlocherno
  Svetlocherno
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още един "светъл" пример за дебелокожие, безочие и наглост. С такива лидери такъв ще е народа, с такъв народ такива ще са лидерите...

 48. 48 Профил на Калина
  *****
  Неутрално

  Доко майна, не всеки би постъпил по същия начин! Така постъпват долнопробните гадини като Адамов

 49. 49 Профил на NK
  *****
  Неутрално

  Две дини под една мишница не могат да се носят.Как този учен от една страна намира време да се развива в науката, да обучава студенти качествено, а от друга да прави бизнес.Няма такъв филм.За него всичко е бизнес както и за повечето преподаватели във висшите училища.Те се интересуват само от броя продадени учебници и маржа.Дали въобще дават знания на студентите и какви, въобще не ги интересува.Всеки да се оправя сам както може.Реформа!

 50. 50 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До #46: Това което казваш за Англия е интересно. Значи в Англия на ксероксите въобще не можеш да вадиш дори една страница ксерокс от книга или учебник?

  За цяла книга такава забрана криво-ляво я разбирам. Но дори ако е забранено за цяла книга тогава за няколко страници пак ли е забранено? И тогава няколко пъти по 10-20стр и пак ще я копирам цялата книга. Или на какво основание примерно ще ми забранят да отида и да си направя ксерокс на моята книга, тя си е моя. Или да си я сканирам и разпечатам в къщи, ще ходят по всяка къща ли да проверяват? Въобще пълни абсурди, нещо не си спомням такива забрани от краткият си престой в Глазгоу.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 51. 51 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1127 Неутрално

  този прилича на герой от евтино копие на филма "Кръстника".
  а може и да му подражава

  Истината ни прави свободни.
 52. 52 Профил на Doko maina
  *****
  Неутрално

  До коментар [#50] от "Fred":

  Не не може да копираш цели учебници в Англия и дори Франция и Германия. Специално за Англия ако те хванат на ксерокса и имат солидни доказателства - в панделта. Ако фирма прави копието се разрешават само определени глави. Ако си хитър винаги може да се измънеш, но не е в това въпроса. Според мен Величко Адамов е пич и всеки би постъпил така. Което не е забранено е разрешено. Надявам се да се измъкне от неприятната ситуация с Краси. И той е пич.

 53. 53 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#52] от "Doko maina":

  Абе майна ти роден тъпанар ли си или само се правиш на гьон?

  При мен в библиотеката в немско, специално закупиха скенери и ксерокси които да вършат работа за дебели книги - със специален широк отвор отстрани, така че да не скачаш върху машината ако ако книгата е по дебелжка... Говориш по големи глупости от тапигьоза на снимката...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 54. 54
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:18 на 10/02/2011 от неговия автор.

 55. 55
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:19 на 10/02/2011 от неговия автор.

 56. 56 Профил на Doko maina
  *****
  Неутрално

  До коментар [#53] от "NPaine":

  Да но не можеш да копираш цели книги! Определени глави да, но не и цели. Ако искаш, копирай една и отиди в районото да се похвалиш. Законодателството в ЕС в областта на интелектуалното право е унифицирано. Знам, че му завийдате на Адамов за предприемчивостта, но което не е забранено е разрешено и това е стимула тарикати като него да провокират писането на добри закони и те да се спазват.

 57. 57 Профил на NPaine
  NPaine
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#56] от "Doko maina":

  Към хора като Адамов мога да изпитвам само най-дълбоко презрение, не и завист. Освен тарикати като въпросния селски хитрец, считам не е зле и да има хора с морал.

  и майна що не вземе да спреш да си цъкаш сам '+' ове бе? Всички коментари с по 0 глас, само ти седиш гордо с 1 плюс...

  "People should not be afraid of their government. Governments should be afraid of their people."
 58. 58
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:19 на 10/02/2011 от неговия автор.

 59. 59 Профил на Once upon a time , a long time ago
  *****
  Неутрално

  Преди много години, на изпит по "Комунизъм" , ако не се лъжа така се казваше предмета от първи курс, изискването на преподавателят беше студентът на изпит да е облечен с черен костюм, бяла риза, червена връзка и на ревера с лика на Ленин. В противен случай отиваш на поправка, няма значение колко си се подготвил. Заради лика на Ленин ми писаха - 5. Големи простотии. Ама тогава бяхме млади и ги приемахме нещата с усмивка...

 60. 60 Профил на Doko maina
  *****
  Неутрално

  До коментар [#58] от "Vitamina":

  Езика трябва да се упражнява.

 61. 61 Профил на горския
  *****
  Неутрално

  Даже да е забранено да копирате един учебник, не е забранено да учите по чужд учебник или да не учите изобщо по учебник (например по запис на лекцията на диктофон), стига да си отговорите на въпросите. А за автографите на учебници - гражданина Адамов е за прокурор - за изнудване и принуда.

 62. 62
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:19 на 10/02/2011 от неговия автор.

 63. 63 Профил на бай Иван
  *****
  Неутрално

  Този идиот подронва авторитета на всички преподаватели. Той е за затвора. Защо още не го прибират на топло при Валю топлото?

 64. 64 Профил на Lili
  Lili
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Изобщо не разбирам какъв е смисъла да се издават подобни учебници в БГ (затова се възмущавам от въпроса с авторските и интелектуалните права)?!? Всеки се чуди как да му е "по-авторски" труда...
  ОчевАдно е, че тук не сме световен център на икономическата мисъл...
  Много по-полезно би било, ако студентите се запознаваха с международните концепции, теории и методики, вместо да зубрят измислени от някого постановки, чиято единствена цел е печатат учебници и да се правят пари! Не случайно бизнесът страда! Наскоро имах възможност да видя тест по "Мениджмънт" в УНСС - никой няма шанс да го вземе, освен, ако не е назубрил 500 определения от даден учебник.
  Какво ще правят тези деца като отидат на работа?!? Мислите ли, че някой ще иска това от тях!

  bez podpis
 65. 65 Профил на Hyperinflation
  *****
  Неутрално

  В отговор на коментар [#21] :

  Къде в СУ си видял да става така бе, пич? Аз изкарах там бакалавър и две магистратури (на 29 съм) и в изключително редките случаи в които се е случвало да уча по учебник (или просто рийдър) написан от преподавателя, никои не ме е заставял да ги купувам и никой не ми е намалявал оценката за това, че (забележи) съм си ги ксерокопирал... а и обикновено нямаха повече от едно издание...

  Вероятно си скал да кажеш "в УНСС също си намират начини да си продават боклучавите учебници", но взе пак си предпочел да хвърлиш калчицата по друг софийски ВУЗ... Помагал съм на приятели от УНеССа в подготовката им за държавен изпит и ми е неудобно да разкажа с какви елементари и по-лошо ОСНОВНИ нещица не знаеха (такива, от които ти става ясно, че със сигурност не е на ясно с много други, надграждащи върху тях, камо ли количествени/математическ неща)... за тях логаритъм беше рокет сайънс... и това след ЧЕТИРИ ГОДИНИ МИО! Но не са виновните те (въпросните мои приятели) - преборили са се да влязат и на 18 години са имали потенциал да овладеят много неща... но уви... 4 загубени години... само мога да си представям какво е в по-малко елитните специалности... Познавам много и умни хора от УНССр но каквото са аучили - са си го научили сами - или благодарение на международни сертификационни програмир или защото са попаднали в престижнафирма в конкурентна среда и като интелигентни хора не са изостанали от стандарта или (в по-редки случаир но заслужаващи огромно уважение) - по време на следването, но учейки неща "на своя глава" - например из кърикюлъмите на най-добрите специалноти/факултети в света.
  Мисля, че трябва да се затегнат стадартите и за преподаватели и за броя места, иначе инфлацията във висшето оразование ще се доближи до в Унгария след втората световна война:
  41,900,000,000,000,000% или (4.19 × 10^16)%
  ...

 66. 66 Профил на njakoi si
  *****
  Весело

  "в Нина открих всичко което търсих в жените В Адамов" Това можеше да се прочете на една от вътрешните страници, ако се четат първите букви на всеки ред, в едно от по старите издания на учебника му по финанси. и Нина беше първата приятелка на дъщеря му, доколкото си спомням (една от многото му млади любовници). Това май беше единствената авторска страница в целият учебник. Всичко друго беше преведено не особенно успешно от негови студенти от чужди у4ебници по Финанси. Та Доко - не е много убедително да защитаваш плагиата с "авторското" му право. Всеки негов студент трябваше да си купи учебника му, да скъса последната страница и с нея да се яви на изпит.
  Изобщо Дневник да командирова журналисти в Свищов, да му изкарат мръсните ризи на този 4овек от шкафчето, и да го разкарат от там. Не мога да проумея как е станал ректор. В Свищов имаше изключителни преподаватели, но той и шайката около него не са от тях.

 67. 67
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:21 на 10/02/2011 от неговия автор.

 68. 68 Профил на дон пенчо
  дон пенчо
  Рейтинг: 388 Любопитно

  остана ли някой, който прочете коментарите и не схвана, че "Доко майна" е самия Адамов, който със същия стил на наглост се опитва да гаси пожара, който му запали Дневник на главата с таз статия?

 69. 69 Профил на Doko maina
  *****
  Неутрално

  До коментар [#68] от "дон пенчо":

  Типично по български се завижна на успялите и предприемчивите. Правете и вие пари от въздуха ако можете.

 70. 70 Профил на МИ6
  *****
  Неутрално

  Баси ректора! Прилича на Плугчиева - и по красота и като мошеник 18-ти разряд.

 71. 71 Профил на Handu
  *****
  Неутрално

  Силно съм разочарован от стила на заглавието: 24 часа стайл! Не подхожда на Дневник!

  Мистър Ганю Берлускониев е ясен.

  Браво за показателното интервю!

 72. 72 Профил на Imagine
  *****
  Неутрално

  Сега всеки ВУЗ ще си прави сам с една петчленка доктори, доценти и професори. Идеята е НВУ и другите колежи да си правят сами кадри и да не им пречи ВАК.
  Като имате предвид, че комунистите са и във ВАК и в частните ВУЗ и пак ВАК реже кандидатите от частните ВУЗ.
  Затова Игнатов ремонтира закона по западен образец, но той сбърка Перник и Свищов с Принстън, Окфорд или Кеймбридж.
  По новия закон Адамов ще може да произвежда доктори, доценти и професори от всякакъв материал. В петчленката ще влизат той, Красьо, верен гъзолизец и другите няма значение.
  Степените за ВУЗ са:
  колеж (училище); институт; университет; академия
  Академии са:
  МВР, ВИФ (НСА), Свищов и СА (селскостопанска). Това е като в стара Европа: всеки може с някакъв подпис да стане фон, дук, граф и т.н.
  Реално СА по качеството на материала, това е колеж.
  ( И ако човек каже, че се качил на един автобус, отишъл на един хотел с 4 звезди, можел да яде на олл инклузива каквото си иска, в басейна било много хубаво - около 30-50 човека, не спорете с него - това му е критерия).
  И ако някой каже, че СА е сериозно учебно заведение, не спорете с него, толкова са му критерии и затова е отишъл чак там, защото там се срещат неговите възможности с неговите желания.
  Все пак жалко, че в България се печатат толкова много дипломи.
  Все пак някъде има наистински дипломи и висшисти, жалко за тях, ако останат в България и се борят с простаците, които имат по пет дипломи от различни висши училища.

 73. 73 Профил на accepte
  *****
  Неутрално

  До дон Пенчо. Адамов единствено може да натиска ентер, когато лакеите му отварят компа и му показват разни неща. Така, че това е един от десетината платени лакеи, които го защитават във форумите.
  Адамовата практика с учебниците се разрастна и обхвана цялата Академия. При проф. Каменов се купуват по 4 учебника за един изпит на цена около 100 лева. Дисциплината му е задължителна и се учи от 2000 студента на година и от толкова в дистанционна форма. Умножете 4000 по 100 и ще видите за какви суми става дума за година. Изгоди имат също и другите защитаващи го. Проф. Дамянов е бивш ректор и именно по негово време се разрастнаха далаверите на Адамов. После проф. Нено Павлов го покри и не го уволни за плагиатство. Всеки ден се разкриват нови работни места все едно, че няма финансова криза. И се назначават само приближени и деца на преподаватели, които го защитават. Последни назначения- дъщерята на доц. Радослав Габровски (той затова така плюе сдружението, поръчково), доц. Венцислав Минков- дъщеря му ???? и зетя на проф. Меразчиев. Да не изброявам всички над 70 семейства в СА, която за съжаление вече с подигравка в града я наричат "Семейната Академия".
  Адамов и компания - Захариевците, Проданов, Симеонов, Пътев, Ненков трябва сериозно да се разследват. Също и останалите му изпълнители на поръчки - Милинов, Божинов, Ганчев, и ред други асистентчета.

 74. 74 Профил на B.A.
  *****
  Неутрално

  Вземи Адамов и удари Желева, тя да удари Бокова и така до края на света. Збогом....

 75. 75 Профил на baba gicka
  *****
  Неутрално

  Баба ако беше съдия..... на тоа от снимката пет години в Пазарджишкия затвор само за физиономия му давам.....

 76. 76 Профил на кажи баба тенкю
  *****
  Неутрално

  що за глупости с таз физиономия. на мен ми прилича на един известен зевзек. и него ли ще вкарате за 5 год. в затвора. та тогава великия Георги Парцалев (мир на праха му) трябваше да лежи до живот.

 77. 77 Профил на ЛИЧНО МОЕ МНЕНИЕ
  *****
  Неутрално

  Ха, ама това бил Мръсничко Мадамов - хахахаха няма никъде такъв ректор
  Тоя пие и за живите и за умрелите и си е*е най-хубавите студентки в Свищов и Красьо Черния му е ортака!!!

 78. 78 Профил на IRONIC
  *****
  Гневно

  Този субект омърси всичко свястно в това училище !

 79. 79 Профил на Стария Бен
  Стария Бен
  Рейтинг: 442 Неутрално

  "Имаше един период, когато студентите сами идваха при мен да ми искат подписа като автограф." - хахахахаха! Че той ректорът бил звезда бе!

 80. 80 Профил на МВР
  *****
  Весело

  Този Красьо Черничкия е като Остап Бендер от 12 стола, където има корупция е там - голям сладур. Може би МВР и прокуратурата трябва направо да затворят тези от "тефтерчето му" !

 81. 81 Профил на hombre
  *****
  Любопитно

  В този град ВСИ4КО е изкривено през призмата на така наре4ената "Академия",която доста от давна е загубила истинският си облик.....А -К-Ь-Д-Е-М-И-Е.....дипломата?

 82. 82 Профил на 13
  *****
  Неутрално

  В Свищов се разнася като апокрифна една история. Дали наистина е апокрифна - решете сами:

  Един преподавател имал репутацията, че дава изпити на "бяла покривка" (тоест - срещу почерпка) за момчетата, а за момичетата - на "бял чаршаф" (пояснението е ненужно). Една студентка решила да се възползва от офертата, минала през белия чаршаф на преподавателя и на следващия ден се явила на изпита, естествено без да е чела. Преподавателят я попитал: "Колежке, 5 стига ли ви?" Тя кимнала утвърдително. Той й написал двойка, а в студентската книжка пъхнал една петолевка...

 83. 83 Профил на Lili Kostova
  *****
  Весело

  Гаетано Кариди беше доста по-красив все пак...

  Този си е български селски бек...

 84. 84 Профил на завършила
  *****
  Разстроено

  До коментар [#17] от "123":

  Хиляди са имали твоят опит - аз още си пазя учебниците с автографи от финансистите
  Както виждам не са променяли диалога от 97-ма. Аз бях в периода 2000- 2004

 85. 85 Профил на hombre
  *****
  Неутрално

  Нередностите сьс свишовската "Академия"са достигнали апогея си при адамини но водят на4алото си от преди много години....Помислете си за така наре4ените "ВУЗ КОМИТЕТИ"от които са прькнали по4ти вси4ки кадри на БСП/БКП-все "пьрвокласни"икономи4ски кадри....без да са про4ели и една страница от материата,за която са полу4или диплома!

 86. 86 Профил на well
  *****
  Неутрално

  С риск да засегна някого от предишните коментатори, до момента в който в България съществува илюзията, че всеки втори трябва да получи висше образование и равнището на университетите /вкл. СУ, УНСС и т.н./ е толкова ниско, няма да има промяна. Това ще стане факт ако се промени манталитетът на значителна част от населението /в т.ч. преподаватели, студенти и техните твърде амбициозни родители/.

  Не беше случайно, че "Д-р Желева" получи 1,5/5. Оценката е валидна за всички сфери на живота в България.

  За съжаление изключенията, които вероятно ще цитирате след мен, само потвърждават тази тенденция.

  Поздрав...


 87. 87 Профил на anonymous
  *****
  Неутрално

  Хората трябва да видят факта, че Адамов е само върха на пирамидата. Под него стоят тези, които го избраха за ректор - академичният състав на въпросната академия.
  Загледайте се в тези хора, качествата, интересите им и ще разберете, че са си избрали ректор, който баш им прилича. И публично си го защитават при това.
  Всички те виждат в държавното училище с дълга история и академични традиции само едно - бизнес. Всеки от тях е ловък в науката да прави частен бизнес от държавната служба. Продавал бил Адамов учебници. ЧЕ ТЕ ВСИЧКИТЕ ГО ПРАВЯТ, ДАЖЕ И НАЙ УВАЖАВАНИТЕ ОТ ТЯХ.
  Бил некомпетентен чалгаджия? Че те всичките са некомпетентни, нищо че някои слушат джаз и класика. Познавали престъпници - то много ясно - дъщерята на Александър Божков преди години мина от тук без да сме я виждали и когато ректори бяха други уважавани доценти.
  Ако искате морал във висшето образование, махането на един корумпиран ректор няма да помогне. Нов бърдак със стари ******* не се прави! Баста!

 88. 88 Профил на Anonymous
  *****
  Неутрално

  И още нещо за г-н Министъра. Все повече се убеждавам че е много куха лейка. Седнал да прави нов закон. Ако имаше акъл за 5 пари, щеше да знае че от закон, който не може да се приложи файда никаква. Няма такъв закон, който автоматично ще отмени нуждата г-н Министъра и неговото ведомство да го прилагат на практика.
  Къде са те, когато трябва да се упражни контрол върху банда самозабравили се академици хм?

 89. 89 Профил на 89
  *****
  Гневно

  АЗ БЯХ СТУДЕНТКА ТАМ ОЩЕ 91-ВА И ТОВА СИ МУ БЕШЕ ПРАКТИКАТА НА ТОЯ ХУБОСНИК

 90. 90 Профил на AML
  *****
  Неутрално

  MORE OFFSHORE SHELL COMPANIES NAMES PLEASE.

 91. 91 Профил на fffff
  *****
  Неутрално

  Господин Старшият караше целия поток да става на крака, когато Той влезеше в залата, за да ни "преподава" безценните си знания. Той беше единственият, който си просеше уважение.

  "Колежке, пратете ми няколко симпатични девойки от вашата група. Както знаете ще правим Вечер на специалността. Пък, ако не стават за мис, ще ги използваме за сервитьорки..." ми казва уважаемият доцент Адамов, тогава все още шеф на катедра Финанси и кредит.

  Гнусно.
  Върволиците редящи се пред кабинета му с учебник в ръка, калпавите му роднини превърнати като с магическа пръчка в част от преподавателския състав и некадърни до безбожност, позорните опипвания на въпросните девойки и кандидатки за мис на онази вечер на специалност Финанси.

  Пълен позор. Всички го виждаха. На някой обаче това им беше забавно.


 92. 92 Профил на Phycon
  *****
  Неутрално

  Ха, тука някой искат да се намесил Сергей И. !? Че нали тъкмо той неуморно работи такива като Величко да нямат проблеми в "академичното си развитие". И "университети" като този и като неговия НБУ да процъфтяват. А не знаете ли, че дясната ръка на С. Дянков е завършил точно при тези великани на икономическата мисъл? Справка уеб страницата в Мин. на Финансите за зам. министър В. Горанов: http://www.minfin.bg/bg/page/407

 93. 93 Профил на mery_one
  mery_one
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Завърших преди 14 год., но явно освен, че се е издигнал господинът, нищо друго не се е променило - и учебниците, и подписите върху тях и преводите от студенти, владеещи чужди езици, за да плагиатства после в нови учебници...

 94. 94 Профил на kuks
  kuks
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А къде са студентите? Защо мълчат? Нима са толкова глупави, страхливи или апатични? По моето време ние, студентите, имахме доблест, имахме мнения и си ги отстоявахме с гордост. А къде са им родителите на тези студенти? Докога те ще работят за учебниците на тези преподаватели?

  МАЙ Е ВРЕМЕ ЗА ПРОТЕСТИ И ГРАЖДАНСКИ НАТИСК!!! ДОЛУ ТАЗИ ИЗМЕТ ОТ АКАДЕМИЯТА!!!

 95. 95 Профил на kuks
  kuks
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Депутат ечи, министър блее -
  сам Ценов е на трона!
  С клетва зове свойте братя -
  Всички във сдружение! (х2)

  Дойде време, сваляйте,
  от иго се събуждайте.
  Стига ректор с плагиатство -
  всички във сдружение! (х2)

 96. 96 Профил на а
  *****
  Разстроено

  Аз съм учила в Свищов, и той беше ректор, не го защитавам, но никога никой не ни е изнудвал! Щом си учил взимаш изпита, ако не си - не го взимаш, можеше и да се мине между капките, но нямаше случай да си чел и да те скъсат! Някак си беше все едно си в училище.В Свищов има доста съвестни и класни преподаватели, които те карат да се чувстваш неудобно, явявайки се неподготвен.
  Аз съм много доволна от Свищов

 97. 97 Профил на a
  *****
  Неутрално

  Но разбира се, лакомията няма граници, а и може би мнението ми е повърхностно, от позицията на един доста обикновен студент...но и такива трябва да има все пак

 98. 98
  ****

  Този коментар беше изтрит в 20:19 на 10/02/2011 от неговия автор.

 99. 99 Профил на Фрайбург
  *****
  Неутрално

  Предлагам за наказание да бъде веднага премесетен на поста ректор на Пернишкия университет. Да му се даде и резиденция в с. Сирищник, където ще може да беседва по научни теми под звуците на чалга с един виден представител на българската политическа наука.
  След разпускането на ВАК, изтеглената дисертация да бъде приета с пълно болшинство и предложена за Нобелова награда!

 100. 100 Профил на kuks
  kuks
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сега всички ще видим дали членовете на Общото събрание с председателя му ще вземат нужните мерки, след като министъра Игнатов на Парламентарния контрол вчера прехвърли топката в техни ръце. Кой ще детронира Св. Величко Адамов Йонов - те ли като толкова много милеят за имиджа на Академията и Свищов или ще чакат прокуратурата и съда да си свършат работата, с което да им се покаже, че НЯМА АКАДЕМИЧНОСТ, не заслужават и един студент да пожелае техния ВУЗ. Нима няколкото човека от опозицията (и то - обикновени асистентчета) са отговорни за престъпните им деяния? Информацията в медиите е потресаваща, безобразна...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK